● A venit primăvara. Încă o bună ocazie să ieşiţi în parc, să citiţi o carte (sau să citiţi o carte în parc), să faceţi o plimbare cugetînd la ceva (orice), să vă întîlniţi cu prietenii pe o terasă, să mergeţi la un concert în aer liber (sezonul începe bine), să vă jucaţi cu copiii şi nepoţii (dacă-i aveţi; dacă nu, sînt destui copii cu care nu se joacă nimeni, căutaţi-i). Pe scurt, e o bună ocazie să închideţi televizoarele. Mai întîi puţin (ca să nu faceţi un şoc), apoi de tot. (Mircea Vasilescu)

● În perioada 2-5 aprilie, Institutul Francez din Bucureşti organizează Marché de la poésie, un tîrg de poezie contemporană, cu poeţi români din diferite generaţii, pentru lecturi şi dezbateri. Invitat special: poetul lyonez Jean-Baptiste Cabaud. Joi, 3 aprilie, de la ora 19, dă startul maratonului Nora Iuga. Iar dacă vă nimeriţi pe la Iaşi, mergeţi duminică la bojdeuca lui Creangă, unde se deschide expoziţia-experiment interactiv „Copilăria părinţilor noştri“. Puteţi contribui cu obiecte. (Adina Popescu)

Al doilea joc, cel mai nou film semnat de Corneliu Porumboiu, e o combinaţie interesantă: un document (meciul de fotbal dintre Steaua şi Dinamo, jucat pe 3 decembrie 1988) comentat, după 25 de ani, de regizor şi de tatăl său, care a fost arbitrul acelei partide, devine, sub ochii spectatorului, documentar. Acest straniu home movie e deopotrivă pentru microbişti şi cinefili. O buclă temporală în care sînt prinşi tatăl şi fiul. Un dialog alb ca ninsoarea de pe teren, care pare fără sfîrşit. (Ana Maria Sandu)

● Pe data de 19 aprilie începe tradiţionalul turneu de tenis de la Arenele BNR – Năstase Ţiriac Trophy. La această ediţie e anunţată participarea unor jucători ca Mihail Iujnîi, Gilles Simon, Gaël Monfils, Vasek Pospisil, Janko Tipsarevici şi Florian Mayer. Nu chiar din primii zece, dar din următorii 20. Şi mai presus de toate, ca de obicei, e meciul demonstrativ de pe data de 26 aprilie, la care vor participa Goran Ivanisevic, Cédric Pioline, Ilie Năstase şi Andrei Pavel. E chiar un spectacol şi e ceva mai fin decît un meci de fotbal. (Andrei Manolescu)

● Cărţile familiei Ciocârlie, tată şi fiice, apărute la Cartea Românească: Livius Ciocârlie – Exerciţii de imaturitate, nou jurnal esenţial, inconfundabil şi savuros, despre lucrurile metafizice şi frivole din viaţa unui livresc cotidian; Alexandra Ciocârlie – În dialog cu anticii, eseuri despre vitalitatea contemporană a tragediei eline, şi Corina Ciocârlie – Un ţărm prea îndepărtat, eseuri despre tema frontierei în literatura din spaţiul balcanic şi diversele ei forme de seducţie. (Marius Chivu)

● Duminică, 6 aprilie, la Sala Mică a Teatrului Naţional, de la ora 11, George Banu susţine conferinţa „Parisul personal“. (Stela Giurgeanu)

● Ouă încondeiate, icoane, obiecte din lemn, ceramică, ţesături, jucării, instrumente muzicale, podoabe, mobilier pictat şi multe altele. Le găsiţi, ca de obicei, la Tîrgul de Florii – de vineri, 11 aprilie, pînă duminică, 13 aprilie – la Muzeul Ţăranului Român. (Matei Pleşu)

● Două concerte cu doi vrăjitori orientali: joi, 10 aprilie, de la ora 20, la Sala Radio, Dhafer Youssef, tunisianul-care-îmblînzeşte-păsările, şi sîmbătă, 12 martie, de la ora 23, în Club Eden, Omar Souleyman, sirianul-care-a-îmblînzit-o-pe-Björk. (Luiza Vasiliu)

● Victor Ieronim Stoichiţă, Efectul Sherlock Holmes. Trei intrigi cinematografice (Editura Humanitas). Citiţi această carte şi-o să vă schimbaţi cu totul perspectiva asupra istoriei cinematografiei. Şi a artei. (Matei Martin)

● Pe minuscula terasă de la Thomas Antiques – 2 în 1, şi magazin de antichităţi, şi cafenea –, m-am simţit ca-n Praga, într-o zi cu soare, savurînd un ceai de zmeură. Dacă n-aveţi loc acolo (sînt doar vreo patru măsuţe), daţi o raită şi prin saloanele din interior, unde vă puteţi aşeza la oricare dintre mese – unele sînt vechi de peste un secol. Şi, cine ştie, poate vă face cu ochiul şi vreun obiect decorativ şi vreţi să-l luaţi acasă. (Cristina Ştefan)