25 de ani şi cîteva sute de partide, Prin Bucureştii lui Mircea Eliade, Nenea Iancu

26 martie 2015
25 de ani şi cîteva sute de partide, Prin Bucureştii lui Mircea Eliade, Nenea Iancu jpeg

● Citiţi cartea lui Cristian Preda –

, apărută la Editura Baroque Books & Arts. Autorul declară că acest volum are o „ambiţie strict documentară“, dar tocmai acesta îi e farmecul. În fapt, Cristian Preda a alcătuit lista tuturor partidelor şi alianţelor politice apărute în România din 1990 încoace, cu rezultatele obţinute la alegeri. Înşiruirea lor spune destul de multe despre fojgăiala politică a tranziţiei, în care partidele zise mari s-au cocoţat pe umerii celor mici, au făcut, au dres şi au rupt alianţe etc. etc. Şi, oricum, în nemulţumirea aproape generalizată faţă de „clasa politică“ de azi, nu strică să ne amintim de creaţii politice numite Alianţa Leopardul sau Partidul Muncii Birocratice sau Partidul Liber Schimbist sau Partidul Eroilor Căzuţi pentru Libertatea Eroilor Rămaşi în Viaţă Afectaţi de Gloanţele Barbare. Ca să nu uităm de unde am plecat. (Mircea Vasilescu) 

● Sîmbătă, 18 martie, de la ora 17, un nou traseu cultural pietonal organizat de ARCEN: „Prin Bucureştii lui Mircea Eliade“, care aduce pentru prima dată în faţa publicului o serie de elemente de mitologie urbană (tramvaiul, liftul, fereastra, podul şi pivniţa, scara şi trăsura), toate preluate din literatura fantastică a lui Mircea Eliade. Traseul cuprinde istoria şi poveştile mahalalelor Negustori, Sfinţilor, Mîntuleasa şi Vergului, legătura acestor locuri cu Mircea Eliade – casa cu mansardă, Şcoala Mîntuleasa, Foişorul de Foc, casa lui Mircea Vulcănescu. (Adina Popescu) 

, filmul ucraineanul Miroslav Slaboshpitski, a fost unul dintre titlurile din 2014 care a atras atenţia criticilor (a cîştigat Marele Premiu al Săptămînii Criticii la Cannes). Din 27 martie intră şi pe ecranele de la noi. Este un omagiu adus filmului mut şi o emoţionantă poveste despre adaptare. Dragostea n-are nevoie de cuvinte ca să arunce totul în aer. (Ana Maria Sandu) 

● În acest an aniversar – 90 de ani de la naştere –, Maestrul se alătură, in

, Corului său, astfel încît cuvîntul Poetului sporeşte în semnificaţii: „

Un omagiu.

O reverenţă.“ – Nichita Stănescu. Pe 5 aprilie, la Ateneul Român, Corul Naţional de Cameră „Madrigal – Marin Constantin“ va susţine, sub bagheta Annei Ungureanu, un concert extraordinar de Paşti. (Ruxandra Mihăilă) 

● Luni, 30 martie, la Teatrul Naţional din Bucureşti are loc Gala Premiilor Gopo (a noua ediţie). E, poate, singurul moment de glamour pentru cinematografia din România. Puteţi urmări gala live pe TVR2 şi online la adresa

. (Matei Martin) 

● Cartea lui Doru Ionescu –

(Editura Artprint, 2014), în care neobositul jurnalist de televiziune pune cap la cap poveştile a o sută de muzicieni români care au părăsit România înainte de Revoluţie sau imediat după. Îi veţi găsi, printre alţii, pe Aura Urziceanu, Sanda Weigl, Nicolae Covaci, Decebal Bădilă, Nicolas Simion, Lucian Ban, Vasile Şirli, Nuţu Olteanu, Păuniţa Ionescu, Nansi Brandes, Josep Kappl, Radu Goldiş, Eugen Gondi, Alexandru Bălănescu şi mulţi, mulţi alţii, fiecare cu povestea lui. O carte-recuperare extraordinară! (Marius Chivu) 

● Beraria Nenea Iancu, de pe Romulus: bere bună, mîncare clasică, printre care mititei şi cartofi prăjiţi adevăraţi. (Iaromira Popovici). 

