Astăzi tata-i mort.

Andre Gerica
20 decembrie 2014
Astăzi tata i mort  jpeg

 Pe cînd ieşea Ceauşescu la balcon ultima oară, tata era în Bucureşti cu fratele meu mai mic. Nu-mi amintesc de ce nu eram cu ei, dar ştiu că erau plecaţi că să caute pîine şi cîteva kilograme de mere prin pieţele pustiite din centrul capitalei. 

 În sat, domnea o atmosferă străvezie, ceva plutea în aer, invizibil şi totuşi greoi, o amorţeală diferită de alte începuturi de iarnă. Aveam 13 ani şi mă pomeneam că aştept ceva, fără nume, fără formă, fără să ştiu de ce. Era ca o febră ciudată, că un debut de boală. La şcoală un coleg îmi şoptise că tatăl lui auzise la Vocea Americii veşti ciudate din Timişoara şi Braşov. Lumea era în stradă şi se trăgea. Tata asculta şi el, parcă mai febril în ultima vreme, la radioul cocoţat pe un dulap. Stătea în picioare pe un scaun şi învîrtea potenţiometrul înjurînd cînd sunetul era distorsionat sau dispărea minute bune. Din cînd în cînd îi altoia un pumn. Discutau aprinşi pînă în noapte părinţii mei, cu bunicii, cu cîţiva cunoscuţi, ne spuneau să nu cumva să repetăm la şcoală ce auzeam.

 Cerul era ca un tavan vopsit cu fum de lumînare şi ne asuprea. Străbunica mea ieşise în ziua aia pe prispă cu o sticlă de ţuică plină trei sferturi. Turnase un pahar şi îl pusese pe parmalîc, cum pui o momeală. Stătea cu mîinile încrucişate pe baston, privind severă cum Ion zis Dracul, om bun la toate, învîrte un baros şi împlîntă pene ruginte într-o buturugă noduroasă. De jur împrejur zăceau în dezordine buşteni şi rădăcini tăiate cu drujbă şi rumeguş împrăştiat şi parfumat. Dracul era roşu la faţă şi transpira că un cal de sanie. În ciuda frigului, purta doar o cămaşa ruptă. Mirosea a sudoare, a tutun acru şi a ţuică. 

 "Hai bre că mai beau o gură..."

 "Te ia dracu, Dracule! Ce muncă-i aia mă, cu gîndul la băutură? D'abia te-ai apucat de ele! Mai treabă făceam cu ţigancă aia. Bea, da e vrednică. Bei cînd termini, şi îţi dau banii diseară, cînd văd lemnele aşezate pe prispă. Dacă vrei, îţi dau o farfurie cu fasole şi o cană cu apa, atît!"

 Dracul a început să rîdă, s-a şters pe frunte şi s-a uitat la mine.

 "Măta-mare e mai rea decît boierii pe vremuri, nepoate! Ce, bre, mănînc fasole toată ziua? Și cînd m-ai văzut că beau apa?! Dacă nu faci treabă te bate cu bastonul, nepoate...!"

 Îşi aprinse o ţigare mototolită, şi, cu ea în colţul gurii, ridică barosul deasupra capului. 

 "Păzea!"

 Buturuga pîrîi. În carnea ei crăpată se vedeau nodurile împlîntate haotic.

Am luat-o din loc că-mi îngheţau picioarele. Nu era multă lume pe uliţă. Cîţiva cîini alergau o căţea în călduri, o masă de cocoaşe de blană pestriţă şi murdară, curgînd din şanţ în şanţ.

 Am tăiat-o pe linia ţiganilor unde stăteau bunicii. Un om pe bicicletă trecea agale, negru că un tăciune, şi ceva scîrţîia insuportabil cînd pedala, leneş dar nu părea să-l deranjeze. 

Bunicul mi-a zîmbit cînd m-a văzut în curte. Ducea o găleată cu apă în coşarul vacii.  Bunica curăța porumb ascultînd la radio. Umpluse aproape o tîrnă. Multe boabe erau parţial roase de şoareci şi îi răneau mîinile. Dintr-o dată o văd că se opreşte şi dă radioul mai tare fără măcar să îmi răspundă la "săru'mîna". 

 "ia vin-o tataie, lasă găleata şi vino repede!"

La radio se dădea un comunicat important pentru ţară. "Dictatorul a fugit", zicea o voce nesigură şi gîfîită, şi apoi se relata ceva despre piaţa Victoriei şi mulţimea adunată. Informaţiile veneau dezlînat şi cu pauze de emisie. Bunica îşi ţinea respiraţia. Bunicul părea că plînge, ieşeau doar lacrimi pe un chip impasibil. Îşi aruncă în sus basca cenuşie, şi îi apăru părul răvăşit, rar, transpirat. Pielea capului era albă la tîmple şi se vedeau urme de la şapcă. 

