Aritmetica de partid şi majoritatea foarte tăcută

2 iunie 2014
În Europa reizbucneşte războiul ideologic jpeg

Într-o ţară în care numărul locuitorilor nu e o chestiune de statistică, ci de partid (vă mai amintiţi ce balamuc naţional a fost în vara lui 2012 pe tema numărului de alegători?), stau şi mă mir, de pe 26 mai încoace, de trompetele triumfale ale politicienilor noştri în legătură cu rezultatele alegerilor. Mă mir şi de unele adjective din presă, care anunţă procente „zdrobitoare” ale PSD sau, dimpotrivă, eşecuri „răsunătoare” pentru ceilalţi.

Da’ de unde!... Să le numărăm, coane Fănică.

„Treişapte la sută din voturi”, exclamă unii, „cel mai mare procent din istoria partidului!”. Adică – conform cifrelor oficiale de la

– 2.093.234 de voturi. Nici cît populaţia Capitalei. Un pic peste 10% din totalul alegătorilor (care este de 18.219.749 de persoane, conform listelor electorale masiv contestate de PSD în 2012, cînd cerea refacerea rapidă a listelor ca să iasă la liman cu suspendarea lui Băsescu). 

Pentru un partid abia înfiinţat, e un succes – zic vocile din PMP. „E un succes al lui Traian Băsescu”, plusează Elena Udrea. Adică 345.973 de voturi. E ca şi cum te-ar vota – de exemplu – Constanţa şi împrejurimile, dar restul ţării nu. Iar vreo 350.000 de voturi au luat, la un loc, PRM şi PPDD. Cum vine asta, „succes”, cînd aduni voturi la fel de multe ca partiduleţele astea „excentrice” (ca să nu le zic altfel)?

„Fenomenul Mircea Diaconu”, citesc undeva. „A patra forţă politică a ţării”, crede mai toată lumea. De fapt, actorul a luat 379.582 de voturi („mai mult ca PMP!” – exclamă entuziaşti anti-pemepiştii). A avut, adică, muuuult mai puţini alegători decît spectatori la piesele de teatru şi filmele în care a jucat. (Şi pe bună dreptate). Şi probabil că cele mai multe dintre aceste voturi au fost date de oameni care ţin la

Diaconu, nu la „politicianul” Diaconu (care n-a făcut nimic bun în politică).

„Prăbuşirea PNL: a luat doar 15%!”. Prăbuşire de unde?! Aa, voia 20%. Păi de ce şi-au propus liberalii atît de mult? Trăiau pe altă planetă? Au luat 835.531 de voturi. Dacă ajungeau la 20%, ar fi fost ceva peste un milion. Adică tot puţin.

Ca să întregim tabloul, să trecem un pic şi la cei rămaşi pe dinafară şi să mai numărăm şi acolo: independentul Iulian Capsali a luat vreo 49.000 de voturi (adică de 3 ori mai mult decît Partidul Noua Republică, aproximativ o treime din voturile Forţei Civice şi cam tot atît cît PNŢ, care o ţine langa cu istoria şi tradiţia); gimnasta Corina Ungureanu a luat 27.324 de voturi, mai mult decît Partidul Verde (19.148), dar mai puţin decît Partidul Ecologist (64.232); Forţa Civică (145.181) a luat mai puţin cu 5.000 de voturi decît Partidul România Mare (150.484). 

desigur. Dar înşiruirea asta de cifre ne ajută, totuşi, să stăm cu picioarele pe pămînt.

În toată această devălmăşie de declaraţii, exclamaţii, anunţuri triumfale şi depresii mărunte, toată lumea uită că la vot s-au prezentat doar 32,4% dintre alegători. Iar 5,83% din voturi au fost anulate (o fi avut ceva ecou şi chemarea la „grevă cetăţenească”; în mod sigur dezamăgirea de politicieni a contat). Aşadar, a se slăbi cu consideraţiuni şi formulări de genul „românii au votat” aşa şi pe dincolo, căci o uriaşă majoritate n-a votat.

Numai că politicienii noştri au înţeles că 1) înainte de alegeri, trebuie să stea cu ochii numai pe sondaje şi 2) dacă iese prost, trebuie să „iasă la presă” şi să anunţe că, de fapt, e bine. La cîţi bani se toacă pe consilieri de imagine, sondaje cu materialul (şi după gustul) clientului şi „strategi” care ştiu doar să pună piedici adversarului, e cam puţin.

