Redacţia

Recomandările săptămînii jpeg
Recomandările săptămînii
Şase morţi şi 746 de răniţi. Aceasta e bilanţul oficial al evenimentelor din 13-15 iunie 1990. E vorba de nişte evidenţe incomplete, căci în cimitirele de lîngă Bucureşti zac, de fapt, mult mai mulţi decedaţi din acele zile. Dilema veche de săptămîna asta vă prezintă un dosar despre mineriadă. Ce ne mai amintim, după 25 de ani, despre cumplitele evevimente din iunie 1990?
Recomandările săptămînii jpeg
Recomandările săptămînii
În dosarul din această săptămînă Dilema veche vă spune cîteva adevăruri despre minciună. Cristian Ghinea spune ce aşteaptă un om de dreapta de la un nou partid de dreapta. Luna februarie a fost luna LGBT. Iaromira Popovici face un inventar al evenimentelor.
Pîinea noastră cea de toate zilele jpeg
Pîinea noastră cea de toate zilele
Dilema veche de săptămîna asta vă propune un dosar despre Pîinea noastră cea de toate zilele. De ce tocmai pîinea? Pentru că nu e doar un aliment.
Cum v aţi petrece sfîrşitul lumii? jpeg
Cum v-aţi petrece sfîrşitul lumii?
Cînd Dilema veche aniversa o sută de numere, Alex. Leo Şerban ne-a provocat să medităm la "sfîrşitul lumii".
Expoziţie experimentală de stradă jpeg
Expoziţie experimentală de stradă
Vineri 22 şi sîmbătă 23 iulie, Grolsch îi provoacă pe experimentalişti să-şi mute pentru două zile cartierul general pe Strada Şelari, La Ruine, pentru a participa şi a contribui la o expoziţie urbană neconvenţională.
În Bucureşti evenimentele continuă jpeg
În Bucureşti evenimentele continuă
Dacă n-aţi fost în oraş în ultimele două săptămîni,  puteţi recupera timpul pierdut. Sala de cinema de la metrou, concertele din stradă şi teatrul mobil (prezentate de Grolsch) vă aşteaptă şi în săptămîna 11-17 iulie.
Bucureştiul poate fi şi altfel jpeg
Bucureştiul poate fi şi altfel
În spatele oraşului cenuşiu despre care citim în ziare sau pe care îl vedem la televizor, dincolo de aglomeraţia prin care trecem în fiecare zi, trăieşte un alt Bucureşti. Acesta este Bucureştiul fiecăruia dintre noi: oraşul în care suferim după o iubire pierdută sau ne îndrăgostim nebuneşte, pe care-l redescoperim la pas în serile de vară, unde întîlnirile cu prietenii, la terase, se prelungesc mult în noapte.
Pop în România jpeg
Pop în România
"Cultura pop" este tema dosarului de săptămîna aceasta a revistei Dilema veche, dosar care dezbate influenţa culturii pop asupra societăţii româneşti înainte și după 89. Semnatarii dosarului încearcă să refacă, din puzzle-uri de amintiri, ce a însemnat cultura pop în România.
Comunismul în literatură jpeg
Comunismul în literatură
"Degustări literare" cu Matei Martin, la Institutul Francez din Bucureşti, astăzi la ora 19.
Din această "DILEMĂ", domnule Caragiale, nu puteţi ieşi    jpeg
Din această "DILEMĂ", domnule Caragiale, nu puteţi ieşi...
"Opera lui nenea Iancu poate funcţiona perfect ca un mod de întrebuinţare a României şi românilor. Mai ales acum, pe o tranziţie ca asta, cînd rapiţa s-a dus dracului de mult şi Europa e cu ochii pe noi..."
Cu vechii n 3,14 jpeg
Cu vechii-n 3,14
Cel mai ambiţios proiect ştiinţific din istoria umanităţii, Large Hadron Collider, a fost oprit din funcţionare, pentru o vreme, de cîteva firimituri de pîine scăpate de o pasăre. Se pare că în meciul dintre natură şi tehnologie încă e spaţiu destul pentru răsturnări spectaculoase de scor. (Mădălina Şchiopu)
2010, cu bune și rele jpeg
2010, cu bune și rele
La sfîrșit de decembrie, redactorii Dilemei vechi au recapitulat în mod subiectiv întîmplările politice, sociale și mai ales culturale ale anului care se încheie. Un an interesant, chiar dacă nu prosper.