 Informaţiile ne bombardează, alte voci se fac auzite, e agitaţie, nu se înţelege nimic pe alocuri.

 "gata mamaie, am scăpat de dictator..."

 Bunica, puţin incredulă, îl întreabă:

 "Aşa o fi?"

 Apoi se întoarce către mine:

 "Mă, tac'tu-i la Bucureşti cu ăla micu? Du-te acasă şi să vii neapărat să ne spui cînd se întoarce... Ăsta chiar azi s-a găsit să meargă cu copilu' acolo...".

 Bunicul îşi şterge faţă. Îşi ia şapca din potecă, o scutură. Opreşte radioul. Priveşte înspre cîmp, peste pădure, înspre Bucureşti, are privirea fixă. Poate se gîndeşte la viaţă lui irosita de comunism? Poate se gîndeşte la rîndurile de vie scoase cu excavatorul de oamenii cooperativei cu doi ani în urmă? La nucul cu care şoferul beat se opintise o jumătate de zi că să-l răpună? A stat culcat pe flanc cu frunza verde vreo săptămînă, poate dacă îl ridicam înapoi prindea iar rădăcină şi astăzi era aici plin de ciori şi gol de frunze, dar viu, şi-ar fi fremătat cu noi.

 "Hai că nu vine nimeni să ne facă treabă în curte. Mamaie, dă-i boabe la porc, că ia'uzi ce hîrîie. mă duc să bag nişte coceni la vacă. du-te copilule acasă cum a zis mă-ta mare şi vino cu tactu aici cînd se întoarce."

Pe drum mi se umpluse cinema-ul de gînduri, cum o să fie la şcoală, dacă o să se oprească iar curentul, dacă o să văd desene animate mai mult de cinci minute duminică la televizorul mic cît un hublou al străbunicii, dacă o să mănînc în sfîrşit banane sau portocale pe săturate, nu prea ştiam bine la ce să mă gîndesc mai întîi. Oare o să găsim ulei la alimentară, sau zahăr? De mîine?! Oare securistul care venea regulat să îl întrebe pe tata de ce nu vrea să se facă membru de partid, ca inginer, o să înceteze să apară cu pardesiul lui vineţiu şi chipul de carton? Oare sancţiunile dictate de primar împotriva noastră se vor opri? 

 Un vecin al bunicilor stătea absent la drum pe o bancă de lemn şi fuma. O băbuţă zgornea cu un arac cîinii care copulau compulsiv chiar lîngă uluca sa. la noi în curte Dracul avansa încet dar sigur, lîngă el se adunase un morman serios de lemn spart. În timp ce muncea discuta cu străbunica, ce a făcut cutare, cum a făcut un gard fără să fie plătit şi cum a furat un alt beţiv nişte găini şi pentru că era prea beat, cum adormise lîngă el, unde l-a găsit miliţianul a două zi. 

 I-am întrerupt:

 "bre, am auzit la radio la mamaie că a căzut dictatorul, Ceauşescu a fugit, şi că e lume pe stradă şi că e balamuc mare! bre n-auzi!?"

Străbunica s-a uitat puţin la mine şi apoi şi-a şters ochelarii cu batista. Ion Dracul a întrerupt cîteva secunde spartul lemnelor, a luat o gură de ţuică şi a scuipat în palme apucînd iar toporul. 

 "Mămică mare, ce-a fost, ce-o fi, noi trebuie să spargem lemnele, să le punem pe prispă. Du-te la masă, şi vino-ncoa după aia să-l ajuţi pe Ion să le aşeze, te roagă mămica. Ce crezi că facem acuma, că lăsăm totul baltă, că a plecat Ceauşescu? Mămică mare, am văzut două războaie, am păscut vacă în pădurea regelui, am văzut şi pă Dementul... Am fost mereu săraci, mergem cu ele aşa, lumea nu se schimbă în două zile, mînca-l-ar mămica."

 Apoi reluă pentru Ion:

 "Nu mai da mă la nod că rupi toporul şi iar trebuie să merg la fierar, că da dracii-n dinţii tăi! Vezi că dacă mai bei te dau afară din curte, păi ce crezi că nu te văzuşi?!"

 După care zise şi pentru sine, cu un oftat:

 "Ta'su s-a găsit char azi să plece cu ăla mic la oraş... dar-ar dracii-n gura lui, of of..."    

