Lupul paznic la oi?

Roxana RUSIN
14 noiembrie 2017
Lupul paznic la oi? jpeg

Onomastica actualei guvernări e insipidă, e plină de oameni ale căror nume nu mai au nici măcar rezonanță hilară caragialiană, de tipul Farfuridi și Brînzovenescu. Ce e de făcut în situația în care numele te constrînge cumva la o platitudine publică? E simplu: îți asociezi simboluri; oaia, frunza sau chiar lupul. Din start aproximativă, conduita aceasta devine problematică atunci cînd ea devine emblematică la nivel european, cînd încercăm să ne sincronizăm cu Vestul printr-un ambîț naționalist – dacii.

România va prelua în 2019 președinția Consiliului UE, iar în acest context a fost ales un simbol care să ne reprezinte pe noi, românii și România, în Uniunea Europeană: lupul dacic. La mai bine de o sută de ani de cînd Densușianu publica Dacia Preistorică, România pare să nu se dezică de încercările repetitive prin care arată celorlalți cine sîntem noi din punct de vedere istoric. Îmi amintesc de ceea ce spunea Andrei Pleșu despre cîntecul „Noi sîntem români” și obsesia noastră pentru el: dar ne consideră cineva vietnameni, chinezi, japonezi?

Pare că facem parte din Uniunea Europeană cu forța, că noi sîntem acolo deși nu ne-am dori asta și de aceea încercăm mereu să dăm din mîini și din picioare, să ne facem observați de ceilalți, care probabil habar nu au cine sîntem noi, românii. „Aha... ăia de la Bruxelles să vorbească pentru ei, că nu știu ei cum e în România, și să ne mai lase cu atîtea libertăți și drepturi, că așa stricăm copiii.” Văzînd în Uniunea Europeană, cea din care facem parte, un pericol pentru identitatea noastră istorică, națională, nu ne rămîne decît să afișăm încă o dată complexele noastre ca națiune și să ne punem lupul ca element specific.

Asistăm  la revirimentul discursului naționalist, la fabricarea unui inamic imaginar care, dacă în interbelic era evreul, acum e Uniunea; Uniunea care, în pofida devizei „Unitate în Diversitate”, face orice să ne anuleze identitatea națională. Mai degrabă cred că e frica de libertate, neputința de a te descurca într-o lume liberă, care te lasă să faci ce vrei, în care nu ți se arată Calea pe care trebuie să mergi, ci o descoperi singur. Lupul dacic nu face decît să vină să accentueze complexele noastre ca națiune și incapacitatea de a vedea dincolo de propria ființă. Europa are valori pe care le împărtășim toți, sau cel puțin așa ar trebui, are simboluri, dar noi sîntem încă preocupați de un trecut istoric ancestral și ignorăm prezentul pentru că, mai degrabă, nu îi facem față.

Ne ducem cu burse în Europa la studii, scriem teze de doctorat despre dimensiuni europene ale societății, trimitem oameni în Parlamentul de la Bruxelles, iar cînd vine vorba să facem ceva concret, ne întoarcem la origini pentru că ele ne dau confortul și liniștea sufletească a faptului că noi sîntem daci. Daci pe veci! Nu cumva e mai actual ca niciodată Titu Maiorescu, cînd a spus că mai bine să nu facem școală deloc, decît să facem o școală rea? Sîntem școliți rău dacă nu internalizăm nimic din tot ceea ce învățăm, dacă nu reușim să înțelegem că naționalismul a fost în secolul al XIX-lea, iar noi sîntem în secolul XXI, și că afișarea publică a unui discurs cu iz naționalist nu e tocmai o alegere fericită în contextul actual.

Juriul care a ales simbolul lupului dacic numără jurnaliști ai unor televiziuni cu vederi mai degrabă noneuropene, televiziuni care au făcut un titlu de glorie din a construi cel mai mare steag din lume – steagul României. Ce competențe au aceste persoane încît să avizeze un proiect ca acesta? Au fost consultați măcar cîțiva istorici cu o agendă curată sau niște profesori de liceu care nu predau la oră Burebista și Decebal cu lacrimi fierbinți pe obraz? Mă tem că nu. Aşadar, în sensul cel mai denotativ cu putință, urmînd simbolistica zilelor noastre, se poate spune că s-a pus lupul paznic la oi?

Roxana Rusin este doctorand la Facultatea de Istorie, Universitatea din Bucureşti.

