Atavism instituţional

9 martie 2020
Atavism instituţional jpeg

Şi sediile pot manifesta forme de atavism. De o astfel de noadă instituţională am dat recent chiar în clădirea Guvernului, pînă de curînd cunoscută publicului larg ca fiind locul în faţa căruia se strîng în Bucureşti protestatarii. Mai precis, în clădirea Guvernului este arhiva Ministerului de Externe. Sau cel puţin interfaţa arhivei, în sensul că dacă doreşti să vezi un document din arhiva Ministerului de Externe, trebuie să mergi la Guvern, la Palatul Victoria. Cineva ar putea întreba unde trebuie să mergi ca să vezi arhiva Guvernului însuşi, lucru la care nu aş şti ce să răspund. Poate la Arhivele Naţionale, unde teoretic ar trebui să ajungă toate documentele de arhivă?

Revenind la atavismul nostru, cred că explicaţia e simplă. Palatul Victoria, o clădire în stil clasic minimalist, adoptat ulterior atît de fascişti, cît şi de comunişti, a fost destinat iniţial să fie sediul Ministerului Afacerilor Externe (sau Străine, cum i se spunea în perioada interbelică şi a războiului). Abia terminat, el a fost bombardat de duşmanii noştri de atunci, americanii, în iunie 1944. În timpul comunismului, Palatul Victoria a fost şi sediul Externelor, şi al Consiliului de Miniştri. Abia după 1990 a rămas clădirea Guvernului, iar Ministerul de Externe şi-a găsit un alt sălaş. Arhiva a lăsat-o în urmă, probabil odată cu unele piese de mobilier.

Aşa că, în modesta mea încercare de a vedea documente vechi de peste 70 de ani, am ajuns să intru în clădirea atît de împlîntată în prezent a Guvernului, cu toate formalităţile sporite ale oricărei intrări în cea mai oficială clădire posibilă, dacă se poate spune aşa, cu voia altor palate în activitate. (Observ în trecere că toţi aleşii noştri stau numai în palate: Palatul Victoriei, Palatul Parlamentului, Palatul Cotroceni. O fi vreun vis de copil sărac, împlinit iată, astăzi, sau un alt atavism, de această dată regal?! Ar fi interesantă părerea unui psiholog.) La intrare, SPP-iştii sau jandarmii - niciodată nu m-am străduit să îi disting, dacă e ceva de diferenţiat la ei - m-au scanat şi cu un aparat şi „de mînă”, ca pe aeroport, dar şi cu nişte ochi albi, impersonali şi profesionişti, care nu licăresc decît la auzul ordinelor şi comenzilor. Mi-au confiscat atît telefonul, cît şi buletinul (au voie?! - întreb şi eu) şi m-au trecut şi într-un registru (fără GDPR, probabil nu se aplică la Guvern). Totuşi, nu am fost pus să semnez pentru temporarele rechiziţii, ca în China, unde se spune că familia semnează pentru glonţul disciplinator al condamnatului. Apoi cineva a venit şi m-a condus în clădire, pe un traseu lăturalnic, aparent calculat cu grijă pentru a nu-l intersecta pe cel al seraficilor secretari de stat.

