Sfîrșit de liceu

30 mai 2015
Oameni ocupați  jpeg

– copii și școli – 

Nu știu cum s-a făcut, dar iar am asistat la o ceremonie de absolvire: copilul meu a terminat și liceul... Ocazie cu care nu doar m-am emoționat și mi-am reiterat toate propriile sfîrșituri de cicluri școlare, mi-am retrecut în revistă toate etapele copilului meu, dar am și observat desfășurarea în sine a festivităților.

Festivități care, culmea, nu pot spune că m-au plictisit. Ne-am dus la liceul copilului meu, Colegiul Național „Sf. Sava“, de dimineață, de la ora 9. Conform unei mai vechi tradiții de familie, de la tatăl meu citire, eu, una, cel puțin, școlăriță în perioada comunistă, nu tratez cu cine știe ce respect serbările, ci le privesc cu o notă de umor și detașare (desigur, m-am emoționat și eu cînd m-au făcut pionieră, în prima serie, și am fost furioasă cînd au desemnat, la un moment dat, pe altcineva comandant de grupă în locul meu...). Așa că, fără să ne agităm prea tare, am plecat pe la 9 de-acasă, lejer (cînd la 9 trebuia, de fapt, să ajungem). În amfiteatrul din Sava – stupoare: nu mai găseai nici un loc pe scaun, nici loc să intri nu aveai. E adevărat că era ceea ce se cheamă ”Ultimul clopoțel” al claselor a 12-a, și clasele astea sînt de la A la I...

În ciuda resentimentelor deja amintite față de acest soi de spectacole, ne-am așezat în fundul sălii, în picioare, cu un uriaș și inutil coș cu trandafiri la picioare, pe care toți erau gata să-l calce, și ne-am uitat la ce se întîmplă pe scenă. O grămadă de copii care nu mai erau chiar (sau doar...) copii, în pantaloni și tricouri negre, și nu numai, ”evoluau”  în fața auditoriului. În pași de dans, destul de sincronizați. Dansuri care nu se desfășurau așa, de sine stătătoare, ci făceau parte dintr-un bine pus la punct scenariu. Scenariul se baza, în general, pe evocarea orelor și pe imitarea profesorilor. Imitare care nu era răutăcioasă (decît uneori...), ci, să zicem, ironic afectuoasă. Profesorii erau apostrofați, dar, în general, scuzați. Într-unele din scenete au apărut chiar profesorii înșiși: într-una o profesoară era imitată de o elevă, în timp ce profesoara reală stătea în bancă, făcînd pe eleva. Într-o alta (chiar în cea a clasei copilului meu) diriginta însăși a participat ...în propriul ei rol, făcînd cîțiva pași - reușiți - pe scenă cu elevii.

Ocazie cu care mi-am reamintit și am reevaluat toate ciclurile de învățămînt ale odraslei mele. Începînd cu grădinița particulară, care era pe undeva pe lîngă ProTV, unde a fost copilul meu de pe la 4 ani. Știu că am ales-o pe la început de ani 2000, după multe căutări. Mai ales pentru că cele două educatoare, de fapt profesoare de limbi străine, care făceau cu copiii engleză și franceză, Teacher Andreea și Teacher Magda, mi-au plăcut de la început. Și s-a dovedit că am avut dreptate: nu s-a petrecut niciodată vreun incident neplăcut la grădiniță, implicînd agresivitate sau neglijență. Dimpotrivă. Și chiar au învățat cîte ceva.

Școala pe care am ales-o, e drept că din motive... de familie (tot acolo învățasem și eu...), Școala 79, a fost, iarăși, o alegere reușită. Învățătoarea  a fost... clasică și foarte muncitoare (e drept, cu excepția unor tabere și excursii în care lucrurile nu au mers prea bine, dar au trecut...). Iar diriginta lui dintr-a cincea, dna Banu, care, din păcate, nu mai e printre noi, a fost, cred, profesoara - de matematică - cea mai specială pe care am cunoscut-o. O prezență pregnantă și aparte, prin înfățișare - o frumusețe distinsă -, dar și prin felul ei de a fi. Conversațiile cu ea erau întotdeauna peste nivelul obișnuit al micilor nevoi legate de clasă și înzestrarea acesteia. Desigur, le aborda și pe acelea. Dar îmi amintesc cu claritate prima ședință cu părinții pe care am avut-o cu ea: ne-a spus că ne... somează să nu aducem cadouri profesorilor.

