Un Carusel pe gustul meu

25 februarie 2015
Muzicile mele din 2015 jpeg

Şi librăriile sînt o chestiune de gust. Şi, deci, de vrajbă.

S-a văzut asta cînd cu lansarea

de acum două săptămîni. Unii, care consideră că librăriile dau viaţă unui oraş, au iubit librăria încă dinainte să se deschidă. Alţii au iubit-o din momentul în care au admirat arhitectura spectaculoasă a casei de patrimoniu de secol XIX în a cărei renovare s-au investit 400 de mii de euro (şi, nota bene!, nu pentru a fi transformată într-o bancă). Alţii au detestat-o din varii motive: din cauza designului interior ori a vestimentaţiei celor-vag-identificaţi-sub-numele-de-hipsteri prezenţi la deschidere, din cauza popularităţiii bruşte a locului luat, la propriu, cu asalt şi, implicit, a (caru)selfie-urilor postate pe FB sau pe Instagram, taman din cauza cărţilor (prea puţine, prea scumpe, prea nu-ştiu-cum aşezate pe rafturi-prea-înguste-prea-albe etc.), din cauză că detestă brandul Cărtureşti ( din raţiuni anticapitaliste ), Centrul Vechi ( din raţiuni antiburgheze ) sau viaţa în general ( din raţiuni personale ). 

Fiecare e liber să admire şi să frecventeze orice librărie. De fapt, fiecare e liber să-şi cumpere cărţi de unde vrea, de unde poate, de unde-i face mai multă plăcere: de la tarabele de pe stradă, din tonomatele amplasate pe peroanele de la metrou, accesînd librăriile online sau de la anticariate. În funcţie de loc, ai parte de o varietate de titluri mai mică sau mai mare, de ediţii mai ieftine sau mai scumpe, de interacţiune sau nu cu un vînzător/librar în carne şi oase. Trebuie doar să vrei să citeşti şi să fii dispus să dai, cît de cît, nişte bani pe cărţi. De fapt, nici nu trebuie să cumperi cărţi dacă-ţi place să citeşti: le poţi împrumuta de la prieteni sau de la biblioteci publice. Sau le poţi reciti pe cele din biblioteca părinţilor. De fapt, nici măcar nu trebuie să citeşti (altceva decît facturi, etichete sau bloguri, eventual marxiste).

Colegei mele Adina Popescu nu-i place noua librărie Carusel. A scris acum o săptămînă

pe blogul

A indispus-o aglomeraţia creată de cei care au venit, „ca la muzeu”, să admire clădirea-monument (pe care, apropo, generaţia noastră are acum ocazia pentru prima dată s-o admire din interior). Nu i-a plăcut display-ul cărţilor, i s-a părut că „nu sînt decît nişte accesorii” în decor, pe lîngă care se mai vînd gadgeturi şi suveniruri, cam scumpe, destinate mai degrabă turiştilor. Cei adunaţi la bistro-ul situat la ultimul etaj i s-au părut, în moc misterios, cam snobi. „Nu-i nici pe departe genul meu de local”, conchidea colega mea ale căror librării preferate rămîn Bastilia şi Humanitas Cişmigiu. 

Deşi eu n-am avut senzaţia de disconfort a Adinei, mi-a plăcut mult felul în care, indirect, aseamănă Caruselul cu „un vas de croazieră de lux”. Pe mine m-a făcut să visez. Mi-am imaginat imediat un Carusel plutitor, navigînd plin de cărţi, cu sute de cititori pe punte, între Buenos Aires-ul lui Borges, Lisabona lui Pessoa şi Istanbulul lui Pamuk! 

Şi mie îmi plac librăriile Bastilia şi Humanitas Cişmigiu. Deopotrivă ca cititor şi autor ale cărui cărţi au fost lansate şi se vînd în aceste locuri. Îmi mai plac şi Cărtureşti Verona, şi Librăria din Fundul Curţii, şi Quinet, şi Anthony Frost. De fapt, mie îmi plac toate librăriile, inclusiv cele din mall-uri, căci, fiind diferite, fiecare îmi oferă altceva: o ofertă mai mare, un loc mai intim, un librar mai priceput, o cafea mai aromată, o atmosferă mai aparte. Unde nu avem noi mai multe librării amenajate în spaţii frumoase arhitectural, din care nu doar să cumperi cărţi, dar unde să şi poţi sta la o cafea sau la un ceai sau la o prăjiturică, fie ea şi "minusculă”, cu prietenii pe care, uneori, îi întîlneşti chiar acolo, printre rafturi! 