În casă, mama asculta nervoasă știrile care se deversau. Îmi pusese pe masă o farfurie cu mîncare de cartofi. Fără să zică nimic, făcea navetă din casă pe terasă din două în două minute, şi scruta în direcţia drumului pînă-n intersecţie. La un moment dat o vedeam cum vorbeşte cu străbunica care căuta să o liniştească. 

 Pe seară, tata a apărut rîzînd şi din drum a ridicat mîinile şi a strigat "victorie!". Fratele meu mai mic rîdea şi el. Începu să alerge prin curte, ca un ied.

 Lemnele erau aranjate ordonat, Dracul stătea lîngă ele cu paharul de ţuică în faţă, şi zîmbea. 

 "Hai mă, c-am stat cu sufletul la gură din cauza ta, chiar azi plecași cu copilul, şi ai venit şi fără pîine văz..." "Ce pîine bre? HĂ HĂ! Am învins, dictatorul a fugit, ce pîine? Libertate, mamaie! Să va pup!"

 Tata ne-a pupat pe rînd, l-a pupat şi pe Dracul, care rîdea confuz şi nu scăpa paharul din ochi.

 "Eram pe Lipscani cînd a început vînzoleala. Alergă lumea de colo-colo. Unii alergau după nişte miliţieni, nişte militari se pupau cu oamenii. Apoi, pe o străduţă, ne-au blocat scutierii, aveau nişte căşti albe şi băteau cu bastoanele în scuturi, tropăiau. Ăsta micu s-a speriat, a început să plîngă. I-am zis, nu mai plînge mă tată, trăim istoria în direct. L-am luat în braţe şi-am fugit cu el unde fugea şi mulţimea. Pe altă stradă, iar scutierii, tot aşa, tropăind. la un moment dat, am ajuns prin spate pe la Unirea. Din nişte furgonete tocmai ieşeau alţi scutieri, gata să tropăie. Mă gîndeam, ce dracu - scuză-mă, Ioane! - ăştia tropăie în tot Bucureştiul, nu mai ieşim de aici. Ăsta micu plîngea în neştire. Îi ziceam, e istorie mă, nu plînge, e istorie! Pînă la urmă ne-a luat un autobuz şi am ajuns la Băneasa, şi de acolo ne-a luat un băiat cu o Dacie de-abia pe seară, că era circulaţia oprită. Postul ăla de miliţie de la Otopeni era devastat, nici urmă de miliţieni, nici de secur  işti! Mîine plec la Televiziune cu prietenul meu de la Periş, l-am văzut pe drum şi am hotărît!"

 "Mă, tu ai înebunit? Cu copiii? Măcar nu lua copiii cu tine mă, zevzecule..."

 Străbunica a dat supărată din cap şi a intrat în casă. Ion Dracul şi-a pus cojocul, a băut ultimul pahar de ţuică şi a plecat şi el. 

 Mai tîrziu urmăream cu toţii la televizor, în valuri, imagini cu oameni în pulover sau cojoace care se agitau în toate direcţiile. Între ei unul părea mai calm şi mai organizat, parcă ştia ceva ce alţii nu ştiau. Tata turuia, era transfigurat. Dădea cu pumnul în televizor că să oprească imaginea să sară. 

Cineva l-a chemat la primărie să îl pună primar. Ne-a spus că erau nişte beţivi acolo care vroiau să linşeze oameni din garda primarului. Primarul fugise din sat cu nevasta. Le-a zis să plece şi să vina a doua zi liniştiţi. Le-a zis că nu-l interesează să fie primar, că o să fie alegeri. Pe ceilalţi i-a asigurat că nu vor fi linşaţi, şi a lăsat cîţiva oameni sobri şi liniştiţi să păzească primăria. 

 Mamă a încercat pînă tîrziu în noapte să-l convingă să nu meargă a două zi la televiziune. Cînd am adormit în prima noapte de libertate, mi-am petrecut tot filmul zilei şi, nu ştiu de ce, am început să mă gîndesc că poate n-o să vină totul chiar aşa de rapid pe cît am fi vrut noi. Nu se vedea nici o schimbare în sat, nici un semn că schimbarea e în marş, şi cînd ai 13 ani vrei schimbări pe bandă rulantă, vrei să le pipăi, să te ţină ca într-un carusel scăpat de sub control.

 A două zi, tata a plecat dimineaţă devreme cu prietenul lui la televiziune. La televizor se spunea că se trage în zona aia, şi oamenii fugeau ca iepurii dintr-o parte în altă, mînaţi de grindină fierbinte care se revarsă asupra lor ba de la un balcon, ba de la o fereastră, uneori din senin. Era ca un exerciţiu absurd, la televizor se spunea că se trage în zona aia, şi oamenii fugeau ca iepurii dintr-o parte în altă, mînaţi de grindina fierbinte care se revărsa asupra lor ba de la un balcon, ba de la o fereastră, uneori din senin. Era că un exerciţiu absurd, dar muniţia era reală.

