Florin BICAN

Numărînd pînă la zece jpeg
Numărînd pînă la zece
O carte citită la vîrste diferite devine cărţi diferite.
Totul e un fel de jonglerie jpeg
Certitudini fără frontiere
Amăgirea, deși îi insuflă purtătorului certitudini de nezdruncinat, este o bombă cu ceas, care tinde să-i explodeze în față cînd îi e lumea mai dragă.
Praful nostru cel de toate zilele jpeg
Praful nostru cel de toate zilele
Chiar dacă nu conștientizăm lucrul ăsta, sîntem obișnuiți să înotăm în praf, să respirăm praful difuz al tuturor spațiilor în care trăim.
Dintre sute de clișee jpeg
Dintre sute de clișee
Cînd eram în clasele primare, mama încă scria la sfîrșitul cererilor prin care o ruga pe învățătoare să-mi motiveze absențele „Luptăm pentru pace!“ și, zău, nu înțelegeam de ce luptă două femei – și încă pentru pace! M-am lămurit abia cînd am
Got my mogo working jpeg
Got my mogo working
O prejudecată de care ne lovim adesea, și nu doar ca traducători, e cea a limbilor şi, respectiv, a literaturilor „mici“ în opoziţie cu cele „mari“. Membrii comunității de traducători de la Mogoșoaia povesteau că s-au trezit în situații în care au fost compătim
Mic tratat de ofticologie jpeg
Mic tratat de ofticologie
Nici personajele feminine nu reușesc să-și depășească oftica în basme. Surorile Cenușăresei, mama lu’ Albă ca Zăpada, Fata babei cea urîtă – toate cad victime ofticii cu care caută (zadarnic) să-și anihileze rivalele.
Viaţa şi obiceiurile insectelor jpeg
Viaţa şi obiceiurile insectelor
Am fugit de manuale (care pe atunci erau, fatalmente, unice) cum fuge o anumită ființă imaginară, considerată întrupare a răului, de o anumită substanță rășinoasă, folosită în ceremoniile religioase, care, prin ardere, produce un fum cu miros aromat pătrunzător…
Unde dai şi unde curge jpeg
De ce citesc copiii
O altă idee-forță de care depinde selecția autorului este dezideratul ca acesta să scrie mumos. Adică să descrie în cuvinte frumoase locuri frumoase și în­tîmplări frumoase cu oameni frumoși sau, eventual, cu frumoși pui de prepeliță, care mor frumos…
Tînguire de păstor jpeg
Tînguire de păstor
Mi-a transmis o mia/ Că povestea mea,/ Pe vremuri orală,/ Azi se-nvață-n școală.
Lost in translation: jmecherul drept constantă intraductibil a identităţii jpeg
Lost in translation: jmecherul drept constantă intraductibil a identităţii
Încă din copilărie rețin titulatura de șmecher ca pe o învestitură la care aspiram cu toții. Dar ea nu le era dată decît cîtorva aleși. Le recunoșteam autoritatea și ne plecam în fața lor, curtîndu-le compania, în speranța că ceva din aura lor va adera și la nevolnicele noastre ființe.
Pregătirile de Crăciun, la patru mîini jpeg
Pregătirile de Crăciun, la patru mîini
Așa cum mă fofilez de la tăierea porcului, sînt reticent și cînd vine vorba de tăierea bradului.
„Şi au trăit fericiţi pînă la adînci bătrîneţi“ jpeg
„Şi au trăit fericiţi pînă la adînci bătrîneţi“
M-am întrebat adesea în ce-o fi constînd fericirea eroilor de basm după ce și-au încheiat misiunea. Basmele preferă să tacă înțelept pe această temă.
Nomenclatorul meseriilor pentru cei săraci cu duhul jpeg
Nomenclatorul meseriilor pentru cei săraci cu duhul
La o vîrstă alarmant de fragedă, visasem să mă fac medic ginecolog – meserie altminteri onorabilă, dar nu din motivele pentru care tînjeam eu s-o practic la etatea de 4 anișori. Apoi am visat să mă fac șomer – văzusem un film al cărui protagonist era șomer și mi se părea că duce o viață minunată.
Strange Phenomena jpeg
Strange Phenomena
N-aș îndrăzni să pun la îndoială sensul coincidențelor, dar nici nu m-aș hazarda să traduc acest sens în termenii unei lumi care e clar că nu-l încape, deși este încăpută de el. Căci ce știu eu despre spațiul care generează manifestarea căreia îi spun (în mod automat și adesea frivol) „coincidență“? Nimic
Horoscopul scuză mijloacele jpeg
Horoscopul scuză mijloacele
Vrăjitoria de consum se practica pe scară largă la Mogoșoaia, iar „Kitschitoarele“, cum le numește Cristian Nemescu în filmul său din anul 2000, erau frecventate asiduu de către politicieni.
