Să fim copii!

Publicat în Dilema Veche nr. 646 din 7-13 iulie 2016
Să fim copii! jpeg

Bookătăria de texte & imagini 2, coordonatori Stela Lie & Florin Bican, Clubul Ilustratorilor, Faber Studio & Editura Pandora M, 2016.

Cînd aţi citit ultima oară o carte pentru copii? Doar pentru voi. Scrisă de un autor român şi ilustrată tot de un artist român. Căci acesta este conceptul Bookătăriei de texte & imagini, aflată acum, după mulţi ani, la a doua apariţie editorială. Scrie ilustratoarea Stela Lie, unul dintre artizani, în introducerea cărţii: „Obosisem să mă tot plîng că editorii autohtoni nu vor să scoată şi cărţi româneşti, scrise şi ilustrate tot de cetăţeni români.“

În ancheta din primăvară a revistei Forbes, realizată de jurnalistul şi scriitorul Petre Barbu, aproape toţi cei zece directori de edituri româneşti au menţionat literatura pentru copii printre genurile emergente. Pe acest trend din ultimul deceniu au început să apară şi cărţile româneşti pentru copii. În 2009, Bookătăria 1 era încă o ciudăţenie: scriitori de literatură serioasă jucîndu-se de‑a basmele moderne. Acum, volumul secund apare într-un moment în care există Arthur (www.editura-arthur.ro), o editură cu adevărat profesionistă dedicată literaturii pentru copii şi unde scriitorii români publică constant. Dar sînt şi alte edituri, precum Vellant şi Curtea Veche, care au intrat deja pe această nişă. Spre exemplu, colaboratoarea noastră Adina Rosetti şi colega noastră Adina Popescu, ambele autoare de cărţi de proză adultă, scriu acum predilect pentru copii. Adina Rosetti are deja două cărţi, mai vechea şi premiata Domnişoara Poimîine şi joaca de-a Timpul şi recenta De ce zboară vrăjitoarele pe cozi de mătură? (ambele apărute la Editura Curtea Veche, unde pînă şi poliţistul-senzaţie Marian Godină a scris o carte educativă pentru cei mici: În misiune cu Marian). Adina Popescu scrie pentru copii ceva mai mari şi titlul romanului ei spune totul: O istorie secretă a Țării Vampirilor. Cartea Pricoliciului. Traducătorul Alex Moldovan a debutat cu un roman pentru copii: Olguţa şi un bunic de milioane; prozatoarea Lavinia Branişte a publicat şi ea Rostogol merge acasă, în timp ce Ioana Nicolaie, cunoscută drept poetă şi romancieră, a ajuns deja la a treia carte pentru copii: după Aventurile lui Arik (acum şi în varianta audiobook la Editura Casa Radio), continuată cu Arik şi mercenarii, a scris romanul Ferbonia – toate cărţile menţionate mai sus fiind ilustrate de artişti români şi tipărite la aceeaşi editură Arthur. (Paranteză: Ioana Nicolaie va fi, de altfel, invitată în emisiunea All You Can Read de la Radio Seven, luni, 11 iulie, de la ora 22, unde vom vorbi, printre altele, şi despre literatura pentru copii.)

Revenind la bookătăria noastră, proiectul Clubului Ilustratorilor pune laolaltă 36 de scriitori (printre care şi o fată de 8 ani, Petra Torsan) care fac echipă cu tot cam atîţia ilustratori. Printre scriitori se numără mulţi dintre cunoscuţii acestei pagini: Mircea Cărtărescu, Bianca Burţa-Cernat, Filip Florian, Matei Florian, Veronica D. Niculescu, Dan Lungu, Cosmin Manolache, Ioana Nicolaie, Denisa Mirena Pişcu, Simona Popescu, Andreea Răsuceanu, Călin Torsan, Elena Vlădăreanu, dar şi alţii mai puţin cunoscuţi, plus dilematicii Ana Maria Sandu, Stela Giurgeanu, Adina Popescu şi subsemnatul. Oricum, două treimi dintre autori sînt fete.

