Pianul călător, Flori de spin şi O zi din viaţa lui Nick Cave

Publicat în Dilema Veche nr. 527 din 20-26 martie 2014
Pianul călător, Flori de spin şi O zi din viaţa lui Nick Cave jpeg

● „Between hegemony and mistrust. Representative democracy in the Internet era.“ Un articol scris de Nadia Urbinati (profesoară de ştiinţe politice la Columbia University), publicat pe www.eurozine.com. Porneşte de la două exemple de revizuire a Constituţiei (vă sună familiar subiectul?...). În Ungaria, majoritatea parlamentară a schimbat 22 de articole, unele limitînd anumite drepturi şi libertăţi, iar Viktor Orbán a „calmat“ îngrijorările spunînd: „Poporul e preocupat de facturi, nu de Constituţie.“ În Islanda, după criza financiară, societatea civilă (nu vreun partid, nu vreo comisie parlamentară!) a iniţiat o amplă consultare publică privind revizuirea Constituţiei, iar în final, un consiliu constituţional format din 25 de persoane şi ales prin vot universal a aprobat proiectul, după un dialog cu cetăţenii (inclusiv pe Twitter şi Facebook). Citiţi articolul şi apoi gîndiţi-vă cu cine seamănă România, cu cine vrea să semene şi cu cine îşi permite să semene. (Mircea Vasilescu)

● Domnişoara Poimîine şi joaca de-a timpul, de Adina Rosetti, cu ilustraţii de Cristiana Radu – o carte de copii care nu e numai pentru copii, precum mai toate cărţile deştepte în domeniu. Care are meritul de a face din nişte biete adverbe de timp, aparent abstracte şi neînsufleţite, nişte personaje simpatice şi dinamice. Totul pe fundalul unei prezentări grafice fermecătoare. (Iaromira Popovici)

● Pe 25 martie, Eurosport va difuza primul episod din Ronnie Show – un serial despre jocul de snooker, prezentat de multicampionul mondial Ronnie O’Sullivan. (Stela Giurgeanu)

● „Biserica din cimitir este veche şi stricată. Oamenii îşi doresc ceva nou, frumos şi «la modă». Ceva care, cred ei, le-ar face cinste. Ar putea să îngrijească biserica cea veche, ca pe un om bătrîn, care te-a crescut, te-a învăţat, te-a ajutat. Să o cureţe, să o repare, să ceară restaurarea ei. În loc să facă asta, ei lasă biserica în paragină. Cu mulţi bani, ei ridică o biserică nouă, care, cel mai adesea, e cu mult mai puţin frumoasă decît cea bătrînă. În plus, biserica cea nouă nu poate povesti nimic despre istoria lor... La fel se întîmplă şi cu casele“ – Adriana Scripcariu, Patrimoniu cultural. Judeţul Braşov, Şcoala Agatonia, 2013. Un manual pentru disciplină opţională, recomandat de Muzeul Naţional al Ţăranului Român şi de Muzeul de Etnografie Braşov; apărut cu sprijinul Ordinului Arhitecţilor din România, se dovedeşte deosebit de util şi adulţilor, sau în special lor. (Ruxandra Mihăilă)

● Miercuri, 26 martie, începe cea de-a zecea ediţie a Festivalului Internaţional de Film Bucureşti. Recomand apăsat O zi din viaţa lui Nick Cave, Upstream Color, Uriaşul cel egoist, Poveştile noastre, Murdărie, The Stone Roses: Made of Stone. S-ar putea să fie singura şansă de-a vedea aceste filme pe ecran mare în România. Pentru mai multe informaţii, intraţi pe www.b-iff.ro (Luiza Vasiliu)

● Am văzut Nebraska în seara de închidere a Festivalului Internaţional de Film de la Salonic. Regizorul Alexander Payne, preşedintele juriului anul trecut, a zis două vorbe pe scenă înainte de proiecţie. E genul de film care te face să rîzi şi să plîngi în egală măsură. Alb-negru, cu un aer asumat retro, povestea din Nebraska pare banală. Dar felul în care recuperează timpul o face spectaculoasă. Nu e nimic eroic în călătoria unui tată aflat la apusul vieţii şi a fiului său care încearcă să îi facă un ultim hatîr. Ci doar multă umanitate. (Ana Maria Sandu)

