Ce uşor te poţi reinventa

Mugur Marius Florin JOLTEA
Publicat în Dilema Veche nr. 658 din 28 septembrie-5 octombrie 2016
Ce uşor te poţi reinventa jpeg

Bună ziua,

Mă numesc Joltea Mugur şi am 45 de ani. În prezent mă aflu în detenţie în Penitenciarul Bucureşti Jilava, unde ispăşesc o condamnare de 4 ani şi 10 luni pentru trafic de droguri. Cu ajutorul lui Dumnezeu, în luna decembrie, pînă de sărbători, aş putea să vin acasă definitiv.

Am citit cu mare interes cam tot ce aţi publicat în Dilema veche din ultimele luni şi am simţit nevoia să scriu şi eu cîteva rînduri. Dacă consideraţi că merită şi doriţi să le publicaţi aveţi acordul meu. Dacă nu, e OK.

Vă doresc mult succes în continuare şi toate cele bune!

Doamne ajută!

Cînd ajungi în închisoare reuşeşti să cunoşti tot felul de oameni, unii mai buni, alţii mai răi, alţii şi mai răi. Te metamorfozezi, trecînd de la o stare sufletească la alta. La început te cuprinde o disperare imensă, datorată fricii de lumea din spatele gratiilor, de care doar ai auzit şi despre care ţi-ai imaginat întotdeauna tot ce este mai rău. Apoi începi, uşor-uşor, să te obişnuieşti, să te adaptezi, pentru că, nu‑i aşa, oamenii se adaptează oricărei situaţii, indiferent cît de dură ar fi aceasta. După o perioadă, un an-doi, ajungi să te simţi ca acasă, creîndu-ţi un confort fizic şi psihic, chiar şi unul spiritual, şi uiţi complet de ceea ce ai simţit în prima zi din „noua“ ta viaţă, atunci cînd abia intraseşi la închisoare.

Cred că cel mai important lucru pe care-l descoperi după ce stai o perioadă închis, să zicem 1-2 ani, este referitor la ceea ce te defineşte cu adevărat. Ajungi să‑ţi dai seama că majoritatea lucrurilor pe care le considerai importante şi care îţi defineau modul de viaţă sînt complet false. Începi să realizezi că trăiai într-o pseudofericire şi că, de fapt, lucrurile care contează cu adevărat în viaţă sînt cele simple, ca plimbatul prin parc, excursia la munte prin pădure (eu, cînd mergeam la munte, mă cazam într-o vilă luxoasă şi mergeam la un restaurant scump şi apoi la club), dormitul în cort pe malul unui lac, joaca cu copiii în aer liber (nu în locurile de joacă din mall-uri) şi multe alte activităţi care nu costă nimic.

Din păcate, a trebuit să ajung la închisoare ca să-mi dau seama cît de fals trăiam înainte. Pentru mine, oricît de ciudat şi masochist ar suna, închisoarea a fost benefică. Faptul că am fost încarcerat, de fapt mi-a eliberat sufletul. Paradoxal, detenţia pentru mine a însemnat eliberare. Eliberarea dintr-o viaţă fadă şi anostă ce pusese stăpînire pe mine şi pe sufletul meu. M-am reinventat.

Dintotdeauna mi-a plăcut, pentru că aşa am simţit, să ajut oamenii şi animalele. Dezinteresat. O făceam şi înainte să fiu arestat, am făcut-o şi în închisoare. Şi încă o fac în închisoare pentru că încă sînt închis. Avînd destul de mult timp liber la dispoziţie, am reînceput să citesc. Cărţi, ziare, reviste. Presă de tot felul. Aşa am ajuns să citesc şi Dilema veche. Sincer, înainte nici nu ştiam de existenţa acestei publicaţii, spre ruşinea mea. Din momentul în care am descoperit-o, am citit fiecare număr al său în întregime. Pe măsură ce citeam, simţeam că mă confund cu autorii articolelor, mă regăseam în toate paginile ei. Parcă eram un copil care găsise o carte magică şi care, citind‑o, călătoreşte în lumea minunată a aventurilor descrise.

Într-o zi, citind un articol, am simţit nevoia să scriu şi eu. Erau nişte rînduri scrise de Cristina Hurdubaia, „Cînd alegi să trăieşti altfel decît ceilalţi“. Nu o cunosc pe distinsa jurnalistă, dar ceea ce am citit m-a impresionat foarte tare. Mi‑aş dori să cred şi să ştiu că există oameni ca domnia-sa. Pentru că, dacă veţi citi articolul menţionat, veţi realiza ce înseamnă, de fapt, să fii om cu adevărat. Şi chiar cu riscul de a părea patetic şi de a suna ca o lozincă învechită, Cristina Hurdubaia este un OM ADEVĂRAT.

