Intriga matrimonială, Ierusalim, Scrisoare pentru Casandra

Publicat în Dilema Veche nr. 499 din 5-11 septembrie 2013
Intriga matrimonială, Ierusalim, Scrisoare pentru Casandra jpeg

● Un brad, matur, la Sinaia. Dacă-l alegi... cum trebuie şi stai un timp în faţa lui, e un spectacol mai interesant decît cele de pe scene: trec păsări mari cu burţile roşii, păsări mici vîrstate cu albastru, mierle, ciocănitori, două veveriţe cafenii fugărindu-se una pe alta. Dacă stai mai mult şi într-un loc protejat, după ora 10 seara poţi vedea chiar ursul la poalele bradului. Şi, culmea, într-o zi pe brad s-a odihnit chiar o... barză. (Iaromira Popovici)

●  „Titanicul rechemat în service pentru posibile probleme la sistemul de impact cu un iceberg.“ „Lîngă prima şcoală românească din Braşov s-a descoperit şi primul chioşc de ţigări la bucată.“ „Ipoteză şocantă: Apropiaţii lui Brâncuşi îi spuneau acestuia Costică.“ Acestea sînt trei mostre de umor Timesnewroman, un site unde ştirile devin pamflete. Tonul e unul serios, poantele sînt chiar de rîs. (Adina Popescu)

●  Un articol interesant publicat de revista italiană online Linkiesta şi preluat de Presseurop.eu: „La Berlin, bitcoin înlocuieşte cu brio euro“. În cartierul berlinez Graefekiez, vreo 25 de magazine, baruri şi restaurante acceptă plata în moneda virtuală. Cică băncile şi lumea finanţelor au început deja să se teamă de circulaţia tot mai extinsă a monedei bitcoin, care scapă oricărui control. Se anunţă (din nou) vremuri interesante. (Mircea Vasilescu)

● De vă plimbaţi prin blogosferă, poposiţi şi pe chez.mazilique.ro – blogul culinaro-simpatic al Cristinei Mazilu, zîna bună de la BBC GoodFood România. Pe lîngă reţete, fotografii delicioase şi poveşti de prin locuri îndepărtate, s-ar putea să prindeţi şi un „Fake X’mas Giveaway“ – o serie de cadouri începută în iunie, care continuă în fiecare săptămînă pînă la Crăciun. (Patricia Mihail)

● Romanul Ierusalim al insolitului scriitor angolez (născut în 1970 la Luanda, dar crescut în Portugalia) care predă acum epistemologie la Universitatea din Lisabona şi scrie ca şi cum ar mai fi scris 20 de vieţi înainte de asta de-acum, în care deja a semnat peste 30 de cărţi în toate genurile posibile, inclusiv acest tulburător roman metafizic apărut la Editura Humanitas Fiction în „Raftul Denisei“ şi în traducerea Micaelei Ghiţescu. (Simona Sora)

● Numărul curent din www.scientificamerican.com este dedicat mîncării; iată cam ce articole puteţi citi: „Cum (şi de ce) trebuie mîncate speciile invazive, „Tot ce ştiţi despre calorii e greşit“, „De ce număratul caloriilor nu e relevant“, „Ce anume te face să te îngraşi“, „Istoria de cîteva milioane de ani a mîncării procesate“, „De ce carnea şi focul sînt elementele care ne-au făcut oameni“, „Sînt rele produsele modificate genetic“ etc. Ar fi bine să şi citim înainte să mîncăm, dar, mai ales, să vorbim şi să avem păreri. (Marius Chivu)

● Am citit romanul Intriga matrimonială (Editura Polirom, 2011) a lui Jeffrey Eugenides cu o oarecare întîrziere. Deştept, livresc, cu personaje ataşante. Genul de carte pe care n-o laşi din mînă pînă nu vezi ce se întîmplă mai departe. Într-un fel, e aceeaşi dependenţă pe care o creează şi serialele americane. (Ana Maria Sandu)

● Pe plaja din Vama Veche, departe de zgomotul litoralului, un loc destinat cititorilor: Plaja de carte, o bibliotecă pe plajă, cu sute de cărţi, deschisă pînă spre jumătatea lunii septembrie. (Stela Giurgeanu)

