Braşov Jazz & Blues Festival, între 7-9 septembrie, la Teatrul Dramatic „Sică Alexandrescu“, ultimul mare festival de gen al anului: Mammal Hands, Tristan, Benedikt Jahnel Trio, Joanne Shaw Taylor şi alţii (detalii pe www.brasovjazz.ro). Ca unul care merge la festivaluri de jazz, vă pot spune că scena aceasta e în creştere la noi, iar acest foarte tînăr festival merită urmărit la faţa locului. (Marius Chivu)

 Această carte despre mărirea și decăderea lui Viktor Orbán e, de fapt, o poveste cu tîlc despre cum se face și se desface o societate deschisă: Paul Lendvai, Ungaria lui Orbán (editura Polirom, traducere de Maria-Magdalena Anghelescu). (Matei Martin)

 La final de săptămînă, Balkanik Festival – între 8-10 septembrie, la Gara Regală Băneasa. Mergeţi să-i ascultaţi pe Fanfare Ciocârlia, Yasmine Hamdan, Barcelona Gypsy Klezmer Orkestra sau Mitsoura ft. Jawhar, printre alţii, sau bucuraţi-vă de spectacolele de dans, circ şi joc cu focul, şi de bucătăria cu arome balcanice. Programul complet pe www.balkanikfestival.ro. (Cristina Ştefan)

 „Încep această carte fără cea mai mică tragere de inimă, deși, dacă e să fiu sincer, inima este cea care mă îndeamnă să scriu.“ Uneori, cînd descopăr cîte o carte în bibliotecă, despre care habar n-am cum s-a ascuns de mine atîta timp, mi se pare că am primit un cadou. Învățături pentru delfin a lui Mircea Horia Simionescu e absolut minunată. (Ana Maria Sandu)

 Dacă ajungeți prin Peloponez, nu ratați orășelul Nafplio. Eu abia acum l-am descoperit. Cochet, arhitectură venețiană, cetăți, străduțe minunate, taverne, magazine, lume liniștită, port, golf spectaculos cu apă verde. Pe scurt, tot ce trebuie. Teatrul antic de la Epidavros e în apropiere. Bineînțeles că merită și el o vizită. (Andrei Manolescu)

● Stasiland. Poveşti din spatele Zidului Berlinului de Anna Funder (Editura Litera), o carte super-premiată şi foarte tradusă în care scriitoarea australiană a adunat, de la membrii poliţiei secrete est-germane, poveşti de supravieţuire şi supraveghere de dincoace de Zid. Dacă vă plac cărţile de non-ficţiune ale Svetlanei Aleksievici, Anna Funder oferă acelaşi tip de experienţă de lectură, deopotrivă emoţionantă, crudă şi lirică. (Marius Chivu)

 Din seria de cărți pe care i-a dedicat-o Editura Spandugino, merită oricînd (re)citite cele două volume de Întîlniri cu Solomon Marcus. Sînt cîteva sute de contribuții și mărturii din partea celor care l-au cunoscut (de la Ana Blandiana și Nichita Stănescu pînă la foști studenți și colaboratori). Din ele se desprinde profilul unui savant adevărat, cum foarte puțini mai avem. (Dana Călinescu) 

 La Aniversară!… Barbu Cioculescu – 90: „Alegere nu prea a fost. Actul de la 23 August a fost impus de necesități. Nu se poate pune problema dacă a fost sau n-a fost bun. El a fost impus de realități. Nu puteam continua războiul. Venea toamna, trebuiau să se deschidă școlile. În orașe, care se aflau sub bombardament american – ministerele erau toate evacuate din București în orașe de provincie și ar fi trebuit să revină –, se simțea că trebuie să se întîmple ceva înainte de 1 septembrie. Și a fost acest 23 August, curajos realizat. Ceea ce a făcut atunci Regele Mihai a fost un act de un curaj extrem și de maximă îndrăzneală politică.“ – interviul complet în Manuscriptum, nr. 1/2016. (Ruxandra Mihailă)