Cum am crescut printre necunoscuți

Emilian HOREA
Publicat în Dilema Veche nr. 835 din 20 - 26 februarie 2020
Cum am crescut printre necunoscuți jpeg

Am 18 ani. De cînd mă știu am fost un copil singuratic. Veneam de la țară, iar asta nu reprezenta un avantaj pentru că mă simțeam străin mediului din care proveneam. Acolo copiii nu prea citeau, nu își puneau întrebări, nu trăiau intens totul. Cel puțin așa mi se părea, iar în gimnaziu totul s-a accentuat.

Singurătatea mea a dospit și timpului cu prietenii îi preferam de multe ori compania unei cărți și aventura Facebook-ului. Treceam atunci prin niște probleme și dileme care mă măcinau încet şi cărora tîrziu le-am dat de capăt. Vorbeam cu părinții și colegii, rîdeam, dar pînă la un punct, unde mi se părea că n-ar putea ajunge niciodată. Mă simțeam tot mai exotic în casa mea, ca și cum nimeni nu mă putea înțelege, ca și cum nimeni nu mă putea ajuta și ca și cum eram închis.

Începusem să scriu poezii (din disperare), să citesc mai mult, dar, cel mai important, să vorbesc cu persoane de pe Internet. Am început cu grupuri despre trupe sau cîntăreți. Eram cu sutele și din toata țara. Postam toți chestii despre noi, despre cît de mult adoram unii cîntăreți și unele melodii, despre ce ni se întîmpla în viața noastră. Ceream sfaturi. De la subiecte triviale, precum cît de des e bine să te speli pe păr, pînă la cele mai complexe probleme, cum ar fi drepturile gay, ne spuneam tot ce ne trecea prin cap.

Și am învățat destule, ne simțeam toți ca într-o familie, ne cunoșteam între noi și de-abia așteptam miezul nopţii ca să putem posta ce ni s-a întîmplat peste zi și să vorbim între noi. Aveam 13 ani și mă simțeam conectat cu tineri de vîrsta mea, care gîndesc mai complex și sînt mai profunzi. Vorbeam cu multe persoane în privat și asta mi-a schimbat viața radical. Nu conta că eram foarte diferiți și că sîntem la sute de kilometri depărtare, fiecare credea într-un singur lucru: că poți avea prieteni la distanță mult mai buni decît cei care îți sînt ,,aproape“. Ne iubeam mult între noi.

Se organizau meeting-uri prin orașele mari la care mergeau doar cei mai norocoși, oamenii postau cînd se întîlneau prima dată, unde, cine cu cine, cît de mult se bucură. Ne bucuram și noi, doar pe jumătate, pentru că știam că avem și noi persoane cu care am vrea să ne vedem. Durea enorm, dar era și frumos. A trebuit să aștept ani pînă mi-am văzut cea mai bună prietenă față în față, pentru că ai mei nu înțelegeau conceptul acesta de prieteni la distanță – nici acum nu o fac. O considerau o pierdere de timp, puteau să existe riscuri, să nu știu cu cine vorbesc cu adevărat. Prieteni sînt doar ăia care te pot ajuta cînd ai o problemă, de la care poți împrumuta bani. Mă deprimă să îi văd că pun mai mult accent pe material decît pe relațiile autentice și că nu înțeleg cum persoanele care te ajutau cel mai mult sînt cele care îți dăruiesc ceva ce nu îți poate fi luat.

Oamenii pun prea mult accent pe fizic. Noi am învățat de mici să ne axăm pe personalitatea unei persoane. Nu ne păsa cum arăta cineva (de fapt, toți am trecut prin faza în care nici n-am avut poze cu noi la profil), ne păsa ce vise are, ce îi place să facă, cu ce probleme se confruntă. De fapt, se întîmpla să ne arătăm poze cu noi doar cînd ne simțeam destul de apropiați, cînd simţeam că am consolidat ceva. Poza era piesa finală de la puzzle, pentru că fără să ne știm înfățișarea reală, fizică, ne cunoșteam mai bine. Înotam în personalitățile noastre, fără să ne pese de aparențe, ne arătam cum sîntem noi cu adevărat, nu ne era rușine, nu ne inhiba ce spuneam, ascunși în spatele unei poze sau al unui nume fals. Te puteai arăta așa cum ești tu cu adevărat. Și nu ne era frică: ce pedofil sau criminal avea răbdare să vorbească cu tine ore întregi zilnic timp de cîteva luni, să îți înțeleagă toate problemele, să te ajute?

