Pocăinţă & damnare

1 februarie 2016
Pocăinţă & damnare jpeg

Pe blogul Cărtureşti, unde recenzez ocazional şi albume de muzică, am scris despre unul dintre vocaliştii mei preferaţi: Dave Gahan.

Dave Gahan & Soulsavers, Angels & Ghosts, Columbia/Sony Music, 2015.

Devenit ultra-faimos ca vocalist al trupei cult Depeche Mode, pare că Dave Gahan a avut nevoie de nişte ani de depedenţă de heroină, urmaţi de un infarct, o tentativă de sinucidere şi o moarte clinică indusă de o supradoză, plus, cîndva pe acest traseu, un mariaj cu un star porno, pentru a ajunge la 40 de ani şi a se apuca, în sfîrşit, cu adevărat de muzică. Figură iconică în panteonul electro-pop, Gahan s-ar fi putut retrage discret oricînd sau ar fi putut continua cu Depeche Mode, cîntînd piesele conpuse de colegul Martin L. Gore, compozitorul acestei minunate trupe, activă şi relevantă muzical şi după patruzeci de ani de carieră.

Dar Gahan a vrut ceva mai mult. „Aveam multe idei muzicale, dar nu le puteam formula”, spunea într-un interviu din Pitchfork. După ce luase nişte lecţii de canto prin anii `90, a învăţat să cînte la muzicuţă şi, împreună cu nişte prieteni mai pricepuţi decît el la compoziţie şi producţie (Chandler, Phillpott şi Eigner), a înregistrat două albume solo (Paper Monsters, 2003 & Hourglass, 2007), dintre care al doilea este foarte, foarte aproape de nivelul Depeche Mode. Încurajat de succes şi cu alte ambiţii muzicale decît în tinereţe, Gahan l-a forţat/convins pe Gore să-l accepte şi în postura de compozitor & textier. Aşa se face că pe ultimele trei albume Depeche Mode (Playing the Angel, 2005; Sounds of the Universe, 2009 şi Delta Machine, 2013), lui Gahan îi apare numele pe nu mai puţin de nouă piese (un alt prieten, Uenala, venindu-i în ajutor la compoziţie), dintre care cîteva au fost lansate şi ca single.

Dar nici măcar asta nu i-a fost de ajuns. În timp ce se upgrada ca muzician solo, Gahan a scos şi un prim album cu duo-ul britanic Rich Machin & Ian Glovers aka Soulsavers, cei care pînă atunci colaboraseră, pentru albumele lor de electronica influenţat de country, rock & soul, cu vocaliştii Mike Patton (de la Faith No More) şi Jason Pierce (de la Spiritualized), plus chitariştii Mark Lanegan şi Richard Hawley. Pentru acel prim album cu Soulsavers, Gahan a fost creditat deopotrivă ca textier şi compozitor şi, dacă m-aţi întreba pe mine, masterizat la Abbey Road şi cu aranjamentele orchestrale ale lui Daniele Luppi, albumul acela e o mică capodoperă de alternativ blues rock şi electronica. [Videoclip aici.]

Succesul albumului şi munca bună împreună au fost şi motivele pentru care Gahan s-a întors pentru această nouă colaborare cu Soulsavers. Tot în interviul din Pitchfork, Gahan spunea: „Întotdeauna eşti fericit cînd faci muzică cu cineva cu care există chimie. Primul nostrul album a fost făcut fără nici un fel de presiune. De exemplu, cînd lucrez cu Depeche Mode, există aşteptări mari încă dinainte de a începe. Dar cu Soulsavers totul a fost foarte liber şi, după ce am înregistrat primul album, am continuat să scriem muzică împreună. Ne potrivim, nici nu discutăm foarte mult despre ce anume vrem să compunem.”

Spre deosebire de The Light The Dead Sea, acest album e ceva mai liniştit, mai puţină electronica şi mai multă orchestraţie de corzi (aranjată tot de Luppi), mai puţin rock şi mai mult blues, gospel şi americana, singura piesă mai up-tempo fiind chiar primul single: „All of This and Nothing” („I`m all of this and nothing / I`m the dirt beneath your feet / I`m the sun that rises while you`re sleeping / I`m all you need”). De altfel, influenţele de blues & gospel se auziseră încă de pe albumele Depeche Mode de la începutul anilor `90, Violator şi Songs of Faith and Devotion („I Feel You” are un riff de blues, pe cînd „Condemnation” este gospel curat). Cît despre tematica versurilor, este aceeaşi: păcatul, damnarea şi mîntuirea, tentaţia şi credinţa, regretul şi suferinţa, îngerii, demonii, Dumnezeu.

