Piaţa Romană. Bucureşti km 1

Publicat în Dilema Veche nr. 451 din 4-10 octombrie 2012
Piaţa Romană  Bucureşti km 1 jpeg

Sînt ispitit să spun că Bucureştiul este triplu. Ca o consecinţă a vîrstelor prin care a trecut, oraşul, chiar dacă n-are inele care să-l divizeze, se împarte în trei mari zone. Ultima este cea care s-a dezvoltat cu repeziciune în ultimii douăzeci de ani. E firesc să fie aşa: periferia se întinde, creşte, va deveni poate autonomă; în orice caz, corespunde unor necesităţi care au apărut recent (China Town, de exemplu, sau, în altă direcţie, Voluntari-Pipera), vilele noi, a căror prosperitate are nevoie de puzderia de restaurante din vecinătatea lor şi care sînt nu numai rezultatul unor succese economice, ci şi al unei ascensiuni politice. Este rezervaţia de lux (fără sanitizare, se zice) al acelei „clase de mijloc“ pe care Petre Roman o chema să se nască din cel dintîi an al noului regim. Ar fi apoi, apropiindu-ne de centru, periferia dinainte de 1989, adică blocurile din Vitan, Titan, Vatra Luminoasă sau Pantelimon, Militari şi Drumul Taberei, dormitoare pentru oameni care, plecînd de dimineaţă la muncă, nu se mai întorc pînă seara. Nici ele n-au rămas cum erau: împestriţate de prăvălii, binecuvîntate de lăcaşuri de cult, dintre care unul monumental, străjuiesc ieşirile spre hipermarket-urile care au împresurat Capitala. Dacă ar fi să recunoaştem centrul, atunci limita ar uni între ele vechile gări, fără a depăşi spre nord centura de verdeaţă Herăstrău-Bordei. Este a spune că ne-am întors în timp sub Carol al II-lea.

Unde e inima acelui prim Bucureşti? Piaţa Palatului a fost mutilată din 1935, apoi la bombardamente, şi şi-a pierdut importanţa instituţională între un muzeu, o bibliotecă, două săli de concerte şi un hotel. Proiectul care ameninţă să ascundă Ateneul şi Cina printr-un bloc sau două va deforma şi mai tare acest spaţiu. Agitaţiile politice au transferat vremelnic atenţia asupra Pieţei Universităţii în anii 1990, 1996, 2007 şi 2012. Dar ce fel de piaţă e asta? E o răspîntie. Clădirea Teatrului Naţional, chiar după lucrările care sînt acum în curs, nu-i va spori frumuseţea, şi cu atît mai puţin parking-ul subteran la care se scormoneşte. Îmi vine să cred că singura piaţă din această parte a oraşului care combină epoci şi stiluri diferite într-o imagine relativ unitară este Piaţa Romană. Ceea ce-i dă unitatea sînt casele din jurul lui 1900, cu o continuare acceptabilă prin Academia de Studii Economice (1925-1927). Blocurile de la marginea sudică încadrează Bulevardul Magheru şi, deşi sînt tipice pentru concepţia comunistă, ne-am obişnuit cu ele, colonada este chiar un reper pentru cartier. Statuia lui Lascăr Catargiu, care din 1907 era axul roţii, a fost suprimată după vreo 50 de ani. Refăcută de curînd – fără nici un duh, sculptorul ei, Antonin Mercié, n-ar mai recunoaşte-o –, a avansat către Piaţa Victoriei pentru a lăsa în locul ei troiţa care a apărut în memoria zilei de 22 decembrie 1989, cînd s-a tras asupra manifestanţilor. A doua zi dimineaţa, nu mai era nici o picătură de sînge pe asfaltul curăţat cu hărnicie. Piaţa este o stea cu şase colţuri, fiindcă se întîlnesc aici trei bulevarde şi două străzi secundare, care intră sau ies făcînd legătura cu alte puncte majore de comunicare. Şi aici, ambiţioasa noastră Primărie plănuieşte mari lucrări subterane la nivelul metroului. De ele va fi vorba altădată. 