image png
Despre îmbătrînire și alți demoni
Cum îți ascunzi ridurile și îți antrenezi corpul să fugi de semnele timpului și cît de bine le maschezi și le cosmetizezi.
image png
Cititori din lumea largă
Apoi m-am uitat pe pozele articolului și am realizat, iarăși previzibil, că majoritare erau cititoarele și în grupul newyorkez.
WhatsApp Image 2023 10 26 at 21 47 10 jpeg
FILIT e un roman în sine... și încă un roman foarte bun
literatura le rezolvă pe toate, tot de ceea ce oamenii nu sînt capabili...
image png
Noi, cînd se ceartă Polonia cu Ucraina
Recentul schimb de vorbe tari dintre Polonia și Ucraina a fost comentat la noi cu același clișeu cu care se comentează cam orice.
index jpeg 5 webp
Putin și Occidentul Al treilea război mondial?
„Rusia este o țară cu un viitor sigur; doar trecutul ei este imprevizibil.”
AMSandu NOU jpg
Feel good - după FILIT -
FILIT-ul e cea mai bună dintre lumile posibile pentru un scriitor, fie el la început de drum sau, din contră, consacrat.
Page Cover Viitorul În constructie 768x432 jpg
Cum își văd adolescenții viitorul? - Termenul pentru înscrieri s-a prelungit până la data de 11 OCTOMBRIE
Ne interesează cum te raportezi la locul în care trăiești, înveți, cum ți-l imaginezi peste ani și unde te vezi la maturitate.
AMSandu NOU jpg
Privirea ei pierdută, de copil neajutorat
Filmele și cărțile ne vorbesc de multe ori chiar despre viețile noastre, în asta stă puterea lor.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Politețe înainte de toate!
Îmi cer scuze doamnei căreia dl Iancu i s-a adresat nepoliticos pentru faptul că am publicat formula ireverențioasă.
Conversations jpg
Călătoria nu s-a desfășurat conform planului
Poți iubi mai mulți oameni în același timp?
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
A fi ortodox, astăzi
Un grup de credincioși a lansat lumii o declarație cu privire la cea mai dureroasă problemă care rănește azi sufletul ortodoxiei: invazia Rusiei asupra Ucrainei.
Eu cum pot să ajut? jpeg
Eu cum pot să ajut?
Frică. Negare. Furie. Neputință. Îngrijorare.
Trei întrebări și o sugestie pentru pacifiștii zilei jpeg
Trei întrebări și-o sugestie pentru pacifiștii zilei
Descurajarea sau chiar împiedicarea propriului guvern să apere țara cu forțe armate cînd aceasta este atacată militar este pacifism?
Făcătorii de război – Scrisoare către frații mei în credință creștin ortodoxă jpeg
Făcătorii de război – Scrisoare către frații mei în credință creștin-ortodoxă
Nu există nici un fel de dispută între oameni care să justifice uciderea semenului nostru, căci în orice ucidere de om ucidem ceva esențial din opera lui Dumnezeu.
România pitită de lîngă Ucraina eroică jpeg
România pitită de lîngă Ucraina eroică
România e în linia întîi a UE în fața nebunului sîngeros de la Kremlin, dar se comportă sub conducerea lui Iohannis ca și cum ar vrea să se tragă mai în spate.
Viețile netrăite jpeg
Poveștile de lîngă noi
Fiecare avion duce cu el atîtea istorii de viață cîte locuri are ocupate.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
COVID. Valul patru!
Am pus următorul gînd în colțul meu de rețea: „Fauci are dreptate cînd spune că, dacă vaccinările antivariolă și antipoliomielită ar fi fost însoțite de discuțiile nebunești de acum, aceste teribile boli n-ar fi fost astăzi eradicate. Recunosc, îmi e în continuare cu neputință să înțeleg atitudinile antivaccin...”
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
România analfabeților funcțional
Constatarea mea este că proporția de 44% analfabeți funcțional se verifică și în cazul adulților.
Viețile netrăite jpeg
Izolarea de după izolare
Poate că ochiul „izolatului”, ca și cel al străinului, vede mai mult și e mai cîrcotaș.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Filme în care am locuit
Am înțeles cît de adînc reacționăm la familiaritate.
Viețile netrăite jpeg
Slobod la gură. Și la minte
Doi prieteni vechi și deja bătrîni vorbesc despre New York, viață și lume, ca altădată păpușile din Muppets.
Viețile netrăite jpeg
Puterea televizorului
Nemulțumirile au săpat adînc și discursul apocaliptic de la tv le-a alimentat decenii la rînd.
Viețile netrăite jpeg
Viețile netrăite
Înăuntrul nostru sălășluiesc o multitudine de vieți neîncercate.
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
În apărarea celor 12 milioane de tăcuți
Obiceiul de a-i vitupera civic pe cei care nu răspund convocării la urne este o barbarie odioasă.

Adevarul.ro

image
Un gigant italian deschide o nouă fabrică în România și angajează 800 de oameni
România pare extrem de atractivă pentru investitorii străini dat fiind că în ultima perioadă tot mai multe companii aleg să construiască noi fabrici în țara noastră.
image
Prețul uriaș cerut pentru un apartament din București. „Se vinde și strada? În Berlin e mai ieftin!”
Prețurile proprietăților imobiliare cresc de la o zi la alta în marile orașe, iar Bucureștiul e printre cele mai scumpe. Chiar dacă nu a ajuns încă la nivelul Clujului, Capitala e plină de oferte inaccesibile românilor de rând.
image
Cum să-i facem pe aliații NATO să ne sprijine ca pe baltici și polonezi. Un expert român pune degetul pe rană
NATO și SUA sunt mult mai puțin prezente în partea de sud a flancului estic decât în zona de nord, ceea ce creează un dezechilibru. Chiar dacă, anul trecut, Congresul SUA a votat ca regiunea Mării Negre să devină zonă de interes major pentru americani, lucrurile se mișcă încet.

HIstoria.ro

image
Măcelul din Lupeni. Cea mai sângeroasă grevă a minerilor din Valea Jiului
Greva minerilor din 1929 a rămas în istoria României ca unul dintre cele mai sângeroase conflicte de muncă din ultimul secol. Peste 20 de oameni au murit răpuşi de gloanţele militarilor chemaţi să îi împrăştie pe protestatari, iar alte peste 150 de persoane au fost rănite în confruntări.
image
Cuceritorii din Normandia
Normandia – locul în care în iunie acum 80 de ani, în așa-numita D-Day, aproximativ 160.000 de Aliați au deschis drumul spre Paris și, implicit, spre distrugerea Germaniei naziste.
image
Cum au construit polonezii o replică a Enigmei germane
Cu toate că germanii au avut o încredere aproape totală în integritatea comunicațiilor realizate prin intermediul mașinii de criptare Enigma, în final această credință s-a dovedit eronată, în primul rând subestimării capabilităților tehnologice și ingeniozității umane ale adversarilor.