Gina ŞERBĂNESCU

„Am dreptul să contrazic cheia propriei mele montări“ – interviu cu regizorul Andrei MĂJERI jpeg
„Am dreptul să contrazic cheia propriei mele montări“ – interviu cu regizorul Andrei MĂJERI
Nu a fost deloc ușor să montez Pulverizare, mai lucrasem pe dramaturgie extrem contemporană (Rodrigo Garcia), dar a fost dificil cu această structură monologală, la persoana a doua, distanțată, cu patru actori de facturi diferite. În plus, era și prima mea e
Aripi în cămașă de forță jpeg
Aripi în cămașă de forță
E o banalitate, desigur, să afirmăm că avem de-a face cu o artă a cuvîntului (cu toate că aceasta este o premisă necesară, dar nu și suficientă în argumentarea unui discurs cu privire la actul teatral), dar cel mai adesea modul în care este luată în calcul
„Trebuie să faci ceea ce crezi, dar să ți documentezi credințele“ – interviu cu Andrei HUȚULEAC jpeg
„Trebuie să faci ceea ce crezi, dar să-ți documentezi credințele“ – interviu cu Andrei HUȚULEAC
Cînd am intrat în facultatea de teatru, nu m-am dus acolo cu gîndul că în acel loc voi găsi Sfîntul Graal, pentru că știam că nu ai cum să îl găsești. Am avut șansa unor profesori care cel puțin in primii doi ani mi-au oferit informația de care aveam nevoie, pentru că atunci cînd intri la facultate nu ai nici o informație dacă, așa cum a fost cazul meu, nu ai practicat anterior teatrul în trupe de liceu sau de amatori. Eram, așadar, un burete gata să absoarbă orice, ceea ce am și făcut.
Gîlceava absurdului cu istoria jpeg
Gîlceava absurdului cu istoria
Pe rînd, regizorul Răzvan Mureșan ne-a prezentat mecanismul diabolic al sistemului juridic din perioada stalinistă, sacrificiul lui Meyerhold în aceeași perioadă istorică pentru ca acum să ne confrunte
Textul ca un teatru de luptă jpeg
Textul ca un teatru de luptă
Scrisorile de pe front ne-au revelat, ca întreg proiectul Texte bune în locuri nebune, că există scrieri care se manifestă ca un cîmp de luptă al cuvintelor, ca o tensiune între sens și granițele care îl provoacă să iasă la lumină prin strategii de rostire și prin deturnări inspirate de la tiparele unor convenții
Țiganiada – Carul alegoric al rostirii jpeg
Țiganiada – Carul alegoric al rostirii
Scenariul lui Cătălin Ștefănescu are, pe lîngă funcția de a accentua valențele ludice ale textului, rolul de a crea un arc peste vremuri, de a anula prăpastia dintre secole și de a revela caracterul profetic al operei lui Ion Budai-Deleanu. Inserțiile contemporane nu afectează cu nimic substanța textului, limba română de azi se întîlnește și se armonizează cu limba română  de atunci, asupra căreia Ion Budai-Deleanu a intervenit cu un spirit inovator, adesea neglijat de-a lungul istoriei literatu
„Cred într un teatru care nu i îndepărtează pe oameni“ – interviu cu Rodrigo FRANCISCO jpeg
„Cred într-un teatru care nu-i îndepărtează pe oameni“ – interviu cu Rodrigo FRANCISCO
Caut cu precădere latura poetică a teatrului, nu merg la spectacole pentru a vedea viața, acea viață pe care o pot găsi peste tot în afara teatrului.