● „Cu toate că cititul este un blestem lucid, am scris această piesă pentru a şti să citesc un pic mai bine.“ – a spus Pedro Eiras despre piesa sa „Scrisoare pentru Casandra“. O piesă despre doi îndrăgostiţi, o scrisoare şi depărtarea. În premieră la unteatru, duminică 1 septembrie la ora 19. (Adina Popescu)

● Se termină sezonul vacanţelor şi al sfîrşiturilor de săptămînă la munte şi la mare, începe sezonul spectacolelor. Şi peste vară am tot auzit că filmul Internship, în regia lui Shawn Levy, cu Owen Wilson şi Vince Vaughn, ar fi o comedie drăguţă. Sper că încă mai rulează în cinematografe. Dat fiind că nu l-am văzut, nu-l pot recomanda în mod ferm, spun doar că sînt tare curios să-l văd. (Andrei Manolescu)

comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.
Poster 4 copy 12 09 02 2024  jpg
Din S.U.A. la București: dirijorul Radu Paponiu la pupitrul Orchestrei Naționale Radio
În afara scenelor din România, muzicianul a susţinut recitaluri şi concerte la Berlin, Praga, Munchen, Paris, Lisabona, Londra.
1034 16 O istorie a literaturii romane pe unde scurte jpg
„Loc de urlat”
Critica devine, astfel, şi recurs, pledînd, ca într-o instanţă, pe scena jurnalisticii politice şi a diplomaţiei europene pentru respectarea dreptului de liberă exprimare şi împotriva măsurilor abuzive ale regimului.
p 17 jpg
Impresii hibernale
Astea fiind spuse, Prin ierburi uscate nu e deloc lipsit de har – ba chiar, dat fiind efortul de a-l dibui chiar în miezul trivialității, filmul e o reușită atemporală, care s-ar putea să îmbătrînească frumos.

Adevarul.ro

image
„Tobol”, arma secretă a lui Putin care bruiază semnalul GPS . Unde este plasată?
O arma secretă a Rusiei ar bruia sistemul GPS de navigație prin satelit al avioanelor și navelor comerciale, în regiunile din Marea Baltică, Marea Neagră și estul Mării Mediterane, potrivit The Sun.
image
Marea Britanie este „pe picior de război”. Ce anunț a făcut premierul Rishi Sunak din Polonia | VIDEO
Aflat într-o vizită oficială în Polonia, premierul britanic Rishi Sunak a declarat marţi că va creşte bugetul pentru apărare până la 2,5% din PIB. Sunak a subliniat că Marea Britanie „nu se află în pragul războiului”, ci „pe picior de război”.
image
„Pitești, am auzit că îți plac dungile”. O reclamă Sephora jignește miile de victime ale Experimentului Pitești. Reacții acide
Sephora România, filiala celebrului lanț francez cu produse de înfrumusețare și parfumuri, a postat pe pagina de Facebook și pe Instagram o reclamă jignitoare asociată cu teribila închisoare Pitești, unde mii de deținuți au fost torturați de comuniști. Postarea a fost ștearsă după câteva ore.

HIstoria.ro

image
Momentul abdicării lui Cuza: „În ochii lui n-am văzut niciun regret, nicio lacrimă”
Nae Orăşanu, om de încredere la Palat, îi comunicase principelui A.I. Cuza că „se pregătea ceva”.
image
Măcelul din Lupeni. Cea mai sângeroasă grevă a minerilor din Valea Jiului
Greva minerilor din 1929 a rămas în istoria României ca unul dintre cele mai sângeroase conflicte de muncă din ultimul secol. Peste 20 de oameni au murit răpuşi de gloanţele militarilor chemaţi să îi împrăştie pe protestatari, iar alte peste 150 de persoane au fost rănite în confruntări.
image
Cuceritorii din Normandia
Normandia – locul în care în iunie acum 80 de ani, în așa-numita D-Day, aproximativ 160.000 de Aliați au deschis drumul spre Paris și, implicit, spre distrugerea Germaniei naziste.