Dana JALOBEANU
Despre excelență
Dana JALOBEANUÎntre termenul „excelență”, termenul „merit“, termenul „premiu“ trebuie să existe o corelaţie strictă.
» Citește totArta distincțiilor fine
Dana JALOBEANUExpertul știe să pună întrebarea corectă, întrebarea care dezvăluie natura și forma unui lucru.
» Citește totLunarii, inima universului și fascinația ficțiunii: de unde vine curajul modernilor?
Dana JALOBEANUConsiderente cu privire la pericolul unei teorii sau al unei afirmații nu au ce căuta în mintea savantului.
» Citește totÎmblînzirea intuițiilor și culorile adevărului: Descartes, Miss Marple și Sherlock Holmes
Dana JALOBEANUV-aș propune să ne uităm la discuția filosofică despre intuiție ca la o încercare de îmblînzire și domesticire. Filosoful încearcă să raționalizeze, să explice și să transforme în ceva familiar aparenta dezordine din cotețul lui Platon.
» Citește totExperimentul lui Hamlet
Dana JALOBEANUCu îndoiala lui, s-a spus, începe modernitatea. Am devenit autoreflexivi, individualiști și preocupați de propriul nostru ego imitînd și interiorizînd tribulațiile melancolicului, tulburatului, lucidului prinț al Danemarcei. Actori și regizori celebri ne-au spus – și noi am crezut – că Hamlet este fiecare dintre noi.
» Citește totDespre potențialul creator al sfîrșitului
Dana JALOBEANURaleigh a eșuat și s-a întors fără aur, astfel încît, în 1618, a fost din nou întemnițat, condamnat și în final executat în același Turn al Londrei unde își petrecuse deja o mare parte din viață. Istoria lumii a avut și ea o posteritate interesantă.
» Citește totCe ne unește.... și ce pare să ne dezbine
Dana JALOBEANUÎncercați să explicați unui prieten din altă emisferă ce se întîmplă zilele astea în România. Veți vedea că e aproape imposibil. Traducerea este zădărnicită de dublul limbaj. „Legile justiției” sună destul de inofensiv, nu? E greu de explicat ce se găsește sub acest nume; ce balauri își scot capetele sub sintagma inofensivă „noul cod penal”. Dar ia gîndiți-vă: „coaliția pentru familie”.
» Citește totȘtiința apei sau știința vieții?
Dana JALOBEANUCîtă apă este necesară pentru ca planta să supraviețuiască? Cum trebuie administrată? Ce fel de apă? Sînt apele metalice mai degrabă capabile să hrănească planta? Sau sînt mai bune cele sulfuroase? Rouă, apă de ploaie sau apă distilată?
» Citește totDespre cerul filozofilor sau de ce este importantă fizica
Dana JALOBEANUÎncercați să recuperați o privire ingenuă și copilărească, încercați să recuperați uimirea celui care descoperă imensitatea cerului înstelat de deasupra noastră.
» Citește totCercetarea ştiinţifică, între entuziasm şi impostură: pseudoştiinţele şi criteriul de demarcaţie
Dana JALOBEANUÎmi aduc aminte cu precizie cînd m-am gîndit prima dată că vreau să fac cercetare: în 1986, după accidentul de la Cernobîl. Eram în clasa a X-a și, deodată, fizica pe care o învățam la școală, ba chiar și biologia, pe care o uram din răsputeri, deveneau ceva cu sens, o activitate importantă și de mare utilitate socială.
» Citește tot