Art Safari: cea mai mare expoziție dedicată lui Nicolae Tonitza

26 septembrie 2019
Art Safari: cea mai mare expoziție dedicată lui Nicolae Tonitza jpeg

Pavilionul de Artă București — Art Safari își deschide porţile în perioada 27 septembrie - 6 octombrie 2019, în Palatul Oscar Maugsch BCR, din Piața Universității. A 6-a ediție a celui mai amplu eveniment dedicat artei din țară, susținut de Primăria Municipiului București prin Expo Arte, aduce numeroase noutăți: cea mai mare expoziție dedicată marelui pictor Nicolae Tonitza din ultimii 50 de ani, 4 pavilioane expoziționale noi, instalație de artă imersivă 360, creată de grupul de artiști Kuflex (Rusia) special pentru eveniment, artă chineză expusă pentru prima dată în Europa,  precum și un program de conferințe susținute de Horia-Roman Patapievici, Doina Păuleanu, Georgeta Filitti și Alin Comșa. Valoarea totală a operelor expuse în Art Safari 2019 este de peste 15 milioane euro.

„Să poți admira arta lui Nicolae Tonitza în același loc cu arta creată după anii 2000, să descoperi arta prin intermediul tehnologiei, să crești tinere generații iubitoare de artă, să fii surprins de noi experiențe urbane – Art Safari face toate aceste lucruri posibile, oferind o altfel de experiență de vizitare a expozițiilor, mai fresh, mai adaptată secolului în care trăim. Bucureștiul este și anul acesta pe harta marilor capitale culturale europene, în perioada 27 septembrie - 6 octombrie”, a declarat Ioana Ciocan, director Art Safari București.

Pavilionul Muzeal „Tonitza și geniul copilăriei”, curator Zoltán Soós, găzduiește capodopere de Nicolae Tonitza, provenite de la prestigioase muzee și colecții private din România, dar și din Europa, Tonitza fiind colecționat și în afara granițelor. Focusul expoziției este universul copilăriei, ilustrat magistral de marele artist român.

Pavilionul Central „REPVBLICA. Despre umbre în sculptură”, susținut de PIATRA ONLINE, este realizat ca o privire antologică și analitică asupra sculpturii din România și aduce împreună nume semnificative, prin opere provenite din muzeele românești și din importante colecții private.

Parte a conceptului expoziției este și punerea în lumină (și umbră) a celor patru statui din Piața Universității: statuia Mihai Viteazul, autor Albert-Ernest Carrier-Belleuse (FR), Ion Heliade-Rădulescu, autor Ettore Ferrari (IT), , Gheorghe Lazăr, autor Ion Georgescu (RO) și Spiru Haret, autor Ion Jalea (RO). Includerea acestora în circuitul expozițional Art Safari București își propune să le dezvăluie trecătorilor o parte din istoria unor monumente emblematice pentru București. Echipa curatorială a Pavilionului Central este compusă din Călin Dan, directorul general al Muzeului Național de Artă Contemporană (curator), Celia Ghyka (cercetare curatorială) și Sandra Demetrescu (asistent curator).

Pavilionul Supercontemporan „Young Blood. Arta timpului tău”, susținut de George, primul banking online inteligent din România, curator Mihai Zgondoiu, introduce publicului noul val de artiști români și arta timpurilor noastre. Acest proiect expozițional „fresh”, radiografiază mișcarea artistică tînără din România și prezintă publicului lucrări ce ilustrează teme ale realității curente: familia, munca la corporație, schimbările climatice, fake news, dar și teme universale, precum iubirea sau destinul, în viziunea artiștilor secolului XXI.

Pavilionul Internațional „Made in China”, curator Ji Zhongpeng, găzduiește o expoziție-călătorie în arta chineză contemporană, martoră a schimbărilor majore din ultimele decenii. Lucrările sînt pentru prima dată expuse în Europa.

Programul Artiști Invitați reunește lucrări ale artiștilor români și internaționali, printre care grupul Kuflex (Rusia), Giuseppe Ragazzini (Italia), Donough O'Malley (Irlanda). Tehnologia este firul roșu al expoziției. Kuflex va expune două instalații interactive, create special pentru Art Safari, printre care Quantum Space, o instalație imersivă 360, care va beneficia de un spațiu generos în cadrul Art Safari.

