Carte nouă la Polirom: „Luchian. Ochii, sufletul, mîna”

10 iulie 2020
Premieră editorială: „Iarna lui Isidor” de Veronica D  Niculescu jpeg

Editura Polirom vă invită să citiți un fragment din volumul Luchian. Ochii, sufletul, mîna de Veronica D. Niculescu, cea mai recentă apariție din colecția „Biografii Romanțate”. Volumul va fi disponibil și în ediţie digitală.

Veronica D. Niculescu (n. 1968) este scriitoare şi traducătoare. A publicat volumele de proză scurtă Adeb (2004, Premiul pentru Debut, USR Sibiu), Orchestra portocalie (2008) şi Roşu, roşu, catifea (2012, Premiul revistei Tiuk! pentru proză scurtă „ScurTiuk”; nominalizări la Premiile Radio România Cultural şi la Premiul Naţional pentru Proză al Ziarului de Iaşi); cărţile-pereche Simfonia animalieră (2014, Premiul „Cercul Literar de la Sibiu” al USR Sibiu; nominalizare la Premiul Naţional pentru Proză al Ziarului de Iaşi) şi Hibernalia (2016); romanele Spre văi de jad şi sălbăţie (2016, Premiul „Cartea anului” acordat de USR Sibiu; nominalizări la Premiul Naţional pentru Proză al Ziarului de Iaşi şi la Premiul „Cea mai îndrăgită carte a anului – alegerea liceenilor” la FILIT), O vară cu Isidor (2017), Iarna lui Isidor (2020) şi Toţi copiii librăresei (2020). A scris în colaborare cu Emil Brumaru Basmul Prinţesei Repede-Repede (2009) şi Cad castane din castani (2014, nominalizare la Premiile Observator cultural). A cîştigat Concursul de scenarii HBO, la TIFF 2010, cu scenariul de scurtmetraj Curierul, bazat pe o povestire din volumul de debut. A tradus patruzeci de volume semnate de Vladimir Nabokov, Samuel Beckett, Lewis Carroll, Don DeLillo, Siri Hustvedt, Lydia Davis şi alţii. Premiul „Antoaneta Ralian” pentru traducere la Tîrgul de carte Gaudeamus 2016. Premiul pentru traducere la Gala Premiilor Observator cultural 2017.

luchian jpg jpeg

Luchian. Ochii, sufletul, mîna (fragment)

Ștefan a crescut moștenind firea tatălui, dar înfățișarea mamei. Era darnic și blînd ca tatăl și n-avea mai nimic din spiritul practic al mamei. Înalt, brunet, cu ochi mari și privire pătrunzătoare, era copia în miniatură a femeii venite din sud. Moștenise însă de la ea și o anumită tărie sufletească, un curaj de-a înfrunta viața, de a o privi drept în ochi. Mama ura lenea și delăsarea și își exprima sentimentele cu o pricepere demnă de o actriță. Numai privind-o, cînd ea tăcea, cotropită de emoții, de gînduri și griji, stînd așezat pe-un scaun în preajma ei, Ștefan învăța să descifreze pe chipul mamei ce se petrece în sufletul ei. Citea în liniile feței grijile care o sîcîiau și citea supărarea cînd el făcea vreo năzbîtie. O iubea și-i era frică de dînsa.

Acolo, în Ștefăneștiul de la capătul țării, a făcut el primii pași și a deschis ochii asupra frumuseții, copilărind în mijlocul naturii, înconjurat de priveliști splendide. Erau colinele de-un verde palid, blînd decupate sub ceruri înalte. Erau copacii cu trunchiuri zvelte legănate de vînt și frunziș dantelat foșnind în adieri luminoase, cîntece ale pămîntului auzite doar de urechile de copil, cînd se duceau la rîu, vara, ca să se scalde într-o bretea de apă puțin adîncă, o buclă de argint viu încălzită de soare, ținîndu-se mereu aproape de mal, sau doar ca să șadă cu orele tolăniți între ierburi ori pitulați între tufele din luncă, de unde pîndeau păsările cîntătoare, el și alți copii de vîrsta lui. Băieții mai măricei mînuiau praștia și se străduiau să prindă păsăruici colorate, care li se zbăteau în palme ciripind disperate înainte de-a fi eliberate de copii cu un țipăt.

Dar el, ascuns singur în cîte-un tufiș, era plecat numai la vînătoare de frumusețe. Căci mîinile i se odihneau pe genunchi și tot trupul stătea nemișcat – ca împietrit aștepta să poposească vreun sticlete pe-un ram fin și elastic ce se curba sub greutatea infimă a păsării, iar atunci el, una cu natura din jur, cu ochii mari și cu răsuflarea tăiată, privea de aproape pata sîngerie din jurul ciocului, galbenul fantastic de la baza aripilor și petele albe ca zăpada de pe vîrfurile lor, ochii ca mărgelele, ciocul. Tresărea și el cînd păsăruica zvîcnea și-și lua zborul, speriată de-o pală de vînt, lăsînd în urma sa rămureaua vibrînd. Și atunci simțea că pasărea este el.

