Nicolae Popa din Tîrpești

Mişu CHIRUC
Publicat în Dilema Veche nr. 359 din 30 decembrie 2010
Nicolae Popa din Tîrpești jpeg

Faima satului Tîrpeşti ce aparţine comunei Petricani se datorează, în bună  măsură, lui Nicolae Popa (13 august 1919 – 20 octombrie 2010), cunoscut pentru creaţiile sale naive în piatră, îndeosebi busturi şi capete de oameni, pentru măştile pe care le-a confecţionat spre a fi utilizate cu prilejul sărbătorilor de iarnă, pentru expoziţia sa de colecţii de piese etnografice şi de artă populară, pentru scenetele de teatru popular pe care le-a organizat la el acasă. 

Culegător de folclor, creatorul unui muzeu de artă populară şi etnografie din Tîrpeşti, autorul a trei volume de folclor autentic din lumea satului de altădată, dintre care unul autobiografic în versuri, donator a peste 1900 de piese de artă populară şi etnografie, care au îmbogăţit colecţiile unor muzee din ţară şi din străinătate, Nicolae Popa a fost o personalitate complexă.  Muzeul Satului din casa lui Nicolae Popa reprezintă o fascinantă expoziţie de măşti, piese de artă populară, sculptură în piatră şi lemn. Sau, mai detaliat, aşa cum le prezintă însuşi artistul într-una dintre cele trei cărţi ale sale: „costume populare, obiecte casnice din lemn, sticlă, marmură, porţelan, ceramică, fier, tablă, aramă, cornuri sculptate, prosoape, cojoace şi bundiţe, curele din piele cu mărgele, curele ciobăneşti cu rozete, talăngi şi clopote (…), unelte pentru păstorit, rîşniţe pentru măcinat, ceasuri, gramofoane şi patefoane, ouă încondeiate, sumane din lînă cu sărad, obiecte de ţesut lînă şi cînepă, icoane pictate pe lemn şi pe sticlă, numismatică, insigne, decoraţii, tablouri şi fotografii vechi, săbii, harbalete, suliţe, ghiulele de tun şi pistoale cu petiţă, plus foarte multe obiecte de cult religios (…), un plug de lemn, o tunică de roşiori din garda lui Cuza, un bucium şi un costum complet ciobănesc, cobzele şi vioara lăutarilor (…)“. 

Satul Tîrpeşti are o vechime care se pierde în decursul veacurilor. La marginea satului de azi, pe locul numit „rîpa lui Bodai“, s-a descoperit o aşezare neolitică de acum 5000 de ani. Obiectele descoperite aici, precum vatra de foc, unelte de piatră, idoli, statuete, obiecte casnice, dar şi modul de înmormîntare a localnicilor sînt dovezi care demonstrează vechimea acestei aşezări. În cartea  Din lumea văzută şi nevăzută,  Nicolae Popa povesteşte întîmplarea prin care arta sa a început să fie cunoscută: „Lucrînd pe şantierul arheiologic de la Tîrpeşti, doamna Silvia mi-a zis să iau pe Mitică Savin şi pe fratele lui Neculai, cu hîrleţele, ca să facem în rîpa şantierului nişte sondaje, spre a găsi idoli de piatră sau de lut. Cine va găsi va primi, pentru fiecare idol, cîte 200 de lei premiu. Eu, cînd am auzit acest lucru, fiind lipsit de bani, am luat la mine în buzunar şi doi idoli de-ai mei. Unul de lut şi unul din piatră. Ne-am suit toţi trei sus pe coastă şi ne-am apucat de săpat. Eu, în timp ce fraţii Savin săpau de zor scoţînd diferite cioburi şi obiecte, am introdus în săpătură ambii idoli. Şi cînd am aruncat cu lopata ţărîna afară pe mal, au apărut idolii tăvălindu-se pe coastă. Doamna Silvia, în timpul acesta, se plimba pe sub coastă, pe malul iazului, uitîndu-se la nevasta mea cum pescuia. Şi deodată îi aude pe fraţii Savin, strigînd cît îi ţinea gura mare: «Doamna Silvia, am găsit doi idoli. Unul de lut şi unul de piatră!». «Bravo vouă, norocoşilor! Aţi cîştigat 400 de lei.» Semănau perfect cu cei originali, dar erau poate prea perfecţi ca să nu dea de bănuit. Cînd a fost descoperit falsul, atunci mi-am luat inima în dinţi şi le-am spus că eu sînt autorul (…). Ca să aibă însemnătate şi să se publice mult, ca să fiu şi eu băgat în seamă, că eu am descoperit“. Astfel s-a auzit de sculptorul naiv Nicolae Popa, care a început să fie îndrumat de specialişti în a-şi prezenta lucrările de artă naivă sculptate în lemn şi piatră.

Muzeul „Nicolae Popa“ din Tîrpeşti cum este acum cunoscut, are 14 camere, plus exponatele din curte sub cerul liber.

Mişu Chiruc este preşedintele ANTREC din judeţul Neamţ.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
„Iuda“ care i-a trădat pe luptătorii anticomuniști, plătit regește. Povestea legendarului Ogoranu care nu a putut fi prins de Securitate timp de aproape trei decenii
Banda lui Ion Gavrilă Ogoranu, din care făceau parte unii din cei mai vestiți luptători anticomuniști, a fost anihilată după au fost infiltrați trădători. Informatorii Miliției și ai Securității primeau bani grei pentru informații despre partizani.
image
Joburile de rutină cresc riscul de declin cognitiv cu 66% și de demență cu 37%, potrivit unui studiu
Conform unui nou studiu, activitatea intensă a creierului la locul de muncă ar putea da roade nu numai în ceea ce privește avansarea în carieră, ci ar putea, de asemenea, să protejeze cogniția și să contribuie la prevenirea demenței pe măsură ce înaintezi în vârstă.
image
Rujeola a început să-i ucidă și pe părinții nevaccinați. Număr record de cazuri
În România avem epidemie de rujeolă, iar situația devine din ce în ce mai gravă: săptămâna trecută s-a înregistrat un record de îmbolnăviri.

HIstoria.ro

image
Femeile din viața lui Lucrețiu Pătrășcanu
Lucrețiu Pătrășcanu a fost un personaj al deceniilor 4 și 5, controversat în timpul vieții, cat și după asasinarea sa în 1954.
image
A știut Churchill despre intenția germanilor de a bombarda orașul Coventry?
Datorită decriptărilor Enigma, aparent, Churchill a aflat că germanii pregăteau un raid aerian asupra orașului Coventry. Cu toate acestea, nu a ordonat evacuarea orașului și nici nu a suplimentat mijloacele de apărare antiaeriană.
image
Căderea lui Cuza și „monstruoasa coaliţie”
„Monstruoasa coaliţie“, așa cum a rămas în istorie, l-a detronat pe Alexandru Ioan Cuza prin lovitura de palat din 11 februarie.