La cald

Publicat în Dilema Veche nr. 690 din 11-17 mai 2017
La cald jpeg

● #rezist. Proteste împotriva OUG 13/2017, Editura Curtea Veche, 2017. 

● #Rezist! Poezia, selecţie realizată de Cosmin Perţa, Editura Paralela 45, 2017. 

Grafitti (dec. 1989 – ian. 1990) se numeşte broşura pe care Irina Nicolau a editat-o în 1999 la Muzeul Ţăranului Român, unde a adunat exact 141 de înscrisuri (lozinci şi sloganuri) apărute în timpul şi după Revoluţie pe zidurile a nouă locuri din Bucureşti. Acea transcriere la cald a foclorului stradal este menţionată şi de Vintilă Mihăilescu într-unul dintre cele opt texte care însoţesc prezentul album de fotografie dedicat recentelor proteste: „Ce s a con-tinuat, ce s-a schimbat? Pentru unii, persistă o memorie a continuităţii. «Sîntem copiii golanilor din Piaţa Universităţii» a mai apărut pe cîte o pancartă a unui tînăr; pe alta scria «Golan 2.0»… Şi mulţi dintre foştii «golani» s-au simţit ca acasă. Poate nu este întîmplător că, din cîte rezultă dintr-un mic sondaj tot la «cald», sentimentul dominant împărtășit de majoritatea celor din Piaţă nu a fost furia, revolta sau indignarea, ci solidaritatea: «Aţi reuşit, ne-aţi unit!» Da, istoria continuă, dar nu bate niciodată pasul pe loc: sîntem pe o altă buclă a spiralei timpului. Este, totuşi, altă lume“. Şi sociologul Vintilă Mihăilescu vorbeşte despre „civismul demnităţii“, despre noua generaţie de protestatari, despre creativitatea pusă în joc, despre reţelele de socializare şi brainstorming-ul colectiv, despre limbajul foarte proaspăt. Andrei Oişteanu vorbeşte, de asemenea, despre elementele comune ale manifestaţiilor („protestatarii au simţit cumva că ei continuă o luptă începută cu 27 de ani în urmă de «părinţii» lor“), iar ceilalţi – Paula Herlo, Mircea Toma, Dragoș Bucurenci, Ioana Popescu, Liviu Papadima și Cristian Șimonca – continuă seria de texte pe tonuri mai personale.

Albumul documentează „cel mai amplu protest din istoria postdecembristă“ care a avut loc la București, Sibiu, Iași sau Cluj, dar și în diaspora, în 150 de fotografii oferite de treizeci de fotografi şi fotoreporteri din țară și din străinătate. Mesajele din timpul protestelor, le ştim cu toţii, oferă o varietate impresionantă: de la desene, colaje şi înscrisuri de mînă la printuri digitale şi proiecţii de lumini, meme-uri şi artefacte, cartoane, steaguri şi cearşafuri, măşti, costume, jucării şi obiecte casnice – albumul oferă o imagine fidelă a creativităţii cu care s-a manifestat împotriva infamei OUG 13 pe care „guvernarea cleptocrată şi oligarhică“ (după formula lui Andrei Oişteanu) se străduieşte, de atunci încoace, să o treacă pe alte căi şi sub alte modalităţi, menţinînd protestele într-o formă latentă şi după aproape patru luni.

Al doilea mare merit al acestui album este calitatea lui de demers civic – profitul rezultat din vînzarea cărții va fi donat de Editura Curtea Veche organizației non-guvernamentale Funky Citizens, care desfășoară proiectul www.factual.ro, primul site de fact-checking pe politicile și declarațiile publice din România, cu scopul de a-i motiva pe cetățenii români în a-și dezvolta gîndirea critică: „Credem că este esenţial pentru dezvoltarea societăţii ca decidenţii să vorbească factual şi responsabil. Vrem mai puţină retorică şi mai multă ancorare în concret… Pe lîngă dovada creativităţii, protestatarii au fost şi extrem de bine informaţi. A fost o mare lecţie publică de educaţie civică… Lucrăm voluntar alături de o comunitate de experţi şi creştem natural, dar avem nevoie de resurse pentru a duce mesajul nostru la cît mai mulţi cititori. Împreună putem combate manipularea şi teoriile conspiraţiei“, scrie echipa Factual.ro / Funky Citizens, cu care, de altfel, Dilema veche a colaborat în mai multe rînduri.

Fotografiilor din albumul de la Curtea Veche li se adaugă poemele din ineditul volum colectiv (o premieră la noi) de la Paralela 45, cel despre care scriitorul iniţiator Cosmin Perţa scrie: „Această antologie nu reprezintă un act politic. Cel mult o bornă istorică, o foiţă de turnesol, un aide-mémoire, un gest estetic, un manifest poetic. Poezia este forma artistică cea mai sensibilă la tectonica socială, spaţiul imediat de manifestare a reacţiilor nedecantate, necizelate, spaţiul strigătului. Acesta este spaţiul care ne interesează, cel în care psihicul şi sensibilitatea reacţionează la cald, în care raţiunea este supusă instinctului poetic. Antologia aceasta vine să surprindă, să imortalizeze – folosind poezia ca vehicul, pe post de cameră video – tocmai bolboroseala aceasta a sinelui în faţa istoriei…“