Iar cînd vara era dusă și oamenii mari oftau la lăsarea întunericului și se văitau de zilele scurte și de dureri de oase, cînd mama și tata șușoteau în camera de dincolo și tatăl mai cu seamă vedea totul în negru, iar în dormitor Anibal dormea ghemuit, un înger mic și blond, cu fața la perete, și din el se mai vedea doar o spinare rotunjită, un trup ușor ridicat sub pătură de respirația ritmică, Ștefan, așezat în patul său de lemn, pe salteaua de paie învelită într-un cearșaf alb ca laptele, se bucura rămînînd o vreme așa, în capul oaselor, și privind pe fereastră. Căci în lumina înserării, în rama de lemn a ferestrei, dincoace de salcîmii și teii din curte încărcați de zăpadă albastră, florile de gheață crescute din abur sclipeau iarăși, ca nestematele atent șlefuite.

*

Cînd au plecat din Ștefănești, într-o zi de vară, părăsind pentru totdeauna lunca rîului cu păsările și florile sale, și casa albă cu pridvor, și copacii, o ceată de copii a alergat pe urmele lor. Ieșiseră-n uliță toți prietenii, mari și mici, care nu mai văzuseră niciodată o asemenea desfășurare, ba li se alăturaseră și o parte dintre puștii din satele învecinate. Mama, tata și cei trei frați călătoreau într-un landou proaspăt vopsit, pe care batalionul îl cumpărase de la un boier scăpătat din Botoșani, pentru mutarea maiorului. Ce veseli au fost cei doi băieți, făcîndu-le cu mîna copiilor care goneau ridicînd praful mai abitir decît caii, pînă cînd prichindeii au rămas în urmă și s-au făcut mici, tot mai mici, iar glasurile lor s-au stins, acoperite de zgomotul roților și-al copitelor. „De ce”, s-a întrebat atunci Ștefan, stînd cuminte lîngă fratele său pe bancheta capitonată cu catifea verde și privind la părinții din fața lor, între care stătea micuța Ecaterina, „de ce or fi așa de triști mama și tata, cînd ar trebui să fie fericiți? Că doar uite în ce trăsură frumoasă mergem noi, de parcă am fi într-un basm”. În convoi, alături de landou, se aflau căruțe în care era încărcată mobila lor, toată mica lor avuție pusă în boccele și bocceluțe. Soldații mînau caii, care înaintau privind tot înainte și nu știau dacă să fie veseli sau triști. Soții Luchian se mutau la București, unde sperau să le poată croi copiilor un trai bun. Într-un an, Ștefan avea să meargă la școală, urmat peste încă un an de Anibal, apoi și de fată.

Cum se îndepărtau de Botoșani, mama și tata îi învăluiau în priviri încărcate de duioșie, tăcuți. Nu aveau cum să știe băieții atunci că, pe lîngă grijile toate, una dintre marile tristeți ale părinților, în momentele acelea, era legată de despărțirea de un mormînt mic, foarte mic, pe care simțeau că-l lasă în urmă pentru totdeauna. Cine putea ști cînd o să dea bunul Dumnezeu să ajungă iarăși pe-aici, ca să pună flori lîngă crucea pe care era scris numele Ilie Luchian – fratele geamăn al lui Anibal, căruia îi fusese dat să trăiască doar unsprezece zile? Între mama și tata, surioara Ecaterina, mititică și palidă, deja picotea, și nimic nu prevestea că și ea o să dispară curînd, pentru a deveni în mintea fraților ei doar o amintire: o rochie albă, o coroniță de flori.

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Adevarul.ro

image
Germania a arestat doi cetăţeni ruşi care ar fi conspirat să atace o bază militară americană
Doi cetățeni ruși au fost arestați în sudul Germaniei, fiind suspectați că au plănuit atacuri de sabotaj împotriva unor instalații militare americane, au anunțat joi procurorii germani.
image
O româncă se judecă de zece ani cu Elon Musk. Inițialele numelui său sunt pe acumulatorii mașinilor Tesla Model S
Brașoveanca Cristina Bălan a fost un inginer de mare viitor la Tesla, dar a fost concediată pentru că a atras atenția asupra unor defecte de fabricație. După zece ani încă se judecă cu Elon Musk
image
Cum arată interiorul „celei mai scumpe case” din lume, cu 100 de camere. Pentru ce sumă fabuloasă este scoasă la vânzare VIDEO
Castelul vast Chateau d'Armainvilliers din Seine-et-Marne, Franța, considerat a fi cea mai scumpă casă din lume, este scos la vânzare pentru 363 de milioane de lire sterline, potrivit Express.co.uk.

HIstoria.ro

image
Cine erau bancherii de altădată?
Zorii activităților de natură financiară au apărut în proximitatea și la adăpostul Scaunului domnesc, unde se puteau controla birurile și plățile cu rapiditate și se puteau schimba diferitele monede sau efecte aduse de funcționari ori trimiși străini ce roiau în jurul curții cetății Bucureștilor. 

image
A știut Churchill despre intenția germanilor de a bombarda orașul Coventry?
Datorită decriptărilor Enigma, aparent, Churchill a aflat că germanii pregăteau un raid aerian asupra orașului Coventry. Cu toate acestea, nu a ordonat evacuarea orașului și nici nu a suplimentat mijloacele de apărare antiaeriană.
image
Căderea lui Cuza și „monstruoasa coaliţie”
„Monstruoasa coaliţie“, așa cum a rămas în istorie, l-a detronat pe Alexandru Ioan Cuza prin lovitura de palat din 11 februarie.