Totul în jurul nostru e narațiune

10 decembrie 2018
Mica mea distopie jpeg

Acum trei ani, cînd am început cu Svetlana Cârstean să căutăm un răspuns la întrebarea: „De ce nu citesc copiii și ce i-ar putea convinge că e cool să o facă?, nu ne-am imaginat ce aventură o să înceapă.

Timp de mai bine de șapte luni, am dus Incubatorul de lectură în Școala 113 din București, prin proiectul derulat de Asociația ADO și cofinațat de AFCN.

Cu copiii de aici am aflat din nou cît de importantă și necesară e relația pe care o stabilești între text și cititor, despre intimitatea literaturii și transformările pe care le poate produce ea în oameni.

Costin ne-a zis într-o zi: „Eu nu le aveam cu literatura, la primele ateliere am venit că m-au trimis părinții, acum vin că-mi place atmosfera și ce facem aici”. De fapt, le-am propus o altă perspectivă legată de textul literar decît avuseseră pînă atunci. Pe principiul: fiecare mic cititor e un personaj care poate face lumină în propria poveste. I-am încurajat să se apropie de texte firesc, fără spaimă. Să nu se ascundă în spatele unor cuvinte frumoase și goale, care nu spun nimic. Totul în jurul nostru e narațiune. E nevoie doar să fim antrenați să o putem recunoaște.

Există atîtea feluri de a spune o poveste încît e imposibil să nu găsești unul care să nu ți se potrivească.

N-o să uit fețele copiilor de clasa a III-a, cînd le-am vorbit despre ce înseamnă contemporan. Și la mirarea lor cînd le-am spus că, în timp ce noi vorbim despre asta în clasă, un scriitor scrie undeva, la o mică distanță de noi, într-un loc din oraș.

Nici felul în care pot intra cu totul într-un text, dacă le place. De fiecare dată cînd au scris, pornind de la Metamorfoza lui Kafka, Pensionarul lui Boris Vian, poemul Elice al Simonei Popescu sau alte texte pe care am lucrat împreună, s-au dus departe.

Nu e ușor să faci teorie literară cu copiii, fără să te folosești de terminologia ei. Trebuie să repovestim totul pentru ei și ăsta e și marele nostru pariu.

Clișeele sînt niște umbrele care nu te apără de nici o ploaie. Nimeni nu are chef de ele, dar pot părea la îndemînă. În această întîlnire sinceră și adevărată dintre copii și literatură, instinctul lor de cititori e bun și e păcat să se piardă. După ce făcut conștiincioși liste de cuvinte – cu cele care pot să intre într-o poezie și cu cele pe care nu le-ar vedea acolo – le citim poeme care îi lasă cu gurile căscate, pentru că nu își imaginează că pot să existe atîtea feluri de poezie pe lume.

În Incubatorul de lectură învățăm tot timpul unii de la alții. Și, ca în orice călătorie, ne descoperim cu totul altfel decît ne-am imaginat că suntem când am pornit la drum.

Din anul ăsta ne vor rămîne, cu siguranță, întîlnirile cu prietenii noștri copii. Am citit, am scris împreună și am vorbit despre literatură. Schimbul e întotdeauna corect. Dai și primești în egală măsură. Sperăm ca în anul următor să cunoaștem și alți cititori și să continuăm această cercetare care înseamnă mai mult decît niște ateliere de citit și de scris. Pentru că a schimba ceva e nevoie de timp și de viziune. De răbdare și hotărîre.