Poveştile, rareori mai mari de o pagină, uneori nici atît, variază ca grade de fantezie şi de joc cu limbajul, unele au rimă interioară (Veronica D. Niculescu, Mihaela Ghiţă & Răzvan Purdel), unele sînt mai tradiţionaliste, altele mai moderne; mai convenţionale sau mai inventive; mai educative şi mai vesele sau de-a dreptul triste; pentru copii mai mari sau adulţi mai mici (Florin Bican, celălalt coordonator al proiectului, el însuşi autor – vezi povestea de mai jos! –, vorbeşte în introducere despre „contaminarea copiilor cu o doză letală de maturitate“).

Pe lîngă multele fetiţe şi prinţese, am făcut eu o listă cu celelalte personaje ale acestor poveşti: ghicitorul în crabi, musca străvezie Zigo, fluturele de noapte Attacus Atlas, broaştele clandestine, zeiţa broască Heket, ţestoasa Casiopeea, elefantul Fred, melcul Melcopeu, şalăul Ixtru, heringul fără nume, castorul Gugux, ariciul chel, şoricelul fotograf, motanul Piran, bichonul bavarez, o păuniţă, scamatorul Batik, sugarul Brebenici, librarul Curatnicicum, balonul Bog, globul de Veneţia, bambusul de Nil, maşinuţa violetă, şosetuţa impermeabilă, familia degetelor de la picioare, litera A, grădina de ceai, spiriduşul Flic, norul Eugen, dragoniţa şi prinţesa de rom. După cum se vede, multe animale şi mai puţine obiecte sau personaje fabuloase, iar dacă ar fi să menţionez şi zonele de origine, în ordinea îndepărtării, ar fi Serbia, Egiptul, Africa şi America Latină, în afara tărîmurilor inventate care se află unde vor ele. Patru povestiri sînt la persoana întîi (Călin Torsan, Elena Vlădăreanu, Alina Darian, Mircea Cărtărescu), opţiune narativă foarte rară cînd e vorba de basme, alte povestiri sînt livreşti sau de-a dreptul metabasme (cele scrise de Simona Popescu, fireşte; de Călin Mihăilescu, Nichita Danilov, Laura Grünberg, Victoria Pătraşcu), iar cîteva incorporează şi elemente moderne în imaginarul lor (LSD, Google, aer condiţionat, Miley Cyrus). Cele mai multe texte par mai degrabă fragmente, decupaje de scene, crochiuri, iar dacă ar fi să aduc un reproş acestui demers, acesta ar fi că sînt prea mici.

Deşi nu mă pricep la arta ilustraţiei, la final ţin să-i menţionez măcar pe acei ilustratori care, în această minunată carte, mie mi-au plăcut foarte mult: Irina Dobrescu, Amalia Dulhan, Andrei Gamarţ, Raluca Anghel, plus Cristiana Radu, care-şi ilustrează singură propria poveste.

*****

Florin BICAN

Batik Scamatorul

Batik Scamatorul nu era scamator. Şi nici Batik nu era numele lui, ci al unei bucăţi de mătase imprimate cu modele indigo, pe care o găsise în pădure. A adus-o acasă şi a dat s-o aştearnă pe pat. Cît ai clipi, patul dispăruse.

„Bine că nu m-am învelit cu ea“, şi-a spus Batik, scuturînd nedumerit mătasea, după ce o culesese de pe jos. Şi cum o scutura el, numai ce se trezeşte cum cade din ea ditamai patul, BUF!, precum fusese la început. Batik a aşternut apoi pînza pe masă. Şi masa a dispărut doar ca să apară din nou, TROSC!, cînd Batik a scuturat năframa colorată cu un gest de-acum expert. A ieşit nerăbdător în curte, unde a repetat experimentul cu o piatră, cu o roată de bicicletă şi cu un căţel bleg. Toate au dispărut fără urmă în pîntecele de mătase şi au reapărut – ZVÎRRR!, ZDRANG!, HÎC! – de îndată ce Batik a agitat faldurile ţesăturii deasupra solului.