Spre deosebire însă de Adina, mie îmi place Librăria Carusel, îmi place mult, şi mă bucur că, în sfîrşit, în Centrul Vechi se mai renovează o clădire de patrimoniu şi se mai deschide şi altceva decît sedii bancare, magazine de ţoale, cluburi sau restaurante. O librărie este tot ce putea umaniza un spaţiu urban sufocat de baruri şi şaormerii. Iar dacă cei care ies în weekend în Centrul Vechi, bucureşteni sau turişti, au curiozitatea să mai intre şi într-o librărie, chit că pentru a cumpăra un suvenir şi nu neapărat o carte sau un CD, atunci e bine şi numai atît. Poate vor mai îndrăzni să intre şi altă dată într-o librărie, eventual însoţiţi de prieteni sau de propriii lor copii.  Atîta timp cît există cărţi pentru toate gusturile şi buzunarele (şi, slavă Domnului!, există colecţii populare, reduceri şi oferte), l ibrăriile nu trebuie judecate după cine le calcă pragul: cocalar, hipster, stîngist, corporatist, biciclist, vegetarian, şerpilian. Dacă ar fi după mine – cum unele librării deja au amenajat locuri speciale pentru copii - aş lăsa oamenii să vină la librărie şi cu cîini. De ce nu!? ("

O librărie pe trei niveluri  plus subsol, cu lift şi bistro sub un acoperiş de sticlă,  într-o clădire-monument istoric, taman o astfel de librărie aduce cărţilor omagiul cuvenit, le pune  în fa ç on  şi le confirmă prestigiul cultural.  O astfel de librărie chic ajută cartea să devină, în sfîrşit, (şi) un obiect fashionable!  Iar dacă librăria – „comercială” prin definiţie  –  vinde, pe lîngă cărţi/CD-uri/DVD-uri, şi papetărie/gadgeturi/suveniruri, cu atît mai bine. Cărţile sînt scrise şi tipărite pentru a fi vîndute, la fel ca orice alt obiect cultural. O librărie nu funcţionează ca o bibliotecă – arhivînd; sau ca un muzeu – selectînd; o librărie face comerţ – vinde. Deci aduce un serviciu tuturor celor implicaţi în industria de carte, inclusiv celor ca mine şi ca Adina care scriem cărţi. Cu cît mai multe librării, cu atît mai multe oportunităţi pentru o carte de a fi găsită, răsfoită, achiziţionată!

Unii văd în Cărtureşti Carusel un fel de mall dezgustător care abuzează de corpul cărţilor, alţii văd un

 sub forma unei elegante, ambientale, spectaculoase librării unde cărţile sînt chiar sufletul clădirii de patrimoniu. Aceştia din urmă - printre care mă număr şi eu - vor avea de acum încolo un loc preferat în plus pe care-l vor frecventa pentru cărţi&discuri, evenimente culturale, prăjituri&cafea, chat-uri întîmplătoare cu turişti sau chiar pentru nişte selfie-uri snoabe de sub acoperişul de sticlă al unei clădiri  construite acum două secole.

Pagina de autor a lui Marius Chivu aici.

