Opus & adevărat

Publicat în Dilema Veche nr. 312 din 4-10 februarie 2010
Dilema veche la Timpul prezent   Ce vrei să te faci cînd vei fi mare? png

Andrei Cornea, Poveşti impertinente şi apocrife, Editura Humanitas, 2009.

Andrei Cornea se numără printre foarte puţinii intelectuali adevăraţi pe care-i avem. Într-o epocă a inflaţiei de „intelectuali“, epocă plină de relativi, pseudo şi autodeclaraţi, Andrei Cornea este un intelectual autentic & atipic: specialist în istoria artei şi autor de studii de referinţă despre filozofia antică, dar şi semnatar de editoriale politice efemere, avînd rare competenţe filologice şi filozofice (vezi traducerile, eseurile şi ediţiile critice îngrijite din Platon şi Aristotel), dar şi o excelentă priză analitică la realitatea socio-politică a ultimelor două decenii (vezi eseurile politice din revistele

şi

). Intelectual deopotrivă old school şi branşat la postmodernitate, capabil să polemizeze erudit, spiritual şi cu bune intuiţii şi despre nu ştiu ce virgulă într-un text de Plotin, şi despre politica externă americană din Orientul Mijlociu, Andrei Cornea reprezintă un tip de intelectual erudit & public ca şi inexistent la noi. Cu un elegant discurs conceptual, logic şi echilibrat ideologic, bine articulat stilistic, avînd competenţe multiple, de la religie la filozofie şi de la cultură la politică (volumul de eseuri

, publicat în 1997, este un deliciu ideatic perfect actual), preocupat de etică şi moralitate, angajat şi redutabil în polemicile de pe piaţa ideilor, Andrei Cornea este oricînd eligibil pe o listă extinsă/alternativă a intelectualilor şi/sau gînditorilor lumii, precum cea alcătuită de

.

Prins între o

, aflată în curs de tipărire, şi prima ediţie critică a

r lui Platon, în curs de elaborare, Andrei Cornea a publicat aceste

, un volum cu peste 50 de texte ludice şi cvasiparenetice, o „jucăreauă“ de filozof care se relaxează şi se amuză alcătuind, pentru maturii rafinaţi, istorii alternative cu tîlc. Apocrife şi (destul de) eretice, deci impertinente, cum le denunţă autorul însuşi. Rescrieri sau continuări ale unor fabule celebre („Vulpea şi strugurii“, „Corbul şi vulpea“, „Greierele şi furnica“), versete şi episoade veterotestamentare (parabola fiului risipitor), basme clasice („Motanul încălţat“) şi anecdote (peştişorul de aur), dialoguri între obiecte, animale şi planete, dar, mai ales, între personaje mitice, literare sau biblice (Narcis, Oedip, Şeherezada, Don Quijote, Peter Schlehmil, Adam şi Eva, Abraham sau Iona), satire de tot felul (în timpul Facerii Dumnezeu primeşte bile albe sau negre), episoade biografice sau epiloguri fictive, istorii paralele, parabole sau distopii, poveştile lui Andrei Cornea se situează undeva între autenticitatea anecdotelor filozofice culese de Jean-Claude Carrière şi literaritatea prozelor apocrife ale lui Karel Cˇapek. Elementul de noutate şi sursă de mult umor este contextul modern al acestor apocrife în care apar extratereştri, Google, 4x4, televiziunea sau sms-urile. Personajele antice şi fictive sînt puse să-şi reinterpreteze rolurile într-o lume identică cu a noastră; prin urmare, contemporaneizarea dialogurilor şi a conflictelor creează o impertinenţă (în sens pragmatic) poetică şi, mai ales, morală, de mare efect. Ceea ce pare un simplu joc de-a literatura apocrifă ascunde însă o reinterpretare a tradiţiei, o (su)punere a moralei creştine unui alt context al valorilor (contemporane relative). La un anumit nivel, ca autor al unor episoade din „micile naraţiuni“ fondatoare ale civilizaţiei occidentale, Andrei Cornea impersonează un posibil avatar al lui Pierre Ménard. Spre deosebire însă de personajul borgesian – a cărui acţiune scripturală este, de fapt, o metaforă a relecturii –, Andrei Cornea nu copiază verbatim şi nu oferă acelaşi vechi text într-un nou context, ci modifică faptele, preocupat fiind, în mod explicit, de deturnarea sensului, de revelarea unei morale alternative prin inversarea sau modificarea perspectivei/unghiului/vocii narative. Cum ne spune naratorul însuşi într-un text intitulat, ironic, „Adevărul istoric“: „Odată cu trecerea timpului, anumite detalii s-au estompat şi totul a căpătat un sens opus celui iniţial.“ Opus, dar nu mai puţin profund şi adevărat! Teoreticienii prozei postmoderniste româneşti (dacă mai există) au aici materie cît cuprinde.

Citind aceste poveşti, îl găsim pe Dumnezeu dezis de lume şi însingurat, muştruluit de Iov şi pus în încurcătură de Abraham; furnica, din cauza încălzirii globale, are cămara goală; din cauza unei neînţelegeri, oglinda apei este ea sedusă de Narcis; din cauza iluziei create de suprafaţa apei, un peşte se îndrăgosteşte de o ramură a copacului de pe mal; rămasă fără poveşti şi ameninţată astfel cu moartea, Şeherezada se inspiră citind...

