Un filmuleț misterios

27 aprilie 2020
Un filmuleț misterios jpeg

Zilele trecute, am primit pe WhatsApp de la fiica mea o scurtă înregistrare video făcută de ea cu telefonul, noaptea. La început, nu vedeam nimic, doar un ecran negru. După ce am sporit luminozitatea ecranului, am văzut ce îi stîrnise curiozitatea: un șir de lumini se mișca regulat pe cer. Luminile descriau un fel de L, pornind din partea de jos a literei și înaintînd către vîrf.

Ce să fie? Mi-am dat cu părerea că cineva a legat de o sfoară cîteva lampioane. Explicam astfel și luminile, și regularitatea cu care se deplasau. Era o teorie stîngace, respinsă cu ușurință. Luminile se aflau la o distanță prea mare ca să poată fi vorba de vreo dirijare prin fir de la sol. Iar cea mai timidă pală de vînt ar fi deranjat geometria strictă afișată, în ciuda conexiunii fizice. M-am lăsat păgubaș, gîndind în sinea mea că e ceva izolat, legat de cine știe ce coincidență a reflexiilor sau de vreun exercițiu uman.

A doua zi, am aflat ce s-a întîmplat de fapt în seara precedentă. Compania SpaceX lansase alte cîteva sute de sateliți Starlink din cei 42.000 pe care vrea să îi plaseze, în total, pe orbita Pămîntului. Ceea ce se văzuse în filmulețul nocturn era deplasarea lor cuminte către locurile viitoare de muncă, din deceniile care urmează.

Lansarea nu e lipsită însă de controverse. Sateliții sînt destinați facilitării accesului a miliarde de oameni la internetul de mare viteză. Tehnologia modernă a internetului de mare viteză este însă sub tirul diverșilor susținători ai teoriilor conspiraționiste răspîndite și mai abitir acum, de pandemie. Lansarea sateliților companiei lui Elon Musk va alimenta retorica acestora, care leagă coronavirusul de antenele 5G.

Dar mai e un motiv de controversă, unul serios însă. Astronomii se plîng că sateliții SpaceX vor schimba radical înfățișarea cerului înstelat. Mașinăriile Starlink sînt mai strălucitoare decît 99% dintre sateliții existenți pe orbită, iar numărul lor mare va amplifica strălucirea culisantă a scenei atmosferice de noapte. „În curînd va fi o loterie să mai poți observa o constelație de atîtea puncte luminoase mișcătoare”, a spus Ronald Drimmel, un cercetător american.

Dar nu numai astronomii vor avea de suferit; pentru toți oamenii planetei, cerul va arăta altfel decît l-au știut sutele și miile de generații de ancestori. Bunicilor le va fi greu, dacă nu imposibil, să îi mai instruiască pe nepoți în topografia stabilă pînă mai ieri a cerului de noapte.

Ce e de făcut? SpaceX a promis că își va vopsi sateliții care vor fi lansați în perioada următoare. Numai că partea cea mai mare a strălucirii acestora vine de la panourile lor solare, care nu pot fi vopsite. Adevărata dificultate este însă că nu există o autoritate internațională care să reglementeze lumea sateliților. Orbitele sînt noul Vest Sălbatic, în care cel mai puternic face legea. Și chiar dacă un tribunal dintr-o țară intervine, el nu are nici o jurisdicție asupra altor țări. În pofida direcției insuflate de pandemia de covid, către o reglementare națională mai accentuată, rămîn multe lucruri importante care nu se pot organiza și care nu pot funcționa fără o colaborare internațională.

Ionuț Iamandi este jurnalist la Radio România Actualități.