La liceu, la Sf. Sava, ședințele cu părinții au fost minimale, și diriginta copilului meu din ultimii ani a ieșit din clasă atunci cînd s-au discutat chestiuni financiare. Totul s-a făcut și aici cu delicatețe, decență și înțelegere. Am cunoscut profesori extraordinari, precum, de pildă, pe dl Lăzărescu, de română.

Ce vreau să spun este că, da, am avut noroc, sau am știut să aleg, sau copilul meu a învățat bine și nu au fost probleme. Probabil, cîte puțin din toate trei... Ideea e că, în peisajul general considerat, pe bună dreptate, întunecat, sînt și destule exemple pozitive.Totul e să dai de ele...

image png
Despre îmbătrînire și alți demoni
Cum îți ascunzi ridurile și îți antrenezi corpul să fugi de semnele timpului și cît de bine le maschezi și le cosmetizezi.
image png
Cititori din lumea largă
Apoi m-am uitat pe pozele articolului și am realizat, iarăși previzibil, că majoritare erau cititoarele și în grupul newyorkez.
WhatsApp Image 2023 10 26 at 21 47 10 jpeg
FILIT e un roman în sine... și încă un roman foarte bun
literatura le rezolvă pe toate, tot de ceea ce oamenii nu sînt capabili...
image png
Noi, cînd se ceartă Polonia cu Ucraina
Recentul schimb de vorbe tari dintre Polonia și Ucraina a fost comentat la noi cu același clișeu cu care se comentează cam orice.
index jpeg 5 webp
Putin și Occidentul Al treilea război mondial?
„Rusia este o țară cu un viitor sigur; doar trecutul ei este imprevizibil.”
AMSandu NOU jpg
Feel good - după FILIT -
FILIT-ul e cea mai bună dintre lumile posibile pentru un scriitor, fie el la început de drum sau, din contră, consacrat.
Page Cover Viitorul În constructie 768x432 jpg
Cum își văd adolescenții viitorul? - Termenul pentru înscrieri s-a prelungit până la data de 11 OCTOMBRIE
Ne interesează cum te raportezi la locul în care trăiești, înveți, cum ți-l imaginezi peste ani și unde te vezi la maturitate.
AMSandu NOU jpg
Privirea ei pierdută, de copil neajutorat
Filmele și cărțile ne vorbesc de multe ori chiar despre viețile noastre, în asta stă puterea lor.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Politețe înainte de toate!
Îmi cer scuze doamnei căreia dl Iancu i s-a adresat nepoliticos pentru faptul că am publicat formula ireverențioasă.
Conversations jpg
Călătoria nu s-a desfășurat conform planului
Poți iubi mai mulți oameni în același timp?
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
A fi ortodox, astăzi
Un grup de credincioși a lansat lumii o declarație cu privire la cea mai dureroasă problemă care rănește azi sufletul ortodoxiei: invazia Rusiei asupra Ucrainei.
Eu cum pot să ajut? jpeg
Eu cum pot să ajut?
Frică. Negare. Furie. Neputință. Îngrijorare.
Trei întrebări și o sugestie pentru pacifiștii zilei jpeg
Trei întrebări și-o sugestie pentru pacifiștii zilei
Descurajarea sau chiar împiedicarea propriului guvern să apere țara cu forțe armate cînd aceasta este atacată militar este pacifism?
Făcătorii de război – Scrisoare către frații mei în credință creștin ortodoxă jpeg
Făcătorii de război – Scrisoare către frații mei în credință creștin-ortodoxă
Nu există nici un fel de dispută între oameni care să justifice uciderea semenului nostru, căci în orice ucidere de om ucidem ceva esențial din opera lui Dumnezeu.
România pitită de lîngă Ucraina eroică jpeg
România pitită de lîngă Ucraina eroică
România e în linia întîi a UE în fața nebunului sîngeros de la Kremlin, dar se comportă sub conducerea lui Iohannis ca și cum ar vrea să se tragă mai în spate.
Viețile netrăite jpeg
Poveștile de lîngă noi
Fiecare avion duce cu el atîtea istorii de viață cîte locuri are ocupate.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
COVID. Valul patru!
Am pus următorul gînd în colțul meu de rețea: „Fauci are dreptate cînd spune că, dacă vaccinările antivariolă și antipoliomielită ar fi fost însoțite de discuțiile nebunești de acum, aceste teribile boli n-ar fi fost astăzi eradicate. Recunosc, îmi e în continuare cu neputință să înțeleg atitudinile antivaccin...”
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
România analfabeților funcțional
Constatarea mea este că proporția de 44% analfabeți funcțional se verifică și în cazul adulților.
Viețile netrăite jpeg
Izolarea de după izolare
Poate că ochiul „izolatului”, ca și cel al străinului, vede mai mult și e mai cîrcotaș.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Filme în care am locuit
Am înțeles cît de adînc reacționăm la familiaritate.
Viețile netrăite jpeg
Slobod la gură. Și la minte
Doi prieteni vechi și deja bătrîni vorbesc despre New York, viață și lume, ca altădată păpușile din Muppets.
Viețile netrăite jpeg
Puterea televizorului
Nemulțumirile au săpat adînc și discursul apocaliptic de la tv le-a alimentat decenii la rînd.
Viețile netrăite jpeg
Viețile netrăite
Înăuntrul nostru sălășluiesc o multitudine de vieți neîncercate.
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
În apărarea celor 12 milioane de tăcuți
Obiceiul de a-i vitupera civic pe cei care nu răspund convocării la urne este o barbarie odioasă.