Programul educațional Art Talks găzduiește o serie de conferințe pe teme despre artă susținute de speakeri renumiți, precum Horia-Roman Patapievici, Președintele Casei de Licitații A10 by Artmark, Doina Păuleanu, Director al Muzeului de Artă din Constanța, Alin Comșa, Director al Institutului de Management al Artei, Georgeta Filitti, istoric modernist, Ioana Ciocan, Director General Art Safari București, artiștii Kuflex și Giuseppe Ragazzini.

Programul educațional Art Safari Kids 2019 se desfășoară pe o suprafață mai amplă decît în anii anteriori și cuprinde zone distincte potrivite vîrstei participanților, unde au loc ateliere de artă: pictură pe pînză, cursuri de sculptură, ilustrație în pasteluri cretate, bandă desenată. Pe lîngă atelierele de artă, copiii se pot bucura și de tururi ghidate gratuite, pe un traseu expozițional redesenat pe înțelesul lor.   

Arhitectura expoziției este semnată de Attila Kim, comisarul României la Bienala de Veneția, începînd cu ediția 2016 și pînă în prezent. 50.000 de vizitatori sînt estimați la această ediție și 4.000 de copii sînt așteptați să ia parte la Art Safari Kids.

Art Safari București, cel mai mare eveniment dedicat artei din România, este și subiectul celui mai nou documentar marca Digi Documentare: 360° ART SAFARI 2018. Documentarul va fi difuzat în premieră la Digi World, sîmbătă, 28 septembrie, la ora 20:05 - prima parte, iar a doua parte - duminică, 29 septembrie, de la ora 20:05.

Program Art Safari București 2019

Pavilionul de Artă București – Art Safari va putea fi vizitat în perioada 27 septembrie – 6 octombrie, după următorul program: luni-vineri și duminică, între orele12:00 – 21:00 și sîmbătă, între orele 12:00 – 24:00.

Muzeul temporar Art Safari 2019 va putea fi vizitat, pentru prima dată, și noaptea, în cadrul unor tururi organizate vineri, 27 septembrie și 4 octombrie, în intervalul orar 22:00 - 1:00. Experiența vizitării pe timp de noapte a Pavilionului va include, pe lîngă tururi ghidate, art performance (o lucrare de artă creată sub ochii vizitatorilor) și muzică live.

Ilustrație: Copil cu fundă verde, Nicolae Tonitza

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Adevarul.ro

image
Germania a arestat doi cetăţeni ruşi care ar fi conspirat să atace o bază militară americană
Doi cetățeni ruși au fost arestați în sudul Germaniei, fiind suspectați că au plănuit atacuri de sabotaj împotriva unor instalații militare americane, au anunțat joi procurorii germani.
image
O româncă se judecă de zece ani cu Elon Musk. Inițialele numelui său sunt pe acumulatorii mașinilor Tesla Model S
Brașoveanca Cristina Bălan a fost un inginer de mare viitor la Tesla, dar a fost concediată pentru că a atras atenția asupra unor defecte de fabricație. După zece ani încă se judecă cu Elon Musk
image
Cum arată interiorul „celei mai scumpe case” din lume, cu 100 de camere. Pentru ce sumă fabuloasă este scoasă la vânzare VIDEO
Castelul vast Chateau d'Armainvilliers din Seine-et-Marne, Franța, considerat a fi cea mai scumpă casă din lume, este scos la vânzare pentru 363 de milioane de lire sterline, potrivit Express.co.uk.

HIstoria.ro

image
Cine erau bancherii de altădată?
Zorii activităților de natură financiară au apărut în proximitatea și la adăpostul Scaunului domnesc, unde se puteau controla birurile și plățile cu rapiditate și se puteau schimba diferitele monede sau efecte aduse de funcționari ori trimiși străini ce roiau în jurul curții cetății Bucureștilor. 

image
A știut Churchill despre intenția germanilor de a bombarda orașul Coventry?
Datorită decriptărilor Enigma, aparent, Churchill a aflat că germanii pregăteau un raid aerian asupra orașului Coventry. Cu toate acestea, nu a ordonat evacuarea orașului și nici nu a suplimentat mijloacele de apărare antiaeriană.
image
Căderea lui Cuza și „monstruoasa coaliţie”
„Monstruoasa coaliţie“, așa cum a rămas în istorie, l-a detronat pe Alexandru Ioan Cuza prin lovitura de palat din 11 februarie.