Festivalul de Jazz de la Gărîna, Opera Nights, Radu Cosaşu

Publicat în Dilema Veche nr. 490 din 4-10 iulie 2013
Festivalul de Jazz de la Gărîna, Opera Nights, Radu Cosaşu jpeg

● Cartea istoricului american Timothy Snyder – Bloodlands: Europe between Hitler and Stalin, tradusă anul trecut în româneşte sub titlul Tărîmul morţii: Europa între Hitler şi Stalin, este o istorie crudă a crimelor în masă săvîrşite în Estul şi centrul Europei şi a calculelor politice din vremea celor doi tirani care au dus la aceste crime. Cine crede că ştie totul despre perioada respectivă va afla, citind cartea, că se înşală. Autorul pune toate lucrurile descoperite cap la cap şi le prezintă în mod sec, ca un om de ştiinţă. Rezultatul e de-a dreptul îngrozitor. De altfel, de-a lungul timpului, Dilema veche a publicat texte pe această temă, semnate de Timothy Snyder.  (Andrei Manolescu)

● Prin Bucureştii lui Caragiale de Dan Roşca (Editura Ars Docendi, 2012) este o reconstituire „la pas“ a străzilor, caselor, locurilor bucureştene din vremea lui Caragiale. Minuţios şi exact, autorul descrie tot, evocă atmosfera, ţese pînza prezenţelor caragialiene, pornind de la personaje, denumiri ori citate din operă. Pentru un oraş lovit din toate părţile – aşa cum a fost Bucureştiul în ultimele decenii –, punerea în pagină a vremurilor cînd urbea începea să se modernizeze e nu numai fermecătoare, dar şi utilă pentru a reconstitui, pe cît se mai poate, identitatea bucureşteanului autentic. (Mircea Vasilescu)

● Seria de autor a Supravieţuirilor lui Radu Cosaşu, de la Editura Polirom, a ajuns la volumul V – Logica. Vă pot spune doar atît – nu există lectură mai tonică, mai tulburătoare şi mai ataşantă decît această mărturie a celui care „a deprins cu greu meseria omului care stă acasă şi nu face nimic.“ În caz că vă întrebaţi ce cărţi să vă luaţi în vacanţă, mergeţi pe mîna noastră. Aproape că n-o să mai conteze destinaţia aleasă. Dacă nu plecaţi, să ştiţi că Sanseverina, Ecaterina, tanti Verona sau alte personaje feminine fabuloase ale lui Radu Cosaşu nu sînt pretenţioase, aşa că vă puteţi împrieteni cu ele şi la o terasă umbroasă din oraş. (Ana Maria Sandu)

● După seria de articole dedicate recent, de Dumitru Ungureanu, trupelor Phoenix şi Sfinx, în rubrica sa din Suplimentul de cultură, în nr. 420 al Observatorului cultural, traducătorul George Volceanov publică un substanţial eseu despre paradoxurile rock-ului românesc în comunism. Analiza este coerentă şi aduce multe informaţii, însă trebuie să-l corectez acolo unde crede că versul lui Florin Iaru – „aer cu diamant“ (sic!) –, care a şi dat titlul celebrului volum colectiv, ar fi „o stîngace traducere a sintagmei“ beatles-iene „the sky with diamonds“. Nu este o traducere, este chiar un citat, asumat în cheia ironiei, ca multe, foarte multe din versurile optzeciştilor. Altfel, foarte interesant eseu despre cultura pop din comunism! (Marius Chivu)

● Grupajul dedicat lui Alexandru Muşina în ultimul Observator cultural, cîteva texte rare în care e evocat un scriitor unic, „miracolul perpetuu al unei inteligenţe ironice“ (Caius Dobrescu), „omul căruia îi datorez esenţialul“ (Andrei Bodiu), „un mentor informal, o instituţie alternativă“ (Paul Cernat), un „om care gîndea  fără întrerupere“ (Livius Ciocârlie), „un Păcală înţelept, filozof, nebunul-înţelept al literaturii noastre, Regele Sărbătorii. Regele Dimineţii“ (Ruxandra Cesereanu), un „şef de şcoală poetică „ (Radu Vancu). De răscitit!  (Simona Sora)

● Între 10 şi 15 iulie, Opera Nights 2013, la Castelul Corvinilor din Hunedoara şi la Magna Curia din Deva. Vor participa orchestra, corul şi soliştii Teatrului Naţional de Operă şi Balet „Oleg Danovski“, Constanţa, împreună cu artişti de la Opera Naţională Bucureşti şi Teatrul Naţional de Operetă „Ion Dacian“ – Bucureşti, dar şi din Japonia, Spania, Ungaria, Serbia şi Republica Moldova.  Şi pentru că vorbim de operă, sună tentant spectacolul Trubadurul de Verdi, pe 11 iulie, în decorul de la Castel. (Adina Popescu)

