Efectul Darwin

Publicat în Dilema Veche nr. 837 din 5 - 11 martie 2020
Efectul Darwin jpeg

● Deborah Heiligman, Charles și Emma. Crezul familiei Darwin, Editura ART, București, 2019, traducere din limba engleză de Andrei Bontaș.

Iată o carte în care oricine poate găsi ceva interesant! Unii pot admira vremurile în care principala preocupare a logodnicilor era compatibilitatea lor intelectuală din timpul viitoarei căsnicii. Alţii vor fi nostalgici faţă de lumea în care cineva se poate dedica unei idei avute la tinereţe şi dezvoltate pe parcursul întregii vieţi. Destui, cred, vor fi încîntaţi să revadă unele ipostaze ale epocii victoriene nu neapărat legate de expansiune şi achiziţii, într-un cuvînt, de materialitate. Pentru că, da, britanicii au avut un imperiu, dar au şi ştiut cum să procedeze cu el pentru a-l exploata cultural sau ştiinţific. Totul infuzat de un stil al expunerii extrem de curgător. Cartea se citeşte aproape de la sine, încît nici nu îţi dai seama cînd ai devenit familiar cu personajele ei.

M-au încîntat cele de mai sus, dar și unele detalii care, deși par de ordin anecdotic, au relevanța lor largă. De pildă, că Darwin nu păstra cărțile, ci doar acele foi care îl interesau. Am reținut insistența autoarei de a preciza că nicăieri Darwin n-a spus că omul se trage din maimuță, ci că omul și maimuța au un strămoș comun. Dacă tot sîntem aici, menționez și că ideile evoluționiste, deși nu erau bine văzute, pluteau în atmosfera epocii, Darwin fiind cel care le-a dat forma cea mai articulată și elegantă, dar nefiind neapărat cel dintîi susținător al lor. Încadrarea biografică a acestor idei e iarăși edificatoare: cei doi soți, Charles și Emma, proveneau din familii pe care azi le-am numi probabil liberale, deschise la idei și opinii diferite de cele însușite deja de membrii lor. Tatăl lui Charles, doctorul Darwin, a înțeles dubiile religioase ale fiului și l-a susținut în toate modurile. Familia Emmei era unitariană, dar accepta și respecta alte idei, și nimeni nu era judecat pentru ele sau pentru faptul că și-a exprimat dezacordul pentru opiniile dominante. E aici explicația pentru felul în care Charles Darwin, un necredincios în esență, a avut cel mai bun susținător și prieten în soția sa Emma, o credincioasă profundă care aștepta ca după moarte să se întîlnească în rai cu sora ei dragă, de care se despărțise pe cînd avea 24 de ani. Emma îi citea și îi corecta ortografic și stilistic manuscrisele lui Charles, îl chestiona la pasajele neclare și își exprima rezerva dacă nu era de acord cu o afirmație. Dar îl sprijinea necondiționat în cercetările lui științifice, pe care de altfel le făcea chiar în căminul în care se născuseră cei zece copii ai familiei lor. Iar marea ei întrebare și frămîntare a fost pînă la sfîrșit dacă se va revedea și cu Charles în rai.

Pe lîngă aceste delicatese ale lecturii directe sînt și întrebări de fond, care îți vin pe parcurs sau la final. Există un episod în care este descris rasismul căpitanului FitzRoy, cel care l-a acceptat pe Darwin pe vasul expediționar Beagle. FitzRoy avea convingeri religioase puternice, el credea ad litteram că Dumnezeu l-a făcut pe om o dată pentru totdeauna din țărînă. Numai că l-a făcut alb, eventual alb-lăptos și pistruiat, ca pe englezi. FitzRoy era de acord cu robia și nu credea că sclavii puteau avea același statut ontologic ca albii. Darwin era furios, îi spunea Emmei că nu înțelege cum englezii și „urmașii noștri americani“ au putut susține sclavia, pretinzînd în același timp că sînt credincioși, că „își iubesc semenii ca pe ei înșiși“. Dar partea interesantă e că nu cu argumente biblice l-a demolat Darwin pe FitzRoy, ci indirect și în timp, cu cele evoluționiste. Scurtcircuitînd Biblia, Darwin a democratizat rasele, ele nu au mai fost creații imuabile originare, ci sînt ipostaze în mișcare ale evoluției. Demonstrația lui Darwin a devenit populară și printre credincioși. Succesul evoluționismului le-a luat rasiștilor argumentul teologic. După Darwin, nu mai poți fi și rasist, și credincios, decît eventual în satul tău izolat sau în secta ta, nicidecum la nivel social. Mă gîndesc că aceasta a avut o consecință neașteptată în secolul următor. Rasiștii au renunțat mai degrabă la credință decît la rasism. Și așa au apărut cele două rasisme ale secolului 20, cel clasic, nazist, și cel „de clasă“, comunist, ambele susținînd că unii oameni sînt mai presus decît alții și ambele declarîndu-se atee pentru a putea fi în concordanță cu postulatul lor fundamental. Întrebarea este, așadar, dacă nu cumva evoluționismul ar putea fi una dintre cauzele indirecte și involuntare ale totalitarismelor din secolul trecut.

