Aniversarea unui nonsens

31 octombrie 2017
Aniversarea unui nonsens jpeg

Un articol recent de pe portalul tabletmag.com începe abrupt: „Centenarul pe care îl celebrăm zilele acestea – rememorarea solemnă a revoluției bolșevice – este aniversarea unei absurdități logice și a consecințelor sale.” Iar absurditatea e atît de deplină, și cu atît de multe fațete, încît nu va putea fi tolerată sau îndurată decît printr-o „mistică bolșevică”, una care s-a răspîndit în lume în deceniile următoare „mai ceva ca islamul în secolele VII-VIII”.

Autorul – Paul Berman, un cunoscut cercetător al totalitarismului – face apoi inventarul unor contradicții majore constituente comunismului. Mai întîi se referă la loteria prin care bolșevicii au cîștigat la roata istoriei. Toți credeau – inclusiv Lenin, pînă în primăvara lui 1917, cînd a întrezărit pentru prima oară posibilitățile apărute pentru bolșevici – că după abdicarea țarului, Rusia se va îndrepta către o republică parlamentară, mai mult sau mai puțin liberală, bolșevicii fiind prea mici și insignifianți față de celelalte forțe politice. În locul acestei traiectorii, Rusia a virat brusc către necunoscut, cu contribuția hotărîtoare și personală a lui Lenin, după cum a fost demonstrat – scrie Berman – de către Sidney Hook, „cel mai mare teoretician marxist american al vremii sale”, într-o carte a sa din 1943, The Hero in History. Lenin a fost cel care, deși Comitetul Central nu era de acord, a pledat atunci, în toamna lui 1917, pentru preluarea cu forța a puterii de către bolșevici. Dacă Lenin nu reușea să ajungă din Elveția la Petrograd, dacă se împiedica pe stradă sau avea un accident casnic, dacă mînca ceva stricat și intra în spital – nu ar fi fost nici o revoluție bolșevică și, pe cale de consecință, nici un Stalin, Troțki, Kamenev sau Zinoviev. Și nici, aș adăuga eu, Ceaușescu sau Gheorghiu-Dej, Rákosi sau Bierut. Așadar, mai scrie Berman, revoluția bolșevică a fost o chestiune de șansă, dar a fost ulterior acreditată drept una de predestinare. Nimeni nu a putut concepe și prezice preluarea puterii de către bolșevici, dar ea a fost apoi prezentată, paradoxal, drept o împlinire a profețiilor lui Marx.

Aici avem ilustrarea unui soi de brownianism al istoriei. Te chinui să integrezi mișcarea moleculelor într-o anumită logică, în anumite modele, dar ele o pot lua razna oricînd, fără să le pese de calculele teoretice. Experimentăm aceasta mai ales la nivel individual, cînd ne gîndim, mai cu seamă retrospectiv, ce ar fi fost cu noi dacă luam în trecut decizii diferite. Dacă nu vedeam cutare afiș sau anunț și nu mai mergeam la cursul sau școala la care am fost. Dacă nu îl întîlneam pe cutare sau pe cutare. Dacă auzi că cineva a avut un accident, te gîndești ce ar fi fost dacă respectivul ar fi plecat de acasă cu un minut mai devreme sau cu un minut mai tîrziu. La extrem, te gîndești ce ar fi fost dacă mama și tatăl tău nu se întîlneau. Dar ai mai zice și că puterea hazardului se manifestă doar la nivel personal; nu se poate ca ea să țină și la nivelul societății, care lucrează statistic, cu numere mari.

Iată însă că revoluția bolșevică demonstrează contrariul, și o demonstrează mai cu seamă prin faptul că efectele ei au și durat. Nu a fost doar o anomalie de un an sau doi, după care lumea s-a reglat; au durat zeci de ani, și încă mai durează, justificîndu-se retrospectiv încontinuu. Cel mai recent exemplu de tentativă de „logicizare” retrospectivă a hazardului comunist este congresul partidului comunist chinez, care a oficiat recent sinteza așa-numitei doctrine a actualului președinte Xi Jinping cu teoria anterioară de dezvoltare a țării aparținînd lui Mao Zedong, eroul fondator al comunismului chinez. Morala este că şi la nivelul istoriei, întîmplarea poate fi mai puternică decît logica sau modelul teoretic. Istoria are și ea minutul ei în care se grăbește sau întîrzie, dînd naștere la accidente care schilodesc pe viață.

Paul Berman nu e la primul său articol despre istoria lui „cum ar fi fost dacă…” În martie, tot în tabletmag.com, el a scris despre cea ar fi putut fi Rusia dacă menșevicii nu erau eradicați acasă de către bolșevici. Teoria lui este că putem lua ca reper ce au făcut în New York cei un milion și jumătate de ruși care se strînseseră acolo după 1917. Cum au pus ei umărul pe plan local la dezvoltarea instituțiilor democratice ale stîngii, în tradiție menșevică. Și cum au fost apoi ele înglobate în mișcarea de stînga americană, pînă la momentul de fuziune în care energiile menșevicilor nu au mai fost folosite doar la nivelul comunității, ci au fost preluate la nivel național.

Însă în articolul citat la început este și o altă teză interesantă. Am observat de mai multe ori, citind despre anii interbelici, cum mișcarea de extremă stîngă și cea de extremă dreaptă s-au potențat reciproc, s-au stimulat una pe alta, culminînd cu încleștarea armată a celor două regimuri care le-au întrupat, comunismul și nazismul. În același timp, m-am întrebat oarecum firesc care a fost totuși „originea răului”, cine a fost primul. Paul Berman oferă un răspuns atunci cînd se referă la o altă absurditate a revoluției bolșevice.