Adevarul.ro

image
O problemă a unghiilor ar putea fi un semn mai puțin cunoscut al cancerului
Anumite modificări ale unghiilor ar putea fi un semn al problemelor grave de sănătate, inclusiv cancer și artrită reumatoidă. Avertismentul vine din partea dr. Amir Khan, de la ITV. Acesta a recomandat o programare la medic, în cazul în care observăm semnele.
image
Cei mai mari poluatori cu plastic din lume, dezvăluiți de un studiu. Ce companii binecunoscute otrăvesc planeta
Conform rezultatelor unui studiu publicat miercuri, 56 de multinaționale sunt responsabile pentru mai mult de jumătate din poluarea cu plastic la nivel mondial, iar cinci dintre ele sunt responsabile pentru un sfert din această poluare
image
BBC: Ucraina a folosit rachete cu rază lungă de acțiune, livrate în secret de SUA
Ucraina a început să folosească rachete balistice cu rază lungă de acțiune împotriva forțelor rusești. Faptul că armele au fost furnizate în secret de SUA a fost confirmat de către oficialii americani.

HIstoria.ro

image
Olimpia, cel mai tânăr muzeu al ţării
Primul muzeu din România dedicat istoriei sportului și turismului montan a fost deschis la Brașov, în an olimpic, la „Olimpia”, în fostul sediu al Reuniunii de patinaj, clădire construită la sfârșitul secolului al XIX-lea, restaurată de Muzeul Județean de Istorie Brașov.
image
Operațiunea Barbarossa. 84 de avertizări cu privire la invazia germană, ignorate de Stalin
Pe 22 iunie 1941, Germania a invadat URSS în urma Operațiunii Barbarossa. Deși au primit numeroase avertizări din partea serviciilor de informații, Stalin și Uniunea Sovietică au fost luate prin surprindere.
image
Momentul abdicării lui Cuza: „În ochii lui n-am văzut niciun regret, nicio lacrimă”
Nae Orăşanu, om de încredere la Palat, îi comunicase principelui A.I. Cuza că „se pregătea ceva”.