Un nou număr din DILEMATECA jpeg
Un nou număr din DILEMATECA
Info, Dosar despre "Şcoala de la Tîrgovişte", interviu cu Ion Vianu, un profil al lui Bruno Mazzoni (profesor de limba şi literatura română la Universitatea din Pisa şi traducător), noutăţi editoriale. Şi o proză din seria "Aventura vieţii mele", semnată de Dora Pavel.
Neagu Djuvara şi Adevărul jpeg
Neagu Djuvara şi Adevărul
„Să stai de vorbă, în România de astăzi, cu un adevărat boier nu poate fi altceva decît un mare privilegiu. L-am descoperit pe Profesorul Djuvara în lecturile mele şi mi-am propus, de la început, să profit de statutul meu de ziarist pentru a ajunge la el. Am reuşit, motiv pentru care veţi putea trăi, în paginile ce urmează, cîteva secvenţe dintr-o viaţă de roman” (George Rădulescu)
Ajunul cu dilematicii jpeg
Ajunul cu dilematicii
Moşu' a trecut pe la redacţia noastră (închisă, pentru că ni s-a dat tuturor o zi liberă în ajunul Crăciunului) şi ne-a lăsat un bileţel în care a consemnat cîteva cadouri simbolice, dar adevărate.
Întrebări de la copii jpeg
Întrebări de la copii
Dragi copii, imaginaţi-vă că sînteţi jurnalişti. Ce întrebări i-aţi adresa d-lui Andrei Pleşu? Trimiteţi pe adresa redacţiei cîteva întrebări şi cele mai interesante vor primi răspuns în rubrica „nici aşa, nici altminteri”.
Ce i se ntîmplă lui Dan C  Mihăilescu jpeg
Ce i se-ntîmplă lui Dan C. Mihăilescu
"De cînd sînt «Omul care aduce cartea», am fost întrebat, în repetate rînduri şi în cele mai variate contexte, «care sînt cărţile de căpătîi ale unui om adevărat», ba chiar somat să dau zece, douăzeci de titluri de lecturi formatoare."
Copii în avion jpeg
Conferinţă Solomon Marcus la BCU
În seria „Cultura bate criza”, joi, 9 decembrie, la ora 19, profesorul Solomon Marcus va ţine la Biblioteca Centrală Universitară „Carol I” din Bucureşti conferinţa Spectacolul ca paradigmă universală.
Operă în direct la Radio România Muzical jpeg
Operă în direct la Radio România Muzical
Radio România Muzical continuă seria transmisiilor în direct din marile teatre de operă.
Aer cu diamante  Cultură alternativă în anii `80? jpeg
Aer cu diamante. Cultură alternativă în anii `80?
Clubul Dilema veche vă invită miercuri, 8 decembrie, începînd cu ora 19.00, la Teatrul Nottara, sala „George Constantin” la o dezbatere cu tema „Aer cu diamante. Cultură alternativă în anii `80?”. La eveniment vor participa scriitorii Florin Iaru şi Mircea Cărtărescu. Discuţia va fi moderată de Mircea Vasilescu şi de Marius Chivu.
Pentru cei dependenţi de tastatură şi monitor jpeg
Pentru cei dependenţi de tastatură şi monitor
Sîmbătă, 4 decembrie, ora 18.00, în Café Verona (Librăria Cărtureşti, str. Arthur Verona, nr. 13-15), Atelierul de Grafică vă invită la lansarea cărţii Grafica fără computer. 40 de ani de mărunte împliniri, o selecţie de materiale grafice româneşti interesante din perioada 1945-1989.
"Zilele Lipatti" jpeg
"Zilele Lipatti"
Pe 2 decembrie se comemorează 60 de ani de la moartea lui Dinu Lipatti, considerat şi astăzi unul dintre cei mai importanţi pianişti ai tuturor timpurilor. „Zilele Lipatti”, organizate de Radio România Muzical, îşi propun să pună în lumină întreaga moştenire artistică a muzicianului.
Cît mai tolerăm intoleranța? jpeg
Cît mai tolerăm intoleranța?