Dintre sutele de poete şi poeţi români care au ieşit în stradă la protestele din ţară şi străinătate, 47 (printre care şi americana Tara Skurtu) se află prezenţi cu cîte un poem în această antologie neobişnuită pentru spaţiul românesc. Poeţi din toată ţara, din cîteva generaţii (seniorii antologiei sînt Călin Vlasie şi Paul Vinicius, născuţi în 1953, mezina fiind Gabriela Feceoru, născută în 1993), scriind diferit: de la cîteva versuri la poeme fluviu şi poeme-colaj, cu pasaje în proză, secvenţe dialogale, cu rime şi refrene, folosind referinţe şi citate din cultura înaltă sau din foclorul urban, versuri, scrise în italice, cu bold, cu majuscule (vezi şi poemul de mai jos), hashtag-uri. Cum remarcă şi Cosmin Perţa, e vorba într-adevăr de o simfonie atipică şi inegală, hibridă şi compozită, spontană şi necenzurată în care temele sociale se amestecă cu dragostea, lamentaţiile cu revolta, indignarea cu solidaritatea, iar versurile-slogan cu exprimările fruste.

De la Bucureşti ’21, epopeea participativă cu 40 de poeţi, coordonată de Svetlana Cârstean pentru ArCuB în 2015, #Rezist! Poezia este cel mai interesant experiment poetic şi cea mai vie carte de poezie colectivă. Ar trebui să se predea la şcoală.

*****

Răzvan ŢUPA

UN STEAG PE BUZA GUVERNULUI ŞI ALTUL
ÎN ACELEAŞI CULORI PRIN PIAŢĂ Cînd a fost
evident a pus fiecare mîna pe ce-a avut pe desktop
Dintre toate felurile în care ştim să nu fim de acord
cel mai incisiv e chipul tău cînd îţi verifici telefonul
şi nu pare să te mai ţină prea mult bateria aşa că
te aşezi la un selfie rapid care să reziste în locul tău ca
Pink Floyd pe wall. Că nu e om să nu fi numărat un
like în viaţa lui odată Cînd au ieşit pînă şi introvertiţii
cu pancartele lor discrete Şi cînd lucrurile au ajuns
în top au dat cu lumini şi cu steaguri color Violenţii
au venit dar statul avea monopol şi s-au ruşinat sau
Tare ne mai place să avem dreptate dar nici vorbitul
pe lîngă nu pare să fie chiar pe ultima sută de metri
chiar dacă suflă greu şi o arde în metafore sensibile
şi găseşte o explicaţie pentru orice baltă în care pari
ca obiectele mai îndepărtat şi mai frumos pe urmă
au ieşit mărţişoarele şi revolta a intrat în folclor

(din volumul #Rezist! Poezia)

comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.
Poster 4 copy 12 09 02 2024  jpg
Din S.U.A. la București: dirijorul Radu Paponiu la pupitrul Orchestrei Naționale Radio
În afara scenelor din România, muzicianul a susţinut recitaluri şi concerte la Berlin, Praga, Munchen, Paris, Lisabona, Londra.
1034 16 O istorie a literaturii romane pe unde scurte jpg
„Loc de urlat”
Critica devine, astfel, şi recurs, pledînd, ca într-o instanţă, pe scena jurnalisticii politice şi a diplomaţiei europene pentru respectarea dreptului de liberă exprimare şi împotriva măsurilor abuzive ale regimului.
p 17 jpg
Impresii hibernale
Astea fiind spuse, Prin ierburi uscate nu e deloc lipsit de har – ba chiar, dat fiind efortul de a-l dibui chiar în miezul trivialității, filmul e o reușită atemporală, care s-ar putea să îmbătrînească frumos.

Adevarul.ro

image
Furtuni cu grindină și vânt puternic în mai multe zone din țară. La Tulcea, ISU a emis mesaje RO-ALERT VIDEO
ISU Delta Tulcea a emis un mesaj RO-Alert pentru atenționarea locuitorilor, din Tulcea, Nufărul, Murighiol, Sarichioi, Babadag, Kogălniceanu, Frecăței, Somova și toate localitățile din Deltă Dunării.
image
Se află omenirea în pragul celui de-al Treilea Război Mondial? Ce spun specialiștii
Preocupările legate de izbucnirea unui al Treilea Război Mondial sunt crescânde, având în vedere recentele evenimente petrecute în Orientul Mijlociu, dar și situația din Ucraina.
image
Cum a fost aleasă Dobrogea ca loc de construcție al Centralei nucleare. Proiectul demarat de Nicolae Ceaușescu și inaugurat de Ion Iliescu VIDEO
Specialiștii au identificat și studiat mai mult de 120 de posibile amplasamente pentru centrală şi au fost luate în calcul mai multe bazine: Dunărea, Vişeul de Sus, Someşul Cald, Crişul Negru, Mureşul, Oltul, Siretul, Suceava, Moldova, Prutul Superior. În cele din urmă, a fost aleasă Dobrogea.

HIstoria.ro

image
Femeile din viața lui Lucrețiu Pătrășcanu
Lucrețiu Pătrășcanu a fost un personaj al deceniilor 4 și 5, controversat în timpul vieții, cat și după asasinarea sa în 1954.
image
A știut Churchill despre intenția germanilor de a bombarda orașul Coventry?
Datorită decriptărilor Enigma, aparent, Churchill a aflat că germanii pregăteau un raid aerian asupra orașului Coventry. Cu toate acestea, nu a ordonat evacuarea orașului și nici nu a suplimentat mijloacele de apărare antiaeriană.
image
Căderea lui Cuza și „monstruoasa coaliţie”
„Monstruoasa coaliţie“, așa cum a rămas în istorie, l-a detronat pe Alexandru Ioan Cuza prin lovitura de palat din 11 februarie.