Chitări resonator, muzicuţe, tamburine şi ritm de bătut din palme pe imnul de slavă - „Shine” („Our Lord above shines down his love, / And it shines on you”), cu multe corzi şi pian pe „One Thing” („Just lay down next to me, / We can watch those tasteless shows on our TV”) şi pe „Lately” (piesele gospel cele mai directe, cu puţină orchestraţie, lăsînd loc vocii tînguitoare a lui Gahan), dar cu un cor înălţător de biserică pe „You Owe me” şi cu orgă pe elegiaca „The Last Time” („One hand in my pocket / One foot in the grave / Standing here, waiting to be saved / This will be the last time / Scratching my patience away”). „Tempted” este blues curat (poate cea mai frumoasă partitură de chitară electrică de pe album), iar favoritele mele „Don`t Cry” (un fel de cîntec de leagăn) şi „My Sun” (o rugă de pocăinţă cu un pian hipnotic) au un dramatism mesianic neaşteptat pentru premisele lor (aşa cum e, de altfel, şi imaginea destul de horror a copertei).

Nu ştiu despre voi, dar chiar dacă nu sînt prea multe lucruri inedite aici, vocea lui Gahan continuă să mă atingă. În fond, omul ăsta trecut prin atîtea nu rosteşte doar nişte versuri pe muzică, Gahan cîntă despre ceea ce încă îl urmăreşte.

Pagina de autor a lui Marius Chivu aici.

Foto: Cato Lein

image png
Despre îmbătrînire și alți demoni
Cum îți ascunzi ridurile și îți antrenezi corpul să fugi de semnele timpului și cît de bine le maschezi și le cosmetizezi.
image png
Cititori din lumea largă
Apoi m-am uitat pe pozele articolului și am realizat, iarăși previzibil, că majoritare erau cititoarele și în grupul newyorkez.
WhatsApp Image 2023 10 26 at 21 47 10 jpeg
FILIT e un roman în sine... și încă un roman foarte bun
literatura le rezolvă pe toate, tot de ceea ce oamenii nu sînt capabili...
image png
Noi, cînd se ceartă Polonia cu Ucraina
Recentul schimb de vorbe tari dintre Polonia și Ucraina a fost comentat la noi cu același clișeu cu care se comentează cam orice.
index jpeg 5 webp
Putin și Occidentul Al treilea război mondial?
„Rusia este o țară cu un viitor sigur; doar trecutul ei este imprevizibil.”
AMSandu NOU jpg
Feel good - după FILIT -
FILIT-ul e cea mai bună dintre lumile posibile pentru un scriitor, fie el la început de drum sau, din contră, consacrat.
Page Cover Viitorul În constructie 768x432 jpg
Cum își văd adolescenții viitorul? - Termenul pentru înscrieri s-a prelungit până la data de 11 OCTOMBRIE
Ne interesează cum te raportezi la locul în care trăiești, înveți, cum ți-l imaginezi peste ani și unde te vezi la maturitate.
AMSandu NOU jpg
Privirea ei pierdută, de copil neajutorat
Filmele și cărțile ne vorbesc de multe ori chiar despre viețile noastre, în asta stă puterea lor.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Politețe înainte de toate!
Îmi cer scuze doamnei căreia dl Iancu i s-a adresat nepoliticos pentru faptul că am publicat formula ireverențioasă.
Conversations jpg
Călătoria nu s-a desfășurat conform planului
Poți iubi mai mulți oameni în același timp?
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
A fi ortodox, astăzi
Un grup de credincioși a lansat lumii o declarație cu privire la cea mai dureroasă problemă care rănește azi sufletul ortodoxiei: invazia Rusiei asupra Ucrainei.
Eu cum pot să ajut? jpeg
Eu cum pot să ajut?
Frică. Negare. Furie. Neputință. Îngrijorare.
Trei întrebări și o sugestie pentru pacifiștii zilei jpeg
Trei întrebări și-o sugestie pentru pacifiștii zilei
Descurajarea sau chiar împiedicarea propriului guvern să apere țara cu forțe armate cînd aceasta este atacată militar este pacifism?
Făcătorii de război – Scrisoare către frații mei în credință creștin ortodoxă jpeg
Făcătorii de război – Scrisoare către frații mei în credință creștin-ortodoxă
Nu există nici un fel de dispută între oameni care să justifice uciderea semenului nostru, căci în orice ucidere de om ucidem ceva esențial din opera lui Dumnezeu.
România pitită de lîngă Ucraina eroică jpeg
România pitită de lîngă Ucraina eroică
România e în linia întîi a UE în fața nebunului sîngeros de la Kremlin, dar se comportă sub conducerea lui Iohannis ca și cum ar vrea să se tragă mai în spate.
Viețile netrăite jpeg
Poveștile de lîngă noi
Fiecare avion duce cu el atîtea istorii de viață cîte locuri are ocupate.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
COVID. Valul patru!
Am pus următorul gînd în colțul meu de rețea: „Fauci are dreptate cînd spune că, dacă vaccinările antivariolă și antipoliomielită ar fi fost însoțite de discuțiile nebunești de acum, aceste teribile boli n-ar fi fost astăzi eradicate. Recunosc, îmi e în continuare cu neputință să înțeleg atitudinile antivaccin...”
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
România analfabeților funcțional
Constatarea mea este că proporția de 44% analfabeți funcțional se verifică și în cazul adulților.
Viețile netrăite jpeg
Izolarea de după izolare
Poate că ochiul „izolatului”, ca și cel al străinului, vede mai mult și e mai cîrcotaș.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Filme în care am locuit
Am înțeles cît de adînc reacționăm la familiaritate.
Viețile netrăite jpeg
Slobod la gură. Și la minte
Doi prieteni vechi și deja bătrîni vorbesc despre New York, viață și lume, ca altădată păpușile din Muppets.
Viețile netrăite jpeg
Puterea televizorului
Nemulțumirile au săpat adînc și discursul apocaliptic de la tv le-a alimentat decenii la rînd.
Viețile netrăite jpeg
Viețile netrăite
Înăuntrul nostru sălășluiesc o multitudine de vieți neîncercate.
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
În apărarea celor 12 milioane de tăcuți
Obiceiul de a-i vitupera civic pe cei care nu răspund convocării la urne este o barbarie odioasă.

