„The 100 Books Facebook Users Love“, „30 de milenii de pictură“ şi Fest pe Lipscani

Publicat în Dilema Veche nr. 552 din 11-17 septembrie 2014
„The 100 Books Facebook Users Love“, „30 de milenii de pictură“ şi Fest pe Lipscani jpeg

● Ca să înţelegeţi mai bine care-i treaba cu „leapşa cu cărţi“ aflată în plin avînt pe Facebook, citiţi, în ediţia online a revistei The Atlantic articolul „The 100 Books Facebook Users Love“ de Robinson Meyer. La publicul anglofon nu e doar o leapşă de amorul artei, se lasă cu studii şi analize. Facebook Data Science a colectat (deja!) datele din listele de cărţi puse pe Facebook de 130.000 de utilizatori şi a realizat un „top“. Pe primul loc e Harry Potter, urmat de To Kill a Mockingbird, The Lord of the Rings, The Hobbit, Pride and Prejudice şi Biblia. Restul listei (plus comentariile de rigoare) – în articol. (Mircea Vasilescu) 

● Între 12 şi 21 septembrie, în Bucureşti are loc prima ediţie a festivalului de teatru „Fest pe Lipscani“ – ediţie dedicată aniversării de 40 de ani de carieră a actorului Horaţiu Mălăele, „un maraton de teatru inedit şi unic“, cu 12 evenimente în care protagonist (fie în postura de actor, fie de regizor) va fi însuşi actorul aniversat. (Stela Giurgeanu) 

● Are 545 de pagini color şi vreo trei kilograme. Reproduceri după 1000 de picturi celebre. 30 de milenii de pictură se cheamă albumul. „O ediţie Litera“. (Marius Chivu) 

● Regizorul suedez Anders Weberg vrea să realizeze cel mai lung film din lume. Filmările pentru Ambiancé au început deja în ritm alert – ca să-şi poată îndeplini programul, adică să obţină un film de 720 de ore, regizorul trebuie să obţină cel puţin două ore de material motat pe zi. Premiera e programată în 2020. Nu va fi decît o singură proiecţie, apoi filmul va fi distrus. Grăbiţi-vă să faceţi rost de bilete – pînă în 2020 mai sînt doar şase ani! (Matei Martin) 

● Între 11 şi 21 septembrie, Zilele Muzeului Ţăranului, dacă vreţi să aflaţi, printre altele, ce înseamnă şi cum arată: mînăştergură, pomeselnic, chindeu de cap, prăboadă, hobot, păuniţe, pînzătură; marame şi „vălitori“; conci din bani de argint şi năframe industriale; pălării lucrate din postav sau pîslă, dar şi din pai, împodobite cu flori, cu panglică sau cu „struţuri“; căciuli bărbăteşti şi cuşme „rotilate“. Dar şi dacă vreţi să gustaţi poame de toamnă, suc de mere, turtă dulce, dulceţuri, miere şi prăjituri de casă. În plus, tîrgul iconarilor şi al meşterilor cruceri, hori străvechi din Lăpuş şi Maramureş, expoziţii, conferinţe. (Adina Popescu) 

● Pe site-ul http://www.lapunkt.ro/2014/09/09/mircea-ivanescu-ultimul-interviu/ puteţi citi un interviu emoţionant cu Mircea Ivănescu, făcut de Radu Vancu în 2011. Textul a fost inclus în volumul Mircea Ivănescu 80 (coordonat de Al. Cistelecan, Editura Paralela 45, 2011). Se termină aşa: „V-aş mai întreba dacă vă menţineţi sfatul dat tinerilor poeţi la lansarea antologiei făcute de Matei Călinescu din poezia dumneavoastră, în 2003. Credeţi că mai am vreo idee despre ce am spus atunci? Aţi spus că, dacă există tineri poeţi sau tineri aspiranţi în audienţă, îi sfătuiţi să abandoneze orice contact cu poezia, pentru că poezia nu poate salva şi nu poate justifica nimic. Cu partea din urmă a aserţiunii sînt absolut de acord. În ce priveşte partea de consiliere, cum că să abandoneze sau nu, e o chestiune personală care îl priveşte pe cel interesat, de data asta eu nemafiind interesat. Nu ştiu, îmi vine foarte greu să-mi imaginez cum cineva ar putea să scrie. Îmi aduc aminte că doream foarte mult să pot scrie, şi uneori parcă resimt impulsul ăsta.“ (Ana Maria Sandu) 

