Cu Franzi şi Klosi în viaţa de zi cu zi

Publicat în Dilema Veche nr. 523 din 20-26 februarie 2014
Cu Franzi şi Klosi în viaţa de zi cu zi jpeg

Avem obiceiul să simplificăm diversitatea vieţii prin clişee, axiome, sloganuri, lucruri digerate de-a gata. Unul dintre clişeele românilor este acela al neamţului civilizator. Nimic mai fals! O fi maistorul Rauschtetter, henteşul din satul Parţa, bun măcelar (pentru neştiutori: asta înseamnă henteş!), dar paznicul Kalmann, de pe vremurile lui Gheorghiu-Dej, comunist de nădejde şi paznic la CAP Lipova, era şi turnător la Securitatea de la raională, şi leneş peste măsură.

De fapt, lucruri de felul ăsta ni le spunea Franzi Gebl, vecinul nostru de pe strada Piatra Craiului, din centrul Timişoarei, care, cînd se îmbăta (şi asta se întîmpla des), dansa pe melodia „Mîndruţa cu casa-n colţ“ a lui Iovi Dionisie din Caransebeş, după un disc Electrecord, mai bine ca românii. Franzi ne spunea: „Ascultaţi la mine, neamţu’ cînd îi prost, îi prost de tună.“ Adică şi aicişa era loc de poziţie fruntaşă, lăsa să se înţeleagă Gebl, vecinul, care mi-a fost instructor auto prin anii ’80 şi striga la mine, trăgea din sticla de Triplu Sec ascunsă sub banchetă şi mă corecta cu tact pedagogic: „Nu sta la volan de parcă eşti pe şerblu!“ (pentru necunoscători: oala de noapte!), aşa mă probozea didactic neamţul, fost şofer, pe vremuri, la prim-secretarul judeţului. Îmi povestea cum, pe cînd era tînăr şofer „la primu’“, se îmbăta aşa de tare pe la chefurile de partid, încît ajungea în parcare în faţa blocului şi nu se mai putea da jos din maşină, şi dormea acolo pînă venea mami – soţioara unguroaică, muncitoare la Tricoul roşu – şi-l ajuta să ajungă la apartament. Zicea „Ioi, Iştenem, Franzi, iar eşti mut!“, şi-l scotea din maşină cu priceperea ăstora de la SMURD.

Sigur că în economia lecţiei auto, obiectivul didactic al respectivei fabule era să consolideze, în elevul care eram, ideea că un şofer bun trebuie să aibă reflexele volanului în sînge: „Uite, vezi şurubelniţa asta, cu ea te lovesc peste degete, dacă bagi în viteză de parcă spargi lemne, schimbătorul de viteze musai să-ţi fie între degete, ca un stilou, ai înţeles?“ mă întreba, şi eu dădeam ascultător din cap şi, în consecinţă, „băgam în viteză“ cu atîta gingăşie, încît maşina Dacia 1300, hîrb fiind, nu se supunea şi rămîneam pe loc, accelera ca proasta, cu fum şi larmă, lipsit de urmări, aşa că neamţul mă muştruluia didactic: „Na, holgoş te, ce vrei? Să zburăm ca cu Antonovu’?“ îmi zicea.  

Printre lecţiile de bază ale lui Franzi era şi aceea a adaptării vitezei la gradul de alcoolemie, cu cît eşti mai beat, cu atît mergi mai încet, el unul aşa făcea întotdeauna şi nu a avut probleme, cînd se şpăţirea prin urbe cu maşina de la şcoală, cu cinşpe kilometri la oră, miliţenii de la Circulaţie îşi ziceau, ridicîndu-şi peste frunte chipiul: „Iar îi neamţu’ beat!“  

Un alt neamţ, într-un sat din preajma Timişoarei, se numea Klosi şi juca – fără şcoală şi diplome – rolul de sanitar: prin anii ’50, în armată, a fost ajutor de infirmier şi a deprins ştiinţa de a face injecţii. De atunci, în timpul liber şi de cîte ori era nevoie, Klosi venea la babele din sat, la moşi, la prunci şi le făcea injecţii. Avea o cutie din aluminiu cu sculele cele de spaimă, tuburile de sticlă şi angrenajele din aluminiu cu care le punea în mişcare, le fierbea pe cuptor cîtă vreme stătea de vorbă cu gospodarul despre cum merg porcii, cum merg ploile la cîmp, cum e cu strugurii prin via din spatele casei. Pe urmă, se băga în odaie la baba, la moşu, la ăia mici, şi făcea treaba. Unii povestesc că neamţul făcea injecţii şi la cai, la cîini, la tot ce mişcă. 

Duminica avea grijă de slujba de la biserică şi mînuia un clavir hodorogit, pe care nimeni în afara lui nu se pricepea să-l înduplece să scoată sunetele cîte erau necesare pentru lauda Domnului.  

Se zice că ar fi avut niscaiva probleme cu cei de pe la Direcţia Sanitară, dar s-a priceput să-i facă să închidă ochii, spre binele tuturor!

Daniel Vighi este scriitor.           

Foto: Z. Dudas

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Paradisul care atrage turiști români cu prețuri neschimbate de 10 ani. „Numai la noi se practică japca”
Românii aleg demulte ori să-și petreacă vacanțele în străinătate, în special vara, spre disperarea hotelierilor care se plâng de lipsa clienților. Însă, în foarte multe cazuri, turistul român face această alegere pentru că, nu e un secret, un sejur în străinătate e mai ieftin decât în propria țară
image
Radonul, ucigașul invizibil din Ardeal. Medic: „Se atașează de aerosol și rămâne la nivelul de 1-1,5 m înălțime, exact unde respiră copiii”
A crescut numărul cazurilor de cancer pulmonar la nefumători, iar un motiv este iradierea cu radon, un gaz radioactiv incolor și inodor foarte periculos pentru sănătate dacă se acumulează în clădiri.
image
Căutătorii de artefacte milenare. Fabuloasele noi descoperiri ale detectoriştilor, arheologii amatori plini de surprize
Înarmaţi cu detectoare de metal, colindând locuri numai de ei ştiute din ţinutul Neamţului, arheologii amatori au reuşit, graţie hazardului şi perseverenţei, să aducă la lumină vestigii din vremuri trecute

HIstoria.ro

image
Căderea lui Cuza și „monstruoasa coaliţie”
„Monstruoasa coaliţie“, așa cum a rămas în istorie, l-a detronat pe Alexandru Ioan Cuza prin lovitura de palat din 11 februarie.
image
Un proces pe care CIA l-a pierdut
În toamna lui 1961, CIA se mută din Washington în noul şi splendidul sediu de la Langley, Virginia.
image
Oltcit, primul autovehicul low-cost românesc care s-a vândut în Occident
La Craiova se produc automobile de mai bine de 40 de ani, mai exact de la semnarea contractului dintre statul comunist român şi constructorul francez Citroën. Povestea acestuia a demarat, de fapt, la începutul anilor ’70, când Nicolae Ceauşescu s- gândit că ar fi utilă o a doua marcă de mașini în România.