Valentina SANDU-DEDIU
O punte între Vest și Est – interviu cu Valentina SANDU-DEDIU, rectorul Colegiului Noua Europă
Valentina SANDU-DEDIUVorbim de anii ’90, într-o Românie în care cercetarea fusese pînă de curînd planificată strict, iar angajații trebuiseră să își îndeplinească planul cu teme impuse și obligatorii. NEC a încercat din răsputeri să păstreze această libertate a alegerii
» Citește totMuzici și copaci
Valentina SANDU-DEDIULiteratura muzicală romantică abundă în simboluri din natură, iar copacilor (stejari, plopi, tei…) li s au destinat destule pagini; compozitorii le preiau de la poeți în muzicile lor pe text, fie în opera italiană, fie în liedul german. Nu mai puțin faim
» Citește totBéla Bartók și avatarurile spiritualității românești
Valentina SANDU-DEDIUUnii muzicieni români se întreabă ce s-ar fi întîmplat dacă Bartók s-ar fi stabilit în România: am fi cîștigat un compozitor care îl întrece încă în notorietate mondială pe Enescu? Inutile interogații, evident. Putem însă să reflectăm cu toții asu
» Citește totSonorități fluide, ape muzicalizate
Valentina SANDU-DEDIUMuzica apelor de Händel: nu atît ilustrarea elementului natural prin sunete, cît referirea la un somptuos spectacol baroc (azi i-am spune, păstrînd proporțiile, „multimedia“), desfășurat pe Tamisa, în sonoritățile suitei compozitorului naturalizat englez.
» Citește totCei mai mari muzicieni ai planetei
Valentina SANDU-DEDIUCîntecul păsărilor a sedus pe destui compozitori ai tradiției vest-europene, care „vorbesc“ uneori ascultătorului despre natură prin intermediul vreunui strigăt de cuc sau al unui tril de privighetoare.
» Citește totO sută de repetiţii pentru Schönberg
Valentina SANDU-DEDIUKosky îşi concepe regia orientată spre perioada în care Schönberg a lucrat la această operă. Situaţia politică a Europei din anii ’30, ascensiunea ideilor lui Sigmund Freud, dezbaterea în jurul sionismului şi a figurii lui Theodor Herzl, frămîntarea ideologică a compozitorului însuşi, toate acestea sînt cîteva din temele principale care îmbracă muzica într-o ţesătură extrem de bine structurată şi de coerentă a simbolurilor scenice.
» Citește totMuzica protestului, protestul în muzică?
Valentina SANDU-DEDIUCînd am primit tema unui simpozion de muzicologie – „Protestul în muzică“ – prima mea reacţie a fost una de nedumerire. Migrarea de concepte din alte discipline umaniste către muzicologie poate fi adesea stimulantă, dar nu întotdeauna e posibil să răspunzi cu unelte tehnic-muzicale la asemenea provocări.
» Citește totEfectul Wagner
Valentina SANDU-DEDIUAnul Verdi-Wagner ne înconjoară aproape sufocant şi ne distribuie atenţia între cei doi mari rivali ai operei secolului al XIX-lea, în concerte, spectacole, festivaluri, simpozioane. Dacă Verdi marchează clar puncte în favoarea sa în întreaga istorie a receptării de pînă acum, Wagner îşi ia o anumită revanşă la nivelul dezbaterii teoretice.
» Citește totUn îndemn pentru muzicieni, de a-l citi pe Vlad Zografi
Valentina SANDU-DEDIUDacă Vlad Zografi începe prin a mărturisi că-i vine greu să spună ce este cartea lui, Infinitul dinăuntru (Humanitas, 2012), un cititor subiectiv, ca mine, decide, după cîteva pagini, că e un impuls extraordinar pentru muzicieni de a se gîndi la arta interpretării, la problemele de adîncime ale structurării şi ale înţelegerii muzicii.
» Citește totUn model de neînlocuit
Valentina SANDU-DEDIUAm avut puţine modele muzicologice în anii studenţiei, în acel final de deceniu 9 în care ne simţeam izolaţi de restul lumii, fără speranţă. Aş fi vrut să cercetez muzica modernă occidentală, deşi surse nu prea existau.
» Citește tot