Gara de Nord din Bucureşti se transformă între 25 şi 27 iulie 2014 în locul de întîlnire al pasionaţilor de arte, muzică, filme şi trenuri pentru a doua ediţie a Train Delivery, eveniment urban-feroviar care își propune să revitalizeze un spațiu simbolic al Bucureștiului. Train Delivery vine în continuarea inițiativei Street Delivery pentru spațiu public de calitate și este organizat de Fundația Cărturești și CFR SA cu o finanțare ARCUB.

Ai o idee prin care să redai Gării de Nord frumusețea ei uitată? Vrei s-o revendici ca bun cultural, turistic și arhitectural al orașului? Mai știi cum era călătoria aceea nesfîrșită cu trenul, în care lumea întreagă se desfăcea în fața ta? Intră pe www.traindelivery.ro și înscrie-ți proiectul pînă pe 18 iulie!

Se spune despre Gara de Nord că a văzut mai multe săruturi sincere decît Oficiul Stării Civile. Cîte povești de dragoste sau trădare au început în această poartă către lume? Cîte milioane de oameni s-au întîlnit pentru prima oară cu Bucureștiul? Cîți au pierdut trenul și cîți au plecat spre mare dintr-un impuls de moment? Cîte cîntece s-au scris despre acest loc emblematic? Cîte ore ai petrecut aici în așteptarea unei scurte iubiri eterne?

La Train Delivery vei redescoperi un monument istoric și un bun cultural marcant pentru identitatea orașului, pe care istoria recentă l-a aruncat în desuetudine. Pariem că te-ai îndrăgosti de Gara de Nord dacă ai afla mai mult despre ea, cum ni s-a întîmplat și nouă. Inaugurat în 1872, acesta este cel mai important nod feroviar al României: 200 de trenuri și 10.000 de oameni trec zilnic prin ea. Puțini dintre ei știu că Gara de Nord a rezistat bombardamentelor Aliaților în 1944 și că Ceaușescu plănuia să o dărîme. Și mai puțini au intrat în Salonul Regal construit special pentru vizita Împăratului Franz Joseph al Austro-Ungariei, un spațiu fabulos în care Carol I își aștepta cuminte trenul personal. Aproape nimeni nu mai știe că la etajul Gării de Nord se află o sală de spectacole de 450 de locuri sau că Muzeul CFR găzduiește una dintre cele mai interesante diorame cu trenuri electrice în miniatură din România.

Ce facem la Train Delivery? Aducem pentru tine un tren pe care îl garăm pe linia 14, unde te așteaptă cel mai larg peron al Gării. Timp de 3 zile, te poți plimba dintr-un compartiment în altul trecînd prin expoziții, spectacole, un restaurant pe șine și alte instalații urbane. În timpul ăsta cîțiva dintre cei mai buni artiști graffiti din România vor desena trenul pe exterior, iar muzica va umple peronul, alături de zeci de proiecte gîndite să redea gării fascinația pe care o merită. Tot pe linia 14 vom fi martorii unui proces de reconversie a unui vagon de marfă într-o cafenea, librărie și loc de întîlnire printr-o intervenție plastică-sculpturală care presupune decuparea tablei acestuia și transformarea ei în obiecte de mobilier.

Dar lucrurile nu se termină pe peron – îți vom arăta Gara așa cum nu ai mai cunoscut-o niciodată, de la Muzeul CFR (unde orice părinte ar trebui să-și ducă copilul), Salonul Regal (unde nostalgicii și iubitorii arhitecturii vor avea parte de dezbateri cu cei mai interesanți intelectuali ai momentului), Sala de Spectacole (unde vei urmări filme care țin de cultura feroviară, precum „Trenuri bine păzite” de Jiri Menzel), sălile de așteptare, Salonul Mama și Copilul, crîșmele tradiționale, ba chiar și locul de unde doamnele Gării de Nord anunță mersul trenurilor.