John Abercrombie Quartet, Zilelor Filmului German, Valea Plîngerii

Publicat în Dilema Veche nr. 609 din 15-21 octombrie 2015
John Abercrombie Quartet, Zilelor Filmului German, Valea Plîngerii jpeg

● Feţe jupuite e titlul unei cărţi de interviuri cu poetul Ioan Es. Pop, adunate şi publicate de editura Casa de pariuri literare. Nu vreau decît să citez un fragment dintr-unul dintre interviuri, acordat de poet Svetlanei Cârstean: „Am încercat să fiu un om practic sau semipractic sau sfertopractic. Am fost însurat şi s-a întîmplat să se strice clanţa de la uşă, iar eu n-am reuşit s-o repar. Şi pentru asta am suferit foarte mult, timp de ani de zile. Poate că aici a fost de fapt şi sursa eşecului. Mi-am dat seama nu numai că nu pot repara clanţa respectivă, ci că nu am să pot repara nici următoarele clanţe. Şi m-am întrebat ce se va întîmpla dacă se va strica balamaua, masa, dacă se va rupe patul, dacă va pica lustra? Mi-am închipuit, în clipa în care s-a stricat clanţa, o întreagă apocalipsă de cameră. O apocalipsă în odaie. Sigur că ceea ce m-a salvat a fost scrisul, poezia. Aşa am intrat într-o comunitate de semiexcluşi, cea a poeţilor. Semiexcluşi şi semiacceptaţi.“ Nu-i aşa că-i tare? (Andrei Manolescu)

● Sîmbătă, 17 octombrie, şi duminică, 18 octombrie, de la ora 17, un traseu cultural experiment, propus de ARCEN şi intitulat „La pas pe la Armenească“. Traseul porneşte din faţa Bisericii Armeneşti şi se desfăşoară pe străzile: Armenească, Rafael Sanzio, Spătarului, Corbeni, Silvestru, Popa Rusu, Bocşa, avînd şapte opriri şi o durată de o oră şi jumătate. Un spaţiu alternativ de promenadă, dar şi un prilej de descoperire a vechii comunităţi armene din Capitală, printr-o serie de poveşti despre primii armeni sosiţi la Bucureşti în secolele trecute, despre obiceiurile şi tradiţiile lor. Traseul este un experiment pentru că este documentat, redactat şi conceput împreună cu un grup de 30 de elevi selectaţi dintr-o serie de licee din Bucureşti. (Adina Popescu)

● Patru motive ca să nu lipsiţi de la concertul John Abercrombie Quartet (sîmbătă, 17 octombrie, ora 20, Sala Radio): 1) la chitară e însuşi Abercrombie, o adevărată legendă a jazz-ului; 2) la pian e Marc Copland, un pianist din familia muzicală a lui Bill Evans; 3) la bas e Drew Gress, al cărui cvartet a susţinut Jazz Concert of the Year în 2004, în viziunea BBC şi The Guardian; 4) la tobe e Joey Baron, cel mai exploziv baterist de jazz pe care l-am ascultat vreodată (căutaţi pe YouTube „Masada – Beeroth“ şi o să înţelegeţi de ce zic asta). (Luiza Vasiliu)

● La Editura Arthur a apărut de curînd primul volum al trilogiei fantastice O istorie secretă a Ţării Vampirilor. Cartea Pricoliciului, semnat de Adina Popescu. Un fantasy autohton, ironic şi colorat, în care îşi dau întîlnire Greuceanu, Pipăruş-Petru, Sfînta Miercuri, Ileana Cosînzeana sau Zmeul Tase şi alte personaje din imaginarul copilăriilor noastre. O carte la care se vor amuza şi părinţii, şi copiii deopotrivă. (Ana Maria Sandu)

● Volumul de aproape 400 de pagini Superscrieri. Drumul generaţiei noastre, editat de Fundaţia Friends for Friends, care adună 24 de materiale jurnalistice/scrieri de non-ficţiune premiate în ultimii trei ani la Gala Superscrieri, în al cărei juriu mă aflu şi anul acesta. Îi găsiţi aici pe cei mai buni şi mai tineri jurnalişti independenţi ai momentului, în cea mai bună formă narativă: Attila Biro, Radu Ciorniciuc, Ioana Cîrlig, Laurenţiu Colintineanu, Ştefan Mako, Mihnea Măruţă, Oana Sandu, Elena Stancu, Sintia Radu sau Vlad Ursulean, pentru a nu-i numi decît pe aceştia. (Marius Chivu)

