Intelectualii lui Ceaușescu și Academia de Științe Sociale și Politice, Milioanele arlechinului, Mozart, Mioara și Viniciu Moroianu

Publicat în Dilema Veche nr. 831 din 23 - 29 ianuarie 2020
Intelectualii lui Ceaușescu și Academia de Științe Sociale și Politice, Milioanele arlechinului, Mozart,  Mioara și Viniciu Moroianu jpeg

 Cosmin Popa, Intelectualii lui Ceaușescu și Academia de Științe Sociale și Politice (1970-1989), o analiză minuțioasă despre mecanismele propagandei și cei care le-au inventat. Nu e o carte de istorie, e (aproape) un roman polițist. A apărut la Editura Litera. (Matei Martin)

 Doi clasici ai modernităţii literare care, în mod normal, n-ar avea nevoie de nici o recomandare, dar care, la fel de normal, nu vor fi niciodată recomandaţi suficient: Bohumil Hrabal, cu un nou roman tradus în seria lui de autor: Milioanele arlechinului; şi Primo Levi, cu romanul Cei aleşi şi cei damnaţi, ambele apărute la Editura ART. Un roman cu bătrîni pensionari şi un roman cu deţinuţi într-un lagăr de concentrare, două forme de singurătate şi disperare ale căror cruzimi au multe în comun. (Marius Chivu)

 „În anul 1270, cînd sînt menționate pentru prima dată – de Marco Polo, în celebrul său Jurnal de călătorie –, erau deja  «cele mai bune și cele mai frumoase»“ – Dan-Sava Ionescu, iubitor și fin cunoscător al artei țeserii covoarelor. Expoziția organizată de reputatul profesor la parterul Universității de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu“ reunește, sub titlul „Șapte secole de covor anatolian“, exemplare unicat care punctează discret tainele unui meșteșug, evidențiind totodată evoluția tapiseriei în cultura Europei. Expoziția rămîne deschisă pînă la sfîrșitul lunii. (Ruxandra Mihăilă)

 Duminică, 26 ianuarie, la ora șapte seara, la Ateneu concertează doi maeștri ai viorii și pianului – Mioara Moroianu și Viniciu Moroianu. În programul concertului sînt Sonata opus 4 de Felix Mendelssohn-Bartholdy, Sonata nr. 3 în Mi bemol de Ludwig van Beethoven, Elegia opus 35 de Carmen Petra-Basacopol și Sonata nr. 1 în Sol major de Johannes Brahms. Toți melomanii, și nu numai ei, ar trebui să vină la acest spectacol fiindcă merită din plin. (Andrei Manolescu)

 Compunea la 5 ani și cînta în fața capetelor încoronate. Pînă la moartea sa, la doar 35 de ani, Mozart ne-a dăruit peste 600 de lucrări (concerte, simfonii, opere, oratorii, cantate) și se spune că, pentru el, creația era un fel de „dictare“ de ordin divin: crea muzică așa cum respira. Concertul Orchestrei de Cameră Radio programat miercuri, 29 ianuarie, ora 19, îi este dedicat în întregime lui Mozart. Sub bagheta dirijorului Ilarion Ionescu-Galați, veți asculta la Sala Radio uvertura operei Ascanio in Alba, Concertul în Do major pentru oboi şi orchestră – solist: Ludovic Armin Cora și Simfonia nr. 35 – „Haffner“.  (Anda Docea)

 Sensibilitate. Romantism. Poezie transformată în muzică. Iată cîteva dintre noțiunile asociate cu creația, dar și cu viața lui Chopin, marele compozitor și pianist de origine poloneză și franceză. Ultima zi a lunii ianuarie (vineri, 31 ianuarie, ora 19) aduce la Sala Radio muzica lui Chopin, de la a cărui naștere se împlinesc 210 ani. Veți asculta „Variaţiuni pe o temă de Rossini“ pentru flaut şi orchestră în interpretarea Orchestrei Naționale Radio și a cunoscutului flautist Ion Bogdan Ștefănescu, care are privilegiul de a cînta pe un flaut de aur de 18 k, realizat de compania japoneză Muramatsu. Evenimentul va fi dirijat de Tateo Nakajima, care a studiat la Conservatorul Regal din Toronto și la Conservatorul din Utrecht (Olanda). Programul serii cuprinde și Concertino în Re major pentru flaut şi orchestră de Cécile Chaminade, prima femeie compozitor distinsă cu Legiunea de Onoare a Franței, și Simfonia nr. 3 – „Renana“ de Schumann. (Anda Docea)

 În timp ce pe la noi s-au aprins orgoliile și a fost mare zarvă legată de Premiile Eminescu, în Franța, lumea literară e antrenată în scandalul legat de scriitorul Gabriel Matzneff. Cartea Consentement a Vanessei Springora a deschis un „dosar“ greu: pedofilie, literatură, moralitate. Un bun rezumat aici. (Ana Maria Sandu)

comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.
Poster 4 copy 12 09 02 2024  jpg
Din S.U.A. la București: dirijorul Radu Paponiu la pupitrul Orchestrei Naționale Radio
În afara scenelor din România, muzicianul a susţinut recitaluri şi concerte la Berlin, Praga, Munchen, Paris, Lisabona, Londra.
1034 16 O istorie a literaturii romane pe unde scurte jpg
„Loc de urlat”
Critica devine, astfel, şi recurs, pledînd, ca într-o instanţă, pe scena jurnalisticii politice şi a diplomaţiei europene pentru respectarea dreptului de liberă exprimare şi împotriva măsurilor abuzive ale regimului.
p 17 jpg
Impresii hibernale
Astea fiind spuse, Prin ierburi uscate nu e deloc lipsit de har – ba chiar, dat fiind efortul de a-l dibui chiar în miezul trivialității, filmul e o reușită atemporală, care s-ar putea să îmbătrînească frumos.

Adevarul.ro

image
Calculele Coaliției. Independentul Cătălin Cîrstoiu la Capitală, împărțire politică la sectoare
Lunga căutare a Coaliției pentru un candidat care să-l învingă pe Nicușor Dan a luat sfârșit. Iar până la urmă, PSD și PNL par să se fi oprit la un independent, medicul Cătălin Cîrstoiu, favorit în rândul Puterii pentru intrarea în cursa pentru Capitală.
image
Destinul crud al Arynei Sabalenka, al cărei iubit a murit azi-noapte. Și-a pierdut și tatăl, la aceeași vârstă
O veste-șoc a lovit-o pe jucătoarea din Belarus, chiar înainte de debutul în turneul de la Miami.
image
Româncă obligată de justiție să își trimită copiii în plasament în Marea Britanie
Curtea de Apel București a hotărât ca o mamă din județul Vaslui să-și trimită copiii în plasament în Marea Britanie. Femeia este acuzată de răpire internațională de minori de către serviciile sociale din Newham, Londra, care au sesizat autoritățile române.

HIstoria.ro

image
Cât de bogat a fost Nababul?
Gheorghe Grigore Cantacuzino s-a fălit cu bogăția acumulată de-a lungul întregii sale vieți şi ne-am aștepta ca testamentul său să reprezinte o confirmare a acestui fapt.
image
Politica văzută ca obligaţie în lumea bună
E greu de crezut, dar a existat și așa ceva. În epoca pașoptistă au fost revoluţionari care și-au pus averea și propria viaţă în joc pentru a-și promova idealurile politice.