Foto: Captură twitter.com/spacex

1025 21 Iamandi jpg
Business as usual
Poate că britanicii, spre deosebire de alte nații mai versatile, mai cameleonice, au exercițiul normalului.
VJ jpg
La aniversară. Valeriu Jereghi în spațiul filmului european
Creator a 19 filme ca regizor, 21 și ca scenarist, opt ca director de imagine și unul ca producător, a fost și actor în patru filme.
1014 23 jpg
„Probabil cel mai aşteptat album rap din ultimii zece ani” – G.P. VOLCEANOV în dialog cu PHUNK B –
Prima mea casetă de hip-hop românesc a fost Familiarizează-te de la La Familia, în 2001, septembrie, de ziua mea, la 7 ani.
p 21 WC jpg
Digital și analogic
Dincolo de sensul intrinsec al unui cuvînt sau al unei expresii, mai există unul, extrinsec, care rezultă din relația acestora cu contextul.
1013 23 Miru fotosoto jpg
„De ce iubim femeile MCs” (II) – G.P. VOLCEANOV în dialog cu MIRU
„Mi-ar plăcea măcar la Conservator, fiind de specialitate, să fie o materie legată de rap.”
image png
Trasul de șireturi
Dar nici cel din urmă nu se oprește vreodată din citit. Nu va declara niciodată că nu mai are nevoie de cărți.
1010 22 coperta jpg
image png
Hoțul de timp
Ei se fortifică în interiorul iluziei de a „avea în mînă accelerarea sau încetinirea călătoriilor la graniță, nu cea geografică, ci cea a veșniciei”
image png
Solidaritatea de aparență
Grație coincidenței onomastice, își însușise fără jenă „faptele de vitejie” ale acestui fotbalist sîrb; și-i mersese de minune pînă să fie descoperit.
image png
Iarna pe uliță
Psihic, însă... mi se pare că e invers.
image png
Privirea ca formă de gîndire în arta lui Marin Gherasim
Preocupările teoretice ale pictorului se manifestă de timpuriu.
p 21 Heinrich B”ll jpg
Dragostea tăiată la montaj. Heinrich Böll despre doliul Germaniei
Dar nu la asta se gîndea Heinrich acum: el se gîndea la speranța care luminase o clipă chipul mamei, numai o singură clipă, dar știa că o clipă înseamnă mult.
index jpeg 7 webp
Ce a căzut, de fapt, în 1989?
Ce nu știm este dacă această situație va dura. Experiența ne arată că omul nu poate trăi fără narative și că istoria la un moment dat se repetă.
pata umana jpg
Pata umană. Despre intoleranță și mizantropie
„Ignoranța nu este un vid, este un preaplin de scenarii și de certitudini.”
p 23 jpg
p 22 Dimitrie Cantemir WC jpg
Cantemir – confluenţe culturale şi aculturaţie
Cel care făcea această observaţie vorbea în bună cunoştință de cauză, sugerînd una din componentele procesului de aculturaţie.
p 22 jpg
Întotdeauna tu, niciodată eu sau despre violența invizibilă
Termenul de „violență psihologică” este intrat de puțini ani în vocabularul colectiv și conștientizat ca fenomen care se petrece și la care am fost și sîntem expuși fără a ne da seama.
987 23 Volceanov jpg
„De ce iubim femeile MCs” – G.P. VOLCEANOV în dialog cu GANI (partea I) –
Cel mai important e să fii true şi pasionat pînă la capăt.
982 22 Lepenies jpg
Muncă intelectuală
Munca intelectuală a lui Martus/Spoerhase e o carte foarte interesantă și plină de învățăminte.
p 23 jpg
În aerul firav al Globului
Ce lecție transfiguratoare despre puterea teatrului este acest spectacol! Și totuși, care Ioana? Ioana pitit/ă în fiecare din noi, care-și dorește să fie ascultat/ă, recunoscut/ă și acceptat/ă. Nimic mai simplu.
980 21 Badescu jpeg
Copel Moscu și jocul de-a realitatea
Filmele lui Moscu sînt documentare ale unei lumi ascunse, a unei alter-realități adevărate, care există, dar nu este într-un mod de la sine înțeles, adică prin însuși faptul de a fi, observată și băgată în seamă.
index jpeg 4 webp
Pe scurt, despre iluzia schimbării
Cădem de acord că aceste vremuri trecute erau frumoase atît pentru fete, cît și pentru băieți.
index jpeg 2 webp
Cu iubirea în minte, cu mintea în iubire
Cînd, la rîndul nostru, iubim o anumită persoană, această iubire se poate extinde la un obiect care i-a fost drag, poate deveni o colecție de obiecte iubite de acel om sau o pasiune pentru un anumit domeniu.
Robert Harron and Gertrude Norman in The Tender Hearted Boy (1913) (cropped) jpg
Iubire "all inclusive” sau prietenie?
Ceilalți, care își investesc energia în mai multe relații, în mai multe preocupări, au de-a face cu limitele, distanța, absența și iubirea neîmpărtășită toată viața.

Adevarul.ro

image
Nu suntem egali în fața bolilor: care sunt românii care nu vor plăti suprataxă pe concediu medical
Politicienii și-au făcut calculele și au decis că nu suntem egali în fața bolilor. Mai exact, PSD și PNL lucrează la o ordonanță de urgență prin care încearcă să elimine supraimpozitarea concediilor medicale doar în cazul anumitor pacienți
image
„Lâna de aur”, cel mai scump material textil natural din lume. Firul de Vicuña se vinde la gram, la fel ca aurul
Firul de Vicuña, recoltat o dată la doi sau trei ani în cantități limitate, se distinge ca fiind cel mai rar și scump fir din lume. Cu o grosime de 12 microni, comparabilă cu cea a aurului, este comercializat la gramaj, se vinde la prețuri exorbitante și presupune un proces de producție meticulos.
image
Decizie radicală pentru „Tesla de Cluj”. „Dacă ziceam că e produsă în Elveția, clienții ar fi sărit s-o cumpere cu 450.000 de euro”
Echipa proiectului a luat o decizie importantă: va regândi „Tesla de Cluj” într-o variantă mult mai ieftină. „Probabil că dacă ziceam că mașina este produsă în Elveția, clienții ar fi sărit să o cumpere cu 450.000 de euro”, susține Florin Dehelean, unul dintre investitori

HIstoria.ro

image
Cum percepea aristocrația britanică societatea românească de la 1914?
Fondatori ai influentului Comitet Balcanic de la Londra, frații Noel și Charles Buxton călătoresc prin Balcani, în toamna anului 1914, într-o misiune diplomatică neoficială, menită să atragă țările neutre din regiune de partea Antantei.
image
Istoricul Maurizio Serra: „A înțelege modul de funcționare a dictaturii ne ajută să o evităm” / INTERVIU
Publicată în limba franceză în 2021, biografia lui Mussolini scrisă de istoricul Maurizio Serra, membru al Academiei Franceze, a fost considerată un eveniment literar şi istoric.
image
Procesul „Numai o guriță”, o noutate pentru justiția română la început de secol XX
În primăvara anului 1912, pictorul Gore Mircescu îl aducea în fața justiției pe librarul Constantin Sfetea, pe motivul reproducerii neautorizate a uneia din lucrările sale – „Numai o guriță” – pe care cel din urmă o folosise la ilustrarea unor cărți poștale.