Meșterul Manole, o geometrie sacrificială jpeg
Meșterul Manole, o geometrie sacrificială
Travaliul de zidire al bisericii, cu succesivele sale căderi este integrat unui spațiu aflat cumva între lumi, într-o zonă duală, întocmai ca structura lăuntrică a starețului Bogumil. E o lume maniheistă, în care totul poate fi citit în cheie faustică: dihotomia rău-bine
„Caut un teatru al prezenţei absolute“ – interviu cu Jérôme BEL jpeg
„Caut un teatru al prezenţei absolute“ – interviu cu Jérôme BEL
Încercați, experimentați, explorați mai degrabă decît să încercați să controlați, nu vă fie teamă să eșuați. Eu, personal, ca spectator, prefer să văd un spectacol eșuat care își asumă riscuri, decît unul reușit care nu mă face să descopăr nimic nou.
„Anumite texte se încăpățînează să iasă din sertar” – interviu cu actorul Ionuț CARAS jpeg
„Anumite texte se încăpățînează să iasă din sertar” – interviu cu actorul Ionuț CARAS
Lumea ne salută încă sau ne răspunde la salut. Cîteodată ne mai și zîmbim. A! Mai sînt și cei care ne spun că ei nu au mai văzut niciodată așa ceva. Acuma, sensul îl dați dumneavoastră.
K  prin vis – procesul corporalizat jpeg
K. prin vis – procesul corporalizat
Romanul Procesul de Kafka reprezintă o materie inepuizabilă din care se pot extrage la infinit discursuri artistice despre absurdul generat de sistemul juridic, de contextul social și statal
În teatru a venit momentul renunţării la măşti – interviu cu Cristina MODREANU jpeg
În teatru a venit momentul renunţării la măşti – interviu cu Cristina MODREANU
Avem un număr de X spectacole în Y locații pe parcursul a cel puțin zece zile, dacă nu două sau trei săptămîni. Nu tot ce e mare e și bun, de aceea Platforma are o durată de numai patru zile în care concentrăm spectacole grupate în jurul unei teme foarte actuale și urmate de discuții cu publicul și dezbateri pe tema festivalului, plus alte evenimente conexe.
De cealaltă parte a lacrimilor jpeg
De cealaltă parte a lacrimilor
Personajul interpretat de Alina Petrică în spectacolul  Aglaja  la Centrul Cultural  pentru UNESCO „Nicolae Bălcescu” mi-a reamintit de imposibilitatea lacrimilor de a se scurge pe obraji atunci cînd corpul nu mai e pe Pămînt.
„E important ca publicul să devină parte din spectacol”   interviu cu Răzvan MUREȘAN jpeg
„E important ca publicul să devină parte din spectacol”   interviu cu Răzvan MUREȘAN jpeg
File din meniul istoriei: răul la sertar
„De ce răul fascinează atît de mult?”
„Teatrul, ca și viața, începe cu respirația”   interviu cu Miriam CUIBUS jpeg
Dansul între identitate şi diferenţă jpeg
Dansul între identitate şi diferenţă
O platformă artistică româno-japoneză.
"Cel care iubeşte actoria nu oboseşte niciodată"   interviu cu Ionuţ CARAS jpeg
"Cel care iubeşte actoria nu oboseşte niciodată" - interviu cu Ionuţ CARAS
"Sub umbrela teatrului contemporan și chiar a dansului contemporan se pot ascunde multe dovezi de impostură. E foarte simplu. Chiar acum pot să îți fac zece scenarii pentru un performance, un happening sau pentru o instalație. E o plajă largă, un adăpost pentru mulți care nu sînt poate, prea bine structurați, care nu au toate lecturile la zi sau care nu sînt îndeajuns de antrenați."
„Teatrul este o sticluţă cu parfum”   interviu cu actorul Cristian GROSU jpeg
„Teatrul este o sticluţă cu parfum” - interviu cu actorul Cristian GROSU
"Teatrul înseamnă, pentru mine, întîlnirea (şi subliniez cuvîntul „întîlnirea”), din cînd în cînd, cu Divinitatea."
Linia fragilă dintre corpuri și vîrste jpeg
Linia fragilă dintre corpuri și vîrste
Plecat din România în urmă cu aproape șaisprezece ani, coregraful și dansatorul Romulus Neagu a devenit parte integrantă a dansului contemporan din Portugalia.