 Astăzi, din cîte aud, în satul nostru oamenii care se temeau să fie linşaţi odinioară sînt pe căi mari în jurul primăriei, prosperi. îşi cumpără funcţii, diplome, respect, frică, bărci de salvare, locuri de veci din marmură, locuri la grădiniţe private, camere izolate în spitalele ruinate, locuri în parlament, maşini capitonate, garduri de fier forjat care sfidează cerul, vacanţe în Alpi, un viitor pentru copiii lor, îşi cumpără liniştea şi dreptul de a cumpăra în tihnă tot ce le pofteşte inima în continuare. Casta "eşalonului doi" şi-a zidit democraţia privată într-un sfert de secol.

 Astăzi tata e mort.

 Astăzi, după atîţia ani, cînd lumina de afară e pală ca lumina acelor zile, aici în Germania, departe de locurile materne, inima îmi îngheaţă. Tata visa ca noi să trăim într-o lume liberă, unde oamenii nu stau la cozi la pîine, unde lumea e colorată şi veselă. Uneori vedeam la telejurnal, cînd era curent, veşti despre carnavalul din Germania, nu ştiu de ce lăsau să treacă asta, era că o bătaie de joc, dar noi urmăream muţi şi apoi tata ne spunea:

 "Nouă peste o jumătate de oră ni se opreşte curentul, de o săptămînă umblăm după butelie pentru aragaz. O să va faceţi lecţiile la lumînare, avem numere cu soţ şi fără soţ la maşini şi oricum nu avem benzină, stăm în beznă ca în Evul Mediu, visăm pachete de unt şi măcar o portocală de sărbători, şi în lumea liberă, oamenii defilează la carnaval, în mii de culori, veseli... aia e lumea unde vreau să ajungeți voi copii! Viața nu este peste tot așa cum este la noi, să nu uitați asta! Viața uneori e frumoasă."

