Buzunarul cetăţeanului român

20 ianuarie 2017
Şcoala produce analfabeţi? jpeg

„Creşterea economică trebuie să se vadă în buzunarul cetăţeanului român”, a spus dl Dragnea. Zis şi făcut. Abia instalat, guvernul a mărit salarii şi pensii, a tăiat taxe şi accize. Nu-i normal să-şi îndeplinească promisiunile electorale? Ba da. Dar s-ar putea să ne coste cît nu face. Şi nu numai la buzunar.

S-a comentat mult pe tema asta şi n-am ce să adaug: s-ar putea ca banii cadorisiţi acum cu o mînă să mărească deficitul bugetar şi să ne fie luaţi cu mîna cealaltă mai tîrziu. Iar datoriile adunate acum le lăsăm pe seama copiilor noştri. S-au mai văzut cazuri. Italia a avut o perioadă cînd s-a împrumutat masiv de la cetăţeni pe termen lung (cu bonuri de tezaur, obligaţiuni de stat şi altele), cînd şi-a îndulcit poporul cu pensii şi salarii, iar gîndul că a împovărat astfel generaţiile următoare a venit tîrziu, prea tîrziu. Şi nici de probleme financiare n-a scăpat.

Dar cine gîndeşte, la noi, pe termen lung? Şi cui îi pasă? Tranziţia le-a băgat multora în cap că trebuie să-şi dorească mult şi repede, mai ales în materie de bani. Acum! Ajunge cît am suferit, ajunge cît am tras mîţa de coadă, ne-ajunge că am făcut foamea pe vremea lui Ceauşescu (şi nici acum nu ne-a trecut trauma...), vrem să ne bucurăm de viaţă, vrem în societatea de consum. De mîine, dacă se poate. Cum bine scrie profesorul Vintilă Mihăilescu într-un articol din Dilema veche de săptămîna trecută, este „exact rezumatul a ceea ce îşi doresc cei mai mulţi dintre români”: să simtă creşterea economică în buzunar, nu doar în datele statistice – care sînt seci şi acre, nu te poţi duce cu ele la hypermarket sau la cîrciumă, nici nu-ţi poţi lua maşină de spălat cu procentele din tabele. Aparent, e bine: partidul a promis că dă, acum respectă ce a promis, poporul e mulţumit, buzunarul foşneşte a plin.

Şi mai departe? Ce face cetăţeanul, bunăoară, cu foşnetul suplimentar pe care-l simte în buzunar? Ce să facă, ca omu’: mai întîi consumă. (Ne tot spun economiştii serioşi că avem o creştere economică bazată pe consum, ceea ce nu e prea sănătos, da’ să ne mai lase...). Şi apoi? Tot ca omu’: îşi creşte copiii, îi dă la şcoală... Că sistemul educaţional e ca vai de el – în primul rînd din cauza proastei finanţări, căci niciun guvern n-a respectat ce scrie-n lege, că pentru educaţie trebuie alocat un anumit procent din PIB – e o problemă care pe cetăţean nu-l preocupă. Are la îndemînă soluţia lui Conu Leonida: „treaba statului, domnule, pe el de ce-l avem?”. Cetăţeanul se bucură că mai ia 100 de lei la salariu, că ăştia foşnesc concret în buzunar, în timp ce PIB-ul se vîntură prin statistici. După ce se convinge concret că şcoala copilului nu-i bună şi folositoare, e prea tîrziu. La fel şi cu sănătatea: sistemul medical e jalnic, cetăţeanul ştie asta pe pielea lui (sau a familiei, sau a rudelor, sau a prietenilor), dar tot se bucură la suta de lei primită în plus, chit că nu-i ajunge de-o şpagă cumsecade pentru doctor.

La urma urmei, cetăţeanul ştie el mai bine ce vrea şi ce-i trebuie, nu? Profesorul Vintilă Mihăilescu ştie de asemenea ce spune: majoritatea absolută a votanţilor asta vrut. (Că PSD a fost votat de mai puţin de 20% din totalul alegătorilor e altă discuţie...). Mă tem însă că, dacă avem ca principal punct de reper buzunarul cetăţeanului, o luăm în jos cu orice discuţie despre politică, democraţie, valori, binele comun, perspectiva pe termen lung şi alte asemenea teme care transformă o populaţie într-o societate adevărată. Şi Ceauşescu, în ultimul său discurs de la balconul Comitetului Central, pe 21 decembrie 1989, tot asta a promis: o sută de lei în plus la leafă. Nu l-a ajutat. Dar oamenii uită repede, iar buzunarul îşi cere drepturile. Acum!

Articol apărut pe Blogurile Adevărul

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Adevarul.ro

image
Germania a arestat doi cetăţeni ruşi care ar fi conspirat să atace o bază militară americană
Doi cetățeni ruși au fost arestați în sudul Germaniei, fiind suspectați că au plănuit atacuri de sabotaj împotriva unor instalații militare americane, au anunțat joi procurorii germani.
image
O româncă se judecă de zece ani cu Elon Musk. Inițialele numelui său sunt pe acumulatorii mașinilor Tesla Model S
Brașoveanca Cristina Bălan a fost un inginer de mare viitor la Tesla, dar a fost concediată pentru că a atras atenția asupra unor defecte de fabricație. După zece ani încă se judecă cu Elon Musk
image
Cum arată interiorul „celei mai scumpe case” din lume, cu 100 de camere. Pentru ce sumă fabuloasă este scoasă la vânzare VIDEO
Castelul vast Chateau d'Armainvilliers din Seine-et-Marne, Franța, considerat a fi cea mai scumpă casă din lume, este scos la vânzare pentru 363 de milioane de lire sterline, potrivit Express.co.uk.

HIstoria.ro

image
Cine erau bancherii de altădată?
Zorii activităților de natură financiară au apărut în proximitatea și la adăpostul Scaunului domnesc, unde se puteau controla birurile și plățile cu rapiditate și se puteau schimba diferitele monede sau efecte aduse de funcționari ori trimiși străini ce roiau în jurul curții cetății Bucureștilor. 

image
A știut Churchill despre intenția germanilor de a bombarda orașul Coventry?
Datorită decriptărilor Enigma, aparent, Churchill a aflat că germanii pregăteau un raid aerian asupra orașului Coventry. Cu toate acestea, nu a ordonat evacuarea orașului și nici nu a suplimentat mijloacele de apărare antiaeriană.
image
Căderea lui Cuza și „monstruoasa coaliţie”
„Monstruoasa coaliţie“, așa cum a rămas în istorie, l-a detronat pe Alexandru Ioan Cuza prin lovitura de palat din 11 februarie.