Așa gîndeam noi: dacă ești într-o conversație unde prezența fizică e inexistentă, devii lipsit de constrîngeri. Pe Internet, singurele lucruri care contează sînt mintea și modul de gîndire, pentru că imaginea e una fabricată, dar mintea nu o poți prefabrica. Dacă nu te cramponezi în aparențe și te deschizi cu cele mai bune intenții, pe Internet rămîne doar esența unei persoane.

Încă am prieteni cu care țin legătura de la 13 ani, persoane pe care le-am întîlnit ulterior și am rămas prieteni, persoane cu care n-am mai vorbit de mulți ani, ne-am întîlnit întîmplător pe la olimpiade sau proiecte educaționale și ne-am comportat de parcă ne știam deja, și chiar ne știam, cu toate că ne-am schimbat. Sînt persoane fără de care nu îmi pot imagina viața, pentru că au fost lîngă mine de la începutul adolescenței și au observat cum am evoluat, cum m-am schimbat. Încă mă iubesc.

Relațiile online sînt autentice

Acum doi ani, o persoană din grupurile acelea online a murit. O chema Oana şi s-a sinucis. Pînă în ziua de astăzi nu îmi pot explica de ce mă afectează atît de tare, pentru că abia am schimbat cîteva cuvinte. Dar m-a făcut să pun sub semnul întrebării totul, să prețuiesc mai mult viața. Aveam prieteni apropiați care au fost distruși pentru că ei vorbiseră mai mult cu ea. Simțeam prin empatie ce simțeau ei și cumva moartea Oanei ne unea. Nu știm de ce a renunțat la viață, dar toți am regretat că nu am vorbit mai mult cu ea, că nu i-am fost alături, că nu ne-am dat seama că are probleme. Am pierdut pe cineva dintre noi, din familia noastră răsfirată.

Mulţi dintre prietenii Oanei, au continuat să-i scrie. ,,Îmi pare rău. Am realizat cu toții prea tîrziu. Erai deja pe prima pagină din ziarul orașului tău. Am realizat prea tîrziu că universul nu te-a tratat așa cum meritai. Meritai să trăiești o viață lungă, să termini liceul, să intri la facultatea dorită în orașul dorit cu toți prietenii tăi. Trebuia să îți trăiești viața din plin, să fi continuat să te bucuri de lucrurile mici așa cum o făceai mereu. Încă țin minte cînd ne spuneai de o zi în care te-ai simțit fericită. Tocmai ce ai terminat de făcut curat în camera ta, ai deschis draperiile și ai observat că afară era cald și frumos. Ai mîncat Nutella și banane, și jur, în acest moment, vreau să mă gîndesc că acum te bucuri de o ciocolată caldă și te uiți pe geam la luminile străzii și apreciezi că e toamnă. Că ai mai rezistat un anotimp. Că ai să treci peste toate durerile încă un an. Dar deja au trecut doi și tu nu mai ești aici.“ (Denisa, 18 ani)

,,E 22 noiembrie. Seară. Mă aflu într-o mare de oameni care fredonează, care dansează, care zîmbesc. Eu îmi adun lacrimile ce mi se formează șiroaie la colțurile ochilor. Îl aud pe Brenciu care îmi repetă cu încredere că e cine vrea să fie într-o lume pe care n-o știe, că e cine vrea să fie, și nu, nu e prea tîrziu. Dar eu mă pot gîndi doar la faptul că pentru unii e, de fapt, prea tîrziu. Nu-mi pot scoate din cap ideea că Niciodată nu e prea tîrziu e o minciună. Dacă nu e prea tîrziu, atunci de ce nu pot să-mi reîmprospătez amintirea vocii tale? Atunci de ce nu pot să-ți iau fața în palme și să te pup pe frunte ca pe o soră mai mică? Atunci de ce nu pot să-mi încep ziua cu un mesaj de la tine? Atunci de ce nu pot să mă înec într-o mare de sunete din care să selectez doar rîsul tău ca să mă ghideze? Atunci de ce nu-ți pot vedea zîmbetul în altceva decît într-o poză veche de peste doi ani? Atunci de ce îmi spune toată lumea că ai murit?“ (Paula, 18 ani)