Şi aşa a ajuns el scamator şi a început să colinde bîlciurile, iar lumea a început să-i spună Batik. Lumea, normal, credea că Batik practică un truc ieftin şi nu prea se mira cînd le returna din cîteva scuturături obiectele cu care se învoiseră să participe la numărul magic: pixuri, brichete, brelocuri, bujii, căni de cafea, frunze presate, mănuşi de piele albă (interbelice), fotografii vechi…

O, şi cine-ar putea imita zgomotele cu care toate acestea se loveau de pămînt în cădere? Cînd îşi recăpătau obiectele, spectatorii îi dădeau lui Batik cîţiva bănuţi pentru distracţie, iar cei mai cărpănoşi îl sfătuiau să zică mersi că nu l-au dat pe mîna poliţiei şi plecau fără să-i dea nimic. Batik continua să facă turul bîlciurilor şi cîştiga suficienţi bănuţi cît să-şi cumpere de mîncare şi să-şi plătească taxele.

Pînă într-o zi cînd, surprins de un strănut în plină demonstraţie, Batik n-a mai apucat să-şi scoată batista din buzunar şi a strănutat din răsputeri în faldurile fermecate ale năframei de mătase. Şi dus a fost!

comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.
Poster 4 copy 12 09 02 2024  jpg
Din S.U.A. la București: dirijorul Radu Paponiu la pupitrul Orchestrei Naționale Radio
În afara scenelor din România, muzicianul a susţinut recitaluri şi concerte la Berlin, Praga, Munchen, Paris, Lisabona, Londra.
1034 16 O istorie a literaturii romane pe unde scurte jpg
„Loc de urlat”
Critica devine, astfel, şi recurs, pledînd, ca într-o instanţă, pe scena jurnalisticii politice şi a diplomaţiei europene pentru respectarea dreptului de liberă exprimare şi împotriva măsurilor abuzive ale regimului.
p 17 jpg
Impresii hibernale
Astea fiind spuse, Prin ierburi uscate nu e deloc lipsit de har – ba chiar, dat fiind efortul de a-l dibui chiar în miezul trivialității, filmul e o reușită atemporală, care s-ar putea să îmbătrînească frumos.

Adevarul.ro

image
Reacții după ce un preot a spus că fetele frumoase, abuzate sexual, trebuie să fie trimise la închisoare. Ministrul Justiției: „Este o invitație la viol!” VIDEO
Preotul Nicolae Tănase, președintele Asociației Pro Vita consideră că fetele frumoase, care au fost victimele unei agresiuni sexuale, „nu sunt chiar nevinovate” și că ar trebui să meargă și ele la închisoare. BOR se delimitează de aceste afirmații.
image
Drogul violului, cel mai periculos, dă dependență de la a treia utilizare. Expert: „Este posibil să asistăm la drame uriaşe”
Psihologul Eduard Bondoc, specialist în medicină la Clinica de Psihiatrie din Craiova, avertizează că cel mai periculos drog este cel cunoscut ca "drogul violului", care este insipid, inodor și incolor.
image
O bătrână din Spania și-a găsit casa ocupată de un cuplu de români. „Am crezut că proprietara a abandonat-o“
Un cuplu din România a stârnit controverse în Spania. Cei doi s-au mutat într-o locuință din cartierul Lavapiés din Madrid.

HIstoria.ro

image
Cum au construit polonezii o replică a Enigmei germane
Cu toate că germanii au avut o încredere aproape totală în integritatea comunicațiilor realizate prin intermediul mașinii de criptare Enigma, în final această credință s-a dovedit eronată, în primul rând subestimării capabilităților tehnologice și ingeniozității umane ale adversarilor.
image
Cine erau bancherii de altădată?
Zorii activităților de natură financiară au apărut în proximitatea și la adăpostul Scaunului domnesc, unde se puteau controla birurile și plățile cu rapiditate și se puteau schimba diferitele monede sau efecte aduse de funcționari ori trimiși străini ce roiau în jurul curții cetății Bucureștilor. 

image
A știut Churchill despre intenția germanilor de a bombarda orașul Coventry?
Datorită decriptărilor Enigma, aparent, Churchill a aflat că germanii pregăteau un raid aerian asupra orașului Coventry. Cu toate acestea, nu a ordonat evacuarea orașului și nici nu a suplimentat mijloacele de apărare antiaeriană.