● Dacă nu i-aţi văzut anul trecut la Festivalul Dilemei vechi de la Alba-Iulia, ei bine, vineri, 28 martie, Fanfara Ciocârlia vin în Bucureşti să concerteze la Palatul Ştirbei/Club Eden, Calea Victoriei nr. 107. Luaţi bilete din timp, căci palatul nu e atît de încăpător. (Marius Chivu)

● Joi, 20 martie, la librăria Humanitas de la Cişmigiu, o seară dedicată poetului Mircea Ivănescu, cu Gabriel Liiceanu şi Al. Cistelecan, cu ocazia apariţiei volumului Mircea Ivănescu – versuri. Şi după poezie, merge un jazz – Taissia & Friends, la Energiea, de la 21,30 – „Bucăţi de vis“. (Adina Popescu)

● Vineri, 21 martie, începe turneul „Pianul călător“. Horia Mihail interpretează Mozart. În Bucureşti şi în alte 12 oraşe din ţară. Urmăriţi-l pe călător! Programul complet al turneului se găseşte la pianulcalator.ro. (Matei Martin)

● Flori de Spin este o creaţie 100% Alexandrina Hristov, de la versuri şi compoziţie, pînă la orchestraţie. Albumul conţine atît melodii mai vechi, deja cunoscute publicului – precum „Oraşul Umbre“, „Pijamale reci“, „Flori de spin“ şi „Spre sud“, cea mai recentă –, cît şi piese nou-nouţe. Le puteţi asculta pe toate în data de 5 aprilie, la Sala Radio, cînd are loc lansarea oficială. (Cristina Ştefan)

comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.
Poster 4 copy 12 09 02 2024  jpg
Din S.U.A. la București: dirijorul Radu Paponiu la pupitrul Orchestrei Naționale Radio
În afara scenelor din România, muzicianul a susţinut recitaluri şi concerte la Berlin, Praga, Munchen, Paris, Lisabona, Londra.
1034 16 O istorie a literaturii romane pe unde scurte jpg
„Loc de urlat”
Critica devine, astfel, şi recurs, pledînd, ca într-o instanţă, pe scena jurnalisticii politice şi a diplomaţiei europene pentru respectarea dreptului de liberă exprimare şi împotriva măsurilor abuzive ale regimului.
p 17 jpg
Impresii hibernale
Astea fiind spuse, Prin ierburi uscate nu e deloc lipsit de har – ba chiar, dat fiind efortul de a-l dibui chiar în miezul trivialității, filmul e o reușită atemporală, care s-ar putea să îmbătrînească frumos.

Adevarul.ro

image
Cât vor plăti turiștii pentru o noapte de cazare în Mamaia, de 1 Mai: prețurile concurează cu cele din Dubai
Pentru minivacanța de 1 Mai, cele mai căutate stațiuni rămân Mamaia Nord și Vama Veche. Hotelierii și comercianții au majorat prețurile, concurând cu destinațiile de lux de pe planetă.
image
Penurie de alimente și creșteri de prețuri fără precedent în Marea Britanie din cauza vremii nefavorabile. „Piețele s-au prăbușit”
Marea Britanie se confruntă cu penuria de alimente și cu creșterea prețurilor, deoarece vremea extremă legată de schimbările climatice provoacă producții scăzute în fermele locale și în străinătate, potrivit The Guardian.
image
Kremlinul cumpără Găgăuzia folosind o schemă sovietică
Într-o analiză pentru CEPA Irina Borogan, jurnalistă de investigații, și Andrei Soldatov, expert în serviciile secrete ruse arată mecanismul prin care regimul Putin cumpără în mod deschis influență în țările vecine.

HIstoria.ro

image
Căderea lui Cuza și „monstruoasa coaliţie”
„Monstruoasa coaliţie“, așa cum a rămas în istorie, l-a detronat pe Alexandru Ioan Cuza prin lovitura de palat din 11 februarie.
image
Un proces pe care CIA l-a pierdut
În toamna lui 1961, CIA se mută din Washington în noul şi splendidul sediu de la Langley, Virginia.
image
Oltcit, primul autovehicul low-cost românesc care s-a vândut în Occident
La Craiova se produc automobile de mai bine de 40 de ani, mai exact de la semnarea contractului dintre statul comunist român şi constructorul francez Citroën. Povestea acestuia a demarat, de fapt, la începutul anilor ’70, când Nicolae Ceauşescu s- gândit că ar fi utilă o a doua marcă de mașini în România.