Redefiniri paralele jpeg
Redefiniri paralele
A doua ediţie a Festivalului Like CNDB #1 este organizată de Centrul Naţional al Dansului în perioada 14 februarie-21 martie.
Între corpul individual şi corpul colectiv jpeg
Între corpul individual şi corpul colectiv
Avînd în vedere faptul că dansul rămîne, în România, Cenuşăreasa fără bal a artelor, creatorii au, fie că vor, fie că nu, etapa obligatorie de DIY în procesul de elaborare a creaţiilor propuse: tot ce ai sînt propriile tale resurse, corpul tău, mintea ta.
"Mă pot adresa pe limba oricui"   interviu cu Mihai MIHALCEA aka Farid FAIRUZ jpeg
"Mă pot adresa pe limba oricui" - interviu cu Mihai MIHALCEA aka Farid FAIRUZ
Coregraful Mihai Mihalcea a realizat, în cadrul prestigioasei Akademie der Künste din Berlin, Proiectul „Blind date, let’s don’t speak at all“, înscris în linia logică a regîndirilor propuse de artistul care, prin asumarea alter-ego-ului Farid Fairuz, aruncă a nouă lumină asupra (pseudo)dihotomiei viaţă artistică – viaţă privată.
"Colecţia Anca" sau Moartea în direct jpeg
"Colecţia Anca" sau Moartea în direct
Recenta premieră a spectacolului Năpasta de la Teatrul Național din București reiterează problema contemporaneității lui Caragiale, în viziunea regizorului Radu Afrim.
Realia – Dincolo de sîrma ghimpată a memoriei jpeg
Realia – Dincolo de sîrma ghimpată a memoriei
Spectacolul Realia lansează interogații la care se poate răspunde cu semnificații multiple: avem oare de-a face cu o dualitate? Vorbim cumva de o tendință schizoidă? Sau sîntem, de fapt, confruntați cu un travaliu, prin care se încearcă reconcilierea, la nivel psihologic, cu o zonă interzisă, cu un spațiu al pericolului?
Arta şi spaţiul ei jpeg
Arta şi spaţiul ei
Inaugurarea unui nou spațiu-WASP are o semnificație cu totul specială pentru sfera artelor performative din România. WASP a fost inaugurat în cadrul celei de a 7 a ediții a Explore Dance and Performance Festival și va fi dedicat dansului contemporan, artelor vizuale, teatrului de tip underground și experimentelor multimedia.
Booty Looting   Consistenţa efemerului jpeg
Booty Looting - Consistenţa efemerului
Așa cum afirmă creatorul său, booty Looting (în traducere: a fura ceea ceea ce a fost deja furat) ne prezintă o situație de studio: putem vedea cu ochii noştri cum ceea ce se petrece în scenă este trecut într-o altă formă de existenţă, în imagini fotografice proiectate pe un ecran imens.
O coregrafie a privirii jpeg
O coregrafie a privirii
În cadrul festivalului internaţional ImpulsTanz Viena 2012, tînăra coregrafă austriacă An Kaler a prezentat spectacolul Insignificant Others (Learning to Look Sideways). Spectacolul s-a detașat de multe alte creații din cadrul festivalului prin rigoarea construcției, îmbinată impecabil cu libertatea interpreților.
Dincolo de graniţa dintre corp şi cuvînt jpeg
Dincolo de graniţa dintre corp şi cuvînt
„Dacă dansul mai are un viitor în România (sper din tot sufletul să fie aşa!), urmărirea carierei lui Răzvan Mazilu va fi un barometru exact“ – Alex. Leo Şerban, Dilema, nr. 234, 18-24 iulie 1997. Cuvintele lui Alex. Leo Şerban despre rolul lui Răzvan Mazilu în dansul românesc sunau profetic şi nu şi-au dezminţit caracterul vizionar.
Despre viaţă, aşa cum e ea jpeg
Despre viaţă, aşa cum e ea
Inițiativa montării musicalului The Full Monty la Teatrul Național din Timișoara în stagiunea 2011-2012 racordează peisajul teatrul românesc la diversitatea de pe scenele internaționale.