Adevarul.ro

image
Scene horror în centrul Londrei. Mai mulți cai plini de sânge și-au aruncat călăreții și au lovit mașini și oameni VIDEO
Cinci cai ai Household Cavalry au rămas liberi în centrul Londrei după ce și-au aruncat călăreții militari în timpul exercițiului de miercuri dimineață, potrivit Daily Mail Online.
image
8 obiceiuri care te fac să îmbătrânești mai repede. Ai putea trăi cu 20 de ani mai mult
Experții în longevitate avertizează asupra comportamentelor care provoacă „daune celulare”. Chiar dacă nu putem încetini timpul, îi putem încetini efectele asupra noastră, potrivit experților. Cheia este să facem alegeri mai sănătoase și să ne dezicem de câteva obiceiuri.
image
Amănuntul care l-a scăpat de nouă ani de puşcărie pe un şofer fără permis, care a ucis trei femei
Un şofer iresponsabil, care a comis un grav accident rutier în apropiere de oraşul Târgu Neamţ, a fost aspru condamnat în primă instanţă, dar magistraţii de la instanţa superioară au decis altceva.

HIstoria.ro

image
Operațiunea Barbarossa. 84 de avertizări cu privire la invazia germană, ignorate de Stalin
Pe 22 iunie 1941, Germania a invadat URSS în urma Operațiunii Barbarossa. Deși au primit numeroase avertizări din partea serviciilor de informații, Stalin și Uniunea Sovietică au fost luate prin surprindere.
image
Momentul abdicării lui Cuza: „În ochii lui n-am văzut niciun regret, nicio lacrimă”
Nae Orăşanu, om de încredere la Palat, îi comunicase principelui A.I. Cuza că „se pregătea ceva”.
image
Măcelul din Lupeni. Cea mai sângeroasă grevă a minerilor din Valea Jiului
Greva minerilor din 1929 a rămas în istoria României ca unul dintre cele mai sângeroase conflicte de muncă din ultimul secol. Peste 20 de oameni au murit răpuşi de gloanţele militarilor chemaţi să îi împrăştie pe protestatari, iar alte peste 150 de persoane au fost rănite în confruntări.