În dosarul din acest număr ne întrebăm: Cît mai tolerăm intoleranţa? La această întrebare răspund Csaba FerencAsztalos, Bogdan Voicu, Mirel Bănică, Irina Niţă, Dorel Dumitru Chiriţescu. Dacă v-aţi întrebat cum se face la noi politica de cadre, Andrei Pleşu vorbeşte în articolul său despre un astfel de caz: schimbarea directorului de la Biblioteca Centrală din Bucureşti.
Filmul românesc  Cine are nevoie de el? jpeg
Filmul românesc. Cine are nevoie de el?
Cine are nevoie de filmul românesc?  – este tema de săptămîna aceasta a revistei Dilema veche. Semnatarii dosarului, printre care Mihai Chirilov, Alex Leo Şerban, Codruţa Creţulescu, Jay Weissberg, Corina Şuteu, Paul Breazu, încearcă să descifreze dilema în care se află cinematografia românească.
Cîștigătorii "Cărții cu autograf" jpeg
Cîștigătorii "Cărții cu autograf"
În urma deliberărilor, redacția Dilema veche a stabilit lista celor cinci cîștigători ai concursului Cartea cu autograf.
Clubul Dilema veche la Nottara jpeg
Clubul Dilema veche la Nottara
Miercuri, 10 noiembrie, de la ora 19.00, la Teatrul Nottara, Sala "George Constantin", Clubul Dilema veche vă invită la o dezbatere cu tema "Toate-s vechi şi nouă toate - viziuni clasice şi experimentale în teatrul de azi". Participă: Victor Rebengiuc, Teodora Herghelegiu, Sanda Manu și Radu Afrim. Intrarea e liberă.
În premieră  Mondială  jpeg
În premieră. Mondială.
Radu Cosașu, extremistul nostru de centru preferat, a acceptat pentru prima dată invitația de a apărea într-o emisiune televizată. Astfel, luni, 8 noiembrie, ora 21.30, îl puteți vedea pe Radu Cosașu în dialog cu Daniel Cristea-Enache, în emisiunea Literatura de azi, pe TVR Cultural.
Privighetoarea şi trandafirul jpeg
Privighetoarea şi trandafirul
Un nou audiobook cu trei povestiri de Oscar Wilde în traducerea lui Marius Chivu şi în lectura lui Marius Manole.
Prima mea călătorie în străinătate jpeg
Prima mea călătorie în străinătate
Patru redactori dilematici îşi povestesc aventurile în volumul colectiv recent apărut Prima mea călătorie în străinătate (coord. Bogdan Iancu, Editura ART, 2010).
Prietenia la o bere pe Facebook jpeg
Prietenia la o bere pe Facebook
Dosarul din acest număr are ca temă Prietenia. Subtitlul "La o bere pe Facebook" vine să facă lumină în felul în care s-au schimbat relaţiile dintre oameni. Dacă se mai poate vorbi azi despre prieteni adevăraţi, dacă şi prietenia e sub vremi, dacă prietenii de pe Facebook le-au luat locul celor reali, aflaţi citindu-i pe Ioana Bot, Luiza Vasiliu, Iulian Comănescu, Petre Barbu, Bogdan Voicu şi alţii.
Programul protestelor jpeg
Programul protestelor
Aproximativ treizeci de mii de oameni, convocaţi de marile centrale sindicale (Cartel Alfa, BNS, CNSLR-Frăţia, CSDR şi Meridian) au demonstrat în Piaţa Victoriei împotriva măsurilor anunţate de preşedinte şi Guvern, de reducere a pensiilor şi a salariilor bugetarilor. S-au strigat lozinci contra guvernanţilor, atmosfera fiind însă paşnică. Un singur moment a fost mai tensionat, cînd manifestanţii au aruncat cu ouă în Mircea Hoară, membru PD-L, care era invitat în piaţă de postul de televiziun
Neagu Djuvara, un liberal incorect politic jpeg
Neagu Djuvara, un liberal incorect politic
Andrei Pleşu: Am o întrebare colaterală! M-a frapat în tinereţe că, în verile cele mai călduroase, conu' Alecu Paleologu nu transpira! Constat că nici dvs. nu transpiraţi! Este vreun secret boieresc pe care noi nu îl cunoaştem? Ajung să cred că este o problemă ce ţine de educaţie!
Playlist cu biciclete jpeg
Playlist cu biciclete
Odată cu sezonul ploilor, rubrica intră în garajul site-ului. Nu înainte de a vă oferi - ca o slabă consolare, ştim! – un playlist cu biciclete.