"Dintotdeauna am fost mai aproape de «căruţa cu paiaţe»"   interviu cu Răzvan Mazilu jpeg
"Dintotdeauna am fost mai aproape de «căruţa cu paiaţe»" - interviu cu Răzvan Mazilu
Musical-ul The Full Monty este, poate, spectacolul cu cel mai mare succes în stagiunea 2011-2012, la Teatrul Naţional din Timişoara. Cei familiarizaţi cu atmosfera celebrului film omonim pot regăsi acum un subiect despre probleme cotidiene care tind să devine universale, transpuse pe scenă, în egală măsură cu umor şi sensibilitate, graţie regiei şi coregrafiei lui Răzvan Mazilu.
Dansul ascuns în Turnul lui Babel jpeg
Dansul ascuns în Turnul lui Babel
Cînd Isadora dansa, recenta premieră de la Teatrul Odeon din București (regia, coregrafia şi costumele: Răzvan Mazilu) este un spectacol despre dimensiunea umană a geniului, despre granițele limbajului și despre dificultatea transmiterii esenței dansului de-a lungul istoriei.
Despre frumusețea clipelor cînd viața și arta se întîlnesc   interviu cu Sanja Mitrović jpeg
Despre frumusețea clipelor cînd viața și arta se întîlnesc - interviu cu Sanja Mitrović
Sanja Mitrović este regizoare de teatru, coregrafă, performer și scriitoare din Serbia. În 2001 a emigrat în Olanda și s-a stabilit la Amsterdam.  Este fondatoare a Stand Up Tall Productions (2009). În ultimii ani, creațiile sale au fost prezentate în turnee în Europa și în lume, primind reacții elogioase din partea criticii.
Scurt tratat de geometrie a întîlnirii jpeg
Scurt tratat de geometrie a întîlnirii
În cadrul Explore Dance Festival, Meg Stuart, Philipp Gehmacher și artistul vizual Vladimir Miller au prezentat spectacolul the fault lines, o creație care face sinteza între un limbaj coregrafic complex și perspectivele deschise de principiile prin care artele vizuale modifică percepția comună asupra corporalității.
Corpul performativ este o reprezentare, o idee de corp   interviu cu Ivo Dimchev jpeg
Corpul performativ este o reprezentare, o idee de corp - interviu cu Ivo Dimchev
În cadrul festivalului Explore Dance de anul acesta, Ivo Dimchev a prezentat solo-ul I-ON, creație realizată în colaborare cu Franz West. Coregraf, actor, muzician, artist vizual, Ivo Dimchev (n. 1976) este creatorul unui număr impresionant de spectacole prezentate în toată lumea.
Angelologia lui Dimchev jpeg
Angelologia lui Dimchev
În perioada 15 iulie - 5 septembrie 2011, expoziția Îngeri, semnată de artistul bulgar Ivo Dimchev, a fost găzduită de Casa Wittgenstein din Viena. Expoziția mi-a provocat o reconsiderare a modului în care relaționam cu ideea de înger. Într-un mod paradoxal, m-a reconciliat cu îngerii.
Metafizica legendelor urbane jpeg
Metafizica legendelor urbane
Monkey Sandwich, cel mai recent spectacol creat de Wim Vandekeybus (fondatorul companiei belgiene Ultima Vez), a deschis ediţia de anul acesta a festivalului Explore Dance. Wim Vandekeybus este recunoscut drept unul dintre cei mai importanţi creatori în dansul contemporan şi artele vizuale. Stilul său inconfundabil sintetizează filmul, fotografia, dansul şi muzica.
„Nu aş putea fi actor pe o insulă pustie”   interviu cu Lars EIDINGER jpeg
„Nu aş putea fi actor pe o insulă pustie” - interviu cu Lars EIDINGER
Ceea ce i s-a întîmplat lui Michael Jackson echivalează cu o crucificare. Întotdeauna am simţit că omul acesta a avut o structură mesianică. Dacă Dumnezeu ar fi trebuit să îl trimită pe Mesia în vremurile noastre ar fi ales cu siguranţă un pop star..