● A Most Wanted Man (Vînătoarea de spioni, 2014), în regia lui Anton Corbijn, după romanul lui John Le Carré şi, mai ales, ultimul film al lui Philip Seymour Hoffman. Un film de spionaj clasic (ca mijloace) şi actual (ca problematică) avînd, evident, în centru, personajul neconvenţional şi fermecător creat de Philip Seymour Hoffman. (Iaromira Popovici)

comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.
Poster 4 copy 12 09 02 2024  jpg
Din S.U.A. la București: dirijorul Radu Paponiu la pupitrul Orchestrei Naționale Radio
În afara scenelor din România, muzicianul a susţinut recitaluri şi concerte la Berlin, Praga, Munchen, Paris, Lisabona, Londra.
1034 16 O istorie a literaturii romane pe unde scurte jpg
„Loc de urlat”
Critica devine, astfel, şi recurs, pledînd, ca într-o instanţă, pe scena jurnalisticii politice şi a diplomaţiei europene pentru respectarea dreptului de liberă exprimare şi împotriva măsurilor abuzive ale regimului.
p 17 jpg
Impresii hibernale
Astea fiind spuse, Prin ierburi uscate nu e deloc lipsit de har – ba chiar, dat fiind efortul de a-l dibui chiar în miezul trivialității, filmul e o reușită atemporală, care s-ar putea să îmbătrînească frumos.

Adevarul.ro

image
Cât costă minivacanța de 1 Mai-Paște pe Valea Prahovei sau în stațiunea Padina-Peștera
În scurt timp începe minivacanța de 1 Mai-Paște (5 mai 2024), prilej de relaxare și călătorii. Două populare destinații sunt Valea Prahovei și stațiunea Padina-Peștera (Dâmbovița). Ofertele de cazare sunt multiple și variate.
image
Ce ascunde China în Wuhan. Misterele locului de unde a pornit pandemia, dezvăluite de un cunoscut vlogger român VIDEO
Cătălin Stănciulescu, vlogger-ul român devenit celebru pentru în peregrinările sale a făcut interviu cu fratele celebrului baron al drogurilor, Pablo Escobar, a vizitat Wuhan, locul din China de unde a pornit pandemia care a ucis zeci de milioane de oameni.
image
Zboruri din Sibiu, de la 200 de euro biletul. Care sunt destinațiile de vacanță
Se reiau cursele spre cinci destinații de vacanță din această vară, cu un total de zece frecvențe săptămânale, ce vor fi disponibile pentru rezervare la agențiile de turism cu care colaborează aeroportul din Sibiu.

HIstoria.ro

image
Cum au construit polonezii o replică a Enigmei germane
Cu toate că germanii au avut o încredere aproape totală în integritatea comunicațiilor realizate prin intermediul mașinii de criptare Enigma, în final această credință s-a dovedit eronată, în primul rând subestimării capabilităților tehnologice și ingeniozității umane ale adversarilor.
image
Cine erau bancherii de altădată?
Zorii activităților de natură financiară au apărut în proximitatea și la adăpostul Scaunului domnesc, unde se puteau controla birurile și plățile cu rapiditate și se puteau schimba diferitele monede sau efecte aduse de funcționari ori trimiși străini ce roiau în jurul curții cetății Bucureștilor. 

image
A știut Churchill despre intenția germanilor de a bombarda orașul Coventry?
Datorită decriptărilor Enigma, aparent, Churchill a aflat că germanii pregăteau un raid aerian asupra orașului Coventry. Cu toate acestea, nu a ordonat evacuarea orașului și nici nu a suplimentat mijloacele de apărare antiaeriană.