● Ediţia de primăvară a tîrgului Kilipirim – tîrg de carte cu discount, are loc de pe 25 pînă pe 29 martie, la Galeriile Dalles. Accesul este gratuit. (Stela Giurgeanu) 

● Data viitoare cînd auziţi de Teatrul „Anton Pann“ din Rîmnicu Vîlcea, vă rog frumos să ciuliţi urechile. Mai ales dacă-i prindeţi în turneu prin Bucureşti, cum mi s-a întîmplat mie acum două săptămîni, cînd Nottara-ul a găzduit adaptarea delicioasă după

, de Alessandro Boffa, în regia lui Tudor Lucanu. În ceea ce mă priveşte, am avut cea mai bună surpriză din ultimii ani legată de un teatru din România: o trupă tînără, talentată şi entuziastă, un fel de noul Piatra Neamţ. Se pare că, începînd din martie 2015, „Anton Pann“ vine o dată pe lună la Nottara. Intraţi pe

şi luaţi-vă bilete la următorul spectacol, cred c-o să vă placă. (Luiza Vasiliu) 

● Filmul

sub titlul românesc

, cu Adam Sandler şi Dustin Hoffman, e una dintre cele mai minunate (termenul nu-i chiar întîmplător) comedii apărute în ultima vreme. Are mult haz şi are şi o poveste bună. E pe cît nostimă, pe atît de nepretenţioasă. (Andrei Manolescu) 

comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.
Poster 4 copy 12 09 02 2024  jpg
Din S.U.A. la București: dirijorul Radu Paponiu la pupitrul Orchestrei Naționale Radio
În afara scenelor din România, muzicianul a susţinut recitaluri şi concerte la Berlin, Praga, Munchen, Paris, Lisabona, Londra.
1034 16 O istorie a literaturii romane pe unde scurte jpg
„Loc de urlat”
Critica devine, astfel, şi recurs, pledînd, ca într-o instanţă, pe scena jurnalisticii politice şi a diplomaţiei europene pentru respectarea dreptului de liberă exprimare şi împotriva măsurilor abuzive ale regimului.
p 17 jpg
Impresii hibernale
Astea fiind spuse, Prin ierburi uscate nu e deloc lipsit de har – ba chiar, dat fiind efortul de a-l dibui chiar în miezul trivialității, filmul e o reușită atemporală, care s-ar putea să îmbătrînească frumos.

Adevarul.ro

image
Un gigant italian deschide o nouă fabrică în România și angajează 800 de oameni
România pare extrem de atractivă pentru investitorii străini dat fiind că în ultima perioadă tot mai multe companii aleg să construiască noi fabrici în țara noastră.
image
Prețul uriaș cerut pentru un apartament din București. „Se vinde și strada? În Berlin e mai ieftin!”
Prețurile proprietăților imobiliare cresc de la o zi la alta în marile orașe, iar Bucureștiul e printre cele mai scumpe. Chiar dacă nu a ajuns încă la nivelul Clujului, Capitala e plină de oferte inaccesibile românilor de rând.
image
Cum să-i facem pe aliații NATO să ne sprijine ca pe baltici și polonezi. Un expert român pune degetul pe rană
NATO și SUA sunt mult mai puțin prezente în partea de sud a flancului estic decât în zona de nord, ceea ce creează un dezechilibru. Chiar dacă, anul trecut, Congresul SUA a votat ca regiunea Mării Negre să devină zonă de interes major pentru americani, lucrurile se mișcă încet.

HIstoria.ro

image
Măcelul din Lupeni. Cea mai sângeroasă grevă a minerilor din Valea Jiului
Greva minerilor din 1929 a rămas în istoria României ca unul dintre cele mai sângeroase conflicte de muncă din ultimul secol. Peste 20 de oameni au murit răpuşi de gloanţele militarilor chemaţi să îi împrăştie pe protestatari, iar alte peste 150 de persoane au fost rănite în confruntări.
image
Cuceritorii din Normandia
Normandia – locul în care în iunie acum 80 de ani, în așa-numita D-Day, aproximativ 160.000 de Aliați au deschis drumul spre Paris și, implicit, spre distrugerea Germaniei naziste.
image
Cum au construit polonezii o replică a Enigmei germane
Cu toate că germanii au avut o încredere aproape totală în integritatea comunicațiilor realizate prin intermediul mașinii de criptare Enigma, în final această credință s-a dovedit eronată, în primul rând subestimării capabilităților tehnologice și ingeniozității umane ale adversarilor.