Dilema veche la Timpul prezent   Ce vrei să te faci cînd vei fi mare? png
Basmul filozofic cu DJ
Actuala stagiune a Teatrului Naţional din Iaşi găzduieşte versiunea scenică a basmului Tinereţe fără bătrîneţe şi viaţă fără de moarte, semnată de regizorul şi actorul Teodor Corban. Spectacolul este integrat Proiectului „Thalassa of Myths“, iniţiat de Centre of Higher Education in Theatre Studies din Grecia, şi este finanţat prin programul Cultura 2007-2013 al Uniunii Europene.
Dilema veche la Timpul prezent   Ce vrei să te faci cînd vei fi mare? png
(Arhi)tectonica gestului
Dacă ar fi să evaluez în detaliu ceea ce s-a petrecut la Centrul Naţional al Dansului în stagiunea 2008-2009, m-aş opri fără îndoială la calitatea artistică a premierelor....
Dilema veche la Timpul prezent   Ce vrei să te faci cînd vei fi mare? png
Spaţiul " emanaţie interioară
"Să ne imaginăm o încăpere, o locuinţă " nu mare, ba chiar destul de strîmtă, iar în ea " mai multe persoane....
Dilema veche la Timpul prezent   Ce vrei să te faci cînd vei fi mare? png
Dandysmul coregrafic
Spectacolul Remember de la Teatrul Naţional din Timişoara este o construcţie artistică în care spiritul nuvelei lui Mateiu I....
Dilema veche la Timpul prezent   Ce vrei să te faci cînd vei fi mare? png
Omul butaforic
În această stagiune, la Teatrul Masca din Bucureşti poate fi văzut spectacolul Ghetto Blaster, "o experienţă coregrafică şi sonoră" în regia Vavei Ştefănescu, costumele şi scenografia " Damian Bulz, o...
Dilema veche la Timpul prezent   Ce vrei să te faci cînd vei fi mare? png
Corpul şi metamorfozele eului
Cine doreşte să vadă în această stagiune un spectacol de dans contemporan care primeşte cîteva accepţiuni serioase ale termenului poate merge la Teatrul Odeon pentru a urmări creaţia coregrafului fran...
Dilema veche la Timpul prezent   Ce vrei să te faci cînd vei fi mare? png
Bucureştiul fiecăruia
Club Fabrica, final de festival "Temps D’Image". Premieră: Ce n’est pas une chanson d’amour. Regia Carmen Vidu. Cu Marius Manole, Istvan Teglas, Florentina Ţilea şi Paul Dunca....
Dilema veche la Timpul prezent   Ce vrei să te faci cînd vei fi mare? png
Dansul - perimetru al întîlnirilor
Ajuns la a treia ediţie, singurul festival internaţional de dans contemporan din Bucureşti, Explore Dance Festival (14-19 octombrie 2008) a stat sub umbrela conceptului de sharing....
Dilema veche la Timpul prezent   Ce vrei să te faci cînd vei fi mare? png
Oraşul, iubirea, dansul
Pe 9 martie, la Teatrul Naţional de Operetă "Ion Dacian" din Bucureşti, a avut loc premiera spectacolului Urban Kiss, în regia şi coregrafia lui Răzvan Mazilu....
Dilema veche la Timpul prezent   Ce vrei să te faci cînd vei fi mare? png
Dans cu copite de capră
Unul dintre cele mai importante evenimente ale Festivalului Naţional de Teatru de anul acesta a fost prezenţa Verei Mantero în cadrul Modulului de Dans al festivalului....
Dilema veche la Timpul prezent   Ce vrei să te faci cînd vei fi mare? png
Corpul, construct cultural
La sfîrşitul lui octombrie a avut loc a doua ediţie a Explore Dance Festival, organizat de Asociaţia Culturală Artlink....