Am 45 de ani. Cînd am intrat aveam 43. Am făcut o greşeală şi trebuia să plătesc. Peste cîteva luni aş putea fi eliberat condiţionat. Ar fi chiar înaintea sărbătorilor de iarnă, cînd oamenii devin brusc mai buni (unii dintre ei). Sper din tot sufletul să pot sărbători Crăciunul împreună cu fetiţa mea de 9 anişori.

Nimic nu este întîmplător pe lumea asta. Eu a trebuit să intru la închisoare pentru a realiza acest lucru. Voi nu trebuie decît să citiţi articolul doamnei Hurdubaia. Haideţi să fim mai buni şi să-i ajutăm pe cei care au cu adevărat nevoie de ajutor.

Viaţa simplă e cea mai frumoasă!

Mulţumesc din suflet, Dilema veche!

Mugur Marius Florin JOLTEA

Penitenciarul Bucureşti Jilava

19.09.2016

Viața la 70+ jpeg
Viața la 70+
Ei bine, la noi, la români, bătrînețea e și mai grea și mai urîtă decît la alții.
Discul de muzică clasică al anului 2015 în România jpeg
Discul de muzică clasică al anului 2015 în România
Discul care a strâns cea mai mare notă din cele mai multe voturi unice exprimate de public în cadrul campaniei „Votează discul de muzică clasică al anului 2015” derulată pe site-ul Radio România Muzical este semnat de pianista română Raluca Ştirbăţ și cuprinde integrala lucrărilor pentru pian de George Enescu.
Turneu de inbox jpeg
Turneu de inbox
Vă scriu pe calea aceasta pentru că ştiu că sînteţi toţi trei contribuitori sau cel puţin cititori ai Dilemei vechi. Am primit cartea dumneavoastră de Crăciun, de la părinţii mei, cu menţiunea: „Să mai vezi şi tu părerile noastre“.
Ultima săptămînă de înscrieri Bursele Superscrieri/Avon jpeg
Ultima săptămînă de înscrieri Bursele Superscrieri/Avon
Pînă pe 9 mai, orice autor din România - indiferent că este profesionist sau amator, jurnalist sau blogger, se exprimă prin cuvînt sau prin imagine, publică pe platforme tradiționale ori exclusiv în mediul digital - este invitat să aplice la programul Bursele Superscrieri/Avon.
Dilema veche la Timpul prezent  Ce vrei să te faci cînd vei fi mare? png
Articolul lui Aron Biro „Clovnerism militant de operă“
Stimate domnule Biro, am citit cu neplăcută surprindere articolul dvs. publicat în numărul 333 al revistei Dilema veche, intitulat „Clovnerism militant de operă“, în care, la un moment dat, spuneţi: „La noi la Cluj, Filarmonica s-a salvat de la faliment prin iniţierea unei suite de concerte de soundtrack-uri Star Wars şi James Bond. Mai bagă la derută (s. m.) cîte un Dvořák (aceasta este grafia corectă a numelui, n. m.), să vadă dacă se prinde lumea.
Dilema veche la Timpul prezent  Ce vrei să te faci cînd vei fi mare? png
Reîntoarcerea la mare
Mai e foarte puţin şi voi fi din nou acasă, la Constanţa. Cine e născut la un mal de mare şi e ispitit apoi de gîndul ucigaş al înstrăinării e condamnat pentru tot restul vieţii la dor profund de marea lui. Va fi tot numai o rană. Şi să mai fii şi rac, să depinzi de plaja încinsă, de soare, de apă şi de luna ce se reflectă în ea...
Dilema veche la Timpul prezent  Ce vrei să te faci cînd vei fi mare? png
Despre fotbal
Dacă stai să te gîndeşti, fotbalul, care este unul dintre cele mai practicate sporturi din lume, este şi cel mai mediatizat. Cred că este şi unul dintre cele mai uşoare sporturi din lume, în comparaţie cu altele. Se ştie sigur că încă din epoca „peşterilor“ oamenii ştiau să dea cu piciorul în minge, trimiţînd-o într-o oarecare direcţie.
Dilema veche la Timpul prezent  Ce vrei să te faci cînd vei fi mare? png
Despre bunătatea cărţilor
De cînd hîrtia a pierdut monopolul informaţiei şi al divertismentului, nu mai avem linişte. Undele radio, imaginea au detronat Cartea. Sîntem mai sprinţari, eterici şi volatili. Fără siguranţa literei tipărite, fără minunatul popas dintre rînduri, ne
Dilema veche la Timpul prezent  Ce vrei să te faci cînd vei fi mare? png
"Tineri întru nimic admirabili..."
Sînt de acord cu dvs. că, de dragul unui anticomunism de paradă, numeroşi oameni de cultură români trec cu prea mare uşurinţă peste antifascismul necesar ...
Dilema veche la Timpul prezent  Ce vrei să te faci cînd vei fi mare? png
Mircea Veroiu, acest "Visconti român"
Din motive reale şi inutil de explicat, abia ieri-seară am reuşit să citesc articolul scris de Radu Cosaşu în revista Dilema veche, „Notă de cinefil către Serviciile Multilateral Specializate“.
Dilema veche la Timpul prezent  Ce vrei să te faci cînd vei fi mare? png
Fronda şi antipatia acerbă
De fapt, blogul şi forumul sînt mijloace de socializare sau, în cel mai bun caz, unelte de comunicare pasivă. Unii le folosesc ca instrumente pentru dezvoltarea sau exersarea notorietăţii, alţii pentru informare, iar cei mai mulţi pentru luptă. Desigur, unele bloguri sau forumuri serioase, dincolo de gîlceava sau cearta de vorbe pe care o găzduiesc uneori, au o importantă funcţie informativă.
Dilema veche la Timpul prezent  Ce vrei să te faci cînd vei fi mare? png
"Ne place să insultăm"