Mi se pare că partidele noastre şi cei care le conduc s-au cam smintit. În orice caz, au pierdut contactul cu lumea reală, tot crezînd, ani la rînd, că „ne pot face” nu doar din vorbe, dar şi din cifre. Peste două treimi dintre cetăţeni n-au votat: avem o majoritate foarte, foarte tăcută (dacă ne gîndim că şi în 2012, la alegerile parlamentare, au fost la vot doar vreo 40%). E clar că ăştia de-acum nu mai pot mobiliza oamenii la vot: nereformate şi îmbătate cu sondaje şi vorbe, partidele noastre „mainstream” se îndreaptă spre crize profunde. Cele noi n-au arătat mare lucru pînă acum. Mi-e şi teamă să mă gîndesc ce s-ar întîmpla dacă ar apărea un partid/un lider care să capteze valul de nemulţumire şi să se uite dincolo de sondaje, spre lumea reală. Nu cred că o să scăpăm de „moda” europeană a partidelor populist-naţionaliste; doar că, la noi, ce apare nou în Occident ajunge mai tîrziu. Dacă mai ţine bîjbîiala asta politică încă o legislatură, sînt mari şanse să ne trezim cu o mişcare politică de tipul UKIP sau Frontul Naţional francez. Una serioasă, nu glume de tipul Vadim Tudor sau Dan Diaconescu. Dar despre asta, cu altă ocazie...

image png
Despre îmbătrînire și alți demoni
Cum îți ascunzi ridurile și îți antrenezi corpul să fugi de semnele timpului și cît de bine le maschezi și le cosmetizezi.
image png
Cititori din lumea largă
Apoi m-am uitat pe pozele articolului și am realizat, iarăși previzibil, că majoritare erau cititoarele și în grupul newyorkez.
WhatsApp Image 2023 10 26 at 21 47 10 jpeg
FILIT e un roman în sine... și încă un roman foarte bun
literatura le rezolvă pe toate, tot de ceea ce oamenii nu sînt capabili...
image png
Noi, cînd se ceartă Polonia cu Ucraina
Recentul schimb de vorbe tari dintre Polonia și Ucraina a fost comentat la noi cu același clișeu cu care se comentează cam orice.
index jpeg 5 webp
Putin și Occidentul Al treilea război mondial?
„Rusia este o țară cu un viitor sigur; doar trecutul ei este imprevizibil.”
AMSandu NOU jpg
Feel good - după FILIT -
FILIT-ul e cea mai bună dintre lumile posibile pentru un scriitor, fie el la început de drum sau, din contră, consacrat.
Page Cover Viitorul În constructie 768x432 jpg
Cum își văd adolescenții viitorul? - Termenul pentru înscrieri s-a prelungit până la data de 11 OCTOMBRIE
Ne interesează cum te raportezi la locul în care trăiești, înveți, cum ți-l imaginezi peste ani și unde te vezi la maturitate.
AMSandu NOU jpg
Privirea ei pierdută, de copil neajutorat
Filmele și cărțile ne vorbesc de multe ori chiar despre viețile noastre, în asta stă puterea lor.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Politețe înainte de toate!
Îmi cer scuze doamnei căreia dl Iancu i s-a adresat nepoliticos pentru faptul că am publicat formula ireverențioasă.
Conversations jpg
Călătoria nu s-a desfășurat conform planului
Poți iubi mai mulți oameni în același timp?
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
A fi ortodox, astăzi
Un grup de credincioși a lansat lumii o declarație cu privire la cea mai dureroasă problemă care rănește azi sufletul ortodoxiei: invazia Rusiei asupra Ucrainei.
Eu cum pot să ajut? jpeg
Eu cum pot să ajut?
Frică. Negare. Furie. Neputință. Îngrijorare.
Trei întrebări și o sugestie pentru pacifiștii zilei jpeg
Trei întrebări și-o sugestie pentru pacifiștii zilei
Descurajarea sau chiar împiedicarea propriului guvern să apere țara cu forțe armate cînd aceasta este atacată militar este pacifism?
Făcătorii de război – Scrisoare către frații mei în credință creștin ortodoxă jpeg
Făcătorii de război – Scrisoare către frații mei în credință creștin-ortodoxă
Nu există nici un fel de dispută între oameni care să justifice uciderea semenului nostru, căci în orice ucidere de om ucidem ceva esențial din opera lui Dumnezeu.
România pitită de lîngă Ucraina eroică jpeg
România pitită de lîngă Ucraina eroică
România e în linia întîi a UE în fața nebunului sîngeros de la Kremlin, dar se comportă sub conducerea lui Iohannis ca și cum ar vrea să se tragă mai în spate.
Viețile netrăite jpeg
Poveștile de lîngă noi
Fiecare avion duce cu el atîtea istorii de viață cîte locuri are ocupate.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
COVID. Valul patru!
Am pus următorul gînd în colțul meu de rețea: „Fauci are dreptate cînd spune că, dacă vaccinările antivariolă și antipoliomielită ar fi fost însoțite de discuțiile nebunești de acum, aceste teribile boli n-ar fi fost astăzi eradicate. Recunosc, îmi e în continuare cu neputință să înțeleg atitudinile antivaccin...”
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
România analfabeților funcțional
Constatarea mea este că proporția de 44% analfabeți funcțional se verifică și în cazul adulților.
Viețile netrăite jpeg
Izolarea de după izolare
Poate că ochiul „izolatului”, ca și cel al străinului, vede mai mult și e mai cîrcotaș.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Filme în care am locuit
Am înțeles cît de adînc reacționăm la familiaritate.
Viețile netrăite jpeg
Slobod la gură. Și la minte
Doi prieteni vechi și deja bătrîni vorbesc despre New York, viață și lume, ca altădată păpușile din Muppets.
Viețile netrăite jpeg
Puterea televizorului
Nemulțumirile au săpat adînc și discursul apocaliptic de la tv le-a alimentat decenii la rînd.
Viețile netrăite jpeg
Viețile netrăite
Înăuntrul nostru sălășluiesc o multitudine de vieți neîncercate.
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
În apărarea celor 12 milioane de tăcuți
Obiceiul de a-i vitupera civic pe cei care nu răspund convocării la urne este o barbarie odioasă.