Sala de studiu a arhivei Externelor din impunătorul şi sobrul palat guvernamental e mai mică decît bucătăria mea de acasă. Pe o suprafaţă de aproximativ 3X4 metri sînt opt cercetători intraţi doar cu programare prealabilă şi care lucrează umăr la umăr, la propriu. Hulpavi, de parcă i-ar fugări cineva, aproape toţi dau foaie după foaie şi fac fotografii în neştire ale preţioaselor documente, dar nu cu telefonul, rămas cum spuneam în custodia jandarmeriei, ci cu aparate de pozat obişnuite. Involuntar, mi-am amintit cum mi-a arătat odată bunica în copilărie dacă e sătulă găina. M-a pus să o pipăi sub gît, unde este pipota (ea îi spunea rînză) şi într-adevăr, pe sub pene şi piele, buricele degetelor mi-au alunecat pe o guşă de grăunţe. Aşa şi cu cercetătorii, strîng repede, cît pot, cît mai multe boabe de porumb de la Guvern. Dar ştiu ei ce ştiu; poate tot un soi de atavism îi face să creadă inconştient că oricînd documentele pot aluneca la loc, la secret, ca în orice regim autoritar care se respectă şi de care mereu România nu a dus lipsă. În plus, ulterior am aflat că regula locului este că poţi cere din nou acelaşi document doar după ce au trecut şase luni de la prima solicitare. De ce şase luni şi nu şase ani, nu îmi dau seama, dar nici nu încerc, pentru că raţiunile de stat şi de guvern, se ştie, sînt de regulă impenetrabile. Poate alţi cercetători, peste alţi 70 de ani, vor cerceta şi vor afla.

Nu am eu mare experienţă arhivistică, dar cea de la Palatul Victoria nu pare să facă aşa o notă discordantă faţă de suratele ei cu care m-am mai întîlnit. Arhivele şi cercetătorii lor aferenţi au statut de toleraţi - cam ca atavicul apendice, dacă tot îl ai, lasă-l acolo (pînă te deranjează, cînd îl scoţi bine-mersi). În orice caz, mersul şi pe la Palatul Victoria mi-a confirmat o impresie formată de mai multă vreme: nu prea îmi place să lucrez în arhive. Prefer biblioteca şi cărţile, care uneori, bine făcute, sînt un fel de mănuşi de lucru în arhivă. Am însă respect pentru arhivişti şi cercetători, căci ei le fac tot confortul celor din birouri şi biblioteci.

Ionuț Iamandi este jurnalist la Radio România Actualități.

Foto: Palatul Victoria în vara lui 2018, împărţind tricolorul cu protestatarii. Sursa: arhiva autorului

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Adevarul.ro

image
Ucrainenii au distrus un vehicul blindat rusesc rar, proiectat pentru a transporta liderii ruși în caz unui atac nuclear, biologic sau chimic
Ucraina a distrus un vehicul blindat rusesc rar folosit pentru prima dată la dezastrul nuclear de la Cernobîl .
image
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Motivul pentru care femeile nu au recurs la operația de separare VIDEO
Una dintre cunoscutele gemene siameze Abby și Brittany Hensel și-a găsit dragostea adevărată. Conform Mirror, tânăra Abby Hensel, în vârstă de 34 de ani, s-a căsătorit cu Josh Bowling, asistent medical și veteran al armatei Statelor Unite.
image
Un român care a cumpărat de pe Facebook un permis fals de conducere s-a dus la poliție să-l reînnoiască
Un bărbat din Alba Iulia a fost condamnat la 4 luni și 20 de zile de pușcărie, pentru complicitate la fals în legătură cu permisul său de conducere.

HIstoria.ro

image
Cum percepea aristocrația britanică societatea românească de la 1914?
Fondatori ai influentului Comitet Balcanic de la Londra, frații Noel și Charles Buxton călătoresc prin Balcani, în toamna anului 1914, într-o misiune diplomatică neoficială, menită să atragă țările neutre din regiune de partea Antantei.
image
Istoricul Maurizio Serra: „A înțelege modul de funcționare a dictaturii ne ajută să o evităm” / INTERVIU
Publicată în limba franceză în 2021, biografia lui Mussolini scrisă de istoricul Maurizio Serra, membru al Academiei Franceze, a fost considerată un eveniment literar şi istoric.
image
Procesul „Numai o guriță”, o noutate pentru justiția română la început de secol XX
În primăvara anului 1912, pictorul Gore Mircescu îl aducea în fața justiției pe librarul Constantin Sfetea, pe motivul reproducerii neautorizate a uneia din lucrările sale – „Numai o guriță” – pe care cel din urmă o folosise la ilustrarea unor cărți poștale.