Foto: Ioana Bîrdu

image png
Despre îmbătrînire și alți demoni
Cum îți ascunzi ridurile și îți antrenezi corpul să fugi de semnele timpului și cît de bine le maschezi și le cosmetizezi.
image png
Cititori din lumea largă
Apoi m-am uitat pe pozele articolului și am realizat, iarăși previzibil, că majoritare erau cititoarele și în grupul newyorkez.
WhatsApp Image 2023 10 26 at 21 47 10 jpeg
FILIT e un roman în sine... și încă un roman foarte bun
literatura le rezolvă pe toate, tot de ceea ce oamenii nu sînt capabili...
image png
Noi, cînd se ceartă Polonia cu Ucraina
Recentul schimb de vorbe tari dintre Polonia și Ucraina a fost comentat la noi cu același clișeu cu care se comentează cam orice.
index jpeg 5 webp
Putin și Occidentul Al treilea război mondial?
„Rusia este o țară cu un viitor sigur; doar trecutul ei este imprevizibil.”
AMSandu NOU jpg
Feel good - după FILIT -
FILIT-ul e cea mai bună dintre lumile posibile pentru un scriitor, fie el la început de drum sau, din contră, consacrat.
Page Cover Viitorul În constructie 768x432 jpg
Cum își văd adolescenții viitorul? - Termenul pentru înscrieri s-a prelungit până la data de 11 OCTOMBRIE
Ne interesează cum te raportezi la locul în care trăiești, înveți, cum ți-l imaginezi peste ani și unde te vezi la maturitate.
AMSandu NOU jpg
Privirea ei pierdută, de copil neajutorat
Filmele și cărțile ne vorbesc de multe ori chiar despre viețile noastre, în asta stă puterea lor.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Politețe înainte de toate!
Îmi cer scuze doamnei căreia dl Iancu i s-a adresat nepoliticos pentru faptul că am publicat formula ireverențioasă.
Conversations jpg
Călătoria nu s-a desfășurat conform planului
Poți iubi mai mulți oameni în același timp?
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
A fi ortodox, astăzi
Un grup de credincioși a lansat lumii o declarație cu privire la cea mai dureroasă problemă care rănește azi sufletul ortodoxiei: invazia Rusiei asupra Ucrainei.
Eu cum pot să ajut? jpeg
Eu cum pot să ajut?
Frică. Negare. Furie. Neputință. Îngrijorare.
Trei întrebări și o sugestie pentru pacifiștii zilei jpeg
Trei întrebări și-o sugestie pentru pacifiștii zilei
Descurajarea sau chiar împiedicarea propriului guvern să apere țara cu forțe armate cînd aceasta este atacată militar este pacifism?
Făcătorii de război – Scrisoare către frații mei în credință creștin ortodoxă jpeg
Făcătorii de război – Scrisoare către frații mei în credință creștin-ortodoxă
Nu există nici un fel de dispută între oameni care să justifice uciderea semenului nostru, căci în orice ucidere de om ucidem ceva esențial din opera lui Dumnezeu.
România pitită de lîngă Ucraina eroică jpeg
România pitită de lîngă Ucraina eroică
România e în linia întîi a UE în fața nebunului sîngeros de la Kremlin, dar se comportă sub conducerea lui Iohannis ca și cum ar vrea să se tragă mai în spate.
Viețile netrăite jpeg
Poveștile de lîngă noi
Fiecare avion duce cu el atîtea istorii de viață cîte locuri are ocupate.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
COVID. Valul patru!
Am pus următorul gînd în colțul meu de rețea: „Fauci are dreptate cînd spune că, dacă vaccinările antivariolă și antipoliomielită ar fi fost însoțite de discuțiile nebunești de acum, aceste teribile boli n-ar fi fost astăzi eradicate. Recunosc, îmi e în continuare cu neputință să înțeleg atitudinile antivaccin...”
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
România analfabeților funcțional
Constatarea mea este că proporția de 44% analfabeți funcțional se verifică și în cazul adulților.
Viețile netrăite jpeg
Izolarea de după izolare
Poate că ochiul „izolatului”, ca și cel al străinului, vede mai mult și e mai cîrcotaș.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Filme în care am locuit
Am înțeles cît de adînc reacționăm la familiaritate.
Viețile netrăite jpeg
Slobod la gură. Și la minte
Doi prieteni vechi și deja bătrîni vorbesc despre New York, viață și lume, ca altădată păpușile din Muppets.
Viețile netrăite jpeg
Puterea televizorului
Nemulțumirile au săpat adînc și discursul apocaliptic de la tv le-a alimentat decenii la rînd.
Viețile netrăite jpeg
Viețile netrăite
Înăuntrul nostru sălășluiesc o multitudine de vieți neîncercate.
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
În apărarea celor 12 milioane de tăcuți
Obiceiul de a-i vitupera civic pe cei care nu răspund convocării la urne este o barbarie odioasă.

Adevarul.ro

image
Cât costă minivacanța de 1 Mai-Paște pe Valea Prahovei sau în stațiunea Padina-Peștera
În scurt timp începe minivacanța de 1 Mai-Paște (5 mai 2024), prilej de relaxare și călătorii. Două populare destinații sunt Valea Prahovei și stațiunea Padina-Peștera (Dâmbovița). Ofertele de cazare sunt multiple și variate.
image
Ce ascunde China în Wuhan. Misterele locului de unde a pornit pandemia, dezvăluite de un cunoscut vlogger român VIDEO
Cătălin Stănciulescu, vlogger-ul român devenit celebru pentru în peregrinările sale a făcut interviu cu fratele celebrului baron al drogurilor, Pablo Escobar, a vizitat Wuhan, locul din China de unde a pornit pandemia care a ucis zeci de milioane de oameni.
image
Zboruri din Sibiu, de la 200 de euro biletul. Care sunt destinațiile de vacanță
Se reiau cursele spre cinci destinații de vacanță din această vară, cu un total de zece frecvențe săptămânale, ce vor fi disponibile pentru rezervare la agențiile de turism cu care colaborează aeroportul din Sibiu.

HIstoria.ro

image
Cum au construit polonezii o replică a Enigmei germane
Cu toate că germanii au avut o încredere aproape totală în integritatea comunicațiilor realizate prin intermediul mașinii de criptare Enigma, în final această credință s-a dovedit eronată, în primul rând subestimării capabilităților tehnologice și ingeniozității umane ale adversarilor.
image
Cine erau bancherii de altădată?
Zorii activităților de natură financiară au apărut în proximitatea și la adăpostul Scaunului domnesc, unde se puteau controla birurile și plățile cu rapiditate și se puteau schimba diferitele monede sau efecte aduse de funcționari ori trimiși străini ce roiau în jurul curții cetății Bucureștilor. 

image
A știut Churchill despre intenția germanilor de a bombarda orașul Coventry?
Datorită decriptărilor Enigma, aparent, Churchill a aflat că germanii pregăteau un raid aerian asupra orașului Coventry. Cu toate acestea, nu a ordonat evacuarea orașului și nici nu a suplimentat mijloacele de apărare antiaeriană.