Adevarul.ro

image
Farmacia din grădină. Rolul legumelor în prevenirea unor boli foarte grave, explicat de un renumit cercetător român
Legumele și verdețurile din grădină au efect terapeutic, cu atât mai puternic cu cât ele sunt produse în sistem tradiţional. O spun specialiştii în horticultură care s-au convins, în urma unor studii, că organismul uman preia din roadele pământului o gamă largă de substanţe care ne menţin sănătatea
image
Motivul incredibil pentru care au fost terorizați niște români în Mexic. „I-au adus pe unii agitați, cu arme”
Mexic e o destinație exotică la care visează numeroși români, dar fără să știe riscurile la care se expun. În primul rând, de multe ori vameșii mexicani le interzic accesul și îi expulzează imediat ce coboară din avion. Când totuși le este permis să viziteze țara, au parte de surprize neplăcute
image
Eroarea celor care plâng după industria comunistă. Economist: „Avem una dintre cele mai complexe economii din lume”
Contrar nostalgicilor care plâng după baza industrială moștenită din comunism, România astăzi una dintre cele mai complexe economii din lume, susține economistul Radu Nechita, citând un studiu de la Harvard. El explică de ce industria comunistă era una falimentară

HIstoria.ro

image
A știut Churchill despre intenția germanilor de a bombarda orașul Coventry?
Datorită decriptărilor Enigma, aparent, Churchill a aflat că germanii pregăteau un raid aerian asupra orașului Coventry. Cu toate acestea, nu a ordonat evacuarea orașului și nici nu a suplimentat mijloacele de apărare antiaeriană.
image
Căderea lui Cuza și „monstruoasa coaliţie”
„Monstruoasa coaliţie“, așa cum a rămas în istorie, l-a detronat pe Alexandru Ioan Cuza prin lovitura de palat din 11 februarie.
image
Un proces pe care CIA l-a pierdut
În toamna lui 1961, CIA se mută din Washington în noul şi splendidul sediu de la Langley, Virginia.