Bucureştenii îşi revendică oraşul

Valentin BURADA
9 octombrie 2014
Bucureştenii îşi revendică oraşul jpeg

Conform unui sondaj INSCOP realizat în septembrie 2014, 58.4% dintre români au puţină sau foarte puţină încredere în primării, iar 72% manifestă acelaşi grad de neîncredere în consiliile judeţene.

Membrii Grupului „Iniţiativa Favorit” au organizat pe 26 septembrie 2014, în cadrul Zilei Cartierului, evenimentul „Favorit pentru toţi, toţi pentru Favorit”. Grupul, susţinut de Centrul de Resurse pentru Participare Publică (Proiectul “Lideri pentru comunitate” este finanţat prin granturile SEE 2009-2014, în cadrul Fondului ONG în România) este alcătuit din vecini de cartier, prieteni, oameni obişnuiţi din Drumul Taberei care-şi doresc transformarea cinematografului de cartier, acum dezafectat, în centru cultural cu multiple funcţionalităţi. Pentru prima oară în cei 17 ani care au trecut de la închiderea cinematografului, în foaierul clădirii s-au făcut proiecţii de film, iar în paralel au avut loc spectacole cu muzică, teatru, ateliere de creaţie, precum şi acţiuni de educaţie privind protecţia mediului înconjurător. A fost o acţiune pilot, care demonstrează cum ar putea să arate fostul cinematograf dacă autorităţile publice l-ar reabilita şi l-ar reda cetăţenilor.

La eveniment au participat peste 300 de oameni, adulţi şi copii, care au transmis mesajele lor către Ministerul Culturii, către RADEF şi către Primăria Sectorului 6, instituţii de care depinde soarta cinematografului. Ca urmare a mobilizării cetăţenilor din grupul de iniţiativă, în anul 2013 Primăria Sectorului 6 a alocat peste 2 milioane şi jumătate de euro pentru renovarea Cinematografului Favorit, dar demararea lucrărilor a continuat să treneze.

Prin proiecte precum cel din Drumul Taberei, CeRe urmăreşte să răspundă gradului scăzut de asociere a bucureştenilor pentru demararea unor acţiuni civice. CeRe vizează consolidarea a patru grupuri de iniţiativă civică şi promovarea reuşitelor acestora, astfel încît, pornind de la experienţa acestora, bucureştenii să afle că puterea acţiunii colective este reală şi că împreună (doar) ei pot produce schimbările în bine. Cetăţenii au toate motivele sa nu aibă încredere în autorităţile publice.

Tot experienţa CeRe a demonstrat că autorităţile manifestă un dispreţ constant şi instituţionalizat faţă de cetăţeni: pe de o parte Primăria Capitalei a recurs la tot felul de tertipuri pentru a nu permite participarea bucureştenilor la şedinţele publice ale Consiliului Capitalei, în timp ce Primăria Sectorului 5 nu a putut fi convinsă să îşi prezinte public bugetul, nici măcar după ce a fost acţionată în instanţă. Aleşii locali s-au obişnuit pesemne să îşi rezolve propriile probleme cu banii publici colectaţi de la cetăţenii Capitalei. Pentru o lungă perioadă de timp nimeni nu s-a interesat de soarta acestor bani.

Încrederea cetăţenilor în ONG-uri rămîne scăzută (deşi este peste cea în autorităţile publice şi mult peste cea în partidele politice): acelaşi sondaj INSCOP arăta că 69,6% dintre români au puţină sau foarte puţină încredere în organizaţiile societăţii civile. Prin activităţile sale, CeRe construieşte însă mai mult decît încredere în ONG-uri: îi învaţă pe locuitorii Capitalei că au dreptul a-şi cere drepturile şi că se pot mobiliza împreună ca cetăţeni pentru a obţine ceea ce li se cuvine în schimbul taxelor pe care le plătesc.

Mobilizarea cetăţenească nu este o treabă uşoară într-o societate în care încrederea în oameni şi în instituţii este atît de scazută. (Un studiu privind participarea comunitară în România urbană arată că de cele mai multe ori persoanele între 40 şi 70 de ani, căsătorite, angajate, care deţin locuinţe în proprietate personală au rate mai mari de participare publică la nivel de vecinătate, în timp ce tinerii şi persoanele mai în vîrstă se implică mai puţin). Ingredientul minune, care nu este însă la îndemîna oricui, este perseverenţa. Într-o lume care nu mai are răbdare, “fetele de la CeRe” ne învaţă că atunci cînd ai încredere în oameni porneşti un bulgăre de zăpadă care generează mai multă încredere.

Societatea civilă este sub asediu în vecinătatea României. În Ungaria Guvernul încearcă să amuţească vocile critice din societatea civilă. Evoluţiile politice autohtone prezic şi pentru România că... “Winter is coming!”. Organizaţii precum CeRe ne dau încredere să spunem “Let it snow!” Vom avea bulgări de zăpadă...

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Adevarul.ro

image
Furtuni cu grindină și vânt puternic în mai multe zone din țară. La Tulcea, ISU a emis mesaje RO-ALERT VIDEO
ISU Delta Tulcea a emis un mesaj RO-Alert pentru atenționarea locuitorilor, din Tulcea, Nufărul, Murighiol, Sarichioi, Babadag, Kogălniceanu, Frecăței, Somova și toate localitățile din Deltă Dunării.
image
Se află omenirea în pragul celui de-al Treilea Război Mondial? Ce spun specialiștii
Preocupările legate de izbucnirea unui al Treilea Război Mondial sunt crescânde, având în vedere recentele evenimente petrecute în Orientul Mijlociu, dar și situația din Ucraina.
image
Cum a fost aleasă Dobrogea ca loc de construcție al Centralei nucleare. Proiectul demarat de Nicolae Ceaușescu și inaugurat de Ion Iliescu VIDEO
Specialiștii au identificat și studiat mai mult de 120 de posibile amplasamente pentru centrală şi au fost luate în calcul mai multe bazine: Dunărea, Vişeul de Sus, Someşul Cald, Crişul Negru, Mureşul, Oltul, Siretul, Suceava, Moldova, Prutul Superior. În cele din urmă, a fost aleasă Dobrogea.

HIstoria.ro

image
Femeile din viața lui Lucrețiu Pătrășcanu
Lucrețiu Pătrășcanu a fost un personaj al deceniilor 4 și 5, controversat în timpul vieții, cat și după asasinarea sa în 1954.
image
A știut Churchill despre intenția germanilor de a bombarda orașul Coventry?
Datorită decriptărilor Enigma, aparent, Churchill a aflat că germanii pregăteau un raid aerian asupra orașului Coventry. Cu toate acestea, nu a ordonat evacuarea orașului și nici nu a suplimentat mijloacele de apărare antiaeriană.
image
Căderea lui Cuza și „monstruoasa coaliţie”
„Monstruoasa coaliţie“, așa cum a rămas în istorie, l-a detronat pe Alexandru Ioan Cuza prin lovitura de palat din 11 februarie.