Ticăloşii vin sîmbăta

Publicat în Dilema Veche nr. 422 din 15-21 martie 2012
Ticăloşii vin sîmbăta jpeg

Am învăţat, dintr-o tristă experienţă, că demolatorii atacă în weekend, cînd nu apar ziare şi ştirile despre o nouă ispravă a lor se răspîndesc după ce e prea tîrziu pentru a o împiedica. Aşa s-a întîmplat cu casa de la Şosea a Henriettei Delavrancea, la fel, cred, cu casa din Maria Rosetti pe care nici intervenţia ministrului Paleologu nu a mai putut-o salva. Sîmbătă dimineaţă, 3 martie, s-au făcut spărturi mari în zidul Halei Matache, partea de sud, din 1886, ca o sfidare batjocoritoare a plăcuţei care, chiar acolo, indică statutul de monument istoric. Un statut pe care nimeni nu mai dă doi bani. Ba da, justiţia! Primăria a fost condamnată de două ori, pare-mi-se, fiindcă a început demolarea înainte de declasarea clădirii. Asta n-a împiedicat încă un asalt, plănuit în aşa fel încît să aducă stricăciuni structurii de rezistenţă a Halei.

Prin e-mail a circulat imediat vestea şi s-a anunţat chiar o dezbatere pe această temă, care a avut loc în aceeaşi seară la Arhitectură, unde eram toţi convocaţi.

Cu amărăciune îmi vine să spun că la asta sîntem buni: să vorbim sau să scriem, dar, de la locul nostru, care a devenit cu totul marginal, nu putem rezista cu eficacitatea necesară. Asta e singura diferenţă faţă de situaţia din trecut. Înainte de Marea Revoluţie din Decembrie, de vorbit vorbeam „informal“, de scris nu scriam, iar „organele“ aveau toată libertatea, aşa cum o au şi acum. Ţineţi minte vorba răposatului Monciu-Sudinski, un clasic pentru generaţia mea: „Ştiu să deosebesc un om de un organ“. Ei, „organele“, nu se lasă. Deci, în acea seară, la Arhitectură au venit nişte studenţi belgieni care au fost uimiţi că la Bucureşti se preconizează o arteră largă care să taie Capitala în două ca să dea voie maşinilor să alerge. Ideea era favorizată în Occident prin anii ’60, însă între timp s-au vădit dezavantajele. Cît despre controversa care durează de un an cu privire la ce vom face la Matache, putem să comentăm oricum valoarea Halei, dar avem o lege şi distrugerea este împotriva ei – punct.

În dimineaţa zilei de 4 martie, la 9,30, se căsca o gaură şi mai mare, mare de tot, în zidul de nord! Voiam să fac un reportaj despre Hala Matache, dar n-aveam pe cine întreba ce se întîmplase în ziua trecută. Atunci am văzut, căţărat sus, pe acelaşi individ, cu geacă şi căciulă, care apare în fotografiile făcute cu o zi în urmă de Şerban Sturdza. Izbea cu sete cu un baros în alt perete. Cînd m-am apropiat, s-a făcut nevăzut. Unde a intrat? Hala era închisă din toate părţile cu cărămizi şi moloz, în afară de o deschizătură în dreptul unui munte de zăpadă, pe unde, probabil, s-a strecurat. Dar cine l-a trimis şi cine-l plăteşte?

Eu credeam că o să văd buldozerele de la Euroconstruct, ca data trecută, nu un singur om. A făcut el singur azi-noapte a doua spărtură? Dacă mai continuă, se va prăbuşi acoperişul şi o să ni se spună: „Vedeţi? Nu mai e nimic de făcut“. Nici n-o să fie. Operînd cu pegra locală, autorităţile se feresc de orice reproş. Iar poliţia ştie contra cui să intervină şi la cine să închidă ochii.

Concluzia spre care sîntem împinşi e simplă: „Nu te pui cu statul!“. La începutul străduţei care intră în spaţiul comercial, trecînd prin spatele Halei, se găseşte o casă cu ferestre în dublă ogivă („libaneze“, le spune o prietenă a mea, care a văzut această formă la arabi). Tencuită de curînd, într-o plăcută culoare galbenă, cînd te uiţi la ea de departe te bucuri că va fi păstrată. În realitate, numai etajul a rămas neatins. Parterul, unde au fost probabil nişte magazine, la fel de modeste ca prăvălia vecină, „La omul bun“, este complet devastat: n-au mai lăsat nimic, pereţii goi, tavanul jupuit, au smuls şi firele electrice. Iar mai departe, încolo, spre gară, se întinde o imensă bătătură.

Unde mai sînt oamenii buni?

Andrei Pippidi este profesor la Facultatea de Istorie, Universitatea Bucureşti.

Foto: R. Avram

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Ucrainenii au distrus un vehicul blindat rusesc rar, proiectat pentru a transporta liderii ruși în caz unui atac nuclear, biologic sau chimic
Ucraina a distrus un vehicul blindat rusesc rar folosit pentru prima dată la dezastrul nuclear de la Cernobîl .
image
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Motivul pentru care femeile nu au recurs la operația de separare VIDEO
Una dintre cunoscutele gemene siameze Abby și Brittany Hensel și-a găsit dragostea adevărată. Conform Mirror, tânăra Abby Hensel, în vârstă de 34 de ani, s-a căsătorit cu Josh Bowling, asistent medical și veteran al armatei Statelor Unite.
image
Un român care a cumpărat de pe Facebook un permis fals de conducere s-a dus la poliție să-l reînnoiască
Un bărbat din Alba Iulia a fost condamnat la 4 luni și 20 de zile de pușcărie, pentru complicitate la fals în legătură cu permisul său de conducere.

HIstoria.ro

image
Cum percepea aristocrația britanică societatea românească de la 1914?
Fondatori ai influentului Comitet Balcanic de la Londra, frații Noel și Charles Buxton călătoresc prin Balcani, în toamna anului 1914, într-o misiune diplomatică neoficială, menită să atragă țările neutre din regiune de partea Antantei.
image
Istoricul Maurizio Serra: „A înțelege modul de funcționare a dictaturii ne ajută să o evităm” / INTERVIU
Publicată în limba franceză în 2021, biografia lui Mussolini scrisă de istoricul Maurizio Serra, membru al Academiei Franceze, a fost considerată un eveniment literar şi istoric.
image
Procesul „Numai o guriță”, o noutate pentru justiția română la început de secol XX
În primăvara anului 1912, pictorul Gore Mircescu îl aducea în fața justiției pe librarul Constantin Sfetea, pe motivul reproducerii neautorizate a uneia din lucrările sale – „Numai o guriță” – pe care cel din urmă o folosise la ilustrarea unor cărți poștale.