Închipuiala

10 ianuarie 2017
Închipuiala jpeg

Nu e chiar o simplă închipuire. Ci, mai degrabă, una întoarsă, ca o mănușă, spre sine. M-am gîndit la începutul Călătoriilor lui Gulliver de Jonathan Swift. Personajul naufragiat se trezește uriaș, pentru că a nimerit într-o lume de liliputani, care l-au luat ostatic. Sînt minusculi, mișună peste tot, se plimbă pe corpul și pe fața lui, l-au legat bine cu mii de fire subțiri și îl țin prizonier. Înțepăturile de săbii seamănă cu cele ale unor ace și el n-are decît să privească acest spectacol, curios și vag neliniștit. Sau, poate, doar extrem de amuzat.

În lumea reală și cu pretenții am avut de multe ori senzația că exact această imagine ne urmărește și ne definește. Că e foarte ușor să te pui în pielea uriașului și să-i contempli pe micuții care se agită pe lîngă tine și, dacă nu-i strivești, să fie doar pentru că nu ți-ai propus asta. Și pentru că umanismul și rafinatul spirit artistic, cultivat îndelung și asiduu, înseamnă și să-i lași pe ceilalți să-și facă și ei numărul, să se agite peste măsură, să dea ca nebunii din mîini și din picioare pe lîngă tine. Nu pot să miște oricum nimic, și pot să se mulțumescă dacă au reușit să stîrnească un zîmbet.

Închipuiții la care mă gîndesc eu nu vin dintr-o parabolă, ci sînt cît se poate de reali. I-am întîlnit, i-am văzut, am interacționat cu ei și, uneori, trebuie să recunosc, m-am și apropiat de cîțiva pentru că, pe cuvînt, chiar pot fi fascinanți. Poate că de asta mă și întreb dacă, nu cumva, închipuiala asta se poate lua ca o gripă, și atunci cînd intri în contact cu un „virusat”, riști să te transformi peste noapte într-un închipuit adevărat. Pentru care niciodată nimic nu poate să fie simplu și adevărat. Mereu trebuie inventat un cocon de păreri deștepte și de ițe care se răsucesc unele în jurul altora pînă amețești. Nefericirea se mănîncă pe pîine la micul dejun și la cină, evident. Nu poți să te bucuri de ce ești și ce faci, că vrei musai mai mult, mai sofisticat și mai „literar”. Te bîntuie niște demoni pekinezi, dar te porți ca și cînd ai arde în marele iad. N-ai chef să interacționezi normal pentru că ești deștept și frumos 24 de ore din 24. Piticii de pe lîngă tine dau bine în peisaj, dar, dacă ar fi cu adevărat isteți, ți-ar mulțumi că îi accepți în preajma ta. Nu te obosești niciodată să schimbi perspectiva și să te întrebi cum s-o vedea lumea prin ochii celui de lîngă tine, care nu stă la aceeași măreață înălțime. Iar marea bătălie a închipuirii se dă, cum altfel, pe frontul creativității și al înțelepciunii. Tot ce fac ceilalți rămîne la piciorul broaștei, marea promisiune vine, normal, de la tine. Și cu cît va întîrzia să se întrupeze în ceva, cu atît va străluci mai tare.

Cred că mi-e la fel de frică de închipuială ca de acreala aia care taie orice gust și poftă de viață. 

