La ce să fim atenți cînd vom citi documentul de la Minsk.
 
Declarațiile astea că toată lumea respectă suveranitatea și integritatatea țin de bla-bla, așa se zice și de Moldova de 22 de ani și rușii au trupe de ocupație acolo cu eticheta peace keeping (wink-wink).
 
Deci, pe bune, trebuie să ne uităm la:
- va exista un format de soluționare și cine negociază? Dacă va exista cu separatiștii ca parte egală la negocieri nu e bine. Ucraina devine atunci parte egală cu Donețk, și Rusia se va da garant (scoateți sancțiunile, că noi nu ne batem direct, doar garantăm - wink-wink). Orice negociere viitoare trebuie dusă fie cu Putin direct fie e vax albina: el controlează, el să plătească. Cînd transnistrenii au vrut să facă ceva concesii, după 20 de ani de conflict, rușii i-au dat cu capul de masă, cam așa funcționează garanția rusească.
 
- se menționează explicit retragerea trupelor și a voluntarilor (wink-wink) străini? Va exista un mecanism de control internațional pe tema asta? Că altfel înseamnă că Rusia ne dă cuvîntul de pionier (wink) că retrage trupele pe care nu le-a trimis niciodată (wink). Cît despre voluntari (wink), va zice: nu știm, frățică, plecară unii cu niște tancuri din cazărmi, ce să le facem, să le dăm amenzi de circulație (wink)?
 
- evident, orice formă multinațională de menținere a păcii trebuie să excludă Rusia. Nu poți fi peacekeeper (wink) într-un război pe care l-ai declanșat și întreținut. Deci, să aducă trupe de pe unde vor - Bolivia, Nigeria, chiar și aliați ai rușilor de gen Venezuela, dar nu armata rusă.
 
- va exista control internațional pe granița ruso-ucraineană (wink)? Adică pe acolo pe unde trec tancurile care au plecat voluntar din Rusia (wink) peste granița internațională.
 
- va exista ceva condiționalitate privind statutul Ucrainei? Pentru că dacă Putin obține drept de veto privind relația Ucraina-UE înseamnă că a obținut ce a vrut de la bun început și ne întoarcem cu vreo 70 de ani în urmă, cînd nemții și rușii negociau soarta popoarelor mai mici dintre ei în documente semnate peste noapte. Orice clauză de genul ăsta pusă în scris și semnată de Merkel ar fi un dezastru moral. România trebuie să respingă ferm așa ceva, pentru că mîine poate că Rusia va dori garanții că nici România nu...
 
www.facebook.com/Cristian.Ghinea.CRPE