Nicolae MANOLESCU
Literatura născută din cenzură
Nicolae MANOLESCUCenzura comunistă a fost o veritabilă industrie de control, aservire și manipulare a ideilor oamenilor.
» Citește totMult zgomot pentru nimic
Nicolae MANOLESCUCeea ce a urmat a fost absolut neașteptat. Patru din cei 7 membri, doi prezenți la Botoșani (Ion Pop, Al. Cistelecan) și doi absenți (Mircea Martin, Cornel Ungureanu) au publicat o scrisoare în Observator cultural, unde a fost însoțită de un stupid ar
» Citește tot„Dacă școală nu e, spirit critic nu e. Și dacă spirit critic nu e, cultură nu e“ – interviu cu Nicolae MANOLESCU
Sever VOINESCUCum e posibil să ai un ministru al Educației care vorbește precum cei doi din urmă? Poate că ministrul Transporturilor nu trebuie să strălucească prin stil și limpezime în exprimare, dar prima cerință a fișei postului unui ministru al Educației este să vorbească limba română literară.
» Citește totAvatarurile unei sărbători naţionale
Nicolae MANOLESCUSub Ceauşescu, România avea două sărbători naţionale: 23 august şi 26 ianuarie. Presa era terorizată de prima şi de a opta lună a anului, cînd, cu săptămîni bune înainte de datele fatidice, era obligată să se refere la ele, onorîndu-le cu articole festive, care mai de care mai plicticoase. Colaborator permanent al Contemporanului şi, apoi, al României literare, cunosc această teroare periodică din experienţă personală.
» Citește totSpune-mi ce citeşti, ce scrii, ca să-ţi spun cine eşti
Nicolae MANOLESCUAm avut dintotdeauna o fascinaţie pentru citit şi pentru scris.
» Citește totViață și cărți - Amintirile unui cititor de cursă lungă, Editura Paralela 45, 2009
Nicolae MANOLESCUNu este exclus ca fitilul revoluţiei să fi fost aprins de către cei care trebuia să-l stingă. Dar o revoluţie e altceva decît o provocare reuşită.
» Citește tot