image png
Despre îmbătrînire și alți demoni
Cum îți ascunzi ridurile și îți antrenezi corpul să fugi de semnele timpului și cît de bine le maschezi și le cosmetizezi.
image png
Cititori din lumea largă
Apoi m-am uitat pe pozele articolului și am realizat, iarăși previzibil, că majoritare erau cititoarele și în grupul newyorkez.
WhatsApp Image 2023 10 26 at 21 47 10 jpeg
FILIT e un roman în sine... și încă un roman foarte bun
literatura le rezolvă pe toate, tot de ceea ce oamenii nu sînt capabili...
image png
Noi, cînd se ceartă Polonia cu Ucraina
Recentul schimb de vorbe tari dintre Polonia și Ucraina a fost comentat la noi cu același clișeu cu care se comentează cam orice.
index jpeg 5 webp
Putin și Occidentul Al treilea război mondial?
„Rusia este o țară cu un viitor sigur; doar trecutul ei este imprevizibil.”
AMSandu NOU jpg
Feel good - după FILIT -
FILIT-ul e cea mai bună dintre lumile posibile pentru un scriitor, fie el la început de drum sau, din contră, consacrat.
Page Cover Viitorul În constructie 768x432 jpg
Cum își văd adolescenții viitorul? - Termenul pentru înscrieri s-a prelungit până la data de 11 OCTOMBRIE
Ne interesează cum te raportezi la locul în care trăiești, înveți, cum ți-l imaginezi peste ani și unde te vezi la maturitate.
AMSandu NOU jpg
Privirea ei pierdută, de copil neajutorat
Filmele și cărțile ne vorbesc de multe ori chiar despre viețile noastre, în asta stă puterea lor.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Politețe înainte de toate!
Îmi cer scuze doamnei căreia dl Iancu i s-a adresat nepoliticos pentru faptul că am publicat formula ireverențioasă.
Conversations jpg
Călătoria nu s-a desfășurat conform planului
Poți iubi mai mulți oameni în același timp?
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
A fi ortodox, astăzi
Un grup de credincioși a lansat lumii o declarație cu privire la cea mai dureroasă problemă care rănește azi sufletul ortodoxiei: invazia Rusiei asupra Ucrainei.
Eu cum pot să ajut? jpeg
Eu cum pot să ajut?
Frică. Negare. Furie. Neputință. Îngrijorare.
Trei întrebări și o sugestie pentru pacifiștii zilei jpeg
Trei întrebări și-o sugestie pentru pacifiștii zilei
Descurajarea sau chiar împiedicarea propriului guvern să apere țara cu forțe armate cînd aceasta este atacată militar este pacifism?
Făcătorii de război – Scrisoare către frații mei în credință creștin ortodoxă jpeg
Făcătorii de război – Scrisoare către frații mei în credință creștin-ortodoxă
Nu există nici un fel de dispută între oameni care să justifice uciderea semenului nostru, căci în orice ucidere de om ucidem ceva esențial din opera lui Dumnezeu.
România pitită de lîngă Ucraina eroică jpeg
România pitită de lîngă Ucraina eroică
România e în linia întîi a UE în fața nebunului sîngeros de la Kremlin, dar se comportă sub conducerea lui Iohannis ca și cum ar vrea să se tragă mai în spate.
Viețile netrăite jpeg
Poveștile de lîngă noi
Fiecare avion duce cu el atîtea istorii de viață cîte locuri are ocupate.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
COVID. Valul patru!
Am pus următorul gînd în colțul meu de rețea: „Fauci are dreptate cînd spune că, dacă vaccinările antivariolă și antipoliomielită ar fi fost însoțite de discuțiile nebunești de acum, aceste teribile boli n-ar fi fost astăzi eradicate. Recunosc, îmi e în continuare cu neputință să înțeleg atitudinile antivaccin...”
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
România analfabeților funcțional
Constatarea mea este că proporția de 44% analfabeți funcțional se verifică și în cazul adulților.
Viețile netrăite jpeg
Izolarea de după izolare
Poate că ochiul „izolatului”, ca și cel al străinului, vede mai mult și e mai cîrcotaș.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Filme în care am locuit
Am înțeles cît de adînc reacționăm la familiaritate.
Viețile netrăite jpeg
Slobod la gură. Și la minte
Doi prieteni vechi și deja bătrîni vorbesc despre New York, viață și lume, ca altădată păpușile din Muppets.
Viețile netrăite jpeg
Puterea televizorului
Nemulțumirile au săpat adînc și discursul apocaliptic de la tv le-a alimentat decenii la rînd.
Viețile netrăite jpeg
Viețile netrăite
Înăuntrul nostru sălășluiesc o multitudine de vieți neîncercate.
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
În apărarea celor 12 milioane de tăcuți
Obiceiul de a-i vitupera civic pe cei care nu răspund convocării la urne este o barbarie odioasă.

Adevarul.ro

image
Nu suntem egali în fața bolilor: care sunt românii care nu vor plăti suprataxă pe concediu medical
Politicienii și-au făcut calculele și au decis că nu suntem egali în fața bolilor. Mai exact, PSD și PNL lucrează la o ordonanță de urgență prin care încearcă să elimine supraimpozitarea concediilor medicale doar în cazul anumitor pacienți
image
„Lâna de aur”, cel mai scump material textil natural din lume. Firul de Vicuña se vinde la gram, la fel ca aurul
Firul de Vicuña, recoltat o dată la doi sau trei ani în cantități limitate, se distinge ca fiind cel mai rar și scump fir din lume. Cu o grosime de 12 microni, comparabilă cu cea a aurului, este comercializat la gramaj, se vinde la prețuri exorbitante și presupune un proces de producție meticulos.
image
Decizie radicală pentru „Tesla de Cluj”. „Dacă ziceam că e produsă în Elveția, clienții ar fi sărit s-o cumpere cu 450.000 de euro”
Echipa proiectului a luat o decizie importantă: va regândi „Tesla de Cluj” într-o variantă mult mai ieftină. „Probabil că dacă ziceam că mașina este produsă în Elveția, clienții ar fi sărit să o cumpere cu 450.000 de euro”, susține Florin Dehelean, unul dintre investitori

HIstoria.ro

image
Cum percepea aristocrația britanică societatea românească de la 1914?
Fondatori ai influentului Comitet Balcanic de la Londra, frații Noel și Charles Buxton călătoresc prin Balcani, în toamna anului 1914, într-o misiune diplomatică neoficială, menită să atragă țările neutre din regiune de partea Antantei.
image
Istoricul Maurizio Serra: „A înțelege modul de funcționare a dictaturii ne ajută să o evităm” / INTERVIU
Publicată în limba franceză în 2021, biografia lui Mussolini scrisă de istoricul Maurizio Serra, membru al Academiei Franceze, a fost considerată un eveniment literar şi istoric.
image
Procesul „Numai o guriță”, o noutate pentru justiția română la început de secol XX
În primăvara anului 1912, pictorul Gore Mircescu îl aducea în fața justiției pe librarul Constantin Sfetea, pe motivul reproducerii neautorizate a uneia din lucrările sale – „Numai o guriță” – pe care cel din urmă o folosise la ilustrarea unor cărți poștale.