Raţia de inspiraţie jpeg
Raţia de inspiraţie
Prin anii ’80 am citit, întîmplător, o carte a unui profesor american, care urmărea conexiunile dintre droguri şi literatură la autori obscuri – atît de obscuri încît nu auzisem de nici unul dintre ei. Nu reţin nici titlul, nici autorul acelei cărţi, dar reţin lectura ei ca pe o experienţă cu totul nesatisfăcătoare.
Zabotaj! jpeg
Zabotaj!
Prin anii ’80, pe cînd prestam în comuna unde fusesem repartizat ca profesor de limba rusă după absolvirea facultăţii, mă delectam reascultînd ad infinitum păţania unor colegi dintr-o comună învecinată. Nefericiţii se pricopsiseră cu vizita inopinată a unei echipe de la inspectoratul judeţean, taman la serbarea de sfîrşit de an.
Habemus Satyrici jpeg
Habemus Satyrici
Întrebat de ce rîsul ne provoacă atîta plăcere, Gurdjieff a răspuns că efectul se datorează degajării spontane a unui excedent energetic. Rămas neutilizat, acesta s-ar transforma în energie negativă, intoxicîndu-ne. Respectiva „otravă“ tinde în mod inevitabil să rezide în noi, iar rîsul este singurul antidot.
Să mi bag sau să nu mi bag    jpeg
Să-mi bag sau să nu-mi bag...
O distinsă profesoară din liceu ne spunea adesea cît şi-ar fi dorit să-l cunoască pe primul om care a spus „Bună ziua“. Inspirat de patosul profesoarei noastre, un coleg mi-a mărturisit că, din aceleaşi motive, el şi-ar fi dorit să-l cunoască pe primul om care a rostit „Du-te-n pizda mă-tii“.
Coolvin&Hobbes: poetici coolturale jpeg
Coolvin&Hobbes: poetici coolturale
În benzile desenate cu Calvin şi Hobbes, fenomenul cool revine frecvent. Pentru el pledează neobosit Calvin, confruntîndu-se fără excepţie cu opacitatea adulţilor, dar şi cu imposibilitatea de a face termenul inteligibil pentru bunul său prieten Hobbes.
Biblia King James jpeg
Biblia King James
M-a neliniştit totdeauna întrebarea „Ce ţi-ai lua cu tine pe o insulă pustie, dacă nu ai avea dreptul decît la un singur obiect?“ Am început, aproape involuntar, să mă pregătesc pentru această eventualitate. Pentru ce aş fi optat, dacă aş fi fost confruntat brusc – şi pe bune – cu o alegere şi mi s-ar fi cerut răspunsul imediat?
"O serie de Bookătării" jpeg
"O serie de Bookătării"
"Pentru mine Bookătăria s-a întors odată cu propunerea Stelei Lie de a aduna texte pentru un nou volum şi apoi s-a întors cu fiecare text primit de la contribuabili. S-a-ntors în doze mici şi asta m-a pregătit oarecum pentru preluarea cărţii de către o editură de-adevă, care-i va pecetlui adevărata întoarcere."
Dilema veche la Timpul prezent   Ce vrei să te faci cînd vei fi mare? png
Kitsch cine vine la cină?
Pentru că ştiu din propria-mi experienţă de victimă colaterală că şi folclorul contraatacă, am cochetat o clipă cu ideea de a purta ilic antiglonţ la ofensiva folclorică anunţată de Galeria Cervino...
Dilema veche la Timpul prezent   Ce vrei să te faci cînd vei fi mare? png
Filiera finlandeză
Pe vremea cînd laptele diafan al euforiei postrevoluţionare începuse deja să scapere în tonalităţi acide, am citit într-o publicaţie finlandeză (Books from Finland, nr....
Dilema veche la Timpul prezent   Ce vrei să te faci cînd vei fi mare? png
Pentru cine bat clopotele artei
Luna trecută a avut loc la Galeria Cervino din Augsburg, un oraş de la poalele München-ului, vernisajul expoziţiei lui Mihai Sîrbulescu Himmel und Erde, cu Chick Corea la pian....
Dilema veche la Timpul prezent   Ce vrei să te faci cînd vei fi mare? png
Dialog '60-'06
Iniţial, trebuia să fie cu totul altceva. Numărul trebuia să se cheme "Idealism versus pragmatism versus idealism". Ceva de genul ăsta. Care să arate confruntarea dintre cele două "isme", astăzi....