Ovidiu NAHOI
De ce există iliberalismul
Ovidiu NAHOIIliberalismul are marea calitate de a pretinde că deține soluții simple la probleme complicate. Pentru a le aplica, liderii iliberali au nevoie de sisteme de luare a deciziilor simplificate și obediente. Orice opoziție devine suspectă de trădare. Iar deciziile s
» Citește totNoi și bugetul Uniunii Europene
Ovidiu NAHOI„Micii“ contributori neți precum Austria, Olanda, Suedia sau Danemarca nu văd de ce și-ar crește alocațiile către bugetul comunitar. Germania și Franța nu uită că au o poliță de plătit „rebelilor“ din Europa Centrală, după ce aceștia au respins ideeea relocării refugiaților.
» Citește totCosturile populismului și ale incompetenței
Ovidiu NAHOIUniunea Europeană este văzută în continuare mai degrabă ca o vacă de muls pentru interese financiare locale și prea puțin ca o construcție bazată pe solidaritate și valori.
» Citește totDe ce au fost importante alegerile în Muntenegru
Ovidiu NAHOIBalcanii de Vest sînt astăzi un complicat ghem de interese și se află într-o situație cu totul diferită față de cea a statelor central și est-europene din perioada de preaderare, cînd influența Occidentului era covîrșitoare. Azi, în Balcanii de Vest, partida pare cu mult mai echilibrată.
» Citește totSă privim realist victoria FIDESZ
Ovidiu NAHOI„Noii comuniști de la Budapesta și Varșovia“. Noii lideri naționaliști, spune publicația, par să se inspire din aceleași manuale ca și predecesorii lor – cu paternalismul discursului lor și cu obsesia dușmanilor externi.
» Citește totRomânia: şansa europeană, ameninţarea iliberală
Ovidiu NAHOISpre deosebire de Europa Centrală, „cauza națională“ în România a fost confiscată de regimul lui Nicolae Ceaușescu. Din acest motiv, discursuri precum cele care se pot auzi azi la Varșovia sau Budapesta ar avea la București un aer vetust și, în orice caz, un parfum de lipsă de credibilitate. „Am mai văzut noi asta…“
» Citește totRusia şi China sînt altfel (şi aşa vor rămîne)
Ovidiu NAHOISă nu ne facem iluzii: sistemele politice din Rusia și China corespund astăzi aspirațiilor majorității locuitorilor lor. Iar aceasta este deosebirea fundamentală în raport cu dictaturile comuniste de pînă în 1989.
» Citește totProblema cu declaraţiile de unire din Republica Moldova
Ovidiu NAHOIPe măsură ce Republica Moldova capătă tot mai multe dintre trăsăturile unui stat eșuat, crește și numărul celor care văd în România singura speranță. Totuși, numărul pro-europenilor îl depășește net pe cel al unioniștilor.
» Citește totO Italie îngrijorătoare – sau ceva mai mult
Ovidiu NAHOIEurogrupul, Comisia, Consiliul nu mai sînt azi redute inexpugnabile pentru eurofobi. Și, odată pătrunși acolo, ei le pot bloca destul de ușor, dat fiind modul de lucru din aceste instituții, mai degrabă de tip colegial, cu decizii luate unanim sau, mai rar, cu majorități calificate.
» Citește totSînt „Prietenii Europei“ duşmanii României?
Ovidiu NAHOI„Dacă cineva îi dezinformează pe oficialii europeni, Guvernul României este cel care face asta, pretinzînd că această reformă a Justiţiei nu are nimic de-a face cu lupta anticorupţie şi omiţînd faptul că există o anchetă foarte serioasă a OLAF. (…) Oficialii europeni nu sînt proşti, ei obţin informaţii din multe surse din România. Este şi cazul meu“, a spus socialista Ana Gomes la RFI.
» Citește tot