Vineri, sîmbătă şi duminică seara, de la ora 19, la Cinemateca Union, va avea loc o proiecție specială a filmului Paterson de Jim Jarmusch, unde orice poet care vine însoţit de cartea sa de poezie va beneficia de intrare gratuită. Se anunţă o convenţie a poeţilor adunaţi sub marele ecran. (Marius Chivu)

 Căutaţi Călătoria către sine, volumul de memorii al lui Irvin Yalom, apărut recent la Editura Vellant, şi pătrundeţi direct în mintea faimosului medic psihiatru în vîrstă de 85 de ani. Pe parcursul cărţii, acesta vorbeşte despre mentori, relaţia cu părinţii şi legătura importantă pe care o are cu soţia sa (şi ea cercetătoare şi scriitoare), anii de şcoală şi conexiunile stabilite cu pacienţii, grupurile de terapie la care a participat la rîndul său, şi cum a ajuns la psihoterapia existenţială. (Cristina Ştefan)

 În seria biografiilor unor mari sportivi apărute la Editura Publica, anul trecut s-a tradus și o carte despre jucătoarea de tenis belgiană Justine Henin. N-am citit o încă, dar știu că Justine Henin a avut o viață foarte complicată și că a ajuns pe culmile performanței în ciuda multor obstacole care trebuiau depășite. Îmi imaginez că autorii cărții, jurnaliștii francezi Claude Moreau și François Artigas, au știut să se ridice la bogăția și înălțimea subiectului. (Andrei Manolescu)

 Dacă tot sîntem sub influenţa mişcării #metoo, recomand cartea album Poveşti de seară pentru fete rebele (Editura Litera), o colecţie cu 100 de medalioane cu vieţile unor femei extraordinare care au marcat istoria omenirii: de la Cleopatra la Miriam Makeba, de la Jane Austen la Serena Williams, de la Marie Curie la Coco Chanel, de la Maria Callas la Nina Simone, de la Elisabeta I la Frida Kahlo. O sută de pioniere care să le inspire pe fetiţele de azi să devină marile femei de mîine. (Marius Chivu) 

 Vineri, 16 februarie, de la ora 19, la librăria Librarium TNB, lansarea cărții pentru copii de toate vîrstele Tropice tîmpe de Florin Bican. O expediție fantastică și amuzantă a lui Stanley, care pleacă într-o aventură cu balonul pentru a salva jungla, la care vor participa și alți doi exploratori, invitați speciali: Radu Paraschivescu și Gabriel Cărtărescu. (Adina Popescu)