; după ce muşcă din „fructul cunoaşterii“, Eva are o criză de gelozie, iar Adam îi remarcă celulita; Don Quijote evită să-l înfrunte pe uriaşul Briareus, real şi adevărat, pe motiv c-ar fi o iluzie şi că şi-ar strica reputaţia de cavaler; întrebat de răzbunătorul Sfinx, la o conferinţă de presă, dacă e adevărat că se face vinovat de incest şi de paricid, Oedip spune că totul nu este decît o calomnie al cărei autor este „un intelectual, un evreu“ pe nume Freud etc. Alte texte n-au nimic din ideea rescrierii, sînt fie anecdote, fie satire, parabole sau curioase distopii, precum „Educaria“, o lume în care nu există ignoranţă, ci numai educaţie dusă la extrem, şi care dispare treptat sub neutralitatea propriei ştiinţe. Într-un alt text, un tînăr îi cere lui Dumnezeu să fie fericit cu iubirea lui, şi Dumnezeu îi dă, rînd pe rînd, la vîrste diferite, inocenţa, apoi pasiunea, apoi responsabilitatea, iar în cele din urmă povestea lor. Într-o posibilă parabolă a totalitarismului, leul este încoronat regele animalelor după ce ţine un discurs în care convinge animalele că el le ucide numai pe cele slabe, spre binele comun. Într-o parabolă înrudită cu cea a peşterii, un peşte provenind dintr-un lac nu-şi poate convinge semenii din acvariu că există o apă mai mare. Unele poveşti au şi lirism, cum este finalul din „Firele de praf“, în care Dumnezeu, rămas fără calităţi de oferit, le spune firelor de praf venite ultimele la împărţirea însuşirilor: „Fie ca, uneori, o rază de soare să se strecoare pe neaşteptate printr-o mică deschidere în zid sau printr-o fereastră. Şi fie ca acela care va privi raza de soare dintr-o parte, dinspre umbra în care se află el însuşi, să vă vadă pe voi, firele de praf, strălucind în rază ca nenumărate nestemate, dansînd un dans fără sfîrşit în splendoarea luminii. Şi fie ca cel care vă priveşte să creadă, chiar dacă numai pentru o clipită, că baletul vostru din rază arată drumul pierdut spre Paradis...“

Cu aceste poveşti apocrife, inevitabil inegale, dar inteligente şi pline de umor în impertinenţa lor neostentativă, Andrei Cornea se joacă superior şi de-a literatura, şi de-a filozofia. Ironia subminează orice urmă moralizatoare şi textele au un coté critic şi o înţelepciune cumva în răspăr. O carte ce vorbeşte, în fond, despre sensurile opuse şi nu mai puţin adevărate, dar, mai ales, despre beneficiile nonconformismului. Venind de la un intelectual de asemenea calibru, demersul este cît se poate de tonic.

comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.
Poster 4 copy 12 09 02 2024  jpg
Din S.U.A. la București: dirijorul Radu Paponiu la pupitrul Orchestrei Naționale Radio
În afara scenelor din România, muzicianul a susţinut recitaluri şi concerte la Berlin, Praga, Munchen, Paris, Lisabona, Londra.
1034 16 O istorie a literaturii romane pe unde scurte jpg
„Loc de urlat”
Critica devine, astfel, şi recurs, pledînd, ca într-o instanţă, pe scena jurnalisticii politice şi a diplomaţiei europene pentru respectarea dreptului de liberă exprimare şi împotriva măsurilor abuzive ale regimului.
p 17 jpg
Impresii hibernale
Astea fiind spuse, Prin ierburi uscate nu e deloc lipsit de har – ba chiar, dat fiind efortul de a-l dibui chiar în miezul trivialității, filmul e o reușită atemporală, care s-ar putea să îmbătrînească frumos.

Adevarul.ro

image
Nu suntem egali în fața bolilor: care sunt românii care nu vor plăti suprataxă pe concediu medical
Politicienii și-au făcut calculele și au decis că nu suntem egali în fața bolilor. Mai exact, PSD și PNL lucrează la o ordonanță de urgență prin care încearcă să elimine supraimpozitarea concediilor medicale doar în cazul anumitor pacienți
image
„Lâna de aur”, cel mai scump material textil natural din lume. Firul de Vicuña se vinde la gram, la fel ca aurul
Firul de Vicuña, recoltat o dată la doi sau trei ani în cantități limitate, se distinge ca fiind cel mai rar și scump fir din lume. Cu o grosime de 12 microni, comparabilă cu cea a aurului, este comercializat la gramaj, se vinde la prețuri exorbitante și presupune un proces de producție meticulos.
image
Decizie radicală pentru „Tesla de Cluj”. „Dacă ziceam că e produsă în Elveția, clienții ar fi sărit s-o cumpere cu 450.000 de euro”
Echipa proiectului a luat o decizie importantă: va regândi „Tesla de Cluj” într-o variantă mult mai ieftină. „Probabil că dacă ziceam că mașina este produsă în Elveția, clienții ar fi sărit să o cumpere cu 450.000 de euro”, susține Florin Dehelean, unul dintre investitori

HIstoria.ro

image
Cum percepea aristocrația britanică societatea românească de la 1914?
Fondatori ai influentului Comitet Balcanic de la Londra, frații Noel și Charles Buxton călătoresc prin Balcani, în toamna anului 1914, într-o misiune diplomatică neoficială, menită să atragă țările neutre din regiune de partea Antantei.
image
Istoricul Maurizio Serra: „A înțelege modul de funcționare a dictaturii ne ajută să o evităm” / INTERVIU
Publicată în limba franceză în 2021, biografia lui Mussolini scrisă de istoricul Maurizio Serra, membru al Academiei Franceze, a fost considerată un eveniment literar şi istoric.
image
Procesul „Numai o guriță”, o noutate pentru justiția română la început de secol XX
În primăvara anului 1912, pictorul Gore Mircescu îl aducea în fața justiției pe librarul Constantin Sfetea, pe motivul reproducerii neautorizate a uneia din lucrările sale – „Numai o guriță” – pe care cel din urmă o folosise la ilustrarea unor cărți poștale.