Turist de duminică

Publicat în Dilema Veche nr. 503 din 3-9 octombrie 2013
Turist de duminică jpeg

Norişori însoriţi pe cer. Duminică la Bucureşti, încă o după-amiază limpede şi lină, cu străzile goale, ca în copilăria mea. Cîţi nu sînt pe drumul de întoarcere din „vichend“ – în Bulgaria, reşedinţele secundare poartă numele de vichendiţa – sînt adunaţi în Centrul Vechi, unde m-a adus plimbarea. Şi ce fac ei acolo? Ça bouffe – se îndoapă.

Am intrat întîi în curtea Muzeului Municipal, unde e un fel de tîrg de antichităţi ca Tiergarten la Berlin, dar mult mai confuz şi sărăcăcios. Cumperi scrumiere vechi. Cîte cărţi s-or fi furat în cursul anilor de la Biblioteca Academiei? Aici am găsit una singură, zdrenţuită, dar cu ştampilă. Bine, să trecem mai departe. La Muzeul Naţional de Istorie este o expoziţie despre Războiul balcanic şi pacea de la Bucureşti, fiindcă s-au împlinit 100 de ani. Numai atît? Ce departe ni se pare vremea în care în ţara asta domnea bătrînul Carol I, iar prim-ministrului său se numea Titu Maiorescu! Expoziţia e foarte bine organizată didactic şi nu duce lipsă de vizitatori, toţi tineri, care citesc conştiincios explicaţiile. Multe fotografii, mai ales cu generali, dar îl văd şi pe bunicu-meu, simplu ostaş, însă nu „mobilizat“, cum scrie acolo, fiindcă, fiu de văduvă, nu făcuse armata, dar a plecat voluntar, şi însemnările lui din Bulgaria s-au tipărit în 1914. Liste: listele de soldaţi din satele noastre, care au murit pe front, nu luptîndu-se pentru Silistra, ci de holeră; liste de delegaţii diplomatice, fiecare cu hotelul unde a fost găzduită (Venizelos la Capşa, Paşici la Athénée Palace). A fost un mare succes al României această pace care trebuia să ţină o veşnicie, dar n-a durat decît trei ani.

Mergînd spre Piaţa Universităţii, pe lîngă fostul Hotel Concordia, al unioniştilor care s-au hotărît acolo să-l aleagă pe Cuza, unde un balcon stă să cadă deasupra unei intrări, ajung la Bancă, în colţul căreia a apărut acum statuia lui Carada. Încă o operă a maestrului Bolborea, specializat în refacerea acestor monumente distruse de comunişti (tot de el – Lascăr Catargiu!). Nu interesează, pînă la urmă, calitatea estetică, mai mult sau mai puţin reuşită; bine că revin asemenea repere pentru refacerea unei memorii istorice care trebuie să fie parte integrantă din cultura politică, măcar în viitorul pe care-l dorim.

La statuile celelalte, din Piaţa Universităţii, aveam întîlnire cu manifestanţii pentru Roşia Montană. Apropiindu-mă, n-am găsit decît jandarmi şi m-am temut că nu a venit nimeni la ora fixată. De fapt, se mutaseră la fîntîni, după cum mi-au spus acei jandarmi, foarte supăraţi (ei, era duminică, voiau şi ei să stea acasă!). Manifestaţia ecologistă creştea repede: tineri cu steaguri tricolore şi cu lozinci care mi-au plăcut. „Roşia Montană nu e de pomană“ sau „Aurul pleacă, cianura rămîne“ sînt numai două exemple. Am văzut, credeam eu, ce era de văzut şi, oricum, erau destui ca să nu mai fie nevoie şi de mine. Altfel, unde sînteţi puţini, contaţi pe mine: mi-aduc aminte cu drag de domnul de la Baia de Aramă, care, altădată, ieşise singur să manifesteze.