De ce ne unea? Pentru că știam cu toții de ce ne-am refugiat aici, că toți aveam probleme de care am scăpat cu ajutorul prietenilor de aici, știam cu toții că avem aici persoane care ne vor însoți o bună parte din viață, că am fi extrem de diferiți fără grupurile astea. Regretăm ca n-am putut ajuta o prietenă, că cineva care credea în povestea prieteniei necondiționate s-a stins, dar ne-am dat seama că prietenia e mai mult decît apropiere fizică, ci e ceea ce te leagă pînă și de un necunoscut.

Emilian Horea este elev în clasa a XII-a la Colegiul Național ,,Liviu Rebreanu“ din Bistrița şi redactor al revistei POV21.

Foto: wikimedia commons

1025 21 Iamandi jpg
Business as usual
Poate că britanicii, spre deosebire de alte nații mai versatile, mai cameleonice, au exercițiul normalului.
VJ jpg
La aniversară. Valeriu Jereghi în spațiul filmului european
Creator a 19 filme ca regizor, 21 și ca scenarist, opt ca director de imagine și unul ca producător, a fost și actor în patru filme.
1014 23 jpg
„Probabil cel mai aşteptat album rap din ultimii zece ani” – G.P. VOLCEANOV în dialog cu PHUNK B –
Prima mea casetă de hip-hop românesc a fost Familiarizează-te de la La Familia, în 2001, septembrie, de ziua mea, la 7 ani.
p 21 WC jpg
Digital și analogic
Dincolo de sensul intrinsec al unui cuvînt sau al unei expresii, mai există unul, extrinsec, care rezultă din relația acestora cu contextul.
1013 23 Miru fotosoto jpg
„De ce iubim femeile MCs” (II) – G.P. VOLCEANOV în dialog cu MIRU
„Mi-ar plăcea măcar la Conservator, fiind de specialitate, să fie o materie legată de rap.”
image png
Trasul de șireturi
Dar nici cel din urmă nu se oprește vreodată din citit. Nu va declara niciodată că nu mai are nevoie de cărți.
1010 22 coperta jpg
image png
Hoțul de timp
Ei se fortifică în interiorul iluziei de a „avea în mînă accelerarea sau încetinirea călătoriilor la graniță, nu cea geografică, ci cea a veșniciei”
image png
Solidaritatea de aparență
Grație coincidenței onomastice, își însușise fără jenă „faptele de vitejie” ale acestui fotbalist sîrb; și-i mersese de minune pînă să fie descoperit.
image png
Iarna pe uliță
Psihic, însă... mi se pare că e invers.
image png
Privirea ca formă de gîndire în arta lui Marin Gherasim
Preocupările teoretice ale pictorului se manifestă de timpuriu.
p 21 Heinrich B”ll jpg
Dragostea tăiată la montaj. Heinrich Böll despre doliul Germaniei
Dar nu la asta se gîndea Heinrich acum: el se gîndea la speranța care luminase o clipă chipul mamei, numai o singură clipă, dar știa că o clipă înseamnă mult.
index jpeg 7 webp
Ce a căzut, de fapt, în 1989?
Ce nu știm este dacă această situație va dura. Experiența ne arată că omul nu poate trăi fără narative și că istoria la un moment dat se repetă.
pata umana jpg
Pata umană. Despre intoleranță și mizantropie
„Ignoranța nu este un vid, este un preaplin de scenarii și de certitudini.”
p 23 jpg
p 22 Dimitrie Cantemir WC jpg
Cantemir – confluenţe culturale şi aculturaţie
Cel care făcea această observaţie vorbea în bună cunoştință de cauză, sugerînd una din componentele procesului de aculturaţie.
p 22 jpg
Întotdeauna tu, niciodată eu sau despre violența invizibilă
Termenul de „violență psihologică” este intrat de puțini ani în vocabularul colectiv și conștientizat ca fenomen care se petrece și la care am fost și sîntem expuși fără a ne da seama.
987 23 Volceanov jpg
„De ce iubim femeile MCs” – G.P. VOLCEANOV în dialog cu GANI (partea I) –
Cel mai important e să fii true şi pasionat pînă la capăt.
982 22 Lepenies jpg
Muncă intelectuală
Munca intelectuală a lui Martus/Spoerhase e o carte foarte interesantă și plină de învățăminte.
p 23 jpg
În aerul firav al Globului
Ce lecție transfiguratoare despre puterea teatrului este acest spectacol! Și totuși, care Ioana? Ioana pitit/ă în fiecare din noi, care-și dorește să fie ascultat/ă, recunoscut/ă și acceptat/ă. Nimic mai simplu.
980 21 Badescu jpeg
Copel Moscu și jocul de-a realitatea
Filmele lui Moscu sînt documentare ale unei lumi ascunse, a unei alter-realități adevărate, care există, dar nu este într-un mod de la sine înțeles, adică prin însuși faptul de a fi, observată și băgată în seamă.
index jpeg 4 webp
Pe scurt, despre iluzia schimbării
Cădem de acord că aceste vremuri trecute erau frumoase atît pentru fete, cît și pentru băieți.
index jpeg 2 webp
Cu iubirea în minte, cu mintea în iubire
Cînd, la rîndul nostru, iubim o anumită persoană, această iubire se poate extinde la un obiect care i-a fost drag, poate deveni o colecție de obiecte iubite de acel om sau o pasiune pentru un anumit domeniu.
Robert Harron and Gertrude Norman in The Tender Hearted Boy (1913) (cropped) jpg
Iubire "all inclusive” sau prietenie?
Ceilalți, care își investesc energia în mai multe relații, în mai multe preocupări, au de-a face cu limitele, distanța, absența și iubirea neîmpărtășită toată viața.

