Emanuel CONŢAC
„Al treisprezecelea daimon“. Ipostaza gnostică a lui Iuda Iscarioteanul
Emanuel CONŢACÎn Commedia lui Dante, lui Iuda îi este rezervat locul cel mai de jos între osîndiții pe care justiția divină i‑a trimis în infern.
» Citește totDistrugerea Serapeumului – Ce nu s-a văzut la televizor în ziua evenimentului
Emanuel CONŢAC„Epoca întunecării”, volumul jurnalistei Catherine Nixey, a stîrnit deja, în scurtul răstimp care a trecut de la publicarea lui în românește, reacțiile polarizate pe care le stîrnește în mod previzibil o lucrare „angajată“.
» Citește totStr. Olteni nr. 45 – o filă de istorie protestantă din Bucureștiul dispărut
Emanuel CONŢACÎn primăvara anului 1900 sosea în București un englez animat de proiectele misionare ale London Jews Society. În spiritul protestantismului englez de factură evanghelică, John Howard Adeney, ab
» Citește tot„Cine sînt frații lui Iisus?“ O incursiune în Evanghelia după Marcu
Emanuel CONŢACEvanghelistul Marcu nu omite numele fraților lui Iisus (Iacov, Iose, Iuda și Simon), dar nici nu se oprește asupra lor în maniera cronicărească pe care o vedem exemplificată în secolul următor la istoricul Hegesip, ale cărui Memorii au fost p
» Citește totDe la Moarte la Înviere
Emanuel CONŢACPaștele (ebr. pesah) presupune jertfirea unui animal tînăr (miel sau ied) pentru a marca iminenta ieșire a israeliților din Egipt – „casa robiei“. În virtutea unui proces de transfer semantic, mielul sacrificat ritual de Pesah ajunge să poarte numele sărbătorii.
» Citește totScrisoare deschisă adresată dlui George Ivaşcu, ministrul Culturii şi Identităţii Naţionale
Emanuel CONŢACSsă lăsăm visul despre cele „șapte vaci grase“ pe care ni l-a împărtășit recent Faraonul PSD.
» Citește totVinul Reformei şi burdufurile Ortodoxiei. Noul Testament de la Bălgrad (1648)
Emanuel CONŢACCineva poate să rămînă ortodox chiar și atunci cînd intră punctual în conflict cu tradiția timpurie a Bisericii.
» Citește totMetanoia – regret, căinţă, pocăinţă
Emanuel CONŢACÎn discursul ținut în ziua de Rusalii, apostolul Petru recapitulează pe scurt istoria Mîntuitorului, explică semnificația răstignirii în iconomia lui Dumnezeu, iar la final le amintește ascultătorilor că vina pentru moartea lui Hristos apasă și pe umerii lor.
» Citește tot