O altă întrebare pe care mi-a stîrnit-o lectura cărții pare mai degrabă speculativ-teologică. Dacă omul este, cum spune Darwin, rezultatul evoluției, e de presupus că, după și prin om, evoluția va crea și alte specii. În teoria evoluționistă, omul nu e specia supremă. În teologia creștină însă, el a rămas astfel și nu poate fi ușor scos din această postură, din moment ce Dumnezeu S-a întrupat și S-a făcut om. Se va ajunge, așadar, în timp ca întruparea să se fi petrecut pentru o specie rămasă în urma evoluției. Pentru rasiștii viitorului, aceasta ar fi echivalentă cu o afirmație de genul „Hristos S-a întrupat într-o maimuță“, în vreme ce evoluționiștii vor spune eventual că prima formulare, rudimentară, bineînțeles, a teoriei evoluționiste i-a aparținut unui reprezentant al unei specii anterioare. Aici pot observa că dacă, în privința genezei, teologia s-a acomodat de bine, de rău cu evoluționismul, în ceea ce privește teleologia ea mai are încă de lucrat. Efectul Darwin este încă în desfășurare. Doar că, întîmplător sau nu, problema nu e deloc presantă, mai important acum, după unii, e ca omul să își supraviețuiască sieși.

Ionuţ Iamandi este jurnalist la Radio România Actualităţi.

comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.
Poster 4 copy 12 09 02 2024  jpg
Din S.U.A. la București: dirijorul Radu Paponiu la pupitrul Orchestrei Naționale Radio
În afara scenelor din România, muzicianul a susţinut recitaluri şi concerte la Berlin, Praga, Munchen, Paris, Lisabona, Londra.
1034 16 O istorie a literaturii romane pe unde scurte jpg
„Loc de urlat”
Critica devine, astfel, şi recurs, pledînd, ca într-o instanţă, pe scena jurnalisticii politice şi a diplomaţiei europene pentru respectarea dreptului de liberă exprimare şi împotriva măsurilor abuzive ale regimului.
p 17 jpg
Impresii hibernale
Astea fiind spuse, Prin ierburi uscate nu e deloc lipsit de har – ba chiar, dat fiind efortul de a-l dibui chiar în miezul trivialității, filmul e o reușită atemporală, care s-ar putea să îmbătrînească frumos.

Adevarul.ro

image
Cât vor plăti turiștii pentru o noapte de cazare în Mamaia, de 1 Mai: prețurile concurează cu cele din Dubai
Pentru minivacanța de 1 Mai, cele mai căutate stațiuni rămân Mamaia Nord și Vama Veche. Hotelierii și comercianții au majorat prețurile, concurând cu destinațiile de lux de pe planetă.
image
Penurie de alimente și creșteri de prețuri fără precedent în Marea Britanie din cauza vremii nefavorabile. „Piețele s-au prăbușit”
Marea Britanie se confruntă cu penuria de alimente și cu creșterea prețurilor, deoarece vremea extremă legată de schimbările climatice provoacă producții scăzute în fermele locale și în străinătate, potrivit The Guardian.
image
Kremlinul cumpără Găgăuzia folosind o schemă sovietică
Într-o analiză pentru CEPA Irina Borogan, jurnalistă de investigații, și Andrei Soldatov, expert în serviciile secrete ruse arată mecanismul prin care regimul Putin cumpără în mod deschis influență în țările vecine.

HIstoria.ro

image
Căderea lui Cuza și „monstruoasa coaliţie”
„Monstruoasa coaliţie“, așa cum a rămas în istorie, l-a detronat pe Alexandru Ioan Cuza prin lovitura de palat din 11 februarie.
image
Un proces pe care CIA l-a pierdut
În toamna lui 1961, CIA se mută din Washington în noul şi splendidul sediu de la Langley, Virginia.
image
Oltcit, primul autovehicul low-cost românesc care s-a vândut în Occident
La Craiova se produc automobile de mai bine de 40 de ani, mai exact de la semnarea contractului dintre statul comunist român şi constructorul francez Citroën. Povestea acestuia a demarat, de fapt, la începutul anilor ’70, când Nicolae Ceauşescu s- gândit că ar fi utilă o a doua marcă de mașini în România.