● Achtung! Vineri, 16 octombrie, în deschiderea Zilelor Filmului German, la Cinema Studio, puteţi vedea Victoria de Sebastian Schipper. Programul complet al festivalului se găseşte la adresa www.goethe.de/bukarest/ (Matei Martin)

● Left on Purpose (2015, Justin Schein), un film zguduitor, cu un personaj fermecător, care, din păcate, la sfîrşit se sinucide – ce a putut fi vizionat anul acesta la Astra Film. (Iaromira Popovici)

n În cadrul Bucharest Art Week, Cinema Muzeul Ţăranului va difuza joi, 15 octombrie, la ora 15, documentarul Valea Plîngerii, regia: Mihai Andrei Leaha, Andrei Crişan, Iulia Hossu, 2013. Un documentar de 57 minute despre Holocaustul Romilor. Despre tragedia deportării sub regimul Antonescu cînd, între 1943-1945, 25.000 de romi au fost deportaţi în Transnistria. Este un drum iniţiatic, reconstituit pe baza mărturiilor ultimilor supravieţuitori, spre o lume aflată încă în căutare de adevăr. Interviurile cu membrii comunităţii ucrainene din Transnistria completează, în oglindă, depoziţiile martorilor. Filmul a fost distins cu Best Film Award, la Etnofilm Festival, 2014 şi cu Best Image Award, la Astra Film Festival, 2013. (Ruxandra Mihăilă)

comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.
Poster 4 copy 12 09 02 2024  jpg
Din S.U.A. la București: dirijorul Radu Paponiu la pupitrul Orchestrei Naționale Radio
În afara scenelor din România, muzicianul a susţinut recitaluri şi concerte la Berlin, Praga, Munchen, Paris, Lisabona, Londra.
1034 16 O istorie a literaturii romane pe unde scurte jpg
„Loc de urlat”
Critica devine, astfel, şi recurs, pledînd, ca într-o instanţă, pe scena jurnalisticii politice şi a diplomaţiei europene pentru respectarea dreptului de liberă exprimare şi împotriva măsurilor abuzive ale regimului.
p 17 jpg
Impresii hibernale
Astea fiind spuse, Prin ierburi uscate nu e deloc lipsit de har – ba chiar, dat fiind efortul de a-l dibui chiar în miezul trivialității, filmul e o reușită atemporală, care s-ar putea să îmbătrînească frumos.

Adevarul.ro

image
Scene horror în centrul Londrei. Mai mulți cai plini de sânge și-au aruncat călăreții și au lovit mașini și oameni VIDEO
Cinci cai ai Household Cavalry au rămas liberi în centrul Londrei după ce și-au aruncat călăreții militari în timpul exercițiului de miercuri dimineață, potrivit Daily Mail Online.
image
8 obiceiuri care te fac să îmbătrânești mai repede. Ai putea trăi cu 20 de ani mai mult
Experții în longevitate avertizează asupra comportamentelor care provoacă „daune celulare”. Chiar dacă nu putem încetini timpul, îi putem încetini efectele asupra noastră, potrivit experților. Cheia este să facem alegeri mai sănătoase și să ne dezicem de câteva obiceiuri.
image
Amănuntul care l-a scăpat de nouă ani de puşcărie pe un şofer fără permis, care a ucis trei femei
Un şofer iresponsabil, care a comis un grav accident rutier în apropiere de oraşul Târgu Neamţ, a fost aspru condamnat în primă instanţă, dar magistraţii de la instanţa superioară au decis altceva.

HIstoria.ro

image
Operațiunea Barbarossa. 84 de avertizări cu privire la invazia germană, ignorate de Stalin
Pe 22 iunie 1941, Germania a invadat URSS în urma Operațiunii Barbarossa. Deși au primit numeroase avertizări din partea serviciilor de informații, Stalin și Uniunea Sovietică au fost luate prin surprindere.
image
Momentul abdicării lui Cuza: „În ochii lui n-am văzut niciun regret, nicio lacrimă”
Nae Orăşanu, om de încredere la Palat, îi comunicase principelui A.I. Cuza că „se pregătea ceva”.
image
Măcelul din Lupeni. Cea mai sângeroasă grevă a minerilor din Valea Jiului
Greva minerilor din 1929 a rămas în istoria României ca unul dintre cele mai sângeroase conflicte de muncă din ultimul secol. Peste 20 de oameni au murit răpuşi de gloanţele militarilor chemaţi să îi împrăştie pe protestatari, iar alte peste 150 de persoane au fost rănite în confruntări.