Pe drum spre casă, la colţul străzii Regale cu Bulevardul Bălcescu, clădirea care se păstra de atîta timp în aşteptarea restaurării – fusese chiar consolidată! – a dispărut în două zile. Păcat! Parcă văd iarăşi un bloc anonim, care-şi va întinde cît mai sus gîtul lung. Biserica Boteanu este îmbrăcată în schele; acolo, restaurarea progresează. Colţul de alături şi blocul Lido sînt foarte bine. Mai încolo, alţi jandarmi, persoane de ambe sexe, bine îmbrăcate, instrumente muzicale scoase din cutii, pe o bancă – doctorul Bălăceanu-Stolnici, această adunare fremătînd în jurul unei statui învelite în cearşaful reglementar: am înţeles că se pregătea inaugurarea încă unui monument. Mi s-a spus că va fi un bust al lui Enescu...

Seara abia începea, cînd zarva de afară m-a scos pe terasă. Dacă nu ştiţi, locuiesc pe bulevardul dintre Piaţa Romană şi Piaţa Victoriei, aşa că, după defilările de 1 Mai sau 23 August, am fost martorul venirii minerilor în 1990 şi al multor demonstraţii, dacă nu luam parte la ele, de jos, din stradă. Astăzi, prietenii mei care protestau contra exploatării Gold de la Roşia Montană erau mai numeroşi ca oricînd: 2000, după aprecierea unor televiziuni ostile; în realitate, cifra a fost cel puţin dublă. Urmăream la TV relatarea evenimentului, influenţată, evident, de interese politice: pot declara că nici un post nu spunea adevărul. Îngrijorător, nu?  

Andrei Pippidi este profesor la Facultatea de Istorie, Universitatea Bucureşti.

Foto: L. Muntean

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Cât costă minivacanța de 1 Mai-Paște pe Valea Prahovei sau în stațiunea Padina-Peștera
În scurt timp începe minivacanța de 1 Mai-Paște (5 mai 2024), prilej de relaxare și călătorii. Două populare destinații sunt Valea Prahovei și stațiunea Padina-Peștera (Dâmbovița). Ofertele de cazare sunt multiple și variate.
image
Ce ascunde China în Wuhan. Misterele locului de unde a pornit pandemia, dezvăluite de un cunoscut vlogger român VIDEO
Cătălin Stănciulescu, vlogger-ul român devenit celebru pentru în peregrinările sale a făcut interviu cu fratele celebrului baron al drogurilor, Pablo Escobar, a vizitat Wuhan, locul din China de unde a pornit pandemia care a ucis zeci de milioane de oameni.
image
Zboruri din Sibiu, de la 200 de euro biletul. Care sunt destinațiile de vacanță
Se reiau cursele spre cinci destinații de vacanță din această vară, cu un total de zece frecvențe săptămânale, ce vor fi disponibile pentru rezervare la agențiile de turism cu care colaborează aeroportul din Sibiu.

HIstoria.ro

image
Cum au construit polonezii o replică a Enigmei germane
Cu toate că germanii au avut o încredere aproape totală în integritatea comunicațiilor realizate prin intermediul mașinii de criptare Enigma, în final această credință s-a dovedit eronată, în primul rând subestimării capabilităților tehnologice și ingeniozității umane ale adversarilor.
image
Cine erau bancherii de altădată?
Zorii activităților de natură financiară au apărut în proximitatea și la adăpostul Scaunului domnesc, unde se puteau controla birurile și plățile cu rapiditate și se puteau schimba diferitele monede sau efecte aduse de funcționari ori trimiși străini ce roiau în jurul curții cetății Bucureștilor. 

image
A știut Churchill despre intenția germanilor de a bombarda orașul Coventry?
Datorită decriptărilor Enigma, aparent, Churchill a aflat că germanii pregăteau un raid aerian asupra orașului Coventry. Cu toate acestea, nu a ordonat evacuarea orașului și nici nu a suplimentat mijloacele de apărare antiaeriană.