Dezbaterile sînt binevenite întotdeauna. Istoria o confirmă! Dacă ne referim cu precădere la poporul grec şi la cel roman, vom vedea că întrebările abundau, iar rezolvarea lor – de multe ori aproximativă – nu întîrzia să apară. Omul antic era ceea ce trebuia să fie: bun cunoscător al propriilor limite. Din acest motiv, Aristotel îi îndemna pe tineri să nu depăşească cu nimic măsura!
Dilema veche la Timpul prezent  Ce vrei să te faci cînd vei fi mare? png
Nevoia de moderaţie
Am citit cu interes articolul fostului meu coleg şi, sper, în continuare prietenului meu George Rîpă, privitor la recentul incident din largul coastelor Fîşiei Gaza, publicat în numărul 330 al Dilemei vechi. Un fidel adept al neo-conservatorilor americani, George le-a copiat toate principalele teze ideologice privitoare la conflictul israeliano-palestinian.
Dilema veche la Timpul prezent  Ce vrei să te faci cînd vei fi mare? png
Actualități
Am 26 de ani, sînt din Iaşi, şi am venit în Capitală acum un an şi jumătate pentru „o viaţă mai bună“, pentru „construirea unei cariere“. Lucrez în marketing, în industria bunurilor de larg consum şi activitatea mea are ca rezultat o spălare pe creier a maselor, inducerea unui comportament de consum. Vînd oamenilor lucruri de care nu au nevoie. Ataşez produsul de emoţiile şi dorinţele lor, condiţionîndu-i să-şi procure fericirea din bunuri, astfel încît corporaţia să facă profit.
Dilema veche la Timpul prezent  Ce vrei să te faci cînd vei fi mare? png
O statolatrie kafkiană
Cu ceva timp în urmă aţi dedicat un număr întrebărilor „De ce să plecăm din România?“, „De ce să rămînem?“. Pentru cei care s-au hotărît să rămînă, printre ei numărîndu-mă şi eu, ar fi interesant de discutat, de stabilit, de evaluat care sînt relaţiile lor cu România, cu statul român şi instituţiile sale publice, mai exact Stat vs cetăţean, tot se discută azi despre revizuirea Constituţiei.
Dilema veche la Timpul prezent  Ce vrei să te faci cînd vei fi mare? png
Printre magnolii şi brebenei
Nu aş dori să mai aud că persoane cercetate de DNA ar fi modele pentru societate. S-a spus pe sticlă. S-a tot vorbit despre simţul civic, care se pare că este pe cale de dispariţie în societatea noastră. Tot de la cap ar trebui să se înceapă şi în această privinţă. Adică de la autorităţi.
Dilema veche la Timpul prezent  Ce vrei să te faci cînd vei fi mare? png
Concordanţă discordantă
Concordia discors este maxima latinească ce defineşte cel mai bine controversata Lege a educaţiei. O lege care ar trebui să jaloneze viitorul educaţiei al cărei prezent îl ştim şi care din păcate nu e aşa cum ni-l dorim.
Dilema veche la Timpul prezent  Ce vrei să te faci cînd vei fi mare? png
Un text din 1991
Monumentele lui Brîncuşi sînt încă o dată nedreptăţite, iar reparaţia nu o văd posibilă…
Dilema veche la Timpul prezent  Ce vrei să te faci cînd vei fi mare? png
Această obsesie: „Să se dea, domnule, o lege!“
Mi-a plăcut observaţia dlui Sever Voinescu despre relevanţă, observaţie pe care o consider foarte adevărată, deşi nici el nu oferă o soluţie oarecare. Da, tuturor ne-a căzut în cap cărămida relevanţei, toţi căutăm utilitatea, fiecare se simte nici mai mult, nici mai puţin decît dator să strige „La subiect!“.
Dilema veche la Timpul prezent  Ce vrei să te faci cînd vei fi mare? png
Gesturi rare
Domnule, cît de des îi declaraţi soţiei admiraţia? Doamnă, cînd îi arătaţi soţului admiraţia dvs.? Părinţi, de cîte ori le spuneţi copiilor că îi admiraţi?
Dilema veche la Timpul prezent  Ce vrei să te faci cînd vei fi mare? png
EN-ervare
Totul a mers bine în primii treizeci şi ceva de ani ai vieţii mele. Catalogul nu se deschidea prea des la E, numele meu era uşor de pronunţat, de ortografiat, de reţinut. Nevasta s-a bucurat şi ea să-mi preia numele – nu ştia săraca ce dezamăgire o aşteaptă. Nici chiar străinii nu mi-l poceau prea tare.
Dilema veche la Timpul prezent  Ce vrei să te faci cînd vei fi mare? png
Acest trebuie să citească
Din capul locului vă spun că sînt profesoară recent pensionată, aşa că veţi deduce că pregătirea mea şcolară (la toate nivelurile) s-a desfăşurat în „regimul de tristă amintire“ (altă exprimare la modă din noul limbaj „de lemn“), cu toate inepţiile sale, însă cu o mult mai structurată organizare a învăţămîntului.
Dilema veche la Timpul prezent  Ce vrei să te faci cînd vei fi mare? png
Despre mitocănia legiferată
Să o recunoaştem cu toţii că, dacă mitocanului i-am spune mereu că-i mitocan, nu s-ar mîndri cu asta, şi am trezi în el, poate, dramul de bun-simţ şi de onoare. Pe prost şi pe mitocan îi deranjează cel mai mult să le arătăm cum îi percepem.
Dilema veche la Timpul prezent  Ce vrei să te faci cînd vei fi mare? png
Inamovibilitate (şi) la profesori
De ce nu? Păstrînd proporţiile relativ la inamovibilitatea judecătorească (deh!, nu sîntem o putere în stat), şi profesorii, carevasăzică, ar putea cere acest drept.