Comunismul s-a prezentat pe sine drept mișcarea supremă a muncitorimii, dar el a fost în același timp și cel mai mare creator de lagăre de muncă forțată. Bolșevicii s-au vrut unicii reprezentanți ai clasei muncitoare și au sfîrșit prin a-i dezbina și a-i distruge pe toți ceilalți reprezentanți, fie că erau partide, fie că erau sindicate. Acasă, au început cu menșevicii și cu celelalte formațiuni de stînga; în estul Europei, s-au constituit în special prin scindarea partidelor social-democrate, care apoi, în timpul sovietizării, a fost urmată de absorbție și desființare. Departe de a fi unificatorul mișcării muncitorești, comunismul a fost de fapt dezbinatorul acesteia prin excelență. „Și dezbinarea s-a dovedit a fi fatală. Germania anilor ’30 a fost exemplul principal și cel mai dureros, după care civilizația nu s-a mai putut reface. Și totuși, o mulțime de oameni încă mai consideră comunismul o mișcare de coagulare a clasei muncitoare.” Cu alte cuvinte, erodarea mișcării muncitorești germane a fost una dintre cauzele succesului politic al nazismului, care nu și-ar fi găsit altfel un sprijin popular la fel de consistent. Comunismul a dus la nazism. Comunismul a fost găina, iar găina a fost prima și a făcut oul nazist. Părea oarecum logic, pentru că în definitiv era și cronologic, numai că „mecanismul ouatului” era cel care nu fusese foarte clar.

După contradicția apariției și cea a reprezentării, Paul Berman mai amintește o contradicție a comunismului. Acesta s-a prezentat și drept mișcarea de emancipare și modernizare a societăților oprimate de imperialismul occidental. Comunismul era Mesia lumii a treia, ridica omenirea din negura adîncă a colonialismului și exploatării la lumina dezvoltării și egalității. În cazurile Coreei și Vietnamului, aduse în discuție de autor, foarte multă lume a simpatizat cu lupta armată dusă de simpatizanții comuniști cu Occidentul exploatator. Numai că rezultatul nu a fost nici pe departe cel scontat. Vietnamul a trecut prin teroarea roşie și subdezvoltare pînă ce autoritățile comuniste au adoptat măsuri de tip capitalist, rezultînd un fel de armistițiu ca și în China între partidul unic și economia de piață. Iar despre Coreea de Nord nu sînt multe de comentat, țara ajungînd un fel de Jurassic Park al comunismului tribal la care nici Stalin nu a putut coborî. Absurdul ideii comuniste se închide astfel în arcul de 100 de ani pornit de la exploziva revoluție bolșevică și încremenit în prezentul înghețat al Coreei de Nord.

Ionuţ Iamandi este jurnalist la Radio România Actualităţi.

Foto: Ultima fotografie (1923) a lui Vladimir Ilici Lenin. La data respectivă suferise al treilea atac cerebral şi nu mai putea vorbi.

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Adevarul.ro

image
Cât costă minivacanța de 1 Mai-Paște pe Valea Prahovei sau în stațiunea Padina-Peștera
În scurt timp începe minivacanța de 1 Mai-Paște (5 mai 2024), prilej de relaxare și călătorii. Două populare destinații sunt Valea Prahovei și stațiunea Padina-Peștera (Dâmbovița). Ofertele de cazare sunt multiple și variate.
image
Ce ascunde China în Wuhan. Misterele locului de unde a pornit pandemia, dezvăluite de un cunoscut vlogger român VIDEO
Cătălin Stănciulescu, vlogger-ul român devenit celebru pentru în peregrinările sale a făcut interviu cu fratele celebrului baron al drogurilor, Pablo Escobar, a vizitat Wuhan, locul din China de unde a pornit pandemia care a ucis zeci de milioane de oameni.
image
Zboruri din Sibiu, de la 200 de euro biletul. Care sunt destinațiile de vacanță
Se reiau cursele spre cinci destinații de vacanță din această vară, cu un total de zece frecvențe săptămânale, ce vor fi disponibile pentru rezervare la agențiile de turism cu care colaborează aeroportul din Sibiu.

HIstoria.ro

image
Cum au construit polonezii o replică a Enigmei germane
Cu toate că germanii au avut o încredere aproape totală în integritatea comunicațiilor realizate prin intermediul mașinii de criptare Enigma, în final această credință s-a dovedit eronată, în primul rând subestimării capabilităților tehnologice și ingeniozității umane ale adversarilor.
image
Cine erau bancherii de altădată?
Zorii activităților de natură financiară au apărut în proximitatea și la adăpostul Scaunului domnesc, unde se puteau controla birurile și plățile cu rapiditate și se puteau schimba diferitele monede sau efecte aduse de funcționari ori trimiși străini ce roiau în jurul curții cetății Bucureștilor. 

image
A știut Churchill despre intenția germanilor de a bombarda orașul Coventry?
Datorită decriptărilor Enigma, aparent, Churchill a aflat că germanii pregăteau un raid aerian asupra orașului Coventry. Cu toate acestea, nu a ordonat evacuarea orașului și nici nu a suplimentat mijloacele de apărare antiaeriană.