Adevarul.ro

image
Scene horror în centrul Londrei. Mai mulți cai plini de sânge și-au aruncat călăreții și au lovit mașini și oameni VIDEO
Cinci cai ai Household Cavalry au rămas liberi în centrul Londrei după ce și-au aruncat călăreții militari în timpul exercițiului de miercuri dimineață, potrivit Daily Mail Online.
image
8 obiceiuri care te fac să îmbătrânești mai repede. Ai putea trăi cu 20 de ani mai mult
Experții în longevitate avertizează asupra comportamentelor care provoacă „daune celulare”. Chiar dacă nu putem încetini timpul, îi putem încetini efectele asupra noastră, potrivit experților. Cheia este să facem alegeri mai sănătoase și să ne dezicem de câteva obiceiuri.
image
Amănuntul care l-a scăpat de nouă ani de puşcărie pe un şofer fără permis, care a ucis trei femei
Un şofer iresponsabil, care a comis un grav accident rutier în apropiere de oraşul Târgu Neamţ, a fost aspru condamnat în primă instanţă, dar magistraţii de la instanţa superioară au decis altceva.

HIstoria.ro

image
Operațiunea Barbarossa. 84 de avertizări cu privire la invazia germană, ignorate de Stalin
Pe 22 iunie 1941, Germania a invadat URSS în urma Operațiunii Barbarossa. Deși au primit numeroase avertizări din partea serviciilor de informații, Stalin și Uniunea Sovietică au fost luate prin surprindere.
image
Momentul abdicării lui Cuza: „În ochii lui n-am văzut niciun regret, nicio lacrimă”
Nae Orăşanu, om de încredere la Palat, îi comunicase principelui A.I. Cuza că „se pregătea ceva”.
image
Măcelul din Lupeni. Cea mai sângeroasă grevă a minerilor din Valea Jiului
Greva minerilor din 1929 a rămas în istoria României ca unul dintre cele mai sângeroase conflicte de muncă din ultimul secol. Peste 20 de oameni au murit răpuşi de gloanţele militarilor chemaţi să îi împrăştie pe protestatari, iar alte peste 150 de persoane au fost rănite în confruntări.