Foto: wikimedia commons

image png
Despre îmbătrînire și alți demoni
Cum îți ascunzi ridurile și îți antrenezi corpul să fugi de semnele timpului și cît de bine le maschezi și le cosmetizezi.
image png
Cititori din lumea largă
Apoi m-am uitat pe pozele articolului și am realizat, iarăși previzibil, că majoritare erau cititoarele și în grupul newyorkez.
WhatsApp Image 2023 10 26 at 21 47 10 jpeg
FILIT e un roman în sine... și încă un roman foarte bun
literatura le rezolvă pe toate, tot de ceea ce oamenii nu sînt capabili...
image png
Noi, cînd se ceartă Polonia cu Ucraina
Recentul schimb de vorbe tari dintre Polonia și Ucraina a fost comentat la noi cu același clișeu cu care se comentează cam orice.
index jpeg 5 webp
Putin și Occidentul Al treilea război mondial?
„Rusia este o țară cu un viitor sigur; doar trecutul ei este imprevizibil.”
AMSandu NOU jpg
Feel good - după FILIT -
FILIT-ul e cea mai bună dintre lumile posibile pentru un scriitor, fie el la început de drum sau, din contră, consacrat.
Page Cover Viitorul În constructie 768x432 jpg
Cum își văd adolescenții viitorul? - Termenul pentru înscrieri s-a prelungit până la data de 11 OCTOMBRIE
Ne interesează cum te raportezi la locul în care trăiești, înveți, cum ți-l imaginezi peste ani și unde te vezi la maturitate.
AMSandu NOU jpg
Privirea ei pierdută, de copil neajutorat
Filmele și cărțile ne vorbesc de multe ori chiar despre viețile noastre, în asta stă puterea lor.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Politețe înainte de toate!
Îmi cer scuze doamnei căreia dl Iancu i s-a adresat nepoliticos pentru faptul că am publicat formula ireverențioasă.
Conversations jpg
Călătoria nu s-a desfășurat conform planului
Poți iubi mai mulți oameni în același timp?
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
A fi ortodox, astăzi
Un grup de credincioși a lansat lumii o declarație cu privire la cea mai dureroasă problemă care rănește azi sufletul ortodoxiei: invazia Rusiei asupra Ucrainei.
Eu cum pot să ajut? jpeg
Eu cum pot să ajut?
Frică. Negare. Furie. Neputință. Îngrijorare.
Trei întrebări și o sugestie pentru pacifiștii zilei jpeg
Trei întrebări și-o sugestie pentru pacifiștii zilei
Descurajarea sau chiar împiedicarea propriului guvern să apere țara cu forțe armate cînd aceasta este atacată militar este pacifism?
Făcătorii de război – Scrisoare către frații mei în credință creștin ortodoxă jpeg
Făcătorii de război – Scrisoare către frații mei în credință creștin-ortodoxă
Nu există nici un fel de dispută între oameni care să justifice uciderea semenului nostru, căci în orice ucidere de om ucidem ceva esențial din opera lui Dumnezeu.
România pitită de lîngă Ucraina eroică jpeg
România pitită de lîngă Ucraina eroică
România e în linia întîi a UE în fața nebunului sîngeros de la Kremlin, dar se comportă sub conducerea lui Iohannis ca și cum ar vrea să se tragă mai în spate.
Viețile netrăite jpeg
Poveștile de lîngă noi
Fiecare avion duce cu el atîtea istorii de viață cîte locuri are ocupate.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
COVID. Valul patru!
Am pus următorul gînd în colțul meu de rețea: „Fauci are dreptate cînd spune că, dacă vaccinările antivariolă și antipoliomielită ar fi fost însoțite de discuțiile nebunești de acum, aceste teribile boli n-ar fi fost astăzi eradicate. Recunosc, îmi e în continuare cu neputință să înțeleg atitudinile antivaccin...”
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
România analfabeților funcțional
Constatarea mea este că proporția de 44% analfabeți funcțional se verifică și în cazul adulților.
Viețile netrăite jpeg
Izolarea de după izolare
Poate că ochiul „izolatului”, ca și cel al străinului, vede mai mult și e mai cîrcotaș.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Filme în care am locuit
Am înțeles cît de adînc reacționăm la familiaritate.
Viețile netrăite jpeg
Slobod la gură. Și la minte
Doi prieteni vechi și deja bătrîni vorbesc despre New York, viață și lume, ca altădată păpușile din Muppets.
Viețile netrăite jpeg
Puterea televizorului
Nemulțumirile au săpat adînc și discursul apocaliptic de la tv le-a alimentat decenii la rînd.
Viețile netrăite jpeg
Viețile netrăite
Înăuntrul nostru sălășluiesc o multitudine de vieți neîncercate.
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
În apărarea celor 12 milioane de tăcuți
Obiceiul de a-i vitupera civic pe cei care nu răspund convocării la urne este o barbarie odioasă.

Adevarul.ro

image
Scene horror în centrul Londrei. Mai mulți cai plini de sânge și-au aruncat călăreții și au lovit mașini și oameni VIDEO
Cinci cai ai Household Cavalry au rămas liberi în centrul Londrei după ce și-au aruncat călăreții militari în timpul exercițiului de miercuri dimineață, potrivit Daily Mail Online.
image
8 obiceiuri care te fac să îmbătrânești mai repede. Ai putea trăi cu 20 de ani mai mult
Experții în longevitate avertizează asupra comportamentelor care provoacă „daune celulare”. Chiar dacă nu putem încetini timpul, îi putem încetini efectele asupra noastră, potrivit experților. Cheia este să facem alegeri mai sănătoase și să ne dezicem de câteva obiceiuri.
image
Amănuntul care l-a scăpat de nouă ani de puşcărie pe un şofer fără permis, care a ucis trei femei
Un şofer iresponsabil, care a comis un grav accident rutier în apropiere de oraşul Târgu Neamţ, a fost aspru condamnat în primă instanţă, dar magistraţii de la instanţa superioară au decis altceva.

HIstoria.ro

image
Operațiunea Barbarossa. 84 de avertizări cu privire la invazia germană, ignorate de Stalin
Pe 22 iunie 1941, Germania a invadat URSS în urma Operațiunii Barbarossa. Deși au primit numeroase avertizări din partea serviciilor de informații, Stalin și Uniunea Sovietică au fost luate prin surprindere.
image
Momentul abdicării lui Cuza: „În ochii lui n-am văzut niciun regret, nicio lacrimă”
Nae Orăşanu, om de încredere la Palat, îi comunicase principelui A.I. Cuza că „se pregătea ceva”.
image
Măcelul din Lupeni. Cea mai sângeroasă grevă a minerilor din Valea Jiului
Greva minerilor din 1929 a rămas în istoria României ca unul dintre cele mai sângeroase conflicte de muncă din ultimul secol. Peste 20 de oameni au murit răpuşi de gloanţele militarilor chemaţi să îi împrăştie pe protestatari, iar alte peste 150 de persoane au fost rănite în confruntări.