● Duminică, 7 iulie, începe Festivalul de Poezie şi Jazz de la Mogoşoaia. Primul spectacol – de la ora 18 – îi are ca protagonişti pe poetul Traian T. Coşovei şi pe muzicienii de la Three for Helen, care vor cînta alături de saxofonistul Cătălin Milea. (Matei Martin)

● Pînă în septembrie, la MNAC puteţi vizita expoziţia internaţională „Good Girls“ – artă contemporană „gender“, dedicată artei feministe şi obiectelor create exclusiv de femei, din mai multe generaţii. (Stela Giurgeanu)

● N-am aici destul spaţiu ca să fac o listă cu toate motivele pentru care ar trebui să vă urcaţi miercurea viitoare într-o maşină sau într-un tren (pînă la Reşiţa Nord, cu schimbare în Caransebeş, la 6 dimineaţa) şi să mergeţi la Festivalul de Jazz de la Gărîna. Scriu doar cîteva nume: Bill Frisell, Charles Lloyd, John Surman, In the Country, Magnus Öström (pentru restul, intraţi pe site-ul festivalului: www.garana-jazz.ro) şi sper c-o să ne vedem acolo. (Luiza Vasiliu)

● Joi, 4 iulie, începînd cu ora 19, sînteţi invitaţi pe terasa librăriei Humanitas Kretzulescu să petreceţi o „seară americană“ alături de T.O. Bobe, Vali Florescu, Iulia Gorzo şi Radu Paraschivescu, care vor recompune „fabulosul şi devoratorul“ oraş Los Angeles, din cartea Vise de pe Bunker Hill a scriitorului John Fante. (Patricia Mihail)

comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.
Poster 4 copy 12 09 02 2024  jpg
Din S.U.A. la București: dirijorul Radu Paponiu la pupitrul Orchestrei Naționale Radio
În afara scenelor din România, muzicianul a susţinut recitaluri şi concerte la Berlin, Praga, Munchen, Paris, Lisabona, Londra.
1034 16 O istorie a literaturii romane pe unde scurte jpg
„Loc de urlat”
Critica devine, astfel, şi recurs, pledînd, ca într-o instanţă, pe scena jurnalisticii politice şi a diplomaţiei europene pentru respectarea dreptului de liberă exprimare şi împotriva măsurilor abuzive ale regimului.
p 17 jpg
Impresii hibernale
Astea fiind spuse, Prin ierburi uscate nu e deloc lipsit de har – ba chiar, dat fiind efortul de a-l dibui chiar în miezul trivialității, filmul e o reușită atemporală, care s-ar putea să îmbătrînească frumos.

Adevarul.ro

image
„Iuda“ care i-a trădat pe luptătorii anticomuniști, plătit regește. Povestea legendarului Ogoranu care nu a putut fi prins de Securitate timp de aproape trei decenii
Banda lui Ion Gavrilă Ogoranu, din care făceau parte unii din cei mai vestiți luptători anticomuniști, a fost anihilată după au fost infiltrați trădători. Informatorii Miliției și ai Securității primeau bani grei pentru informații despre partizani.
image
Joburile de rutină cresc riscul de declin cognitiv cu 66% și de demență cu 37%, potrivit unui studiu
Conform unui nou studiu, activitatea intensă a creierului la locul de muncă ar putea da roade nu numai în ceea ce privește avansarea în carieră, ci ar putea, de asemenea, să protejeze cogniția și să contribuie la prevenirea demenței pe măsură ce înaintezi în vârstă.
image
Rujeola a început să-i ucidă și pe părinții nevaccinați. Număr record de cazuri
În România avem epidemie de rujeolă, iar situația devine din ce în ce mai gravă: săptămâna trecută s-a înregistrat un record de îmbolnăviri.

HIstoria.ro

image
Cine erau bancherii de altădată?
Zorii activităților de natură financiară au apărut în proximitatea și la adăpostul Scaunului domnesc, unde se puteau controla birurile și plățile cu rapiditate și se puteau schimba diferitele monede sau efecte aduse de funcționari ori trimiși străini ce roiau în jurul curții cetății Bucureștilor. 

image
A știut Churchill despre intenția germanilor de a bombarda orașul Coventry?
Datorită decriptărilor Enigma, aparent, Churchill a aflat că germanii pregăteau un raid aerian asupra orașului Coventry. Cu toate acestea, nu a ordonat evacuarea orașului și nici nu a suplimentat mijloacele de apărare antiaeriană.
image
Căderea lui Cuza și „monstruoasa coaliţie”
„Monstruoasa coaliţie“, așa cum a rămas în istorie, l-a detronat pe Alexandru Ioan Cuza prin lovitura de palat din 11 februarie.