Pe 20 ianuarie, pictorul Alexandru Darida a primit prestigiosul premiu „Leonardo Da Vinci“ în cadrul unei gale care a avut loc la Palatul Borghese din Florența. Maestrul Darida (62 de ani) trăiește și lucrează de 30 de ani în Statele Unite ale Americii. Premiul „Leonardo Da Vinci“ se adaugă altor multe premii internaționale pe care reputatul artist le-a primit de-a lungul anilor ca încununări ale succesului de care se bucură lucrările sale, prezente în numeroase expoziții internaționale. Felicitări! (Sever Voinescu)

 În perioada 15-18 februarie, la Cinema „Elvire Popesco“, Nordic Film Festival sărbătoreşte cultura şi cinematografia ţărilor nordice, cu o selecţie de zece lungmetraje, patru documentare şi o compilaţie de scurtmetraje care, spun organizatorii, „îţi vor dezgheţa inima“. Printre ele, The Ambassador (r. Mads Brugger), The Other Side of Hope (r. Aki Kaurismaki), Call Girl (r. Mikael Marcimain) sau Sparrows (r. Rúnar Rúnarsson). (Cristina Ştefan)

 Aplicația pentru smartphone Google Arts and Culture, de citit dimineața la micul dejun (în loc de știrile despre dezastrul din politica românească). Puteți face tururi virtuale ale unor muzee din lume (Muzeul de Artă Contemporană din Columbia, Muzeul Sigmund Freud sau Palatul Versailles sînt doar cîteva exemple), să răsfoiți articole despre viața lui Klimt, istoria culturală din Peru, costumele Teatrului Bolșoi, de ce zeul Ganesha e reprezentat călare pe un șobolan și multe altele. (Cristina Ștefan)

 Citiți textul „Anchetă: 5 scriitoare în literatura bărbaților“ de pe site-ul Scena9. E actual, scurt, clar și la obiect. Despre putere, literatură, scriitori și scriitoare. Elena Vlădăreanu, Alina Purcaru, Magda Cîrneci, Mihaela Michailov și Angela Marinescu își spun părerea. (Ana Maria Sandu)

● Povestea saşilor din Transilvania. Spusă chiar de ei (cu ilustraţii de Nicolae Romaniţan, Editura Şcoala Ardeleană), o antologie de reportaje alcătuită de jurnalista Ruxandra Hurezean cu 12 poveşti de viaţă spuse de zece saşi şi doi şvabi din Transilvania (printre ei şi scriitorul Eginald Schalttner), etnii despre care ştim prea puţin şi faţă de care România are datorii vechi. În 1910, numărul etnicilor nemţi care trăiau pe teritoriul ţării noastre era de 800.000. În anii ’80, România a vîndut Germaniei peste 250.000. Momentan, au rămas mai puţin de 20.000. Sofia Folberth (95 de ani) este unul dintre saşii care, deşi acum trăiesc în Germania, se întorc în fiecare an în satul lor natal: Criţ. Povestea ei şi a satului se regăseşte într-o altă carte a Ruxandrei Hurezean: Criţ. Istoria, poveştile şi viaţa unui sat de saşi (Editura Curtea Veche). Două cărţi fascinante, pe cît de triste, pe atît de necesare. (Marius Chivu)