Un' te duci tu, calule? jpeg
Un' te duci tu, calule?
Ce s-a întîmplat cu calul? La ce ne mai trebuie, la ce îl mai folosim? Dosarul de săptămîna aceasta vorbeşte despre cel mai bun prieten al omului după cîine: calul.
Euro ţiganiada jpeg
Euro-ţiganiada
În numărul de azi găsiţi un dosar amplu despre cum au reacţionat instituţiile europene şi româneşti la decizia Franţei de a expulza cetăţenii români de etnie romă. Sociologi, jurişti, activişti ONG şi jurnalişti comentează Euro-ţiganiada.
Playlist cu speranță jpeg
Playlist cu speranță
Redacția Dilema veche (o parte a ei, cea care ori n-a apucat să plece în concediu, ori s-a și întors deja) vă oferă un playlist de muzici care redau speranța, zîmbetul pe buze și sîngele în obraji.
Dilema veche la Timpul prezent   Ce vrei să te faci cînd vei fi mare? png
Radiouri online
Radio Monte Carlo. E un post de radio cu stil şi clasă - în general -, cu un site interesant, şi care transmite online pe mai multe canale.
Avem şi noi străinii noştri jpeg
Avem şi noi străinii noştri
Noul număr al revistei Dilema veche face recensămîntul străinilor din România. Un dosar despre expaţi, imigranţi şi oameni singuri.
Moare viaţa privată pe net? jpeg
Moare viaţa privată pe net?
Moare viaţa privată pe net?  – este tema de săptămîna aceasta a revistei Dilema veche.
Literaturi mari și mici jpeg
Literaturi mari și mici
Ne citiți online, citiți-ne și pe hîrtie!
Oferte de muncă pentru Dilematix jpeg
Oferte de muncă pentru Dilematix
Aşteptăm oferte de muncă pentru Dilematix! Singura lui pretenţie este ca job-ul său de vară să fie unul cu totul nou, care să nu existe în realitate, să implice multă imaginaţie şi creativitate.
Fotbal și perplexități jpeg
Fotbal și perplexități
Ne citiți online, citiți-ne și pe hîrtie!
Cînd ne apucă (pardon) dracii jpeg
Cînd ne-apucă (pardon) dracii
În ciuda faptului că înţelegem multe, din cînd în cînd rămînem pe întuneric. Aşa că ne-am întrebat, noi pe noi înşine: În ce situaţie/din ce motiv simţiţi că vă pierdeţi orice urmă de dilemă şi aveţi impulsul de a vă revolta?
Se caută ochi jpeg
Se caută ochi
Din pricină că realitatea e complexă şi are din ce în ce mai multe aspecte, dilematicii de serviciu caută noi perechi de ochi care să vadă în culori şi în 3,14.
Branduirea optimismului jpeg
Vintilă MIHĂILESCU la Conferințele TNB, 6 iunie
Duminică, 6 iunie 2010, de la ora 11.00, la Sala ATELIER a Teatrului Național București, Vintilă Mihăilescu va susține o conferință cu tema La început a fost cultura?
Copiii Uraniului jpeg
Copiii Uraniului
Marți, 25 mai, de la ora 19.00, la Cinema Elvira Popescu va avea loc proiecția documentarului Copiii Uraniului.
Solomon Marcus la Liternet jpeg
Solomon Marcus la Liternet
Editura Liternet a pregătit un volum special: discursul de recepție în Academia Română al academicianului Solomon Marcus.
کسی از گربه های ایرانی خبر نداره jpeg
کسی از گربه های ایرانی خبر نداره
Un film despre libertate și muzică într-o republică islamică.
Dilema veche la Timpul prezent   Ce vrei să te faci cînd vei fi mare? png
Suplimentul de cultură & Decît o revistă
Politica se face în faţa camerelor de luat vederi, nu în camerele Parlamentului; iar noi am ajuns să nu mai votăm oameni politici, ci televiziuni, talk-show-uri, şi produsele lor derivate – candidaţii la diverse posturi publice. Lucian Dan Teodorovici explică fenomenul într-un articol intitulat „Telecraţia“.
De la criza financiară la proiectul Iisus jpeg
De la criza financiară la proiectul Iisus
Am început să plănuiesc să plec din România. Era o formă de a spune, în faţa acestor icoane pe care le simţeam minţite: opriţi cursa, vreau să cobor.