Era o zi de iarnă, mă întorceam de la şcoală şi primisem să fac un referat plictisitor despre ceva. Ningea încontinuu, eu mergeam încet pe stradă, cînd un fulg de nea s-a aşezat pe nas. Eu stau şi mă uit cruciş la el şi mă întreb: ‘Oare ce este cu adevărat zăpada?”.

Aşa că aranjez un birou, pun cîteva anunţuri şi invit personalităţi diferite să văd ce zic ele despre zăpadă.

Primul care intră e încruntat, are uniformă, pare un general de armată sau cam aşa ceva...

Ce este zăpada pentru dumneavoastră?   

Zăpada? Hmmmm… Aş putea să o asociez cu o armă. Cînd eram mic, oamenii îmi ştiau de frică! Cînd venea iarna, eu eram regele, nimeni nu scăpa nepedepsit. Îi loveam cu bulgări pînă cădeau la pămînt.

Despre cine vorbiţi?

Bătăuşii, ceilalţi… Nu îi sufeream… Iarna era singura mea scăpare, momentul meu de glorie!

Următorul e un hippie cu ochelari ca John Lennon, plete nespălate, pantaloni largi şi bluză cu semnul păcii.

Ce este zăpada pentru dumneavoastră?

Zăpaaaada!!! Da, zăpaaaaada!!! E un lucru complex, aş asocia-o cu un porumbel alb, cu semnul păcii pe frunte şi care lasă curcubee în spate cînd zboară.

Dar ce înseamnă în interiorul dumneavoastră?

Zăpada este opusul focului… Creată pentru a păstra echilibrul în univers. Peace, man!

Următorul venit e adolescentul tipic.

Ce înseamnă zăpada pentru tine?

Doh! Zăpada e prea complicată ca tu să o înţelegi! Zăpada pentru mine este golul din sufletul meu, ceva ce voi nu veţi înţelege, doh!

OK, am înţeles.

  Mă duc să mă plîng de cît de nasoli sînt păriţii mei, fiindcă nu mă lasă să îmi fac piercing.

Următorul venit e un fizician renumit.

Ce înseamnă zăpada pentru dumneavostră?

Zăpada, numită şi omăt sau nea, este o formă solidă de precipitaţie, care nu este nimic altceva decît apă îngheţată, aflată în stare cristalină, constînd dintr-o multitudine de fulgi de zăpadă.

 Da, dar în interiorul dumneavoastră, ce înseamnă?

Zăpada, numită şi omăt sau nea, este o formă solidă de precipitaţie, care nu este nimic altceva decît apă înghetată, aflată în stare cristalină, constînd dintr-o multitudine de fulgi de zăpadă.

Eu mă refeream dacă aveţi amintiri legate de zăpadă?

Păi, cînd eram mic, mama obişnuia să ia zăpadă din curte şi să toarne peste ea sirop. Un fel de îngheţată... Delicios, o formă solidă de precipitaţie, care nu este nimic altceva...

Vă mulţumesc.

Următorul venit e sportivul.

Ce înţelegeţi dumneavoastră prin zăpadă?

Sporturile de iarnă… Schiez pe zăpadă, patinez pe gheaţă, fac snowboarding pe zăpadă, există pînă şi o olimpiadă dedicată sporturilor de acest gen.

Următorul venit a fost bătrînul nebun al oraşului.

Ce înţelegeţi dumneavoastră prin zăpadă?

Era o seară frumoasă de iarnă, cînd un monstru diabolic făcut din zăpadă ne-a atacat orăşelul! El avea 8 capete şi 12 mîini şi devora tot... am uitat să spun că respira lavă. De atunci mi-am păzit zăpada din curte zi de zi, noapte de noapte.

Puteţi să îmi daţi o dată în care s-a întîmplat această poveste?

Da, iarna din ’76, cu trei zile înainte să-l văd pe Yeti şi cu o zi după ce a fost atacul de zombie vegetarieni.

OK… vă multumesc mult.

Următorul venit este un artist.

Ce este zăpada pentru tine?

Zăpada… Zăpada este el albo absolutissimo, un alb greu de desenat. Zăpada, oricît de albă, poate să fie gălbuie, maronie, mai albastră. Sînt multe moduri de a picta zăpada, dar depinde de context. În prezent, au fost descoperite nouăzeci de nuanţe de alb, deci nouăzeci de moduri de a picta zăpada. Iar în poezie albul este rima albă, în care totul este diferit, ca fulgii de zăpadă.

Mulţumesc!

Devine deja cam mult. Din păcate, artistul a fost şi ultimul venit, aşa că mi-am pregătit raportul situaţiei: zăpada o fi doar apă îngheţată, aflată în stare cristalină, constînd dintr-o multitudine de fulgi de zăpadă sau, pentru unii, o fi o sursă de hrană, o formă de artă sau echilibrul focului sau un monstru, o dulce răzbunare, un sport sau golul din interiorul lor, dar pentru mine ce este?

Pînă să-mi găsesc răspunsul, cineva îmi bate la uşă, deschid cu entuziasm şi mi se arată un puşti care mă întreabă: „Ce este zăpada pentru dumneavoastră?”. Am rămas fără cuvinte...

Teo NEGUŢ, clasa a VIII-a, Şcoala Europeană, Bucureşti