Statut și anxietate, Agatha Christie, Teatrul Arte dell’Anima

Publicat în Dilema Veche nr. 625 din 11-17 februarie 2016
Statut și anxietate, Agatha Christie, Teatrul Arte dell’Anima jpeg

● Unii „deştepţi“ ar putea zice că Agatha Christie e „doar“ o scriitoare de romane poliţiste, adică de literatură de consum, ieftină. Am citit în ultima vreme cîteva dintre romanele ei celebre şi mi s-a părut că, dincolo de construcţia fascinantă a acestor poveşti cu suspans, modul expeditiv, dar foarte fin şi pregnant în care îşi descrie personajele (care devin de neuitat) este o artă care nu stă la îndemîna multor scriitori care pretind că scriu literatură serioasă. Sigur că succesul vînzărilor nu e un criteriu prin care să poţi aprecia neapărat şi valoarea. Dar romanele amintite se vînd în continuare în tiraje foarte mari şi la 40 de ani după moartea scriitoarei. Vorba regretatei Magdalena Boiangiu: „Uite ce înseamnă să-l primeşti la şcoală drept bibliografie obligatorie pe Shakespeare“. (Andrei Manolescu)

● Alain de Botton, Statut și anxietate, Vellant, 2015, traducere de Bogdan Lepădatu – o  carte despre un subiect care ne interesează pe destui dintre noi. Și din care e interesant, printre altele, cum se numește primul capitol: „Lipsa dragostei“. (Iaromira Popovici)

● Expoziţia de design de carte „Ieşit din tipar(e)“, organizată de Muzeul de Artă Cluj-Napoca în perioada 4-28 februarie 2016, care reunește sub genericul „Cele mai frumoase cărţi itinerante“ exemplare de top, într-o selecție riguroasă a cărții-obiect prezentă la ultimele trei ediţii ale concursului naţional de design de carte „Cele mai frumoase cărţi din România“. Evenimentul beneficiază de invitați de referință în domeniului editorial: Atelierul Fabrik din Bucureşti, pionier press din Stockholm, Editura Grasset Jeunesse din Paris, Svensk Bokkonst (Arta de carte suedeză) şi publicaţiile [z.B.] realizate de Uta Schneider & Ulrike Stoltz din Germania. Curatori: Daniela Chiorean, Laura Borotea. (Ruxandra Mihăilă)

● Toți știm de la școală nuvela lui Ioan Slavici Moara cu noroc. Poate unii dintre dumneavoastră ați văzut și ecranizarea din 1955 a nuvelei, semnată de regizorul Victor Iliu (cu actorii Ioana Bulcă și Constantin Codrescu în rolurile principale). Zilele acestea intră pe ecrane cel de‑al treilea film semnat de regizorul Marian Crișan, Orizont, care este o adaptare liberă și contemporană a poveștii lui Slavici. În rolurile  principale: Rodica Lazăr și András Hatházi. (Ana Maria Sandu)

● Dacă-mi permiteţi un autopromo de dragul unei scriitoare foarte discrete, la a cărei literatură ţin enorm: luni, 15 februarie, de la ora 22, o am ca invitată pe Adriana Bittel în emisiunea mea All You Can Read de la Radio Seven (103,4 FM sau online la www.7radio.ro), unde vom discuta despre copilăria sa din Bucureştiul anilor ’50, despre antologia de povestiri Cum încărunţeşte o blondă şi romanul Fototeca, ambele reeditate la Humanitas anul trecut, şi, în general, despre activităţile literar-muzicale cu care îşi petrece pensia. (Marius Chivu)

● Mă bucur cînd se mai deschide cîte un teatru independent, „de buzunar“ sau nu, merită încurajate și frecventate, îți dau senzația unei normalități culturale. Teatrul Arte dell’Anima e la două străzi de strada mea, pe Făinari. Cînd amenajau spațiul, am crezut că va fi un nou Mega Image și cu atît mai plăcută a fost surpriza cînd am descoperit că e un teatru. Așadar, vineri, ora 20, spectacolul Buzunarul cu pîine de Matei Vișniec, în regia lui Alexandru Bogdan, cu Alexandru Nagy și Ștefan Pavel. La teatrul din cartierul meu. (Adina Popescu)

● Luni, 15 februarie, Goethe Institut București găzduiește o întîlnire cu scriitoarea germană de origine română Ursula Ackrill. Autoarea romanului Zeiden, im Januar a fost nominalizată la premiul Tîrgului de Carte de la Leipzig, ediția 2015. (Matei Martin)

comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.
Poster 4 copy 12 09 02 2024  jpg
Din S.U.A. la București: dirijorul Radu Paponiu la pupitrul Orchestrei Naționale Radio
În afara scenelor din România, muzicianul a susţinut recitaluri şi concerte la Berlin, Praga, Munchen, Paris, Lisabona, Londra.
1034 16 O istorie a literaturii romane pe unde scurte jpg
„Loc de urlat”
Critica devine, astfel, şi recurs, pledînd, ca într-o instanţă, pe scena jurnalisticii politice şi a diplomaţiei europene pentru respectarea dreptului de liberă exprimare şi împotriva măsurilor abuzive ale regimului.
p 17 jpg
Impresii hibernale
Astea fiind spuse, Prin ierburi uscate nu e deloc lipsit de har – ba chiar, dat fiind efortul de a-l dibui chiar în miezul trivialității, filmul e o reușită atemporală, care s-ar putea să îmbătrînească frumos.

Adevarul.ro

image
Pedeapsă pentru șoferul de 19 ani care a spulberat șase copii pe trecerea de pietoni. Claudiu Nițariu circula cu 140 km/h
Curtea de Apel Alba Iulia a pronunțat sentința definitivă în procesul în care tânărul Claudiu Nițariu a fost judecat pentru omor, pentru că a spulberat șase copii pe o trecere de pietoni. Una dintre victime a decedat la spital.
image
O familie de „țepari în serie” a fugit fără să plătească din nu mai puțin de şapte restaurante în ultimul an
După ce o familie de opt persoane a plecat dintr-un restaurant italian din Țara Galilor fără să plătească şi patronul a făcut plângere la poliţie, a ieşit la iveală faptul că aceştia erau de fapt „ţepari în serie”.
image
Roșiile românești au ieșit pe piață. Cu cât vând marfa producătorii din celebrul bazin legumicol Matca
Legumicultorii din Matca, județul Galaţi, au scos la vânzare prima recoltă de roşii de anul acesta. Pentru că e prima cultură din acest an şi preţul de plecare din solarii este unul pe măsură: 20 de lei kilogramul.

HIstoria.ro

image
Măcelul din Lupeni. Cea mai sângeroasă grevă a minerilor din Valea Jiului
Greva minerilor din 1929 a rămas în istoria României ca unul dintre cele mai sângeroase conflicte de muncă din ultimul secol. Peste 20 de oameni au murit răpuşi de gloanţele militarilor chemaţi să îi împrăştie pe protestatari, iar alte peste 150 de persoane au fost rănite în confruntări.
image
Cuceritorii din Normandia
Normandia – locul în care în iunie acum 80 de ani, în așa-numita D-Day, aproximativ 160.000 de Aliați au deschis drumul spre Paris și, implicit, spre distrugerea Germaniei naziste.
image
Cum au construit polonezii o replică a Enigmei germane
Cu toate că germanii au avut o încredere aproape totală în integritatea comunicațiilor realizate prin intermediul mașinii de criptare Enigma, în final această credință s-a dovedit eronată, în primul rând subestimării capabilităților tehnologice și ingeniozității umane ale adversarilor.