Astăzi trebuie să amintesc cititorilor de o clădire despre care am mai scris de mai multe ori. S-a împlinit un an de cînd, la nr. 7 din Piaţa Romană, casa doctorului Ion Nanu-Muscel, construită imediat după vecina ei de la colţul cu str. M. Eminescu, care datează din 1902, a fost înscrisă pe Lista monumentelor istorice. Această măsură tardivă devenise neapărat necesară, avînd în vedere grava degradare, care prevestea demolarea. Aşadar, în mijlocul unui ansamblu Belle Époque, care cuprinde clădiri de Mincu şi Cegăneanu, prima fiind şi ea într-o stare ruşinoasă de paragină, într-un şir de case care se prelungeşte pe Lascăr Catargiu pînă la colţul cu Visarion, unde a fost de curînd completată distrugerea altei case de aceeaşi vîrstă şi calitate, avem o operă valoroasă muribundă. Repet aici descrierea ei din iulie 2011: „o clădire cu parter înalt şi etaj, mansardată, cu intrarea spre curte adăpostită de o marchiză şi cu frontonul înconjurat de putti“. Între timp, deteriorarea a continuat, cu consimţămîntul proprietarului, care a refuzat oferta ASE de a cumpăra imobilul, preferînd, desigur, să aibă terenul liber, în vederea unei investiţii grandioase. Se înţelege cît va cîştiga cine ar planta în această poziţie strategică un turn de birouri şi locuinţe! Şi cît ar pierde aspectul coerent al pieţei, precum şi eleganţa desuetă a acestei case care a rezistat un secol...

Ea este desfigurată de reclamele care, de la o vreme, s-au înfipt acolo în faţa trecătorilor. Dar priveliştea oribilă este în spatele casei, aşa cum se vede printre ostreţele unui gard, şi el dărăpănat, din strada Stanislas Cihoski. Mormanele de gunoaie s-au adunat lîngă zidurile jupuite de tencuială. Ceea ce a fost aspiraţie spre magnificenţă devine grotesc prin contrastul cu mizeria. Ce se poate face pentru a reabilita unul din vestigiile notabile ale oraşului pe care l-am pierdut şi a păstra Romana ca singur centru coerent (încă) al Bucureştiului unu?

Andrei Pippidi este profesor la Facultatea de Istorie, Universitatea Bucureşti.

Foto: L. Muntean

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
„Tobol”, arma secretă a lui Putin care bruiază semnalul GPS . Unde este plasată?
O arma secretă a Rusiei ar bruia sistemul GPS de navigație prin satelit al avioanelor și navelor comerciale, în regiunile din Marea Baltică, Marea Neagră și estul Mării Mediterane, potrivit The Sun.
image
Marea Britanie este „pe picior de război”. Ce anunț a făcut premierul Rishi Sunak din Polonia | VIDEO
Aflat într-o vizită oficială în Polonia, premierul britanic Rishi Sunak a declarat marţi că va creşte bugetul pentru apărare până la 2,5% din PIB. Sunak a subliniat că Marea Britanie „nu se află în pragul războiului”, ci „pe picior de război”.
image
„Pitești, am auzit că îți plac dungile”. O reclamă Sephora jignește miile de victime ale Experimentului Pitești. Reacții acide
Sephora România, filiala celebrului lanț francez cu produse de înfrumusețare și parfumuri, a postat pe pagina de Facebook și pe Instagram o reclamă jignitoare asociată cu teribila închisoare Pitești, unde mii de deținuți au fost torturați de comuniști. Postarea a fost ștearsă după câteva ore.

HIstoria.ro

image
Momentul abdicării lui Cuza: „În ochii lui n-am văzut niciun regret, nicio lacrimă”
Nae Orăşanu, om de încredere la Palat, îi comunicase principelui A.I. Cuza că „se pregătea ceva”.
image
Măcelul din Lupeni. Cea mai sângeroasă grevă a minerilor din Valea Jiului
Greva minerilor din 1929 a rămas în istoria României ca unul dintre cele mai sângeroase conflicte de muncă din ultimul secol. Peste 20 de oameni au murit răpuşi de gloanţele militarilor chemaţi să îi împrăştie pe protestatari, iar alte peste 150 de persoane au fost rănite în confruntări.
image
Cuceritorii din Normandia
Normandia – locul în care în iunie acum 80 de ani, în așa-numita D-Day, aproximativ 160.000 de Aliați au deschis drumul spre Paris și, implicit, spre distrugerea Germaniei naziste.