Adevarul.ro

image
Fost membru CNA, atac la adresa unui concurent de la Românii au talent. Ce răspunde mama băiețelului luat în vizor
Mama lui Rareș Prisacariu, băiețelul care a primit Golden Buzz-ul la emisiunea Românii au talent a răspuns la reacția dură pe care Radu Herjeu, fost membru CNA, a avut-o după emisiune.
image
Clujul depășește la PIB orașe similare din Estul Europei. „Percepția e una, realitatea e alta”
Zona Metropolitană Cluj a depășit, în ceea ce privește Produsul Intern Brut, zone metropolitane din jurul altor orașe similare din țări estice. Economistul Radu Nechita explică de ce clujenilor nu li se pare că ar trăi mai bine.
image
Marius Manole, în șoc hipotermic pe scenă!
„Ce avem noi aici?”, o piesă de teatru scrisă și regizată de Lia Bugnar, jucată de Carmen Tănase, Maria Obretin și Marius Manole, a fost un succes deplin la Birmingham, unde spectatorii nici măcar n-au observat că Marius Manole a intrat șoc hipotermic.

HIstoria.ro

image
Caragiale: un client râvnit, dar un cârciumar prost VIDEO
Caragiale: un client râvnit, un cârciumar prost
image
Anul 1942, un moment greu pentru Aeronautica Regală Română
Anul 1942 a însemnat pentru Aeronautica Regală Română, ca de altfel pentru toate forțele Armatei române aflate în zona de operațiuni, un moment deosebit de dificil.
image
Moștenirea fabuloasă a lui Heinrich Schliemann, descoperitorul Troiei
Când, în 1891, i s-a citit testamentul, s-a dovedit că Heinrich Schliemann lăsase în urmă o moștenire (apropo de lichidități, judecând după valoarea de azi) de aproximativ 100 de milioane de euro.