image png
Despre îmbătrînire și alți demoni
Cum îți ascunzi ridurile și îți antrenezi corpul să fugi de semnele timpului și cît de bine le maschezi și le cosmetizezi.
image png
Cititori din lumea largă
Apoi m-am uitat pe pozele articolului și am realizat, iarăși previzibil, că majoritare erau cititoarele și în grupul newyorkez.
WhatsApp Image 2023 10 26 at 21 47 10 jpeg
FILIT e un roman în sine... și încă un roman foarte bun
literatura le rezolvă pe toate, tot de ceea ce oamenii nu sînt capabili...
image png
Noi, cînd se ceartă Polonia cu Ucraina
Recentul schimb de vorbe tari dintre Polonia și Ucraina a fost comentat la noi cu același clișeu cu care se comentează cam orice.
index jpeg 5 webp
Putin și Occidentul Al treilea război mondial?
„Rusia este o țară cu un viitor sigur; doar trecutul ei este imprevizibil.”
AMSandu NOU jpg
Feel good - după FILIT -
FILIT-ul e cea mai bună dintre lumile posibile pentru un scriitor, fie el la început de drum sau, din contră, consacrat.
Page Cover Viitorul În constructie 768x432 jpg
Cum își văd adolescenții viitorul? - Termenul pentru înscrieri s-a prelungit până la data de 11 OCTOMBRIE
Ne interesează cum te raportezi la locul în care trăiești, înveți, cum ți-l imaginezi peste ani și unde te vezi la maturitate.
AMSandu NOU jpg
Privirea ei pierdută, de copil neajutorat
Filmele și cărțile ne vorbesc de multe ori chiar despre viețile noastre, în asta stă puterea lor.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Politețe înainte de toate!
Îmi cer scuze doamnei căreia dl Iancu i s-a adresat nepoliticos pentru faptul că am publicat formula ireverențioasă.
Conversations jpg
Călătoria nu s-a desfășurat conform planului
Poți iubi mai mulți oameni în același timp?
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
A fi ortodox, astăzi
Un grup de credincioși a lansat lumii o declarație cu privire la cea mai dureroasă problemă care rănește azi sufletul ortodoxiei: invazia Rusiei asupra Ucrainei.
Eu cum pot să ajut? jpeg
Eu cum pot să ajut?
Frică. Negare. Furie. Neputință. Îngrijorare.
Trei întrebări și o sugestie pentru pacifiștii zilei jpeg
Trei întrebări și-o sugestie pentru pacifiștii zilei
Descurajarea sau chiar împiedicarea propriului guvern să apere țara cu forțe armate cînd aceasta este atacată militar este pacifism?
Făcătorii de război – Scrisoare către frații mei în credință creștin ortodoxă jpeg
Făcătorii de război – Scrisoare către frații mei în credință creștin-ortodoxă
Nu există nici un fel de dispută între oameni care să justifice uciderea semenului nostru, căci în orice ucidere de om ucidem ceva esențial din opera lui Dumnezeu.
România pitită de lîngă Ucraina eroică jpeg
România pitită de lîngă Ucraina eroică
România e în linia întîi a UE în fața nebunului sîngeros de la Kremlin, dar se comportă sub conducerea lui Iohannis ca și cum ar vrea să se tragă mai în spate.
Viețile netrăite jpeg
Poveștile de lîngă noi
Fiecare avion duce cu el atîtea istorii de viață cîte locuri are ocupate.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
COVID. Valul patru!
Am pus următorul gînd în colțul meu de rețea: „Fauci are dreptate cînd spune că, dacă vaccinările antivariolă și antipoliomielită ar fi fost însoțite de discuțiile nebunești de acum, aceste teribile boli n-ar fi fost astăzi eradicate. Recunosc, îmi e în continuare cu neputință să înțeleg atitudinile antivaccin...”
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
România analfabeților funcțional
Constatarea mea este că proporția de 44% analfabeți funcțional se verifică și în cazul adulților.
Viețile netrăite jpeg
Izolarea de după izolare
Poate că ochiul „izolatului”, ca și cel al străinului, vede mai mult și e mai cîrcotaș.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Filme în care am locuit
Am înțeles cît de adînc reacționăm la familiaritate.
Viețile netrăite jpeg
Slobod la gură. Și la minte
Doi prieteni vechi și deja bătrîni vorbesc despre New York, viață și lume, ca altădată păpușile din Muppets.
Viețile netrăite jpeg
Puterea televizorului
Nemulțumirile au săpat adînc și discursul apocaliptic de la tv le-a alimentat decenii la rînd.
Viețile netrăite jpeg
Viețile netrăite
Înăuntrul nostru sălășluiesc o multitudine de vieți neîncercate.
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
În apărarea celor 12 milioane de tăcuți
Obiceiul de a-i vitupera civic pe cei care nu răspund convocării la urne este o barbarie odioasă.

Adevarul.ro

image
Motivul absurd pentru care o vânzătoare a refuzat doi tineri. „Poate credea că îl folosiți la orgii“
Doi tineri, unul de 25, iar celălalt de 21 de ani, susțin că o vânzătoare a refuzat să-i servească și le-a cerut să vină însoțiți de părinți, deși aveau actele și puteau să demonstreze că sunt majori. De fapt, ei nici măcar nu au cerut țigări, alcool sau alte produse destinate exclusiv adulților.
image
Prețul amețitor cu care se vinde un garaj din lemn în Brașov: „E inclusă și mașina în preț?"
Un anunț imobiliar din Brașov pentru vânzarea unui garaj din lemn a stârnit ironii din partea românilor. Garajul de 22 metri pătrați din lemn costă cât o garsonieră.
image
Ianis, sufocat de Hagi: cum un părinte, „orbit“ de subiectivism, a ajuns să facă țăndări imaginea băiatului său
Managerul Farului a mai creat un caz, deranjat că selecționerul nu i-a titularizat băiatul în amicalele cu Irlanda de Nord și Columbia. Episodul lungește lista derapajelor unui părinte care persistă în greșeala de a-și promova agresiv fiul, mărind și mai mult povara numelui pe umerii acestuia.

HIstoria.ro

image
Bătălia codurilor: Cum a fost câștigat al Doilea Război Mondial
Pe 18 ianuarie a.c., Agenția britanică de informații GCHQ (Government Communications Headquarters) a sărbătorit 80 de ani de când Colossus, primul computer din lume, a fost întrebuințat la descifrarea codurilor germane în cel de Al Doilea Război Mondial.
image
Cum percepea aristocrația britanică societatea românească de la 1914?
Fondatori ai influentului Comitet Balcanic de la Londra, frații Noel și Charles Buxton călătoresc prin Balcani, în toamna anului 1914, într-o misiune diplomatică neoficială, menită să atragă țările neutre din regiune de partea Antantei.
image
Istoricul Maurizio Serra: „A înțelege modul de funcționare a dictaturii ne ajută să o evităm” / INTERVIU
Publicată în limba franceză în 2021, biografia lui Mussolini scrisă de istoricul Maurizio Serra, membru al Academiei Franceze, a fost considerată un eveniment literar şi istoric.