Diana MARINCU
Artistul ca „antropolog zen“* – Emotional Architecture 4
Diana MARINCUArhitectura emoţională este pentru Călin Dan un teritoriu conceptual definit de tensiunea ontologică dintre oameni şi spaţiul geografic, psihologic şi istoric pe care îl ocupă. Ţesutul urban alcătuit din clădiri, monumente şi spaţii publice formează cadrul de reflecţie al artistului asupra metropolei moderne.
» Citește totŞtefan Sava: dubla viaţă a imaginii
Diana MARINCUGaleria Ivan din strada Grecescu (Bucureşti) este un spaţiu expoziţional elegant, ascuns parcă într-o altă lume, liniştită, în care arta contemporană se inserează discret, fără emfază. Galeria găzduieşteexpoziţia artistului Ştefan Sava, cunoscut deja publicului datorită premiului Henkel România pe care l-a cîştigat în 2013.
» Citește totOpt lucrări noi şi jumătate
Diana MARINCUSalonul de proiecte este o nouă platformă de cercetare şi încurajare a practicilor artistice contemporane, susţinută de Muzeul Naţional de Artă Contemporană din Bucureşti. „Această iniţiativă îşi propune realizarea unor expoziţii, prezentări şi dezbateri care se vor focaliza asupra artei contemporane din România."
» Citește totSă „inventăm” o nouă culoare
Diana MARINCUArtista britanică Tacita Dean scria într-un text numit „Ora magică“ despre unul dintre cele mai mari şocuri ale copilăriei ei: culoarea este o ficţiune a luminii, este doar o reflexie şi nimic nu poate rămîne colorat în întuneric. Sînt lucruri de neînţeles chiar şi pentru un adult, care caută sprijin, siguranţă şi certitudini în ceea ce i se arată.
» Citește totArta este despre noi
Diana MARINCUElevii cărora le predau eu au vîrste cuprinse între 11 şi 14 ani. Niciodată, în doi ani, nu i-am învăţat cum să deseneze ceva şi nu i-am depunctat pentru imperfecţiuni tehnice. Din experienţa mea (am făcut studii de măiestrie) ştiu că nu contează cît de „frumos“ desenezi. Ce contează cu adevărat este ce întrebări îţi pui în legătură cu ce vezi sau ce desenezi.
» Citește totMona Lisa a dispărut
Diana MARINCUNu ştiu cum aş putea să le răspund întrebărilor pe care mi le-au pus copiii, cu atîta candoare şi naivitate: Cum ne ajută arta să devenim nişte oameni mai buni? Oare pictorii îşi pun tot sufletul în ceea ce fac? O operă de artă se poate găsi oriunde? De ce multe tablouri sau statui, care nu sînt decît banalităţi, sînt atît de apreciate? De ce oamenii se refugiază în artă? La ce ne foloseşte arta?
» Citește totMai mult decît realitate
Diana MARINCU» Citește tot